OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Sajmovi

Otvoren 24. Zagorski gospodarski zbor

E-mail Ispis

U četvrtak, 08. rujna 2016. godine u Krapini je u četvrtak, 08. rujna 2016. godine otvoren 24. Zagorski gospodarski zbor, najznačajnija i najveća gospodarska manifestacija u Zagorju.

Ove godine Zagorski gospodarski zbor okupio je na više od 5.000 m2 zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora nalazi rekordnih 375 izlagača, čak sto više nego lani. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije, na Zboru su prisutni i izlagači iz Zagreba, osam županija te susjedne Slovenije i Bosne i Hercegovine. Župan KZŽ Željko Kolar u pozdravnom govoru je istaknuo da je na području Krapinsko-zagorske županije oporavak gospodarstva počeo još 2014. godine. „Za pozitivne gospodarske rezultate koje ostvarujemo najviše su zaslužni naši obrtnici i gospodarstvenici koji tijekom godina krize, ne samo da su uspjeli sačuvati radna mjesta, već su otvarali i nova radna mjesta, prvenstveno zahvaljujući tome što su investirali u nove tehnologije i edukaciju kadrova“, rekao je župan Kolar.

Zemlja partner ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora je Republika Slovenija, dok je Šibensko-kninska županija partner zbora. Župan Goran Pauk prilikom govora je istaknuo da mu je drago što je Šibensko-kninska županija ovogodišnji partner ovako značajne gospodarske manifestacije, dodavši da je Krapinsko-zagorska županija bila partner na ovogodišnjem Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije. Župan Pauk u govoru se dotaknuo i teme decentralizacije te je napomenuo kako se nada konačnoj decentralizaciji države, kako funkcionalne tako i fiskalne.

Prisutnima se obratio i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek, koji je zahvalio što je Slovenija ovogodišnja zemlja partner Zagorskog gospodarskog zbora, prilikom čega je naglasio da Hrvatska i Slovenija imaju odličnu pograničnu i gospodarsku suradnju. „Slovenija je dosad u Hrvatskoj ostvarila investicije u iznosu od 1,5 milijardi eura, a suradnja na području turizma također je dobra, broj posjeta rast s obje strane granice“, rekao je ministar Počivalšek.

Zagorski gospodarski zbor otvorila je izaslanica predsjednika Vlade RH-a, Sunčana Glavak, koja je rekla prilikom govora da politika treba stvoriti okvire da gospodarstvenici mogu raditi, kojima je ujedno čestitala na ustrajnosti. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaherrekao je da u Krapinsko-zagorskoj županiji ima sve više tvrtki koje nisu samo značajne na nacionalnoj već i na regionalnoj razini. Zaher je dodao da je hrvatsko gospodarstvo naglasio ponovo počelo bilježiti uzlazne brojke te da vjeruje da će rast industrijske proizvodnje do kraja godine biti na razini od 4 posto. Pozdravne riječi uputili su i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Među uzvanicima na otvorenju Zbora bili su i veleposlanice Republike Slovenije u Hrvatsko, NJ/E Smiljana Knez, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenici župana KZŽ Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić, Tomislav Končevski, Marija Puh i Žarko Tušek. Otvorenje Gospodarskog zbora svojim nastupom uveličali su i Lucija Jelušić uz klavirsku pratnju Darka Berovića, grupa Crveni Lajbeki, Krapinske mažoretkinje, članovi krapinskog Gradskog Puhačkog orkestra, Počasne postrojbe Grada Krapine, udruge kuburaša iz Krapine i Hromca, kao i gosti iz Šibensko – kninske županije i susjedne Slovenije.

 

Najavljen 24. Zagorski gospodarski zbor

E-mail Ispis

Program 24. Zagorskog gospodarskog zbora predstavljen je na konferenciji za novinare koja je održana na prostoru kod OŠ Ljudevita Gaja u Krapini u utorak, 6. rujna 2016. godine.

Ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor trajat će od 8 do 10. rujna, a imat će 375 izlagača, odnosno stotinjak više nego prošle godine. Zbor će biti održan na prostorima OŠ Ljudevit Gaj - u dvorani i pod šatorima, zatim u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda te amfiteatru Srednje škole Krapina, gdje će u četvrtak 8. rujna 2016. godine u 14 sati početi i svečanost otvorenja ove manifestacije. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije i Šibensko-kninske županije koja je ovogodišnja županija partner Zbora, u Krapini će biti prisutni i izlagači iz ostalih dijelova Hrvatske, kao i susjedne Bosne i Hercegovine te Slovenije koja je i zemlja partner 24. Zagorskog gospodarskog zbora. Župan Željko Kolar ovom je prilikom zahvalio svim partnerima na sjajno obavljenom poslu i istaknuo da Županija zajedno sa Poslovnim dnevnikom, kao dodatan impuls Zboru, ove godine organizira i Poslovni uzlet Krapinsko-zagorske županije na kojem će se okupiti ljudi koji su među najuspješnijima u svojoj branši. „Vjerujem da će ovo biti još jedan dodatan poticaj za naše vrhunske poduzetnike i obrtnike koji trenutno važu hoće li ući u dodatni investicijski ciklus“ istaknuo je župan Kolar i naglasio da je za Poslovni uzlet do sada zaprimljeno više od 100 prijava.

Više o Zagorskom gospodarskom zboru pronađite na poveznici www.zgz.hr.

Attachments:
Download this file (02- PROGRAM ZGZ 2016..doc)02- PROGRAM ZGZ 2016..doc[ ]53 Kb
 

Grešna gorica opet najbolja na Bučnica festu

E-mail Ispis

Drugi Bučnica fest - manifestacija na kojoj se zagorski ugostiteljski objekti natječu u pripremi bučnice, održan je u nedjelju, 28. kolovoza 2016. godine na prostoru Turizma Masnec u Zagorskim Selima.

Zlatnu buču, priznanje za najbolju bučnicu, je vlasniku Grešne gorice Damiru Podboju predala zamjenica župana Jasna Petek koja je tom prilikom istaknula „Bez gastronomije i gastro ponude koja nudi tradicijske specijalitete nije moguć potpun doživljaj naše zagorske Bajke na dlanu. Mi se stoga trudimo da svaku našu manifestaciju začinimo gastro i eno ponudom, a naravno imamo i specijalizirane manifestacije kojima promoviramo određene tradicijske specijalitete – bučnicu na Bučnica festu, štrukle na Štruklijadi te razne druge slastice na Babičinim kolačima,“ poručila je zamjenica župana za društvene djelatnosti i dodala da žiri Bučnica festa ni ove godine nije imao nimalo lagan posao. Sve sudionike natjecanja i brojne posjetitelje pozdravili su i načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Ksenija Tomić i predsjednik Turističke zajednice Po plavem Trnaci Zvonko Škreblin.

Na Bučnica festu 2016. natjecali su se Grešna gorica, Villa Zelenjak – Ventek iz Risvice pokraj Kumrovca, Seoski turizam Šumak iz Miljana kraj Zagorskih Sela, Hostel Kumrovec, Vinotočje Hajduk te domaćini Seoski turizam Masnec iz Luke Poljanske. Natjecanje je održano u organizaciji Turističke zajednice za područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela – Po plavem trnaci, u suradnji s općinom Zagorska Sela i Turizmom Masnec, pokrovitelj manifestacije bila je Krapinsko – zagorska županija, a medijski pokrovitelj Zagorje International. Na manifestaciji su sa svojim tradicionalnim proizvodima sudjelovali i proizvođači domaćih tradicijskih jela – mliječnih proizvoda, sireva, meda, bučinog ulja, bučinih koštica, oraha, suhomesnatih proizvoda te suvenira, a prezentirani su i neki od tradicionalnih zagorskih zanata te igraonice za djecu. Program su obogatili Tamburaška i pjevačka sekcija KUD-a Horvatska, Desinićke mažoretkinje, grupa Za kaj te domaće Kuburaško društvo Sv. Martin.

Članovi žirija bili su vlasnik restorana Rody i potpredsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Zdravko Klanjčić, savjetnica u Zagorskoj razvojnoj agenciji za promicanje regionalnog razvoja Draženka Grah i voditeljica Dvorca Miljana Andreja Arlavi. Oni su posebno istakli kako su ove godine imali izuzetno težak zadatak, i o pobjedniku su odlučivale tek nijanse u izgledu, boji, pečenju, količini masnoća, a posebice u odnosu količine buče i sira u smjesi.

 

Manifestacija „100% ZAGORSKO“ ponovno pobudila velik interes Riječanki i Riječana

E-mail Ispis

Manifestacija „100% Zagorsko u Rijeci“, koja je održana 26. i 27. kolovoza 2016. godine, ponovno je oduševila brojne Riječanke i Riječanke i ostale posjetitelje. Kao i prethodnih godina, na ovoj manifestaciji prodajno – izložbenog karaktera bili su izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko – zagorske županije. Izvorne proizvode Hrvatskog zagorja ove je godine predstavilo 47 izlagača, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, tvrtki, toplica, agroturizama, hotela, restorana, kulturnih ustanova i udruga. U ponudi se našlo bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi i tradicijske igračke, uz nezaobilazno degustiranje purice s mlincima i zagorskih štrukli. Prvog dana manifestacije, svega nekoliko sati od početka prodaje, riječki Korzo posjetilo je nekoliko tisuća Riječanki i Riječana te turista koji su bili oduševljeni zagorskim delicijama, čemu u prilog govori činjenica da neki od izlagača već oko podneva više nisu imali što prodavati.

U sklopu manifestacije „100% Zagorsko u Rijeci“ župan Kolar je riječkom Dječjem vrtiću Mirta podijelio tradicijske drvene igračke koje su proizvedene u Mariji Bistrici, čime je nastavljen hrvatski odgojno – obrazovni projekt “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Za posjetitelje su tijekom dva dana manifestacije bile organizirane i cjelodnevne animacije s naglaskom na zagorsku tradiciju, a u sklopu manifestacije održan je i susret gospodarstvenika Primorsko–goranske i Krapinsko–zagorske županije.

Predsjednik OKKZŽ Davor Pleško i ovom prilikom je istaknuo važnost i uspješnost članova OKKZŽ, te je uputio osobitu zahvalu Krapinsko-zagorskoj županiji koja je glavni organizator ove, za obrtništvo osobito važne manifestacije promotivno-prodajnog karaktera.

 


Stranica 5 od 13

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner