OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh prijevoznika
Ceh prijevoznika

Predsjednik: Miljenko Filipčić, UOO Krapinske Toplice

 

Ostali članovi:

 • Miljenko Celjak -  potpredsjednik UO Zabok
 • Mladen Sinković -  UO Sv. Križ Začretje
 • Damir Stanić, UO Bedekovčina
 • Marko Iveković, MUO Klanjec
 • Tomislav Horvat, UO Krapina
 • Mario Bele, UO Pregrada
 • Zdravko Košec, UO Stubica
 • Ivan Vidović, UO Zlatar
 

Zahtjev HOK-a uvažen: otvoreni granični prijelazi sa Slovenijom

E-mail Ispis

Sukladno ranijim dogovorima donesene su promjene i otvoreni su dodatni granični prijelazi za pogranične registarske oznake. Novost je da svi prijevoznici bez obzira na registarsku oznaku, a prema mjestu utovara ili istovara u pograničnim županijama, također mogu koristiti niže navedene granične prijelaze.

Prijevoznici koji obavljaju teretni prijevoz nosivosti iznad 7,5 tona mogu koristiti granične prijelaze ako imaju utovar ili istovar u županijama:

 • GP Rupa i Pasjak za županije: Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i dalmatinske županije (Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku)
 • GP Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće za županije: Međimursku i Varaždinsku,
 • GP Lupinjak i Razvor za županiju: Krapinsko-zagorsku

Također, za tranzit kroz Republiku Sloveniju prema Austriji i Italiji moguće je koristiti i granične prijelaze Rupa i Pasjak za Istarsku, Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i dalmatinske županije (Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku).

Jedan od zahtjeva HOK-a na brojnim sastancima u resornom ministarstvu bio je upravo prijedlog da se granični prijelazi otvore za što veći broj domicilnih teretnih vozila.

 

Obavijest prijevoznicima

E-mail Ispis

Temeljem niza upita naših članova vezano uz nužne kvalifikacije koje mora imati osoba koja upravlja vozilom kojim se obavlja djelatnost povremenog prijevoza putnika, u nastavku dostavljamo sljedeće:

Sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18), člankom 5., stavkom 3., propisano je da vozači koji upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola B kategorije, a koji obavljaju javni linijski prijevoz, posebni linijski prijevoz, mikroprijevoz, shuttle prijevoz ili povremeni prijevoz putnika, moraju steći početnu kvalifikaciju i osposobljavati se kroz obveznu periodičnu izobrazbu.

Pritom, osobe koje obavljaju gore navedeni prijevoz polažu početnu kvalifikaciju prema nastavnom planu i programu za vozače vozila za koja je potrebna vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE ili vozačka dozvola koja se priznaje kao istovrijedna.

Odnosno, prema postojećem Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, početna kvalifikacija uz vozačku dozvolu B kategorije odnosi se samo na obavljanje autotaksi prijevoza putnika i na iznajmljivanje vozila s vozačem. S navedenom početnom kvalifikacijom ne može se udovoljiti uvjetima za upravljanje motornim vozilima kojima se obavlja povremeni prijevoz putnika, bez obzira što je za ta vozila potrebna vozačka dozvola B kategorije.

 

Od 1. lipnja zabrana korištenja pojedinih cesta i graničnih prijelaza u Sloveniji

E-mail Ispis

Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije uputilo je službeni dopis vezan uz zabranu korištenja pojedinih cesta i graničnih prijelaza koja stupaju na snagu 1. lipnja 2019.

Prema dobivenim informacijama:

-       zabranjuje se korištenje cesta G1-6 (Jelšane – Postojna) i G1-7 (Starod – Kozina) za vozila u tranzitu osim za vozila koji imaju sjedište/podružnicu ili odredište u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, a kreću se prema Italiji,

-       ograničava se korištenje graničnih prijelaza Središče ob Dravi i Zavrč za vozila iznad 7,5 tona nosivosti osim za one koji imaju početnu i završnu točku u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Granični prijelazi Dobovec i Bistrica ob Sotli bit će zatvorene za sva teretna vozila iznad 7,5 tona koja su u tranzitu kroz Sloveniju,

-       granični prijelazi Gibina, Razkrižje, Ormož i Gornji Leskovec bit će zatvoreni za sva teretna vozila iznad 7,5 tona bez obzira nalaze li se u tranzitu kroz Sloveniju ili imaju ishodišnu točku točnije cilj u Sloveniji.

 

Novi ispitni rok za prijevoznike

E-mail Ispis

Sljedeći ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  “Upravitelj prijevoza“ održat će se u subotu, 2. ožujka 2019. godine u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 3. ožujka 2019.

Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 15. veljače 2019. godine.

Povjerenstvo je dužno uputiti polaznicima pisani dopis za pristupanje ispitu najkasnije 7 dana prije početka ispita.

Za prijavu ispita potrebno je dostaviti ispunjenu prijavnicu i potvrdu o uplati. Prijavnica i podaci za uplatu mogu se preuzeti s web stranice HOK-a, http://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike.

 

Za pripremu kandidata za polaganje ispita o stručnoj osposobljenost koriste se:

 • Katalog pitanja izdanje prosinac 2013.
 • Katalog pitanja i odgovora izdanje prosinac 2013

Katalog pitanja može se preuzeti sa web stranice HOK-a (http://www.hok.hr/cro/cehovi/ispit_za_javni_cestovni_prijevoz). Katalog pitanja i odgovora moguće je naručiti  iz HOK-a uz naknadu u iznosu od 100,00 kuna (na istoj uplatnici kojom se uplaćuje naknada za polaganje ispita upisati iznos od 1.600,00 kuna i “katalog pitanja i odgovora“ će biti poslan na adresu poštom).

 

Održane konstituirajuće sjednice Ceha prijevoznika i Sekcije taksi prijevoznika HOK-a

E-mail Ispis

Nakon izbora provedenih u studenom, sastali su se novi sazivi Ceha prijevoznika HOK-a i Sekcije taksi prijevoznika HOK-a.

Konstituirajuća sjednica Ceha prijevoznika HOK-a održana je 20. prosinca. Novo vodstvo Ceha obavješteno je o dosadašnjem radu Ceha, ali i Koordinacije udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika sastavljenoj od Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. Pritom, naglašena je činjenica da ovogodišnjim mandatom Koordinacije predsjedava HOK.

U osvrtu na aktualne teme poseban je naglasak stavljen na odnos s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pri čemu su spomenute dogovorene izmjene spornih provedbenih propisa koje se još uvijek nisu dogodile. Poseban je naglasak stavljen na Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona.  HOK je u sklopu javnog savjetovanja dostavio svoje protivljenje jednostranom donošenju propisa,  jer će se predviđenim zabranama drastično poskupiti prijevoz. Međutim, do sada nisu objavljeni rezultati savjetovanja kao i revidirani tekst Pravilnika.

S obzirom na najavljene izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, nužno je ponovno inzistirati na podijeljenoj odgovornosti za pretovar, a glavni argument treba biti upravo sigurnosti prometa, a tek onda cijena prijevoza.

Članovi ceha pozdravili su donošenje Pravilnika o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine na dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika tiče čime će se nakon dugogodišnjih napora međunarodna konkurentnost prijevoznika ipak poboljšati.

U prostorijama Hrvatske obrtničke komore 19. prosinca održana je konstituirajuća sjednica Sekcije taksi prijevoznika HOK-a u mandatu 2018. – 2022.  U samom uvodu sjednice, novi predsjednik Sekcije, Jakov Čerina osvrnuo se na naslijeđe s kojim ulazi u novi mandat, a koje se odnosi na Zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji je ove godine stupio na snagu i koji je najznačajnije promjene donio upravo u segmentu autotaksi prijevoza.

Premda se svi članovi kao i većina obrtnika koja obavlja taksi prijevoz slažu da će rješenja iz postojećeg zakona imati dalekosežne negativne posljedice na ovaj sektor kao i na cjelokupan gradski promet, nužno je da se u narednom mandatu sekcija fokusira na otklanjanje onih problema koji trenutačno najviše opterećuju svakodnevno poslovanje.

Prvenstveno se to odnosi na sve prisutniju nelojalnu konkurenciju nelegalnih taksi prijevoznika koji bez registrirane djelatnosti, bez zapošljavanja djelatnika, ''na crno'' obavljaju prijevoz putnika osobnim vozilima. Nužno je stvoriti pritisak na nadležne institucije da se oni koji ilegalno prevoze putnike adekvatno prekršajno gone, a tu se najviše očekuje od uspostavljanja Državnog inspektorata.

Zaključno, Sekcija taksi prijevoznika nastavit će upozoravati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o problemima primjene Zakona na terenu kako bi se stvorili uvjeti za što skorije pristupanje izradi izmjena i dopuna Zakona u segmentu pogrešnih rješenja za ovaj sektor.

 

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 10

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner