OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh ugostitelja
Ceh ugostitelja

Ceh ugostitelja OKKZŽ

E-mail Ispis


Predsjednik Ceha ugostitelja OKKZŽ: Ivan Đurkin Benkotić, UO Sveti Križ Začretje

Ostali članovi:

  • Marijan Jembrih  - potpredsjednik, UO Zlatar
  • Zdravko Mlakar, UO Bedekovčina
  • Damir Čuček, UO Krapina
  • Damir Tumpa, UO Krapinske Toplice
  • Dragutin Bračun, UO Pregrada
  • Darko Dominko, UO Zabok
  • Darko Grden, UO Stubica


 

U jeku sezone broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma u padu

E-mail Ispis

Hrvatski ugostitelji bili su odveć strpljivi – vrijeme je za žurno smanjenje stope PDV-a

Hrvatska obrtnička komora još od uvođenja povećane porezne stope za usluge u ugostiteljstvu s 13% na 25% upozorava na negativne posljedice koje ova porezna izmjena ima na taj sektor.

Ovom izmjenom postali smo zemlja s najvećom stopom PDV-a za ugostiteljstvo na Mediteranu, čime je konkurentnosti hrvatske ponude u odnosu na države u okruženju nanesena neizmjerna šteta. Turistički sektor je jedna od najznačajnijih gospodarskih grana RH koja visokim udjelom sudjeluje u BDP-u, a ugostiteljstvo ključni generator atraktivnosti turističke ponude.

Hrvatska obrtnička komora nizom pokrenutih inicijativa i održanih sastanaka u resornim ministarstvima apelirala je na potrebu promptnog rješavanja ovog problema, no unatoč deklarativnom prihvaćanju i razumijevanju nužnosti snižavanja stope PDV-a u ugostiteljstvu te podrške Ministarstva turizma u ovim nastojanjima, stvarne mjere još nisu poduzete. Procjene učinka porezne reforme na ugostiteljstvo više nisu upitne – one su negativne, a o njima najbolje govori trenutno stanje na terenu. Prema najnovijim statističkim podacima, broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma je u odnosu na isti period prošle godine u opadanju. To je osobito znakovito, jer se upravo u sezoni unazad više godina bilježi rast broja obrta u tom Cehu. Zabilježeni pad vjesnik je nepovoljnog trenda za hrvatsko ugostiteljstvo, ukoliko se žurno ne poduzmu mjere koje imaju za cilj rasterećenje ugostitelja.

Stoga, Hrvatska obrtnička komora traži od nadležnih hitno snižavanje stope PDV-a na uslugu pripreme i posluživanja hrane na 13%. Ukoliko do toga ne dođe, izvjestan je daljnji pad kvalitete ugostiteljske ponude, čime će nadolazeće turističke sezone, ali i gospodarstvo u cjelini biti nepovratno ugroženi. Smatramo da su se snižavanjem stope poreza sa 25 na 13% na svježe meso, ribu, voće i povrće namirnice stvorili preduvjeti da se smanji stopa PDV-a i u pružanju ugostiteljskih usluga.

Podsjećamo da je Hrvatska obrtnička komora prije više od dvije godine predala Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zbog nejednakog oporezivanja ugostitelja koji nude jednaku uslugu. PDV je ostao niži za one ugostiteljske objekte koji uz uslugu pripremanja i posluživanja hrane nude i uslugu smještaja. Na taj se način, umjesto da ih se zaštiti - direktno udarilo na najmanje gospodarstvenike. Iako je smanjenje fiskalne presije jedna od mjera Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, čiji je prioritet unaprjeđenje razvoja hrvatskog turizma i kroz proaktivnu fiskalnu politiku, čini se da je u tom dijelu Strategija nije zaživjela.

 

Vodič za ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga u turizmu

E-mail Ispis

Stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu od 1. travnja 2019., Turistička inspekcija djeluje u sastavu središnjeg državnog ureda - Državnog inspektorata. Uvjete koje nadzire Turistička inspekcija kod ugostitelja i pružatelja usluga u turizmu kao i druge korisne informacije nalaze se u Vodiču za ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga u turizmu.

Ovaj vodič pomoći će ugostiteljima i turističkim djelatnicima u ispunjavanju obaveza i pregledu istih tijekom svakodnevnog poslovanja, a posebno u dijelu obaveza koje su ingerenciji Turističke inspekcije.

Više informacija vezanih uz rad inspekcije možete pronaći na https://mint.gov.hr/turisticka-inspekcija-5553/5553

Vodič za ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga u turizmu nalazi se u prilogu.

 

Izmjene Kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo

E-mail Ispis

Kolektivni ugovor ugostiteljstva, sklopljen 27. ožujka 2018. godine izmijenjen je Dodatkom I (NN 28/2019) i tako izmijenjen je u primjeni od 1. travnja 2019. godine te je obavezan za potpisnike i sve njihove članove. Potpisnici su Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sa strane radnika te Hrvatska udruga poslodavaca u ime svojih članova poslodavaca.

 

Izmjena se odnosi na povećanje najmanjih iznosa osnovne plaće za tipične poslove razvrstane u tri grupe:

GRUPA SLOŽENOSTI POSLOVA

TIPIČNI POSLOVI

Kol.ugovor (NN36/2018)

Dodatak I.* (NN28/2019)

I. JEDNOSTAVNI POSLOVI

Pokazuje osnovno znanje. Potrebne osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova.

npr. kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage, i drugi slični poslovi

3.440,00 kn

3.750,00 kn

II. MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI

Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih sredstava za rad obavlja manje složene poslove.

npr: kao što su poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi

3.900,00 kn

4.100,00 kn

III. ZAHTJEVNIJI POSLOVI

Primjenjuje znanje na određenom području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu samostalnost u radu.

npr: kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi

4.700,00 kn

4.950,00 kn

*https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_03_28_601.html

Za sve obrtnike obavezan je Kolektivni ugovor ugostiteljstva (NN 36/2018) čija je primjena postala obvezna Odlukom o proširenju Kolektivnog ugovora o proširenju primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (NN 49/2018) i to počevši od 7. lipnja 2018. godine.

Postupak donošenja odluke o proširenju primjene Dodatka I je u tijeku. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava još nije donijelo odluku kojom bi primjenu proširilo na sve poslodavce u području ugostiteljstva. Hrvatska obrtnička komora na prijedlog proširenja se očitovala ukazujući da ona, a time niti obrtnici nisu bili uključeni u pregovaranje o novim iznosima osnovne plaće te ističući problem pronalaska radne snage i neizvjesnost s kojom se ugostitelji susreću početkom turističke sezone, ali sve ozbiljnije i tijekom cijele godine.

 

Predstavljeni Zaključci 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika

E-mail Ispis

Ugostitelji i turistički djelatnici su tijekom dva dana druženja razmijenili iskustva i  definirali probleme, ali i prijedloge za boljitak poslovanja te ih oblikovali u Zaključke koji će biti upućeni nadležnim institucijama

U Šibeniku je od 25. do 27. studenoga 2018. godine održan 31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Nakon izlaganja vodstva Ceha o aktivnostima u proteklih godinu dana i predsjednika cehova županijskih područnih komora o aktualnoj problematici struke te nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstva i nadležnih institucija i rasprave, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. Na kraju, usvojeni su sljedeći

ZAKLJUČCI

1. Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 13% kako bi se izjednačila porezna stopa za ovu djelatnost.

2. Inzistiramo da Vlada uvaži traženje Hrvatske obrtničke komore da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse.

3. Apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da omogući zapošljavanje stranih radnika za obrtnike ugostitelje na način da osigura brži i lakši model zapošljavanja.

4. Tražimo da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu.

5. Tražimo priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.

6. Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

 

HOK okupio ugostitelje i turističke djelatnike na 31. Kongresu

E-mail Ispis

Manifestacije poput ove obrtnicima su prava prilika da iznesu svoje stavove i upozore na poteškoće i nelogičnosti s kojima se susreću u poslovanju

31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, u Šibenik je privukao 500-tinjak sudionika.

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma RH.

„Ugostiteljstvo je preduvjet razvoja turizma jer ugostitelji su ti koji svojom ponudom osiguravaju široku paletu vanpansionskih popratnih sadržaja“, naglasio je u svom uvodnom govoru Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, obrativši se posebno i izaslaniku predsjednika Vlade RH, državnom tajniku ministarstva turizma, Tončiju Glavini, kojemu je zahvalio na kvalitetnoj komunikaciji i uvažavanju konstruktivnih prijedloga Hrvatske obrtničke komore, ali i pozvao na još uspješniju suradnju i osluškivanje „glasa s terena“, jer zadovoljstvo ugostitelja je garancija kvalitete usluge.

Cilj organizacije Kongresa jest omogućiti ugostiteljima da tijekom dva dana druženja razmijene iskustva i  definiraju zajedničke probleme, ali i prijedloge za boljitak poslovanja te ih iznesu predstavnicima državnih institucija.

Biti glas ugostitelja i boriti se za realizaciju njihovih zahtjeva zadaća je i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore kojemu je na čelu Nenad Šepak.

Od ugostitelja se očekuje da u svrhu razvoja turizma u svom poslovanju budu fokusirani na kvalitetu, a ujedno i  fleksibilni, inovativni i raznoliki, a susreću se s brojnim problemima, od poteškoće u pronalasku kvalificiranih radnika preko visokih davanja i fiskalne presije, PDV-a koji još nije snižen, do problema s inspekcijskim nadzorom i previsokim kaznama.

Veliko zanimanje sudionika izazvao je panel pod nazivom „Aktualna problematika turističkog i ugostiteljskog sektora“ u kojem su sudjelovali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Damir Juzbašić, pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ružica Hrga, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice, Slavija Jačan Obratov, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a, Natali Komen Bujas te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Nenad Šepak.

Panelisti su se, objašnjavajući svatko sa svojeg aspekta problematiku, ali ističući i neke pozitivne pomake, složili da institucije moraju još aktivnije surađivati sa strukom kako bi zajedničkim naporima postigli rezultate kojima će biti zadovoljni svi, a ponajprije gosti, domaći i strani koji će, privučeni kvalitetnom ponudom i uslugom, prepoznati različite hrvatske destinacije kako one na moru, tako i one na kopnu, kao one u koje vrijedi doći, ali i još važnije, kao one u koje se žele vratiti.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec zaključio je „Da je obrtnik biti lako, i političari bi bili obrtnici. Zato je potrebno kroz artikulirane i opravdane zahtjeve cehova, inzistirati na  boljem okviru za poslovanje nas obrtnika.“

 
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »


Stranica 1 od 4

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner