OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh ugostitelja
Ceh ugostitelja

Ceh ugostitelja OKKZŽ

E-mail Ispis


Predsjednik Ceha ugostitelja OKKZŽ: Ivan Đurkin Benkotić, UO Sveti Križ Začretje

Ostali članovi:

 • Marijan Jembrih  - potpredsjednik, UO Zlatar
 • Zdravko Mlakar, UO Bedekovčina
 • Damir Čuček, UO Krapina
 • Damir Tumpa, UO Krapinske Toplice
 • Dragutin Bračun, UO Pregrada
 • Darko Dominko, UO Zabok
 • Darko Grden, UO Stubica


 

Predstavljeni Zaključci 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika

E-mail Ispis

Ugostitelji i turistički djelatnici su tijekom dva dana druženja razmijenili iskustva i  definirali probleme, ali i prijedloge za boljitak poslovanja te ih oblikovali u Zaključke koji će biti upućeni nadležnim institucijama

U Šibeniku je od 25. do 27. studenoga 2018. godine održan 31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Nakon izlaganja vodstva Ceha o aktivnostima u proteklih godinu dana i predsjednika cehova županijskih područnih komora o aktualnoj problematici struke te nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstva i nadležnih institucija i rasprave, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. Na kraju, usvojeni su sljedeći

ZAKLJUČCI

1. Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 13% kako bi se izjednačila porezna stopa za ovu djelatnost.

2. Inzistiramo da Vlada uvaži traženje Hrvatske obrtničke komore da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse.

3. Apeliramo na Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava da omogući zapošljavanje stranih radnika za obrtnike ugostitelje na način da osigura brži i lakši model zapošljavanja.

4. Tražimo da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu.

5. Tražimo priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.

6. Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

 

HOK okupio ugostitelje i turističke djelatnike na 31. Kongresu

E-mail Ispis

Manifestacije poput ove obrtnicima su prava prilika da iznesu svoje stavove i upozore na poteškoće i nelogičnosti s kojima se susreću u poslovanju

31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, u Šibenik je privukao 500-tinjak sudionika.

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma RH.

„Ugostiteljstvo je preduvjet razvoja turizma jer ugostitelji su ti koji svojom ponudom osiguravaju široku paletu vanpansionskih popratnih sadržaja“, naglasio je u svom uvodnom govoru Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, obrativši se posebno i izaslaniku predsjednika Vlade RH, državnom tajniku ministarstva turizma, Tončiju Glavini, kojemu je zahvalio na kvalitetnoj komunikaciji i uvažavanju konstruktivnih prijedloga Hrvatske obrtničke komore, ali i pozvao na još uspješniju suradnju i osluškivanje „glasa s terena“, jer zadovoljstvo ugostitelja je garancija kvalitete usluge.

Cilj organizacije Kongresa jest omogućiti ugostiteljima da tijekom dva dana druženja razmijene iskustva i  definiraju zajedničke probleme, ali i prijedloge za boljitak poslovanja te ih iznesu predstavnicima državnih institucija.

Biti glas ugostitelja i boriti se za realizaciju njihovih zahtjeva zadaća je i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore kojemu je na čelu Nenad Šepak.

Od ugostitelja se očekuje da u svrhu razvoja turizma u svom poslovanju budu fokusirani na kvalitetu, a ujedno i  fleksibilni, inovativni i raznoliki, a susreću se s brojnim problemima, od poteškoće u pronalasku kvalificiranih radnika preko visokih davanja i fiskalne presije, PDV-a koji još nije snižen, do problema s inspekcijskim nadzorom i previsokim kaznama.

Veliko zanimanje sudionika izazvao je panel pod nazivom „Aktualna problematika turističkog i ugostiteljskog sektora“ u kojem su sudjelovali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Damir Juzbašić, pomoćnica ravnatelja HZZ-a Ružica Hrga, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice, Slavija Jačan Obratov, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma HUP-a, Natali Komen Bujas te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Nenad Šepak.

Panelisti su se, objašnjavajući svatko sa svojeg aspekta problematiku, ali ističući i neke pozitivne pomake, složili da institucije moraju još aktivnije surađivati sa strukom kako bi zajedničkim naporima postigli rezultate kojima će biti zadovoljni svi, a ponajprije gosti, domaći i strani koji će, privučeni kvalitetnom ponudom i uslugom, prepoznati različite hrvatske destinacije kako one na moru, tako i one na kopnu, kao one u koje vrijedi doći, ali i još važnije, kao one u koje se žele vratiti.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec zaključio je „Da je obrtnik biti lako, i političari bi bili obrtnici. Zato je potrebno kroz artikulirane i opravdane zahtjeve cehova, inzistirati na  boljem okviru za poslovanje nas obrtnika.“

 

Održana 1. sjednica Ceha ugostitelja OKKZŽ

E-mail Ispis

Dana 14.11.2018. godine u prostorijama Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije održana je 1. sjednica Ceha ugostitelja OKKZŽ mandatno razdoblje 2018. - 2022. godina. Na dužnost predsjednika Ceha ugostitelja OKKZŽ mandatno razdoblje 2018. - 2022. godina imenovan je Ivan Đurkin Benkotić iz Udruženja obrtnika Sveti Križ Začretje, a na samoj sjednici izabran je i potpredsjednik Ceha  Marijan Jembrih iz Udruženja obrtnika Zlatar.

Na sjednici je raspravljan slijedeći Dnevni red: Izbor potpredsjednika Ceha ugostitelja OKKZŽ; Prijedlog Programa rada Ceha ugostitelja OKKZŽ za 2019. godinu; Pripreme za 31. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i Pitanja i prijedlozi.

 

Gorući problemi obrtnika ugostiteljske djelatnosti OKKZŽ

E-mail Ispis

Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije predložio je da se za 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE slijedeće teme:

-   Smanjenje  PDV stope za sve ugostiteljske usluge na 13%

-   Ukidanje poreza na potrošnju  (do 3%) kojeg plaćaju jedino i isključivo ugostitelji

-   Povećanje osobnog odbitka na 5.000,00 kuna s ciljem poticanja potrošnje

-   Pojednostavljenje zakonskih akata, odluka i pravilnika vezanih za obavljanje ugostiteljske

djelatnosti  definiranih od strane gradskih, županijskih i državnih tijela

-   Izjednačiti zakonske obveze obrta ugostiteljske djelatnosti sa svim onima koje J.D.O.-i i OPG-i imaju, kako isti više ne bi predstavljali nelojalnu konkurenciju obrtnicima ugostiteljske djelatnosti

-   Priznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu

-  Obavezna izmjena zakona temeljem kojeg je dozvoljeno izlazak strukovnih SŠ koje školuju kadrove kuhar, konobar iz JMO, a koji osigurava optimalan broj sati praktične nastave.

Nastavno navedenom obrtnici ugostiteljske djelatnosti s područja Krapinsko-zagorske županije nemaju pravo prijave na Natječaj  „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ ( za povrat troškova nagrade učenicima za praksu i naknade za mentore). Ujedno zbog navedene činjenice učenici SŠ Krapinsko-zagorske županije koji se školuju za zanimanje kuhar i konobar nemaju pravo prijave na predmetni natječaj stipendiranja resornog Ministarstva.

-   Porezno rasterećenje za primjerice 13. plaću i topli obrok

-   Alarmantno stanje po pitanju kompetencije i zainteresiranosti kadrova za rad u ugostiteljskoj djelatnosti

-  Alarmantno stanje zbog pada prometa te kontinuitet zatvaranja ugostiteljskih objekata s dugogodišnjom tradicijom osobito na kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje su ulazni troškovi osobito porasli a kako se radi o prvenstveno domaćim gostima, nije bilo mogućnosti značajnog podizanja cijena (osobito gorući problem vlasnika restorana kao i svih ostalih vlasnika ugostiteljskih djelatnosti) stoga je potrebno ciljano pokrenuti mjeru od strane resornog MINISTARSTVA koja bi na neki način ublažila i potaknula opstanak istih.

 

 

Objavljen Vodič za siguran rad u turizmu i ugostiteljstvu

E-mail Ispis

Za promociju Hrvatske kao poželjne  i ugodne turističke destinacije, uz prirodne i druge resurse, važan je svaki radnik u djelatnosti  turizma i ugostiteljstva.

Svake godine povećava se i  sezonsko zapošljavanje, u obrte dolaze novi radnici bez ili s malim radnim iskustvom, što predstavlja dodatni izazov za njihovo osposobljavanje, kako za odgovarajuće poslove, tako i za siguran rad.

Jedan od ključnih čimbenika uspjeha u turizmu je čovjek, a da bi radnici ostvarili očekivani radni učinak od osobite je važnosti da im se osiguraju odgovarajući radni uvjeti i provedba svih mjera zaštite na radu.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu, kao središnja javna ustanova nadležna za navedeno područje, pripremio je Vodič za siguran rad u turizmu i ugostiteljstvu, koji je  namijenjen poslodavcima i radnicima u ovom sektoru te im pruža osnovne informacije o njihovim obvezama, odgovornostima i pravima kao i preventivnim mjerama koje je potrebno primjenjivati prilikom obavljanja određenih poslova kako bi se isključile nezgode, ozljede, profesionalne bolesti i bolesti povezane s radom te unaprijedila zaštita na radu.

Pored toga, sukladno procjeni rizika za svako mjesto rada obveza je poslodavaca provesti osposobljavanje radnika za rad na siguran način te primjenjivati sve druge propisane mjere, jer samo je siguran radnik i uspješan radnik!

Vodič za siguran rad u turizmu i ugostiteljstvu možete preuzeti ovdje:

http://zuznr.hr/vodic-za-siguran-rad-u-turizmu-i-ugostiteljstvu/

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 4

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner