OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh ugostitelja
Ceh ugostitelja

Ceh ugostitelja OKKZŽ

E-mail Ispis


Predsjednik Ceha ugostitelja OKKZŽ: Ivan Đurkin Benkotić, UO Sveti Križ Začretje

Ostali članovi:

  • Marijan Jembrih  - potpredsjednik, UO Zlatar
  • Zdravko Mlakar, UO Bedekovčina
  • Damir Čuček, UO Krapina
  • Damir Tumpa, UO Krapinske Toplice
  • Dragutin Bračun, UO Pregrada
  • Darko Dominko, UO Zabok
  • Darko Grden, UO Stubica


 

Učenici SŠ Zabok na međunarodnom natjecanju u Bratislavi

E-mail Ispis

Učenici Srednje škole Zabok sudjelovali su na jubilarnom 15. međunarodnom natjecanju ‘RETURN TO TRADITIONS - BRATISLAVA 2019’ koje je održano od 14. Do 18. listopada 2019. Godine. Učenici i mentori SŠ Zabok bili su gosti natjecanja koje tradicionalno organizira Stredna odborna škola hotelových služieb a obchodu iz Bratislave. Tijekom petodnevnog boravka u Bratislavi, učenici (Lovro Knapić, Marijana Županić, Tin Škrlin - Batina i Mattea Žigante) i njihovi mentori, profesori Ivan Đurkin - Benkotić i Stjepan Gmajnički, imali su priliku razmijeniti iskustva s kolegama iz drugih zemalja, upoznati se s tradicionalnom kuhinjom europskih zemalja ali i pokazati znanje engleskog jezika koji je bio službeni jezik natjecanja.  Osim učenika Srednje škole Zabok, koji su s ponosom predstavljali boje Hrvatske, na natjecanju su sudjelovale ekipe iz zemlje domaćina, Slovačke, Češke, Poljske, Gruzije i Latvije. Zabočki učenici na ovom europskom natjecanju bili su među najmlađim ekipama - naime, inozemni timovi su uglavnom činili već uhodani timovi s natjecateljskim i životnim iskustvom (prosječna dob natjecatelja gruzijske ekipe je 25 godina!). Učenici Lovro Knapić i Marijana Županić natjecali su se u disciplinama kuhanje - priprema svečanog objeda od četiri slijeda i flambiranje. Učenici Tin Škrlin - Batina i Mattea Žigante natjecali su se u disciplinama posluživanje svečanog objeda i postavljanje svečanog stola. U disciplini spravljanje koktela boje je branio Tin Škrlin - Batina. Srednja škola Zabok je i ove godine bila među najuspješnijim sudionicama natjecanja osvojivši sljedeće nagrade: postavljanje svečanog stola: 2. mjesto - Tin Škrlin - Batina i Mattea Žigante (mentor: Stjepan Gmajnički), flambiranje: 2. mjesto - Marijana Županić (mentor: Ivan Đurkin - Benkotić), posluživanje svečanog objeda: 3. mjesto - Tin Škrlin - Batina i Mattea Žigante (mentor: Stjepan Gmajnički), kuhanje - priprema svečanog objeda od četiri slijeda: 3.mjesto - Lovro Knapić i Marijana Županić (mentor: Ivan Đurkin - Benkotić).

 

Predstavnici HOK-a u Ministarstvu financija ponovno traže porezne izmjene

E-mail Ispis

Paket predloženih izmjena usmjeren je na rasterećenje obrtnika, a čime bi se posljedično poboljšali uvjeti i za zaposlenike

Na inicijativu Hrvatske obrtničke komore (HOK) u ponedjeljak, 15. srpnja, održan je sastanak u Ministarstvu financija, na kojem je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec sa svojim suradnicima iznio konkretne zahtjeve vezane uz porezne izmjene, a koje imaju za cilj olakšati poslovanje obrtnicima smanjujući im troškove poslovanja.

Predstavnike HOK-a u Ministarstvu financija primili su državni tajnik Zdravko Zrinušić, pomoćnik ministra i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša te pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović. Uz predsjednika, ispred HOK-a  sudjelovali su predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Joso Smolić i predsjednica Sekcije računovođa, Đurđica Mostarčić.

Hrvatska obrtnička komora od početka porezne reforme aktivna je u predlaganjima mjera važnih za obrtnike, svjesna važnosti utjecaja na njihovo poslovanje. Ministarstvo financija i dosad je uvažavalo prijedloge HOK-a, a na ovom sastanku u paketu  izmjena neki od zahtjeva su ponovljeni, kako bi se opet stavili u razmatranje.

U najavi je četvrti krug porezne reforme, koji otvara prostor nužnog dodatnog poreznog rasterećenja u obrtništvu. Tako je HOK, između ostalih, opet naglasio važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25% na 13%. Predloženo je i uvođenje zaštićenog računa obrtnika kojim bi se omogućio daljnji rad onim obrtnicima koji se nađu u poteškoćama, a u svrhu stjecanja sredstava za otplatu nastalih dugova.

Jedan od važnih prijedloga kojem je cilj poboljšati i položaj zaposlenika jest smanjenje stope poreza na dohodak s 24% na 18%,  koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. HOK je također ponovio prijedlog da se poslodavcima omogući da zaposlenicima osiguraju topli obrok bez plaćanja dodatnih poreza i doprinosa.

Predstavnici HOK-a zatražili su da ih se uključi u radnu skupinu za četvrti krug porezne reforme, kako bi aktivno pratili proces i ažurno predlagali mjere koje će štiti naše najosjetljivije gospodarske subjekte. Predloženo je i da se u HOK-u obrtnicima predstavi četvrti krug porezne reforme, kako bi pravovremeno bili upućeni u promjene.

Cjeloviti dokument s predloženim izmjenama nalazi se u prilogu.

IV. krug porezne reforme-prijedlozi HOK-a za izmjene propisa.pdf 3,06 MB

 

U jeku sezone broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma u padu

E-mail Ispis

Hrvatski ugostitelji bili su odveć strpljivi – vrijeme je za žurno smanjenje stope PDV-a

Hrvatska obrtnička komora još od uvođenja povećane porezne stope za usluge u ugostiteljstvu s 13% na 25% upozorava na negativne posljedice koje ova porezna izmjena ima na taj sektor.

Ovom izmjenom postali smo zemlja s najvećom stopom PDV-a za ugostiteljstvo na Mediteranu, čime je konkurentnosti hrvatske ponude u odnosu na države u okruženju nanesena neizmjerna šteta. Turistički sektor je jedna od najznačajnijih gospodarskih grana RH koja visokim udjelom sudjeluje u BDP-u, a ugostiteljstvo ključni generator atraktivnosti turističke ponude.

Hrvatska obrtnička komora nizom pokrenutih inicijativa i održanih sastanaka u resornim ministarstvima apelirala je na potrebu promptnog rješavanja ovog problema, no unatoč deklarativnom prihvaćanju i razumijevanju nužnosti snižavanja stope PDV-a u ugostiteljstvu te podrške Ministarstva turizma u ovim nastojanjima, stvarne mjere još nisu poduzete. Procjene učinka porezne reforme na ugostiteljstvo više nisu upitne – one su negativne, a o njima najbolje govori trenutno stanje na terenu. Prema najnovijim statističkim podacima, broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma je u odnosu na isti period prošle godine u opadanju. To je osobito znakovito, jer se upravo u sezoni unazad više godina bilježi rast broja obrta u tom Cehu. Zabilježeni pad vjesnik je nepovoljnog trenda za hrvatsko ugostiteljstvo, ukoliko se žurno ne poduzmu mjere koje imaju za cilj rasterećenje ugostitelja.

Stoga, Hrvatska obrtnička komora traži od nadležnih hitno snižavanje stope PDV-a na uslugu pripreme i posluživanja hrane na 13%. Ukoliko do toga ne dođe, izvjestan je daljnji pad kvalitete ugostiteljske ponude, čime će nadolazeće turističke sezone, ali i gospodarstvo u cjelini biti nepovratno ugroženi. Smatramo da su se snižavanjem stope poreza sa 25 na 13% na svježe meso, ribu, voće i povrće namirnice stvorili preduvjeti da se smanji stopa PDV-a i u pružanju ugostiteljskih usluga.

Podsjećamo da je Hrvatska obrtnička komora prije više od dvije godine predala Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zbog nejednakog oporezivanja ugostitelja koji nude jednaku uslugu. PDV je ostao niži za one ugostiteljske objekte koji uz uslugu pripremanja i posluživanja hrane nude i uslugu smještaja. Na taj se način, umjesto da ih se zaštiti - direktno udarilo na najmanje gospodarstvenike. Iako je smanjenje fiskalne presije jedna od mjera Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine, čiji je prioritet unaprjeđenje razvoja hrvatskog turizma i kroz proaktivnu fiskalnu politiku, čini se da je u tom dijelu Strategija nije zaživjela.

 

Vodič za ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga u turizmu

E-mail Ispis

Stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu od 1. travnja 2019., Turistička inspekcija djeluje u sastavu središnjeg državnog ureda - Državnog inspektorata. Uvjete koje nadzire Turistička inspekcija kod ugostitelja i pružatelja usluga u turizmu kao i druge korisne informacije nalaze se u Vodiču za ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga u turizmu.

Ovaj vodič pomoći će ugostiteljima i turističkim djelatnicima u ispunjavanju obaveza i pregledu istih tijekom svakodnevnog poslovanja, a posebno u dijelu obaveza koje su ingerenciji Turističke inspekcije.

Više informacija vezanih uz rad inspekcije možete pronaći na https://mint.gov.hr/turisticka-inspekcija-5553/5553

Vodič za ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga u turizmu nalazi se u prilogu.

 

Izmjene Kolektivnog ugovora za ugostiteljstvo

E-mail Ispis

Kolektivni ugovor ugostiteljstva, sklopljen 27. ožujka 2018. godine izmijenjen je Dodatkom I (NN 28/2019) i tako izmijenjen je u primjeni od 1. travnja 2019. godine te je obavezan za potpisnike i sve njihove članove. Potpisnici su Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sa strane radnika te Hrvatska udruga poslodavaca u ime svojih članova poslodavaca.

 

Izmjena se odnosi na povećanje najmanjih iznosa osnovne plaće za tipične poslove razvrstane u tri grupe:

GRUPA SLOŽENOSTI POSLOVA

TIPIČNI POSLOVI

Kol.ugovor (NN36/2018)

Dodatak I.* (NN28/2019)

I. JEDNOSTAVNI POSLOVI

Pokazuje osnovno znanje. Potrebne osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova.

npr. kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage, i drugi slični poslovi

3.440,00 kn

3.750,00 kn

II. MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI

Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih sredstava za rad obavlja manje složene poslove.

npr: kao što su poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi

3.900,00 kn

4.100,00 kn

III. ZAHTJEVNIJI POSLOVI

Primjenjuje znanje na određenom području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu samostalnost u radu.

npr: kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi

4.700,00 kn

4.950,00 kn

*https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_03_28_601.html

Za sve obrtnike obavezan je Kolektivni ugovor ugostiteljstva (NN 36/2018) čija je primjena postala obvezna Odlukom o proširenju Kolektivnog ugovora o proširenju primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (NN 49/2018) i to počevši od 7. lipnja 2018. godine.

Postupak donošenja odluke o proširenju primjene Dodatka I je u tijeku. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava još nije donijelo odluku kojom bi primjenu proširilo na sve poslodavce u području ugostiteljstva. Hrvatska obrtnička komora na prijedlog proširenja se očitovala ukazujući da ona, a time niti obrtnici nisu bili uključeni u pregovaranje o novim iznosima osnovne plaće te ističući problem pronalaska radne snage i neizvjesnost s kojom se ugostitelji susreću početkom turističke sezone, ali sve ozbiljnije i tijekom cijele godine.

 
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »


Stranica 1 od 4

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner