OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh tradicijskih obrta
Ceh tradicijskih obrta

CEH TRADICIJSKOG OBRTA

E-mail Ispis

Predsjednica: Vlasta Hubicki, UO Stubica

Ostali članovi:

 • Darko Varga - potpredsjednik, UO Zlatar
 • Nikola Ulama, MUO Klanjec
 • Drago Petek, UO Krapina
 • Bojan Podhraški, UO Pregrada
 • Hrvoj Vrančić, UO Zabok

 

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava-tradicijskim i umjetničkim obrtima

E-mail Ispis

Predmet Otvorenog javnog poziva je dodjela bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljem Programa „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2019. godinu. Poziv se objavljuje na mrežnim stranicama Ministarstvahttps://www.mingo.hr/page/kategorija/ministarstvo, prijave se zaprimaju isključivo od 2. svibnja do 16. lipnja 2019. godine

Više...
 

Održana sjednica Ceha tradicijskog obrta OKKZŽ

E-mail Ispis

Članovi novog saziva Ceha tradicijskog i umjetničkog obrta su na prvoj sjednici donijeli Program rada za 2019. godinu te za potpredsjednika Ceha u mandatnom razdoblju 2018.-2022. godine izabrali Darka Vargu, koji obavlja dužnost predsjednika Odbora tradicijskih i umjetničkih obrta Hrvatske obrtničke komore.

 

 

 

Članovi ceha tradicijskog i umjetničkog obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u mandatnom razdoblju 2018.-2022. godine:
Vlasta Hubicki, predsjednica – UO Stubica
Darko Varga, potpredsjednik – UO Zlatar
Nikola Ulama – MUO Klanjec
Dragutin Petek – UO Krapina
Bojan Podhraški – UO Pregrada
Hrvoje Vrančić – UO Zabok

 

Dodijeljene potpore članovima OKKZŽ

E-mail Ispis

U ponedjeljak, 18. lipnja 2018. godine, je održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu na natječaju Krapinsko-zagorske županije za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima članovima Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije.

Na  Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije, koji je bio otvoren od 9. travnja do 9. svibnja, javilo se 18 obrta kojima je ukupno dodijeljeno 76.936 kuna.

Ugovore su korisnicima uručili predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicionalnih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek.

Radujem se da će ova sredstva, koja su prvi put osigurana 2005., biti dodijeljena i ove godine, no još me više veseli što će Zagorska razvojna agencija za sve natječaje za tradicionalne i umjetničke obrte bez naknade izrađivati projektnu dokumentaciju“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicionalnih i umjetničkih obrta Vlasta Hubicki te poručila kako vjeruje da će društvo sazrijevajući shvatiti važnost čuvanja tradicije, kako bi se vještine tradicionalnih i umjetničkih obrta i dalje prenosile s koljena na koljeno.

Okupljene su pozdravili i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek zahvalio je korisnicima potpora na svemu što rade za očuvanje zagorske tradicije te ih pozvao da se na ovaj natječaj jave i sljedeće godine; kao i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško koji je na dodjeli potpora zahvalio rukovodstvu Županije i Županijskoj skupštini na čelu sa predsjednicom Vlastom Hubicki, ujedno predsjednicom Ceha tradicionalnih i umjetničkih obrta OKKZŽ.

Pravo na potporu ostvarili su:

Art dizajn vl. Tatjana Vidović

Izrada suvenira „Mikuš“ vl. Stjepan Mikuš

Kera-tims vl. Mladen Savić

Krojački salon „Beni“ vl. Damir Oborevčki

Lončarstvo Androić vl. Androić Božek

Medičarna Šćuric vl. Brankica Šćuric

Nesek-teraco keramika, završni radovi, betonski proizvodi vl. Mario Nesek

PAN obrt za izradu drvenih igračaka vl. Ivica Mesar

Postolar Josip Hršak

Postolarska radnja Šuco vl. Šulec Dragutin

Obrt za proizvodnju licitara vl. Mateja Lesičar

Salon vjenčanica Vesna vl. Vesna Leško

Suveniri i trgovina Slap vl. Vesna Osrečak

„Tamburica“ vl. Danijel Hajnić

Uraska radionica vl. Nadica Žučko

Vezenje amblema Nena vl. Edo Belošević

Zlatarna Vrančić vl. Hrvoj Vrančić

 

Održana 2. sjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta

E-mail Ispis

Na 2. sjednici Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, održanoj 20. listopada, usvojen je Prijedlog programa rada za 2017. godinu.

Članovi Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ su također upoznati s novim projektom Hrvatske obrtničke komore Zajednička nabava HOK ZNA koji nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje, poticajno poduzetničko okruženje osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana. Isto tako, članovima Ceha proslijeđene su na znanje sve aktivnosti OK Krapinsko-zagorske županije u 2016. godini s posebnim osvrtom na aktivnosti Odbora za tradicijske i umjetničke obrte Hrvatske obrtničke komore.

Nastavno izlaganju predsjednika Odbor za tradicijske i umjetničke obrte HOK-a Darka Varge jednoglasno je donesen prijedlog da se ispred Komorskog ureda OKKZŽ uputi inicijativa prema stručnim službama HOK-a za uvođenje mogućnosti polaganja majstorskih ispita za zanimanja licitar, proizvođač drvenih igračaka i lončar te da se uvede jedinstveni NKD koji će uključivati sve tradicijske i umjetničke djelatnosti.

Također, članovi Ceha su upoznati sa kronološkim prikazom broja tradicijskih i umjetničkih obrta od 2006. do 2016. godine.

Dijelu sjednice Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ prisustvovali su i župan Krapinsko-zagorske županije  Željko Kolar kao i pročelnica KZŽ Sanja Mihovilić.

Nakon konstruktivne rasprave članovi Ceha s predsjednicom Vlastom Hubicki jednoglasno su donijeli slijedeće prijedloge:

1. Predlaže se Krapinsko - zagorskoj županiji raspisivanje Natječaja temeljem kojeg će se sukladno dosadašnjem Pravilniku za dodjelu potpora tradicionalnim obrtima KZŽ iznos od 50.000,00 kuna dodijeliti sukladno zahtjevima isključivo za tradicijske i umjetničke obrte OKKZŽ u roku do kraja 2016. godine.

2. Predlaže se Krapinsko-zagorskoj županiji da u proračunu za 2017. godinu osigura potpore za tradicijske i umjetničke obrte OKKZŽ u iznosu od 100.000,00 kuna, ista će se potom dodjeljivati po raspisanom Natječaju KZŽ, a sukladno Pravilniku za dodjelu tradicionalnim obrtima naše županije koji će se nadopuniti s novim kriterijem vezanim uz uvjerenje o tradicijskom ili umjetničkom znaku Hrvatske obrtničke komore. Nastavno ispred OKKZŽ predlaže se da u povjerenstvu  budu kao predstavnici Komore predsjednik komore Davor Pleško i predstavnik Ceha Hrvoj Vrančić.

3. Predlaže se izmjena Pravilnika za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima za 2017. godinu na način da se istim omogući prijava za potporu samo onim obrtnicima koji su vlasnici uvjerenja  odnosno tradicijskog ili umjetničkog znaka Hrvatske obrtničke komore, jednako tako predlaže da se  Pravilnikom za 2017. godinu omogući povrat iznosa koji su obrtnici uplatili za dobivanje uvjerenja tradicijskog ili umjetničkog znaka Hrvatskoj obrtničkoj komori.

4. Predlaže se Krapinsko - zagorskoj županiji da omogući besplatnu izradu projektne prijave od strane Zagorske razvojne agencije obrtnicima  tradicijskih i umjetničkih obrta Krapinsko-zagorske županije koji posjeduju dokumentaciju da su vlasnici tradicijskog ili umjetničkog znaka Hrvatske obrtničke komore.

 

Održan sajam tradicijskih i umjetničkih obrta u Zlataru

E-mail Ispis

U sklopu Dana kajkavskih riječi Zlatar 2014., zadnji vikend u rujnu, po šesti puta,  održala se prezentacija starih i umjetničkih zanata pod nazivom „Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata“ u organizaciji Udruženja obrtnika Zlatar.

Na Sajmu je sudjelovalo 17 izlagača iz cijele županije,  obrtnici, udruge, domače radinosti  i OPG-i sa proizvodima izrađenim na tradicionalan način, te su prikazane vještine starih zanata.

 

Obrt „Ivankina nit“ vlasnice Ivanke Čukman Gajski iz Konjščine predstavila je tradicionalan nakit ovoga kraja (kraluž) i nošnje Zagorja i Slavonije. Lončar Ivan Kovačić iz  Marija Bistrica,  sudjelovao  je  sa glinenim proizvodima koji slijede tradicionalne i folklorne obrasce ovoga kraja. Predmeti su izrađeni od domače gline na nožnom  lončarskom kolu, što je gsp. Kovačić i  demonstrirao  na sajmu.

Stjepan Mišak, vlasnik obrta Bravarsko-kovačke radionice iz Svetog Križa Začretja, čija tradicija kovačkog zanata traje preko 100 godina i prenosi se s koljena na koljeno. Bavi se otkivanjem i oblikovanjem metala, a na sajmu je predstavio kovana dvorišna vrata, balkonska, dvorišna i stubišna vrata, kovani namještaj i suvenire. Uz svoje proizvode, predstavio je  kovački zanat kakav je nekada bio.

Drago Petek, vlasnik Bačvarsko-kačarske radnje iz Đurmanca, treća generacija bačvarskog zanata čija se proizvodnja njeguje na tradicionalni način, gdje iz starih drvenih bačava izrađuje unikatni namještaj, kao što su stolovi, stolice, stalci, sudoperi, garniture, ormari i sl.

Brankice Šćuric, vlasnica obrta Medičarna Šćuric iz Marije Bistrice, sudjelovala je sa licitarima i medenjacima, tradicionalnim proizvodima središnje hrvatske sastavnim dijelom višestoljetnog hodočašća u Mariju Bistricu.

Vladimir Mavrek, vlasnik obrta za proizvodnju tradicionalnih suvenira „Preša“ iz Lepoglave, predstavio je suvenire koji odišu duhom prošlosti i podsjećaju na životne navike ljudi na seoskom domaćinstvu, ako što je drvena preša za grožđe, žrvi za mljevenje žita, kukuružnjak, bunar, kutija za čuvenje meda i dr.

Na sajmu su predstavljene i drvne igračke tradicionalnim proizvodom Marije Bistrice i okolice, unikatni nakit sa poludragim kamenom, izrađen u raznih tehnikama i atraktivnog izgleda, kao što su ogrlice, prsteni, naušnice, narukvice i sl, te  atraktivne i poznate Tiffany lampe, ručno rađene drvene tamburice, koje se i danas kao nekada oblikuju pomoću modela, zvanom muštra, a boje se bajcom boje limuna. Predstavljene su košare, ako i vještine pletenja istih, te umjetničke skulpture od korijena šumskog drva i suvenire od drva.

Posjetitelji su mogli i isprobati domaći sir, kupinovo vino, đemove i sokove od raznog bobičastog voća, med i ostale pčelinje proizvode, te se upoznati sa radom udruge „Moji dani“ i  sa radom Skloništa za napuštene životinje „Luč zagorja“.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 2

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner