OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh trgovine
Ceh trgovine

Ceh trgovine upozorava na kratke rokove za inventure i promjenu cijena te zaliha duhanskih proizvoda

E-mail Ispis

Duhanske tvrtke prijavile su, zbog povećanja trošarina, povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 21. travnja, objavila je jučer Carinska uprava.

Posljedica je to Vladine uredbe od 18. travnja kojom je specifična trošarina povećana s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te proporcionalna trošarina s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene, a iznos minimalne trošarine na cigarete povećan je s 598,50 kuna na 648 kuna za tisuću komada cigareta.

Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) upozorava kako trošak za zatečenu zalihu snose trgovci, i to potpuno neopravdano. On može biti i veći od simbolične zarade na ovoj vrsti proizvoda. Ujedno, taj će problem i eskalirati, jer do 2017. godine dužni smo uskladiti visinu trošarina s EU standardima, što znači višestruko povećanje maloprodajne cijene, samo zbog razlike trošarina, koje bi, nevjerojatno, trebali plaćati trgovci.

„Za robu isporučenu nakon povećanja trošarina, razlika tereti proizvođača/uvoznika. Stoga oni toliko žure s reakcijom, pa je rok za prijavu novih maloprodajnih cijena Carini pomaknut s (nekadašnjih ) 8 dana na 24 sata. Konkretno, jučer poslijepodne na stranicama Carine objavljen je novi cjenik više dobavljača, s primjenom od sutra (21. travnja). To znači obvezu popisa večeras, obvezu promjena cijena također, da ne govorim o e-prijavi svega toga i trošku s tim povezanim … To znači i da mali trgovac ne smije biti bolestan, a mora imati mail i danonoćno ga kontrolirati,  mora skupljati novac za proračun uz jedini benefit – da možda, u najboljem slučaju, neće biti drakonski kažnjen.“, istaknuo je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić.

Podsjetimo, od 1. srpnja 2013. trošarinskim obveznicima duhanskih prerađevina – cigareta, te ostalim osobama koje radi prodaje drže cigarete, propisuje se obveza obračunavanja i plaćanja trošarine i na cigarete koje su već puštene u potrošnju, a nalaze se na zalihama u prometu na području RH.

Trošarinski obveznici duhanskih prerađevina i ostale osobe koje drže cigarete radi prodaje krajnjim potrošačima, u obvezi su obračunati i platiti razliku trošarine pri svakom povećanju visine trošarine na cigarete i/ili kada se poveća maloprodajna cijena cigareta, i to na sve cigarete koje su puštene u potrošnju, a nalazit će se u trenutku povećanja visine trošarine i/ili povećanja maloprodajne cijene na zalihama u prometu na području RH.

Trošarinski obveznici duhanskih prerađevina i ostale osobe koje radi prodaje drže cigarete, u obvezi su popisati zalihe cigareta:

-          Na dan objave povećanja visine trošarine na cigarete i/ili

-          dan prije početka važenja prijavljene veće maloprodajne cijene cigareta.

 

Zaključci 9. susreta trgovaca HOK-a

E-mail Ispis

Temeljem prezentacija i rasprava na panelima tijekom 9. susreta trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK), održanom 3. prosinca, kao i konzultacija Ceha trgovine HOK-a, artikulirani su sljedeći zaključci, koji će se u formi pojedinačnih prijedloga uputiti nadležnim institucijama, kazao je predsjednik Ceha Boris Vukelić.

1. Jasan i jednostavan zakonodavni okvir poslovanja iznimno je važan faktor poboljšanja poduzetničke klime. Ceh stoga traži snažnu akciju svih relevantnih faktora (Vlade, obrtnika i poduzetnika, inspekcijskih službi) zbog ukidanja niza nepotrebnih, ograničavajućih ili neprovedivih propisa, na temelju dokumenata zaboravljenog „Hitroreza“ i kasnijih saznanja.

2. Pozdravljamo najavu jačanja savjetodavne funkcije inspekcijskih službi. Postupci usmjereni k prijevari (kupaca, zaposlenika, proračuna) ili ugrožavanju zdravlja i sigurnosti, moraju biti sankcionirani. Nenamjerne greške koje se mogu otkloniti temeljem upozorenja ne smiju biti predmetom represije, naročito dok je poslovanje „uređeno“ šumom propisa.

3. Opstanak trgovine na područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima, u ruralnim krajevima i na otocima, važan je dionik procesa zaustavljanja odljeva stanovništva s tih područja. Molimo da Ministarstvo gospodarstva zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, te s drugima razmotri mogućnosti realizacije dostavljenog pilot projekta za održivi razvoj male trgovine u tim krajevima.

4. Ulaganje u znanje i modernizaciju objekata i poslovanja preduvjet je opstanka i razvoja male trgovine. Pozdravljamo pionirske korake HBOR-a i HAMAG-a koji vode k mogućnosti kreditiranja male trgovine.

5. Tražimo jačanje partnerstva hrvatske proizvodnje i kapitalno hrvatske trgovine, naročito male, kao preduvjeta jačanja našeg gospodarstva na jedinstvenom EU tržištu.

6. Od početka krize do danas u Hrvatskoj je zatvoreno gotovo 6.000 obrtničkih trgovina, njih 30%. U tim je uvjetima svaka nelegalna ili polulegalna trgovina nedopustiva. U nekim je dijelovima zemlje, naročito sjevernim,poseban problem pokretna trgovina. Uređivanje njenog rada u dijelu područja prodaje i rasporedu obilazaka prepušteno je lokalnoj samoupravi, pa tražimo da ona to i obavlja, na način da se ne ugrožava rad trgovine u čvrstim objektima. Pokretna je trgovina potrebna isključivo zbog snabdijevanja stanovništva u naseljima bez trgovine, kakvih imamo preko 4000, a taj broj, na žalost i raste.

7. Ceh podržava inicijative da se ovršnim i drugim propisima uvede zaštićeni dio primanja obrtnika u slučaju ovrhe, kako bi se omogućilo nastavak legalne poslovne aktivnosti te minimum obiteljske egzistencije. Moguće je da od ovrhe budu izuzete dvije trećine primitaka, a prihvatljiva su i druga rješenja. Ovrhe su, naime, učestale, a realno je očekivati da će biti još češće, pa sadašnji propisi umjesto rješenjem dugova, rezultiraju još većim dubiozama i masovnim zatvaranjima.

 

Nadzori fiskalizacije u trgovini od 15. do 22. prosinca 2014. godina

E-mail Ispis

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija – Porezne uprave provodit će pojačane nadzore kod poreznih obveznika koji obavljaju trgovačku djelatnost te obavljaju prigodnu prodaju u zatvorenim prostorima i na otvorenom (trgovine, sajmovi, tržnice i sl.) u razdoblju od 15. do 22. prosinca 2014. godine.

Ovlašteni službenici Porezne uprave u suradnji s drugim nadzornim službama, naročito sa službenicima Carinske uprave, obavljaju kontinuirano nadzore primjene odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom u tijeku cijele 2014. godine te i nadalje provoditi zajedničke akcije, kako bi se smanjio broj obveznika koji ne posluju u skladu sa zakonskim odredbama.

 

Susret trgovca HOK-a: negativni trendovi se nastavljaju

E-mail Ispis

U Hrvatskoj je od početka krize do danas izgubljen 5.771 trgovački obrt ili između 15 i 20 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini, a taj se negativni trend nastavlja, upozoreno je 3. prosinca na otvorenju 9. susreta trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Za unaprjeđenje poslovanja male trgovine nužno je ulagati u objekte i znanje, a jedna od opcija za male trgovce svakako je i udruživanje, naglašeno je na susretu trgovaca.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić naveo je kako je od početka krize 2008. godine do danas izgubljeno 20 posto obrta općenito i 30 posto trgovačkih obrta, odnosno 5.771 trgovačkih obrta ili između 15 i 20 tisuća radnih mjesta. Od 17.403 trgovačka obrta koliko ih je bilo 2008. godine došli smo na njih 11.632, kazao je Vukelić. Kriza se nastavlja dalje i taj trend je na žalost nezaustavljiv, rekao je Vukelić te dodao kako su u krizi najviše pogođeni građevinari i trgovci. Kod građevinara se može očekivati oporavak, kod trgovaca vrlo teško, istaknuo je. Napominje i kako stalna promjena zakonodavnih propisa ozbiljno ugrožava poslovanje, posebice onih najmanjih. Potkrijepio je to podatkom da prosječno hrvatsko poduzeće troši punih 26 radnih dana samo na ispunjavanje poreznih obveza, a onaj tko radi sa hranom još i više. Velika poduzeća imaju službe koje se time bave, obrtnik to radi sam i to postaje neizdrživo. Mora se, kaže Vukelić, pozitivno diskriminirati obrtnika kroz umanjenje tih administrativnih birokratskih zadataka. Iznio je i podatke da Zagreb ima tri puta više trgovačkih četvornih metara po stanovniku od Beča, ali dvostruko manju kupovnu moć stanovništva. Kupovna moć u Hrvatskoj je ispod 5.000 eura, europski prosjek je 12.000 eura, a u Njemačkoj 23 tisuće eura. Što se tiče prosječne potrošačke košarice u maloj trgovini kazao je kako se boji da se ne kreće više od 25 kuna po jednoj kupnji.

Više...
 

Izmjenjeni minimalno tehnički uvijeti za trgovinu

E-mail Ispis

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima i drugim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte opremu i sredstva u prodajnim objjektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica objavljen je u NN 108/14 od 10. rujna 2014. godine, a stupio na snagu 18. rujna 2014. godine.

Pravilnikom se, između ostaloga, propisuje:

 

Više...
 

9. susret trgovaca 3. prosinca u Zagrebu

E-mail Ispis

Razvoj i napredak male trgovine, uklanjanje međusobno suprotnih i nepotrebnih propisa, prakse u nadzoru trgovačke djelatnosti, promjene nakon ulaska u EU, prava i obveze u zaštiti potrošača, trgovina u brdsko-ruralnim ili otočnim područjima, samo su neke od tema o kojime će biti govora na 9. Susretu trgovaca 3. prosinca u Zagrebu.

U Velikoj dvorani HOK-a, okupit će se uz obrtnike trgovce iz cijele Hrvatske, stručnjaci, predstavnici gospodarstva, partnerskih institucija i više nadležnih  ministarstava.

Trgovcima, kao i drugim obrtnicima i poduzetnicima, birokratske prepreke i neusklađenost zakona stvaraju dodatni trošak i dovode do različite primjene pojedinih zakonskih normi prilikom inspekcijskih nadzora.

Stoga će 9. Susret trgovaca biti prilika da se iz neposredne prakse istaknu i ocijene pogotovo „prekobrojni“ propisi, koji stvaraju pravnu i poslovnu nesigurnost.

Nesigurnost se očituje i u nejednakim postupanjima pojedinih institucija i inspekcija, radi čega trgovci uvijek ističu da upozoravanje i edukacija na duge staze ima bolji efekt od ekspresnog kažnjavanja.

Izlaganja i rasprave na  9. Susretu trgovaca bit će podijeljene u 2 tematske cjeline. U okvuru prve tematske cjeline bit će govora o zakonodavstvu koje ometa poslovanje u trgovini (kroz nepotrebne ili slabo provedive zakone), a druga cjelina obuhvatit će nove tehnologije, e-poslovanje i sl. te kako unaprijediti malu trgovinu.

Na 9. Susretu trgovaca 3. prosinca u Zagrebu razmotrit će se i brojne druge teme vezane uz obavljanje trgovačke djelatnosti, s posebnim naglaskom na aktualno stanje hrvatske trgovine i perspektive razvoja.

 


Stranica 2 od 3

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner