OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh trgovine
Ceh trgovine

CEH TRGOVINE

E-mail Ispis

Predsjednik: Ivan Bajsić, UO Krapina

Ostali članovi:

 • Mladen Županić - potpredsjednik, MUO Klanjec
 • Silvija Bačani, UO Bedekovčina
 • Darko Mišak, UO Sveti Križ Začretje
 • Zdravko Krušec, UO Krapinske Toplice
 • Davorka Hohnjec, UO Pregrada
 • Damir Osrečak, UO Stubica
 • Mario Mak, UO Zabok
 • Smiljana Krajnik, UO Zlatar

 


 

Održana 2. sjednica Ceha trgovine OKKZŽ

E-mail Ispis

Dana, 13. listopada 2016. godine u 12,00 sati održana je 2. sjednica Ceha trgovine Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije na kojoj je verificiran zapisnik sa 1. konstituirajuće sjednice te je jednoglasno prihvaćen Prijedlog programa rada za 2017. godinu. Članovi Ceha trgovine OKKZŽ su također upoznati sa novim projektom Hrvatske obrtničke komore Zajednička nabava HOK ZNA koji nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje, poticajno poduzetničko okruženje osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana. Isto tako, članovi Ceha trgovine upoznati su sa svim aktivnostima OKKZŽ od početka 2016. godine s posebnim osvrtom na aktivnosti Ceha trgovine HOK-a. Utvrđeni su krucijalni problemi neravnopravnog položaja malih trgovaca u odnosu na velike trgovačke lance. Predsjednik Ceha trgovine g. Ivan Bajsić iznio je najvažnije zaključke sa održanog 10. susreta trgovaca Hrvatske obrtničke komore, a to su:

1. Vratiti dignitet trgovini kao struci, na način da se zvanje „trgovac“ vrati u obrazovni sustav i u normativne akte;

2. Da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi trgovina bila ravnopravna djelatnost s ostalim djelatnostima u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnost (NKD) za koju se dodjeljuju sredstva potpore;

3. Kroz zakonsku regulativu i učinkoviti inspekcijski nadzor, treba onemogućiti formiranje damping cijena za sve proizvode i usluge, te onemogućiti korištenje bonova kao sredstva plaćanja;

4. Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore smatra da je pokretna trgovina potrebna i nužna, naročito u ruralnim i slabije naseljenim područjima, te za opskrbu starije populacije, ali tražimo da jedinice lokalne samouprave (JLS) provode zakonske odredbe vezane uz obavljanje pokretne trgovine, a inspekcijske službe da provode učinkoviti inspekcijski nadzor;

5. Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore podržava polaganje ispita za higijenski minimum, ali tražimo da se ispit polaže samo jednom, a ne svake četiri godine kao što je dosadašnja praksa;

6. Treba nastaviti razgovore s bankama i kartičarskim kućama vezano uz realizaciju povoljnijih uvjeta korištenja kartica u trgovačkoj praksi.

Članovi Ceha trgovine OKKZŽ upoznati su sa negativnim trendom u maloj trgovini u kojoj je na području KZŽ u proteklih 10 godina zatvoreno 168 obrta trgovačkih djelatnosti.

Sjednica Ceha trgovine OKKZŽ zaključena je s konstatacijom kako je zaradi opstanka male trgovine, od krucijalne važnosti, prema resornom ministarstvu i dalje inzistirati na rješavanju definirane problematike trgovačke struke.

 

10. Susret trgovaca: Potrebno je vratiti dignitet trgovačkoj struci

E-mail Ispis

U Hrvatskoj obrtničkoj komori 28. rujna održan je 10. Susret trgovaca. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je zatvoreno četiri tisuće trgovačkih obrta i ugašeno 11 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini, a ti se negativni trendovi nastavljaju. U pet godina nestao je grad veličine Pazina, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. -Jeste li negdje pročitali da je bila zabrinuta Vlada, da je reagiralo koje ministarstvo i da se nešto poduzelo?, upitao je. Ponovio je kako su problem nelojalne konkurencije, preslabog financiranja i nemogućnosti financiranja, inspekcijski nadzor koji doseže gornje granice izdržljivosti učinili to da se dnevno zatvaraju male obiteljske trgovine. Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mladen Malta kazao je kako nije vjerovao u prognoze da će udio male trgovine u ukupnoj trgovini koji je 2004. iznosio 70 posto, u 2007. godini pasti na 30 posto, no kako su se, na žalost, te prognoze pokazale točnima.

Više...
 

10. susret trgovaca 28. rujna u Zagrebu

E-mail Ispis

10. susret trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK) održat će se 28. rujna u Zagrebu, u prostorijama Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49.

Rad na crno i Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, otočka problematika, nelojalna konkurencija trgovačkih lanaca i zaštita malih trgovina, oprema za mjerenje u trgovačkim radnjama, servisne usluge i zastupanje inozemnih tvrtki, kartično poslovanje, parafiskalni nameti te kako vratiti trgovinu kao struku bit će glavne teme ovogodišnjeg skupa, koje je predložio Ceh trgovaca Hrvatske obrtničke komore..

Uz obrtnike trgovce iz cijele Hrvatske na Susretu trgovaca okupit će se stručnjaci, predstavnici gospodarstva, partnerskih institucija i nadležnih ministarstava.

Članovi Organizacijskog odbora:

 • Mirza Šabić, predsjednik Organizacijskog odbora, potpredsjednik HOK-a
  • Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovine HOK-a
  • Marija Subota, potpredsjednica Ceha trgovine HOK-a
  • Franjo Božak, član Ceha trgovine HOK-a
  • Ivan Čibarić, član Ceha trgovine HOK-a

Prijavu dolaska na 10. susret trgovaca molimo poslati na e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Detaljni program skupa bit će objavljen naknadno.

 

Ceh trgovine upozorava na kratke rokove za inventure i promjenu cijena te zaliha duhanskih proizvoda

E-mail Ispis

Duhanske tvrtke prijavile su, zbog povećanja trošarina, povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 21. travnja, objavila je jučer Carinska uprava.

Posljedica je to Vladine uredbe od 18. travnja kojom je specifična trošarina povećana s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te proporcionalna trošarina s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene, a iznos minimalne trošarine na cigarete povećan je s 598,50 kuna na 648 kuna za tisuću komada cigareta.

Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) upozorava kako trošak za zatečenu zalihu snose trgovci, i to potpuno neopravdano. On može biti i veći od simbolične zarade na ovoj vrsti proizvoda. Ujedno, taj će problem i eskalirati, jer do 2017. godine dužni smo uskladiti visinu trošarina s EU standardima, što znači višestruko povećanje maloprodajne cijene, samo zbog razlike trošarina, koje bi, nevjerojatno, trebali plaćati trgovci.

„Za robu isporučenu nakon povećanja trošarina, razlika tereti proizvođača/uvoznika. Stoga oni toliko žure s reakcijom, pa je rok za prijavu novih maloprodajnih cijena Carini pomaknut s (nekadašnjih ) 8 dana na 24 sata. Konkretno, jučer poslijepodne na stranicama Carine objavljen je novi cjenik više dobavljača, s primjenom od sutra (21. travnja). To znači obvezu popisa večeras, obvezu promjena cijena također, da ne govorim o e-prijavi svega toga i trošku s tim povezanim … To znači i da mali trgovac ne smije biti bolestan, a mora imati mail i danonoćno ga kontrolirati,  mora skupljati novac za proračun uz jedini benefit – da možda, u najboljem slučaju, neće biti drakonski kažnjen.“, istaknuo je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić.

Podsjetimo, od 1. srpnja 2013. trošarinskim obveznicima duhanskih prerađevina – cigareta, te ostalim osobama koje radi prodaje drže cigarete, propisuje se obveza obračunavanja i plaćanja trošarine i na cigarete koje su već puštene u potrošnju, a nalaze se na zalihama u prometu na području RH.

Trošarinski obveznici duhanskih prerađevina i ostale osobe koje drže cigarete radi prodaje krajnjim potrošačima, u obvezi su obračunati i platiti razliku trošarine pri svakom povećanju visine trošarine na cigarete i/ili kada se poveća maloprodajna cijena cigareta, i to na sve cigarete koje su puštene u potrošnju, a nalazit će se u trenutku povećanja visine trošarine i/ili povećanja maloprodajne cijene na zalihama u prometu na području RH.

Trošarinski obveznici duhanskih prerađevina i ostale osobe koje radi prodaje drže cigarete, u obvezi su popisati zalihe cigareta:

-          Na dan objave povećanja visine trošarine na cigarete i/ili

-          dan prije početka važenja prijavljene veće maloprodajne cijene cigareta.

 

Zaključci 9. susreta trgovaca HOK-a

E-mail Ispis

Temeljem prezentacija i rasprava na panelima tijekom 9. susreta trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK), održanom 3. prosinca, kao i konzultacija Ceha trgovine HOK-a, artikulirani su sljedeći zaključci, koji će se u formi pojedinačnih prijedloga uputiti nadležnim institucijama, kazao je predsjednik Ceha Boris Vukelić.

1. Jasan i jednostavan zakonodavni okvir poslovanja iznimno je važan faktor poboljšanja poduzetničke klime. Ceh stoga traži snažnu akciju svih relevantnih faktora (Vlade, obrtnika i poduzetnika, inspekcijskih službi) zbog ukidanja niza nepotrebnih, ograničavajućih ili neprovedivih propisa, na temelju dokumenata zaboravljenog „Hitroreza“ i kasnijih saznanja.

2. Pozdravljamo najavu jačanja savjetodavne funkcije inspekcijskih službi. Postupci usmjereni k prijevari (kupaca, zaposlenika, proračuna) ili ugrožavanju zdravlja i sigurnosti, moraju biti sankcionirani. Nenamjerne greške koje se mogu otkloniti temeljem upozorenja ne smiju biti predmetom represije, naročito dok je poslovanje „uređeno“ šumom propisa.

3. Opstanak trgovine na područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima, u ruralnim krajevima i na otocima, važan je dionik procesa zaustavljanja odljeva stanovništva s tih područja. Molimo da Ministarstvo gospodarstva zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, te s drugima razmotri mogućnosti realizacije dostavljenog pilot projekta za održivi razvoj male trgovine u tim krajevima.

4. Ulaganje u znanje i modernizaciju objekata i poslovanja preduvjet je opstanka i razvoja male trgovine. Pozdravljamo pionirske korake HBOR-a i HAMAG-a koji vode k mogućnosti kreditiranja male trgovine.

5. Tražimo jačanje partnerstva hrvatske proizvodnje i kapitalno hrvatske trgovine, naročito male, kao preduvjeta jačanja našeg gospodarstva na jedinstvenom EU tržištu.

6. Od početka krize do danas u Hrvatskoj je zatvoreno gotovo 6.000 obrtničkih trgovina, njih 30%. U tim je uvjetima svaka nelegalna ili polulegalna trgovina nedopustiva. U nekim je dijelovima zemlje, naročito sjevernim,poseban problem pokretna trgovina. Uređivanje njenog rada u dijelu područja prodaje i rasporedu obilazaka prepušteno je lokalnoj samoupravi, pa tražimo da ona to i obavlja, na način da se ne ugrožava rad trgovine u čvrstim objektima. Pokretna je trgovina potrebna isključivo zbog snabdijevanja stanovništva u naseljima bez trgovine, kakvih imamo preko 4000, a taj broj, na žalost i raste.

7. Ceh podržava inicijative da se ovršnim i drugim propisima uvede zaštićeni dio primanja obrtnika u slučaju ovrhe, kako bi se omogućilo nastavak legalne poslovne aktivnosti te minimum obiteljske egzistencije. Moguće je da od ovrhe budu izuzete dvije trećine primitaka, a prihvatljiva su i druga rješenja. Ovrhe su, naime, učestale, a realno je očekivati da će biti još češće, pa sadašnji propisi umjesto rješenjem dugova, rezultiraju još većim dubiozama i masovnim zatvaranjima.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 2

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner