OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Sveti Križ Začretje
Sveti Križ Začretje

Održana sjednica Skupštine UO Sveti Križ Začretje

E-mail Ispis

U ponedjeljak 16. prosinaca 2013. godine održana je redovna sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Sveti Križ Začretje. Na toj sjednici usvojen je rebalans financijskog proračuna za 2013.godinu, Financijski proračun za 2014. godinu kao i Program rada za 2014. godinu.
Zatim su predsjednik Udruženja, Ivica Roginić  i  predsjednik OKKZŽ, Davor Pleško  podijelili priznanja obrtnicima koji ove godine obilježavaju 20 i 25 i 30 godina u obrtništvu. Tako je priznanje za 20 godina u obrtništvu dobio: Ivan Krog,  za 25 godina:Ivan Radovečki i  za 30 godina u obrtništvu  Stjepan Mišak. Predsjednik OKKZŽ, g. Davor Pleško uručio  je  priznanje BRAVARSKO-KOVAČKOJ RADIONICI «MIŠAK», vlasnika Stjepana Mišaka, za 130 godina djelovanja obrta  u obiteljskoj tradiciji.

 

Seminar - prikupljanje podataka putem obrasca JOPPD

E-mail Ispis

Vezano uz uvođenje novog sustava prikupljanja podataka putem obrasca JOPPD, HGK Županijska komora Krapina i Obrtnička komora KZŽ organiziraju seminar na temu:
                                 «Novi način prikupljanja podataka o primicima, porezu na dohodak i prirezu,  
                                                              te doprinosima putem obrasca JOPPD»

                                                     koji će se održati    11.12.2013. (srijeda)

                               u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini   od 9:00 do 11:00 sati.

Predavač će biti Lidija Cikota iz Porezne uprave, Područnog ureda Krapina. Podsjećamo Vas da će se prikupljanje podataka putem navedenog obrasca početi primjenjivati od 1. siječnja 2014. godine za sve primitke koji će se isplaćivati nakon tog datuma (uključujući i plaću za prosinac 2013. godine), a isto je propisano Izmjenom i dopunom Pravilnika o porezu na dohodak (NN 79/2013). U novom obrascu JOPPD, koji će zamijeniti dosadašnje obrasce ID, IDD, ID-1, IDD-1, IP te R-Sm, pored oporezivih primitaka, iskazivat će se i određeni neoporezivi primici kao prijevozni troškovi, prehrana, smještaj, dnevnice, terenski dodaci, uporaba privatnog automobila i drugo. Obrazac će se, u pravilu, podnositi u elektroničkom obliku putem aplikacije e-Porezna koja se nalazi na web stranici Porezne uprave.

Molimo Vas da proučite sadržaj koji se o toj temi već nalazi  na Internet stranici www.porezna-uprava.hr, uključujući odgovore na najčešća pitanja, tehničku specifikaciju u XML shemi (za informatičku podršku), kao i  dostupnu testnu verziju obrasca JOPPD. Testna verzija obrasca dostupna je preko adrese: https://testeporezna.porezna-uprava.hr/ePoreznaWebJOPPD/,  koju Vas molimo da koristite što više, kako bi  na seminar došli s već pripremljenim pitanjima i uočenim problemima.

Ukoliko želite prisustvovati navedenom seminaru, molimo Vas da ispunite i pošaljete priloženu prijavnicu na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript najkasnije do 9.12.2013. godine.

Attachments:
Download this file (Prijava za seminar JOPPD.doc)Prijavnica[Prijavnica za seminar]80 Kb
 

Pravilnik o kontroli privremene nesposobnosti za rad

E-mail Ispis

U Narodnim novinama 130/13. objavljen je Pravilnik o kontroli privremene nesposobnosti za rad kojim je stavljen van snage dosadašnji Pravilnik o kontroli bolovanja (NN123/11.), s time da se isti primjenjuje počevši od 5. studenog 2013. godine.

Navedenim Pravilnikom propisan je postupak i način provođenja kontrole privremene nesposobnosti za rad osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, vrste kontrole i ovlaštene osobe za njezino provođenje te ovlasti ovlaštenih osoba tijekom provođenja kontrole privremene nesposobnosti.

Kontrola privremene nesposobnosti provodi se u ordinaciji izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite, ali se ista može obavljati i izvan ordinacije izabranog doktora, uključujući i kontrolu u stanu/kući, ako cjelovitu kontrolu nije moguće obaviti u ordinaciji izabranog doktora ili postoji sumnja na zlouporabu privremene nesposobnosti od strane radnika.

Sukladno navedenom Pravilniku navedena se kontrola provodi kao redovna i izvanredna kontrola.

Redovnu kontrolu obavljaju ovlašteni kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dok se izvanredna kontrola obavlja isključivo temeljem pisanog zahtjeva poslodavca, odnosno ovlaštenog djelatnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojim se traži provjera opravdanosti privremene nesposobnosti radnika. Redovna kontrola privremene nesposobnosti obavlja se uz obveznu prethodnu najavu zbog pravodobne pripreme potrebne dokumentacije te osiguranja prisutnosti radnika, kako bi se kontrola mogla obaviti u što kraćem vremenu i bez prekida rada izabranog doktora. Međutim, izvanredna kontrola, koja se provodi zbog sumnje ili saznanja za moguću zlouporabu privremene nesposobnosti od strane izabranog doktora, odnosno radnika, obvezno se obavlja bez prethodne najave.

U provođenju kontrole utvrđuje se:

1) je li postojala medicinska indikacija za korištenje privremene nesposobnosti,

2) postoji li medicinska indikacija za daljnje korištenje privremene nesposobnosti u odnosu na dan provedene kontrole privremene nesposobnosti,

3) jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak korištenja privremene nesposobnosti,

4) je li ispravno utvrđena promjena šifre dijagnoze bolesti za vrijeme trajanja privremenenesposobnosti.

Ako se utvrdi da privremena nesposobnost osiguranika nije bila medicinski opravdana ili nije više medicinski opravdana, o istome se obvezno odmah donosi stručno-medicinska ocjena kojom se ujedno utvrđuje datum radne sposobnosti osiguranika osnovom koje će izabrani doktor utvrditi prestanak privremene nesposobnosti osiguranika, s time da se kao najraniji datum radne sposobnosti radnika može utvrditi prvi sljedeći dan od dana provedene kontrole privremene nesposobnosti za rad, neovisno radi li se za osiguranika o radnom ili neradnom danu.

 

 

Obavijest vezana uz prodaju cigareta

E-mail Ispis

U Narodnim novinama 129/2013 od 25.10.2013. objavljen je  Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama iz kojeg od najznačajnijih izmjena izdvajamo produženje roka za prodaju cigareta s cijenom na markici.

Ministarstvo financija je uvažilo primjedbe gospodarstvenika da je prvotni rok (01.11.2013.) za prodaju cigareta koje se nalaze na zalihama , a imaju na duhanskim markicama Ministarstva financija označenu maloprodajnu cijenu , prekratak te je određen novi rok za prodaju tih cigareta – 01.01.2015.g.

To znači da su sve zalihe cigareta u veleprodajama i maloprodajama nakon 01.11.2013.g. ispravne te da se i dalje mogu prodavati.

Temeljem zahtjeva Hrvatske obrtničke komore pojednostavljen je  postupak prijave obveznika plaćanja trošarine na cigarete u Registar trošarinskih obveznika, na način da obrtnici više nisu dužni uz prijavu dostaviti izvornik izvoda iz Obrtnog registra RH, uz trošak plaćanja upravne pristojbe u iznosu od 40,00 kn, već je dovoljna bilo koja druga važeća isprava iz koje je vidljiva registrirana djelatnost podnositelja zahtjeva.

 

Besplatne radionice za pripremu EU projekata

E-mail Ispis

Hrvatska obrtnička komora i područne obrtničke komore organiziraju za svoje članove besplatne jednodnevne radionice o pripremi projekata za korištenje sredstava europskih fondova.

Cilj informativnih radionica je, obrtnike – potencijalne podnositelje projektnih prijedloga, upoznati sa shemom dodjele bespovratnih sredstava za male i srednje poduzetnike, kako bi se što bolje pripremili za razumijevanje natječaja, projektne logike i projektnog planiranja. Osim teoretskih znanja, na radionicama će biti predstavljeni i primjeri uspješnih projekata, uz mogućnost postavljanja pitanja i rasprave.

Radionice će se održati:

u Osijeku, 18. rujna 2013. godine

Obrtnička komora Osječko-baranjske županije, Osijek, Svilajska 35

u Zagrebu, 19. rujna 2013. godine

Obrtnička komora Zagreb, Ilica 49

Više...
 


Stranica 8 od 13

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner