OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Sveti Križ Začretje
Sveti Križ Začretje
 

Obilježen dan Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije

E-mail Ispis

U ponedjeljak 4. studenoga u dvorani općine Hum na Sutli svečano je obilježen Dan komore i 25. godišnjica djelovanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Tim je povodom održana 5. svečana sjednica Skupštine na kojoj su dodijeljena i godišnja priznanja Obrtničke komore KZŽ. Svečanoj proslavi 25. godišnjice OKKZŽ nazočili su: predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica Skupštine KZŽ i predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ Vlasta Hubicki i mnogi drugi uvaženi gosti.

Na samom početku svečanog dijela Skupštine načelnik općine Hum na Sutli, Zvonko Jutriša svim nazočnima zaželio je dobrodošlicu, a kako su sjednici prisustvovali brojni gosti i predstavnici ostalih ŽK Lijepe naše, ukratko je i predstavio općinu.

Predsjednik OKKZŽ Davor Pleško dao je kratki sukus aktivnosti Komore u proteklih 25 godina svog uspješnog djelovanja. Istaknuvši pritom kako je OKKZŽ jedna je od aktivnijih Područnih obrtničkih komora te uputivši zahvalu svim članovima Komore u aktualnom i svim dosadašnjim mandatima, kao i svima koji su svih tih godina pomogli u radu obrtničke komore.

Čestitke OKKZŽ i nagrađenim obrtnicima uz osvrt na dane osnivanja same komore uputio je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec uputivši pritom poseban pozdrav prisutnom Branku Varjačiću koji je osobno vodio osnivačku sjednicu Skupštine OKKZŽ a čiji član je bio i sam predsjednik Ranogajec.

Ovom prigodom župan KZŽ Željko Kolar dao je detaljni osvrt na važnost i nastavak partnerskog odnosa županije i OKKZŽ, te je pritom istaknu spremnost na nastavak svih postojećih kao i svih budućih hvalevrijednih i zajedničkih Projekata na dobrobit obrtništva KZŽ.

Nakon izlaganja uvaženih gostiju, uručene su se plakete OKKZŽ za 2019. godinu.

BRONČANA PLAKETA kao priznanje obrtnicima za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području KZŽ za 2019. godinu, iz našeg Udruženja dodijeljena je slijedećem obrtniku:

IVANU ĐURKIN-BENKOTIĆU, vl. obrta UGOSTITELJSKI OBRT „SERMAGE“, I. Krizmanića 15, Sveti Križ Začretje iz UDRUŽENJE OBRTNIKA SVETI KRIŽ ZAČRETJE,

Ponosan na postignute rezultate OKKZŽ, Dragutin Ranogajec predsjednik HOK-a ispred krovne kuće povodom obilježavanje 25 godina djelovanja dodijelio je OKKZŽ POVELJU za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija.

Nastavno, ovom je prigodom istaknuto kako uručena priznanja predstavljaju iskrenu zahvalu za sav uloženi dugogodišnji trud, zalaganje i odricanje te je od iznimne važnosti kako će dodijeljena priznanja dobitnicima predstavljati značajan poticaj za nastavak časnog djelovanja u obrtništvu i za obrtništvo, koje čini najžilaviji dio gospodarstva Krapinsko-zagorske županija na dobrobit svih.

Zaključno, ispred OKKZŽ upućena je zahvala na domaćinstvu Udruženju obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić sa predsjednikom Josipom Grofelnikom na čelu i suradnicima.

 

Otvoreni javni poziv za projekt „Naukovanje u obrtničkim zanimanjima"

E-mail Ispis

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje Otvoreni javni poziv za projekt „Naukovanje u obrtničkim zanimanjima“ za 2019. godinu. Prijave se zaprimaju isključivo od 10.9.2019. godine. Otvoreni javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 15. studenog 2019. godine.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je za poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) čime se doprinosi stjecanju vještina za samostalan rad u zanimanju te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija učenika.

Namjena sredstava je za:

-        troškovi vezani uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za vrijeme provedeno na  naukovanju

-        naknada mentoru koja se utvrđuje prema prosječnoj vrijednosti sata rada temeljem bruto II plaće mentora koji provodi naukovanje

-        nabava opreme, strojeva, sitnog inventara i potrošnog materijala povezano s izvođenjem naukovanja.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 15.000,00 kuna, a najviši 500.000,00 kuna.

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 10.9.2019. godine na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Prijava na Otvoreni javni poziv za projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ za 2019. godinu,

Ulica grada Vukovara 78

10000 ZAGREB

Sve informacije o projektu  „Naukovanje za obrtnička zanimanja“  za 2019. godinu te popis tražene dokumentacije, mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta: https://www.mingo.hr/page/kategorija/ministarstvo.

Upiti u svezi prijava na ovaj Otvoreni javni poziv dostavljaju se isključivo u razdoblju zaprimanja prijava, odnosno od 10. rujna do 15. studenoga 2019. godine putem elektroničke pošte na adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

IZVOR: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

 

Deset najčešćih pitanja o e-računu

E-mail Ispis

Odgovori na najčešća pitanja :

1/ Mali sam obrtnik i iz iskustva znam da ću izdavati samo jedan račun godišnje javnom naručitelju. Trebam li ja dostavljati eRačun?

Odgovor je DA - nevažno je koliko računa izdajete mjesečno ili godišnje, ili u kojem iznosu, već je li Vaš kupac/klijent/korisnik javni naručitelj. U slučaju da jest, neće biti u mogućnosti zaprimati račune nakon 01. srpnja osim u formatu xml. To znači Vašu obvezu dostave e-Računa

2/ Ako se ne odlučim za slanje e-Računa, kolika je kazna u tom slučaju za mene?

Ne radi se o kazni za Vas kao poduzetnika, već o kazni za javnog naručitelja koji je od Vas kupio proizvod ili uslugu kao i nemogućnosti da uopće zaprimi račun koji nije stigao putem jednog od isporučitelja e-Računa. Drugim riječima, nećete dobiti kaznu osim što Vam račun neće biti plaćen već vraćen uz dopis da isti nije moguće zaprimiti osim u formi e-Računa

3/ I dosad sam slao račune putem e-maila, u čemu je sad razlika?

Važno je razumijeti da račun dostavljen putem e-maila, najčešće u formi PDF, ali i u formi xls ili word dokumenta, nije prema Zakonu o elektroničkom izdavanju računa e-Račun. E-Račun treba biti dostavljen javnom naručitelju u xml formi.

4/ Što ako netko od javnih naručitelja plaća gotovinom ili karticom, a traži "R1 račun"?

Ukoliko za ovakvu isporuku roba ili usluga ne dobijete narudžbenicu, tada možete izdati "R1 račun" javnom naručitelju. To znači da i račun plaćen gotovinom ili karticom ne podlježe obvezi izdavanja računa u formi e-Računa.

5/ Može li moj knjigovođa slati račune za mene?

Knjigovođa može slati račune za Vas na dva moguća načina - ili tako da ih piše u Vaše ime i dostavlja direktno iz knjigovodstvenog programa ili na način da unosi podatke s računa kojeg ste već izradili. U oba slučaja knjigovođa može poslati Vaš račun, ali s njim morate dogovoriti ovakav oblik suradnje i dati mu punomoć da može dostavljati račune u Vaše ime.

6/ Bavim se graditeljstvom i ne izdajem račune već privremene ili okončane situacije. Vrlo često te situacije imaju dodatne priloge - na koji način se isto dostavlja nakon 01. srpnja 2019.?

Privremena situacija ili okončana situacija zapravo ima sve parametre računa te se sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost smatra računom. Prema tome nakon 01. srpnja 2019. morate dostavljati i privremene i okonačne situacije u formi e-Računa. Vezano uz priloge, oni se također trebaju dostaviti naručitelju, ali sa naručiteljem dogovorite na koji način iste možete dostaviti (priloge možete dostaviti putem e-maila, u originalu osobnom dostavom, poštom ili putem aplikacije eRačun kao prilog). Važno je samo da sa naručiteljem pravovremeno dogovorite o načinu dostave.

7/ Radim kao podizvršitelj za javnog naručitelja. Trebam li račune glavnom izvođaču dostavljati u formi e-Računa?

Nemate tu obvezu sukladno Zakonu o elektroničkom izdavanju računa prema glavnom izvođaču. On svakako mora javnom naručitelju dostavljati račune ili situacije u formi eRačuna, ali Vi nemate takvu obvezu prema njemu.

8/ imam informaciju da moj naručitelj još nije odabrao izvršitelja usluge odnosno platformu putem koje će za primati eRačune. Postoje li rješenje za ovakve situacije?

Izvršitelj usluge (informacijski posrednik) kojeg će izabrati Vaš naručitelj ne treba biti isti izvršitelj usluge kojeg ćete izabrati Vi za dostau eRačuna. Vi možete izabrati izvršitelja usluge prema kriterijima koji Vama odgovaraju (jednostavnost, cijena i sl). Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta na svojim internetskim stranicama objavljuje popis svih informacijskih posrednika spojenih na Centralnu platformu.

Svaka Vaša dostava računa putem bilo koje platforme odlazi na Centralnu platformu, koja tada dostavlja račune Vašem naručitelju ovisno o platformi koju je on izabrao.

9/ Koje su postojeći informacijski posrednici za dostavu eRačuna?

 

U ovom trenutku to su:

1.            FINANCIJSKA AGENCIJA (FINA) – slanje i zaprimanje eRačuna

2.            HRVATSKA POŠTA (HP) – zaprimanje eRačuna

3.            Hrvatski telekom (HT) – slanje eRačuna

4.            mSTART d.o.o. – slanje eRačuna

5.            ELEKTRONIČKI RAČUNI d.o.o. (Moj eRačuna) – slanje i zaprimanje eRačuna

6.            Megatrend Redok d.o.o. (OMNIZON) – za slanje eRačuna

7.            Hitra produkcija dokumenata d.o.o. – slanje eRačuna

8.            EDITEL ADRIA d.o.o. – slanje eRačuna

9.            POS d.o.o. – slanje eRačuna

Prema našim saznanjima trenutno su još dvije platforme u pripremi koje bi trebale biti znatno povoljnije od dosadašnjih. Ukoliko Vam nije hitno da već sa 01. srpnja 2019. izdajete račune možete razmisliti oko izbora.

10/ Zaključno, račune do 30. lipnja 2019. prema javnim naručiteljima mogu izdavati "papirnato", ali nakon 01.07.2019. isključivo eRačunom?

Odgovor je da. Ako je datum izdavanja računa nakon 1.7.2019., onda mora biti u elektroničkom obliku. Papirnati račun s datumom izdavanja prije 1.7.2019. može se zaprimiti i nakon 1.7.2019.

 

Nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

E-mail Ispis

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije od 13. do 19. lipnja 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- G 47.1 – Trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama,

- I 56.30 – Djelatnost pripreme i usluživanja pića i

- N 77.11 – Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 16

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner