OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna
Stubica


Dodjela potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima KZŽ

E-mail Ispis

Potpisivanje ugovora o dodjeli potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima Krapinsko-zagorske županije održana je danas, 25. studenog 2019. godine u Udruženju obrtnika Stubica.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 158.832,14 kn, a dodijeljena dvadeset i jednom obrtniku od toga šestorici iz našeg Udruženja: Jasni Bogović Pavlina vl. obrta Krojački obrt "Jasna", Marijani Sačer vl. obrta "Kraluš" obrt za umjetničko ukrašavanje, Zdravku Gudanu vl. obrta Stolarija, Ivici Mesaru vl. obrta "Pan" obrt za izradu tradicijskih drvenih igračaka, Brankici Šćuric vl. obrta Medičarna "Šćuric" i Stjepanu Cesaru vl. obrta Trgovina i proizvodnja "Bernarda".
Dodjeli su prisustvovali župan Željko Kolar, predsjednica županijske skupštine i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta pri OKKZŽ Vlasta Hubicki, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i kom. infrastrukturu KZŽ Sanja Mihovilić, gradonačelnik grada Donje Stubice Nikola Gospočić, potpredsjednik OKKZŽ Miro Čaržavec i predsjednik UO Stubica Nenad Kučiš.

Župan Željko Kolar je istaknuo važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine našeg kraja kroz tradicijske i umjetničke obrte te da se mjere ove potpore dojeljuju od 2005. godine.

"Svi umjetnički obrti imaju čast da čuvaju tradiciju i ručni rad. Oni nisu tu da bi bili žal za prošlošću, nego trebaju opstati i živjeti da bi bili putokaz za budućnost. Teško je, jer su svi tradicijski obrti vezani ručnim radom koji nije naplativ te su vezani uz događanja, proštenja, sajmove i zbivanja. Jedan veliki problem je PDV od 25 posto, a druga stvar je da smo podložnici fiskalne blagajne. Obrtnici su uvijek plaćali porez, ne bunimo se protiv poreza, nego je došlo vrijeme da se pomaze i tradicijski obrti, da bi njihov proizvod bio jeftiniji u konačnici i nastavio žvjeti" – rekla je gospođa Hubicki.

Pozdravne govore te čestitke dobitnicima potpore su uputili prisutni gosti kao i domaćin, predsjednik UO Stubica Nenad Kučiš.

 

OKKZŽ obilježila 25 godina rada

E-mail Ispis

4. studenog 2019.g. je u Humu na Sutli održana svečana sjednica Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije na kojoj je ujedno obilježeno 25 godina njenog rada. Na svečanosti su se okupili aktivni i umirovljeni obrtnici, predstavnici JLS, ostalih institucija i tvrtki, područnih obrtničkih komora te udruženja obrtnika. Svečanu proslavu podržali su i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, župan Željko Kolar, njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, Josip Grilec predsjednik HGK ŽK Krapina i brojni drugi.

Tom prigodom uručene su se plakete OKKZŽ za 2019. godinu.

BRONČANA PLAKETA kao priznanje obrtnicima za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području KZŽ za 2019. godinu, dodijeljena je:

1. IVANU VIDČEKU, vl. obrta „VIDIČEKTRANS“, iz UDRUŽENJA OBRTNIKA BEDEKOVČINA,

2.  DANIELU IVANIĆU, vl. obrta „FRIZERSKI SALON DANIEL iz UDRUŽENJA OBRTNIKA  GRADOVA DONJA STUBICA, OROSLAVJE I OPĆINA MARIJA BISTRICA, GORNJA STUBICA, STUBIČKE TOPLICE,

3.  DAMIRU SPORIŠU, vl. obrta „DMS – ELEKTRONIK“, Ravno Brezje 21, Kumrovec iz MEĐUOPĆINSKOG UDRUŽENJA OBRTNIKA  KLANJEC,

4.   MILANU FRLJUŽECU, vl. obrta  "FRLJA" građevinarstvo, usluge i trgovina, Petrovsko 46, Petrovsko iz UDRUŽENJA OBRTNIKA GRADA KRAPINE I OPĆINA ĐURMANEC, JESENJE, PETROVSKO I RADOBOJ,

5.  IGORU KEREPU, vl. obrta Završni radovi „KEREP“, Selno 34B, Krapinske Toplice iz UDRUŽENJE OBRTNIKA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE,

6.  DRAGUTINU BRAČUNU, vl. obrta  Bistro PAJDAŠ, Janka Leskovara 42/2, Pregrada iz UDRUŽENJA OBRTNIKA PREGRADA, HUM NA SUTLI DESINIĆ,

7. IVANU ĐURKIN-BENKOTIĆU, vl. obrta UGOSTITELJSKI OBRT „SERMAGE“, I. Krizmanića 15, Sveti Križ Začretje iz UDRUŽENJE OBRTNIKA SVETI KRIŽ ZAČRETJE,

8.   HRVOJU VRANČIĆU, vl. obrta ZLATARNA „VRANČIĆ“, Matije Gupca 33, Zabok iz UDRUŽENJA OBRTNIKA GRADA ZABOKA,

9.     ZVONKU SEDAK-BENČIĆU, vl. obrta PRANJE I PODMAZIVANJE VOZILA, V. Bukovec 5, Mače iz UDRUŽENJA OBRTNIKA ZLATAR.

SREBRNA PLAKETA kao priznanje obrtnicima, pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su svojim djelovanjem i iskazanom potporom OKKZŽ dali značajan doprinos njenom radu i razvoju obrtništva,  za 2019. godinu dodijeljena je:

1.    MLADENU ŠOŠTARKO, vl. obrta VODO-LIMEX, obrt za građevinarstvo i poljoprivredu, iz UDRUŽENJA OBRTNIKA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE

2. TURISTIČKOJ ZAJEDNICI PODRUČJA DONJA STUBICA I GORNJA STUBICA, na prijedlog UO STUBICA, plaketu je primila direktorica Kornelija Vnučec u pratnji stručne suradnice Marine Breber.

3.   GRADU ZABOKU, na prijedlog UO ZABOK, plaketu je primio gradonačelnik Ivan Hanžek

ZLATNA PLAKETA kao najveće priznanje OKKZŽ, dodjeljuje se uglednom i časnom obrtniku  za dugogodišnji  doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području naše Komore. ZLATNA PLAKETA OKKZŽ za 2019. godinu dodijeljena je na prijedlog UO Krapina:

ŽELJKU MALIŠU, vl. obrta "MPR" OBRT ZA PROIZVODNJU METALNIH I PLASTIČNIH PROIZVODA I TRGOVINU, Petrovsko.

 

Predstavnici Udruženja obrtnika Stubica u Pakracu

E-mail Ispis

Na poziv Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, članovi Udruženja obrtnika Stubica su sudjelovali na 11. po redu sajmu Slavonski banovac u sklopu kojeg se 5. godinu za redom održava Grahfest-natjecanje u spravljanju graha.

Cjelodnevna gastro – turistička manifestacija u organizaciji Grada Pakraca, Turističke zajednice Grada Pakraca, Poduzetničkog centra Pakrac i Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika održana je u Pakracu 19. listopada 2019.g.
Predstavnici Udruženja obrtnika Stubica posjetiteljima su ponudili domaće specijalitete od slanih narezaka, sira s vrhnjem do nekoliko vrsta domaćih kolača.
Kao i na svakoj sličnoj manifestaciji obrtnici su iskoristili priliku za razmjenu korisnih informacija, kontakata, promociju vlastitog Udruženja i kraja iz kojeg dolaze te ugodno druženje s kolegama iz cijele Hrvatske.

 

Umirovljeni obrtnici iz Siska u posjeti Hrv. zagorju i UO Stubica

E-mail Ispis

U nedjelju 13. listopada u pratnji predsjednice Udruženja obrtnika Sisak Ivanke Čačić i članice njihove Skupštine Katarine Matijević, umirovljeni sisački obrtnici posjetili su Hrvatsko zagorje.
Obilazak su započeli u Krapini razgledom Muzeja krapinskih neandertalaca. Nakon toga ugostili smo ih u sjedištu Udruženja obrtnika Stubica. Predsjednik Udruženja Nenad Kučiš svima je zaželio dobrodošlicu te ugodan boravak u našem kraju. Naglasio je odličnu suradnju sa Udruženjem obrtnika Sisak s kojim je naše Udruženje potpisalo Povelju prijateljstva i suradnje 2016. godine. Osim suradnje na području obrtništva, ostvarena su i predivna prijateljstva, istaknuo je predsjednik.

Uz stručno vodstvo Marine Breber iz Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica posjetili su Muzej seljačkih buna, Spomen park Rudolfu Perešinu i Gupčevu lipu u Gornjoj Stubici. Dio slobodnog vremena iskoristili su boravkom u Svetištu Majke Božje Bistričke.  Posjetu su završili kasnijim ručkom u ugodnom ambijentu ugostiteljskog objekta „Klet Zagorski dvori“ u Mariji Bistrici.

 

Članovi UO Stubica posjetili Makedoniju

E-mail Ispis

U razdoblju od 4. do 8. listopada 2019. godine članovi Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice posjetili su Makedoniju.
Prvi na repertoaru bio je razgled grada Ohrida: Crkva Sv. Sofije, crkva Sv. Klimenta, Samuilova tvrđava, Ali pašina đamija, Work shop ručne izrade papira…

Odlaskom na izlet brodićem do Sv. Nauma posjećen je čuveni manastir Sv. Naum izgrađen 900. godine na stijeni iznad jezera s pogledom na samo jezero i albanski grad Pogradec. Istog dana organizirana je zajednička večera u tradicionalnom restoranu Biljanini izvori gdje je upriličena folklorna večer uz tradicionalnu makedonsku glazbu.

Dolaskom u Skopje, uz pratnju lokalnog vodiča, razgledale su se znamenitosti grada: Tvrđava kale, crkva Sv. Saviora, Stari bazar, Kameni most, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II…

Uz posjetu  mnogih znamenitosti bilo je prilike kušati razne makedonske specijalitete i delicije te kupnju tradicionalnog nakita i suvenira.

Tijekom cijelog putovanja pratila nas je gospođa Mirjana Mikac, kojoj se zahvaljujemo na izvrsnom vođenju i strpljenu. Vesela atmosfera i dobro raspoloženje tokom sva četiri dana rezultiralo je zadovoljstvom putnika te se već nazire novo putovanje na proljeće sljedeće godine.

 


Stranica 2 od 45

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner