OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna
Stubica


Izlet u Sarajevo

E-mail Ispis

Od 4.-6. svibnja 2018. godine u suradnji sa putničkom agencijom Potočki travel, organiziran je izlet u Sarajevo za članove Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice.

Po dolasku u Sarajevo razgledao se grad uz pomoć lokalnog vodiča. Drugi dan posjetio se muzej Tunel spasa, podsjetnik na sarajevski ratni tunel koji je bio jedina veza opkoljenog Sarajeva s ostatkom svijeta u vrijeme rata. Značaj tog tunela bio je ogroman, ne samo za Sarajevo već za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Tokom slobodnog vremena za vlastite programe, ponovo se prošetalo gradom, uz rijeku Miljacku, vozilo žičarom te degustiralo poznate sarajevske specijalitete.
Treći dan je bio rezerviran za razgled parka prirode Vrelo Bosne. Na povratku kući posjetila su se dva također prekrasna grada Travnik i Jajce, odnosno memorijalni centar Ive Andrića te izvor Plave vode.

Bez vodiča Berislava Andruna i vozača Tomislava Kerepa ovo putovanje ne bi bilo tako uspješno stoga im ovim putem zahvaljujemo na trudu.
Naši obrtnici su se i ovog puta dobro zabavili, nasmijali i napunili baterije za nove radne izazove.

 

Promocija monografije "180 godina organiziranog obrtništva u Sisku"

E-mail Ispis

U organizaciji Udruženja obrtnika Sisak te u suradnji sa Društvom obrtnika Sisak i Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije, 21. travnja 2018. godine u Glazbenoj školi Frana Lahotke, održana je svečana promocija monografije „180 godina organiziranog obrtništva u Sisku“.
U sklopu cijele manifestacije koja je ukupno trajala tri dana, održan je kulinarski spektakl u pješačkoj zoni grada Siska gdje su obrtnici iz raznih krajeva Hrvatske posjetiteljima prezentirali i ponudili svoja autohtona jela. Članovi Udruženja obrtnika Stubica supripremali sarmu. Istovremeno, održan je i obrtnički sajam, na kojem su obrtnici predstavili svoje proizvode, a kasnije i susret vodstva HOK-a s predstavnicima Županije, grada, županijskih obrtničkih komora i udruženja obrtnika na kojem se raspravljalo o stanju obrtništva i gospodarstva Sisačko-moslavačke županije. Isto tako u prostoru Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije održana je sjednica Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore.

Po završenim događajima druženje se nastavilo  uz svečanu večeru i dodjelu priznanja u restoranu Stari grad.

 

Zajednički projekt prezentacije obrtničkih i ostalih srednjoškolskih programa

E-mail Ispis

S ciljem profesionalnog informiranja učenika sedmih i osmih razreda te njihovih roditelja, predstavnici Krapinsko-zagorske županije, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Krapina i srednjih škola KZŽ održali su zajedničku prezentaciju deficitarnih te ostalih srednjoškolskih zanimanja i programa za 2018. godinu u svim osnovnim školama u županiji.

Udruženje obrtnika Stubica sudjelovalo je na prezentacijama u OŠ Marija Bistrica, OŠ Donja Stubica, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Stubičke Toplice i OŠ Oroslavje.

Ciklus prezentacija započeo je  5.03.2018., a završava 11.04. 2018. godine.

Tijek prezentacije održan je na sljedeći način: pozdravna riječ domaćina iz osnovne škole (ravnatelj ili stručni suradnik ili razrednik), zatim predstavnika KZŽ i potom  prezentacija po sljedećim temama:

 • Kako izabrati pravo zanimanje? – predstavnik HZZ PU Krapina
 • Prikazivanje kratkog filma (građevinarstvo 2 i ugostiteljstvo ) o deficitarnim zanimanjima u KZŽ
 • Informacije o upisu u Jedinstveni model obrazovanja za trogodišnja zanimanja - Udruženje obrtnika Stubica
 • Prikazivanje kratkog filma (građevinarstvo 1 i metalurgija  o deficitarnim zanimanjima u KZŽ
 • Predstavljanje zanimanja/ programa obrazovanja za koja se moguće školovati u KZŽ – predstavnici srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije
 • Pitanja roditelja i učenika

 Nakon prezentacija slijedilo je:

 • Podjela letaka i promotivnih materijala srednjih škola i HZZ-a
 • Osobno informiranje roditelja i učenika od strane predstavnika srednjih škola KZŽ
 • Informacije s podacima o mrežnim stranicama gdje će učenicima biti dostupne informacije o zanimanjima koja su prezentirana.

 Zbog slabijeg upisa, naglasak je stavljen na trogodišnja deficitarna zanimanja, a to su: zidar, tesar, keramičar-oblagač, soboslikar ličilac, instalater grijanja i klimatizacije, monter suhe gradnje, vodoinstalater, bravar, elektroinstalater, CNC operater, bravar, tokar, strojobravar, stolar,kuhar, konobar, krojač, pekar, mesar, autolakirer, autolimar.
Paralelno s ovim promotivnim aktivnostima, Krapinsko-zagorska županija provodi i stipendiranje učenika deficitarnih  zanimanja.

 

16. sportski susreti obrtnika KZŽ

E-mail Ispis

U subotu 24. ožujka 2018. godine, u organizaciji Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, održani su 16. po redu sportski susreti obrtnika KZŽ.
Ovogodišnji domaćin susreta bilo je Udruženje obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj.
Natjecatelji su odmjerili snage u disciplinama: nogomet, pikado, potezanje užeta  kao i u novoj disciplini stolni nogomet.
Iz Udruženja obrtnika Stubica sudjelovalo je 12 natjecatelja te je osvojeno 3. mjesto u disciplini pikado.
Za postignute rezultate prijelazni pehar uručen je ukupnom pobjedniku susreta, Udruženju obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj i najavljeni su sljedeći susreti u domaćinstvu Udruženja obrtnika Bedekovčina.

 

Održana 4. Večer obrtnika UO Stubica

E-mail Ispis

U subotu 17. ožujka 2018. godine u Vili Vladimir u Mariji Bistrici održana je 4. Večer obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice.

Svečanosti su uz aktivne i umirovljene članove prisustvovali i uvaženi gosti: Željko Kolar župan Krapinsko-zagorske županije, Vlasta Hubicki predsjednica županijske skupštine i članica Udruženja, Josip Milički načelnik općine Marija Bistrica, Nikola Boromisa  predsjednik Gradskog vijeća grada Donja Stubica, Josip Beljaknačelnik općine Stubičke Toplice, Jasmin Krizmanić načelnik općine Gornja Stubica, Violeta Jelić glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore, Davor Pleško potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Darko Varga potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Udruženja obrtnika Zlatar, Ivanka Čačić potpredsjednica Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije i predsjednica  Udruženja obrtnika Sisak te ostali gosti iz Siska, Loredana Krbavčić predsjednica Udruženja obrtnika Buzet te ostali gosti iz Buzeta, Slavko Vižintin predsjednik Območno obrtno-podjetniške zbornice Koper i tajnica Elide Laginja, Ivan Solomun predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko i ostali gosti iz njihovog Udruženja, Vladimir Vidović predsjednik Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, Mirko Blažičević predsjednik Udruženja obrtnika Krapinske Toplice i ostali gosti iz Krapinskih Toplica, Josip Grofelnik predsjednik Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić, Tomislav Mihelić predsjednik Udruženja obrtnika grada Zaboka i ostali gosti iz istog Udruženja te predstavnici  Zagrebačke banke gospođa Marijana Gorupec i gospodin Damir Majsec.

Pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik Udruženja Nenad Kučiš, zahvalio se na velikom odazivu članova. Skrenuo je pažnju na razne aktivnosti koje je Udruženje provodilo tijekom prošle godine kao i da je ova godina izborna za tijela Udruženja te pozvao članove da se uključe u rad Cehova.Iskoristio je priliku zahvaliti Hrvatskoj obrtničkoj komori, gradu Donja Stubica i općinama Marija Bistrica i Stubičke Toplice na donaciji za projekt sanacije krovišta na Domu obrtnika.

Nakon predsjednika Udruženja, prisutne su pozdravili i načelnik općine Josip Milički, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić te župan Željko Kolar.
Župan Željko Kolar je čestitao dobitnicima priznanja na dugogodišnjem uspješnom radu te istaknuo izvrsne rezultate obrtnika u prošloj godini. Skrenuo je pažnju na pozitivan trend broja aktivnih obrta u županiji drugu godinu zaredom kao i na pokrenuto stipendiranje učenika koji se odluče za upis srednjoškolskih programa za deficitarna zanimanja.

Na večeri su podijeljena priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije povodom višegodišnjeg rada obrta.

Za 20 godina uspješnog vođenja obrta priznanje su dobili: Krunoslav Šipek, vlasnik obrta u nasljeđu „Zagorje color“ soboslikarsko-zidarski obrt iz Oroslavja, Branko Sigal vlasnik obrta „Color-mont“ Sigal iz Donje Stubice, Josip Hanžek vlasnik obrta Taxi služba i autoprijevoz iz Marije Bistrice, Mladen Ležaić vlasnik obrta Pokretna trgovačka radnja NIM iz Marije Bistrice, Marko Hajnić vlasnik naslijeđenog obrta Koko-haj obrt za uzgoj i prodaju peradi iz Marije Bistrice, Željka Vajdić vlasnica obrta u nasljeđu pon nazivom Trgovina na malo izvan prodavaonica također iz Marije Bistrice, Dragutin Gabud vlasnik obrta Autoprijevoz „Dragotours“ iz Marije Bistrice, Zlatko Cinčić vlasnik obrta Piljenje ogrijevnog drva i trgovina na malo izvan prodavaonica iz Oroslavja, Krešo Rusan vlasnik obrta Stolarija Rusan iz Gornje Stubice, Željka Cesar vlasnica obrta Trgovina i ugostiteljstvo Cesar iz Marije Bistrice, Kristina Baretić vlasnica obrta u nasljeđu Zagorski piceki, obrt za uzgoj i prodaju pilića iz Stubičkih Toplica, Marijan i Zlatko Kušt vlasnici zajedničkog obrta K Lazancu iz Marije Bistrice, Ivan Kovačić vlasnik obrta Lončarija iz Marije Bistrice.

Priznanje za 25 godina uspješnog rada u obrtništvu dobili su: Andreja Perendić vlasnica naslijeđenog obrta MGT Horvat, obrt za metalnu galanteriju iz Oroslavja, Alen Ulovec vlasnik obrta Pekarnica Ulovec iz Oroslavja, Zdravko Cesarec vlasnik obrta Autoprijevoznik iz Donje Stubice, SanjicaBreber vlasnica obrta Grafičke usluge KIS iz Donje Stubice, StjepanBosec vlasnik obrta naslijeđenog od oca pod nazivom Bravarija i limarija Bosec iz Donje Stubice, Stjepan Kurešić vlasnik obrta Trgovina na malo izvan prodavaonica Zvečkica iz Marije Bistrice, ZdravkoKlanjčić vlasnik obrta Rody, obrt za ugostiteljstvo, izradu štambilja i usluge smještaja iz Gornje Stubice, BiserkaRoginić vlasnica obrta Ugostiteljski obrt Skretnica iz Donje Stubice, Filip Drempetić vlasnik obrta u nasljeđu Puntar, obrt za iznajmljivanje inventara, turizam, trgovinu i usluge iz Gornje Stubice.

Priznanje za 30 godina uspješnog vođenja obrta dobili su:Višnja Šestak vlasnica obrta Vikon proizvodnja i prodaja rublja iz Marije Bistrice, Marica Ilinić vlasnica obrta Marija frizerski salon za žene i muškarce iz Gornje Stubice, Dinko Turčić vlasnik obrta Autoservis Turčić iz Oroslavja.

Priznanje za 35 godina uspješnog vođenja obrta dobili su:Vladimir Breber vlasnik obrta Graditeljstvo Breber iz Donje Stubice, Obrt u nasljeđu Trgovina i usluge Latica vlasnice Ane Sinković iz Oroslavja, Obrt u nasljeđu „Josip Sever, svječarsko-medićarski obrt“ vlasnika Ivana Severa iz Gornje Stubice, Obrt u nasljeđu Frizerski salon i šumarske usluge Smreka vlasnika Nikole Tučkara iz Donje Stubice, Obrt u nasljeđu Autoservis Cesarec vlasnika Marka Cesarca iz Oroslavja, Zajednički obrt za ugostiteljsvo i trgovinu Muhek iz Marije Bistrice kojeg su Damir i Ivica Muhek naslijedili od svog oca.


Ove godine, posebna čast bila je dodijeliti i priznanje za 135 godina kontinuiranog rada obrta obrtnici Vlasti Hubicki. Davne 1882. godine obrt Medičarsko svjećarska radnja Zozolly utemeljio je Mihael Zozoly, pradjed gospođe Vlaste. 1925. godine radnju nasljeđuje sin Franjo Zozolly, 1969. godine posao preuzima Franjina supruga, potom 1974. godine obrt nasljeđuje kći Vera udana Hubicki i konačno 1996. godine Vlasta Hubicki kojeg uspješno vodi do danas.

Obrt se bavi izradom medenjaka, svijeća i licitara raznih oblika. Svaki se proizvod ručno obrađuje i oslikava za što je potrebno veliko umijeće majstora izrade. Za nastavak tradicije i očuvanje obrta zaslužno je upravo spomenuto umijeće, specifični način oslikavanja proizvoda, savršena receptura što se u obitelji Hubicki prenosilo od utemeljitelja obrta Mihaela Zozollya na nove naraštaje sve do danas.

Vlasta Hubicki na večeri je primila i priznanje Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtničkih asocijacija te Zlatnu plaketu Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, koja se dodjeljuje uglednom i časnom obrtniku za dugogodišnji doprinos u organizaciji strukovno – cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno – umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području Komore.

Tom prigodom Vlasta Hubicki je čestitala svim dobitnicima priznanja istaknuvši važnost opstanka obrta. Kao predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta KZŽ posebno se dotaknula položaja tradicijskih obrta. Naglasila je da su tradicijski obrti prepoznati kao dio identiteta KZŽ te apelirala da im se da više pažnje na razini Hrvatske.

Povodom odlaska u mirovinu članova Upravnog odbora Udruženja, predsjednik Udruženja Nenad Kučiš uručio prigodne poklone Ivanu Kovačiću i Josipu Hanžeku.

Uručena su i priznanja Udruženja obrtnika Stubica za 2017. godinu. Za ostvarenu uspješnu suradnju i podršku Udruženju obrtnika Zahvalnice se dodijeljene: općini Marija Bistrica, gradu Donja Stubica, općini Stubičke Toplice i Zagrebačkoj banci d.d.

Za poseban doprinos i podršku u radu i razvoju Udruženja obrtnika Plaketa je dodijeljena Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Najznačajnije priznanje Povelja za dugogodišnji izniman doprinos i pomoć razvoju ugleda Udruženja dodijeljena je uglednom i časnom obrtniku Zdravku Košcu iz Marije Bistrice.
Zdravko Košec je vlasnik obrta Autoprijevoz i niskogradnja iz Marije Bistrice. Obrt je osnovao 2001. godine. Prije njega istom djelatnošću bavio se i njegov otac. Nastavivši obiteljsku tradiciju, Zdravko uspješno posluje više od 16 godina.

Vrlo je aktivan u radu tijela Udruženja kao član Skupštine, a odnedavno u svojstvu člana Upravnog odbora te predsjednika Ceha autoprijevoznika Udruženja obrtnika Stubica.

 


Stranica 9 od 43

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner