OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Stubica
Stubica

Prezentacija obrtničkih zanimanja

E-mail Ispis

U sklopu prezentacije srednjoškolskih zanimanja i programa koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Krapina u suradnji sa srednjim školama Krapinsko-zagorske županije i Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije uz potporu Krapinsko-zagorske županije, započele su i prezentacije u osnovnim školama s područja Udruženja obrtnika Stubica.
Prezentacija na koju se uključilo i Udruženje je održana u Osnovnoj školi Matija Gubec u Gornjoj Stubici. Školovanje za obrtnička zanimanja je predstavilo Udruženje uz pomoć svojeg člana Stanka Čička vlasnika obrta "Termostar" iz Oroslavja. Gospodin Čičko je predstavio zanimanja vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije koja spadaju u deficitarna zanimanja. Na sljedećoj prezentaciji će se Udruženju pridružiti još jedan član, Milan Leštek vlasnik obrta Metalna galanterija "Leštek" i predstaviti zanimanja tokar, bravar i strojobravar.

Učenici i roditelji su upoznati sa posebnostima kod školovanja za obrtnička zanimanja, nedostatkom kadra u obrtničkim zanimanjima te posljedicama koje iz njega proizlaze.

 

Izlet u Slavoniju i Baranju

E-mail Ispis

 

30. travnja i 01. svibnja Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, organiziralo je izlet u Slavoniju i Baranju za svoje članove.

Obilazak je započet u Kutjevačkim podrumima razgledom podruma i kušanjem tri vrste vrhunskih vina: Graševine, Kapistrana i predikatnog vina iz ledene berbe.
Nakon Kutjeva krenuli smo put Đakova na ručak u restoran Sokak kojeg karakterizira ugodan ambijent nadahnut starinom. Dalje sukladno planu puta, vođeni gospođom Silvijom Butković, razgledali smo Đakovačku katedralu i centar grada. Nakon toga uživali smo u posjeti i razgledu Đakovačke ergele lipicanaca. Ergela se uglavnom bavi uzgojem i selekcijom konja te njihovom dresurom. Osim toga Ergela je postala i nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo.
Večera i noćenje organizirano je u Hotelu Termia u Bizovačkim Toplicama.
Drugi dan uz stručno vodstvo Domagoja Butkovića, vlasnika obrta Putovanja Slavonijom, razgledali smo Osijek, popili kavu na trgu u Tvrđi, vozili se Baranjom kroz Kopački rit do vidikovca u Batinu i spomenika Batinske bitke.
Ručali smo u selu Karanac u etno-restoranu Baranjska kuća. Restoranu u kojem je oživljena tradicija izgradnjom zemljanih krušnih peći, uređenjem etno ulice starih zanata te starim i već pomalo zaboravljenim receptima.
Nakon ručka posjetili smo podrum Vinarije Brelje te degustirali njihova četiri vrhunska vina. Nakon degustacije posjetili smo vidikovac u prekrasnom vinogradu vinarije Belje.
Pomalo umorni ali prepuni prekrasnih dojmova u Zagorje smo se vratili u kasnim večernjim satima. U dobrom društvo vrijeme brzo prođe, ovim putem najavljujemo sljedeći izlet koji je planiran za jesen.

 

Frizeri na 27. Međunarodnom kongresu i sajmu „Dodir Pariza“ u Beogradu

E-mail Ispis

Na inicijativu Ceha frizera te uz financijsku potporu članovima, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije je u suradnji s putničkom agencijom Potočki travel organizirala dvodnevnu posjetu 27. Međunarodnom kongresu i sajmu kozmetike, njege kose, estetike i zdravlja "Dodir Pariza" u Beograd kojem se pridružilo i UO Stubica.

Na sajmu su se mogli razgledati noviteti s područja njege kože i kose, proizvodi za njegu ruku i nogu te manikiranje i pedikiranje. Oprema za frizerske i kozmetičke salone, wellness proizvodi, dekorativna i preparativna kozmetika. Tokom sajma organizirane su razne  aktivnosti odnosno predavanja. Treneri renomiranih frizerskih kuća predstavljali su najnovije tehnike šišanja, bojanja, nadogradnje i njege kose te oblikovanja svečanih frizura.

Osim posjeta sajmu, vrijeme boravka u Beogradu se iskoristilo i za turistički razgled grada. Večeralo se u restoranu na Skadarliji. Drugi dan razgledao se grad tokom vožnje, zatim Kalemegdan, stara tvrđa iznad ušća Save u Dunav, prošetalo se Knez Mihajlovom ulicom do Trga Republike.
Posjet sajmu je ocijenjen vrlo uspješnim te su članovi predložili organizirano putovanje i sljedeće godine.

 

Održana 2. Večer obrtnika UO Stubica

E-mail Ispis

U subotu, 19. ožujka 2016. godine u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama održana je 2. Večer obrtnika Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice.
Svečanosti su, uz aktivne i umirovljene članove, prisustvovali i uvaženi gosti: predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar, gradonačelnik grada Donja Stubica Juraj Srebačić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županijeTomicaJurinjak, potpredsjednika Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije i predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić, predsjednica Udruženja obrtnika Buzet Loredana Krbavčić, predsjednik Območno obrtno-podjetniške zbornice Koper Slavko Vižintin, predsjednik Udruženja obrtnika Bedekovčina Stjepan Kotarski, predsjednik Udruženja obrtnika Krapinske Toplice Mirko Blažičević, potpredsjednik Udruženja obrtnika Zlatar Ivan Štahan, član Upravnog odbora Udruženja obrtnika Klanjec Kruno Krčelić, predstavnice Zagrebačke banke Marijana Gorupec i Martina Krpelnik-Rogina i direktor Radio Stubice Mladen Kukas.


Pozdravne riječi prisutnima je uputio predsjednik Udruženja obrtnika Stubica Nenad Kučiš naglasivši važnost organiziranja ovakvih događaja kao i izleta za članove Udruženja. S namjerom jačanja međusobne suradnje i druženja, Udruženje i ove godine planira organizirati dva izleta. Najvažnije je zadržati zajedništvo kao temelj obrtništva te preko Udruženja promicati naše interese, rekao je.

Nakon predsjednika Udruženja, prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu načelnik općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar.
Potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije TomicaJurinjak prisutnima se obratio te izrazio zahvalu i zadovoljstvo što je pozvan. Prisjetio vrlo važnog događaja iz privatnog života, vlastite svadbe, koja se održala u istom prostoru prije desetak godina. Naglasio je da komori županijska statistika broja obrta ne ide u prilog. Smanjio se velik broj aktivnih obrta. Pohvalio je suradnju između komore i županije te zahvalio županu na pomoći i dobroj suradnji.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je pozdravio prisutne i rekao kako ipak ima i pozitivnih trendova gdje je mislio da je na području Krapinsko-zagorske županijedošlo do rasta broja zaposlenih u sektoru obrtništva. Sve je omogućeno zahvaljujući državnim investicijama i ulaganjem poduzetnika u nove tehnologije i ljude. Naglasio je i da su obrtnici spremno dočekali ulazak Republike Hrvatske u EU što potvrđuje podatak da je u Zagorju pokrivenost uvoza izvozom 156% dok je hrvatski prosjek oko 60%.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kao najveći problem obrtnika izdvojio je rad na crno, pozvao nadležne institucije da djeluju na njegovom suzbijanju kako bi se, s jedne strane omogućilo bolje punjenje državnog proračuna, a s druge onemogućila nelojalna konkurencija obrtnicima. Naglasio je i da su zakoni loši te se obrtnicima kod javljanja na natječaje javljaju dodatni problemi i sprečavaju ostvarivanje investicija.

Na večeri su podijeljena priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije za 20, 25, 30 i 35 godina uspješnog vođenja obrta.
Za 20 godina uspješnog vođenja obrta priznanje su dobili: Biserka Klaužer vlasnica obrta Poslovne usluge i pokretna trgovačka radnja, Zvonko Hursa vlasnik obrta Servis za čišćenje TIP-TOP, Alen Jagečić vlasnik obrta Autoprijevoznik, Ivan Lešković vlasnik obrta Limovod, Matea Jelovečki vlasnica obrta Trgovina, ugostiteljstvo i knjigovodstvo Štacun, Zdravko Matija vlasnik obrta Autoprijevoz i niskogradnja, Zvonko Jagečić vlasnik obrta Elektro-zvon, Žarko Oremuš vlasnik obrta Metal-građevna bravarija i trgovina, Damir Mirt vlasnik obrta Stolarija Mirt, Dražen Sente vlasnik obrta Staklo alu i pvcSente, Mario Mikulec vlasnik obrta Autoprijevoznik Foringa, Štefica Cipriš vlasnica obrta Konto-Š knjigovodstvo-ugostiteljstvo, Krešimir Fišter vlasnik obrta Strojna kovačnica Fišter, Anita Nikić vlasnica obrta Frizerski salon Katarina, Katica Micak vlasnica obrta Trgovina i ugostiteljstvo Micak, Đurđa Drempetić vlasnica obrta Knjigovodstvo-ugostiteljstvo San.
Za 25 godina uspješnog vođenja obrta priznanje su dobili: Tina Pollak Potočki vlasnica obrta Naočale Pollak, Željko Lisak vlasnik obrta Mozaik Lisak građevinarstvo i htz oprema, Vladimir Pripeljaš vlasnik obrta Stolarska radnja, Branko Hrenek vlasnik obrta Građevinska zanatska radnja, Ivan Belinić vlasnik obrta Keramičar, Štefica Rusan vlasnica obrta Rusan obrta za puškarstvo i metalnu galanterije, Davorka Papić vlasnica obrta Proizvodnja i trgovina MB, Ivan Knezić vlasnik obrta Elektr-oprema Knez, Ivan Novosel vlasnik obrta Servis za vođenje poslovnih knjiga i Mario Jureša vlasnik obrta Hardware-software.
Za 30 godina uspješnog vođenja obrta priznanje su dobili: Ljerka Bičak-Dragija vlasnica obrta Svječarsko-medičarski obrt Licitari Bičak, Stanko Majsec vlasnik obrta Zidarsko fasaderska radnja, Mario Cesarec vlasnik obrta Cesarec obrt za prijevoz, Stjepan Kralj vlasnik obrta Trgovina i mjenjačnica Kralj i Ivan Zrinski vlasnik obrta Šamoterskopečarsko keramičarski obrt.
Za 35 godina uspješnog vođenja obrta priznanje je dobio Tomislav Jurina vlasnik obrta Termosolar centralno grijanje, plin, vodovod.

Povodom odlaska u mirovinu te kao uglednim članovima UO Stubica, predsjednik Nenad Kučiš uručio je poklone gospođi Katici Micak predsjednici Udruženja u prošlom mandatu i gospodinu Tomislavu Jurini bivšem potpredsjedniku Udruženja.

Dodijeljena su i priznanja Udruženja. Zahvalnice su primili: Sanja Lež, Ivanka Marija Brlet, Smiljan Jozić i Branko Sigal. Plaketa je uručena Udruženju obrtnika Buzet, a Povelja gospodinu Ivanu Kovačiću vlasniku obrta Lončarija iz Marije Bistrice.

 


Vođeni primjerom bogate i prisne suradnje sa Udruženjem obrtnika Buzet te s ciljem daljnjeg razvoja prijateljskih i gospodarskih odnosa, UO Stubica i UO Sisak odlučili su potpisati povelju prijateljstva i suradnje koju su u ime svojih Udruženja potpisali predsjednici Nenad Kučiš i Ivanka Čačić.
Predsjednik UO Stubica Nenad Kučiš izrazio je želju da se takva povelja potpiše i sa Območno obrtno-podjetniškom zbornicom Koper čiji predsjednik se složio s navedenom idejom.

Održan je i ples srca. Nagrade za pobjednike je osigurao Hotel Matija Gubec.
Za dobru atmosferu pobrinuo se glazbeni sastav Luna bend.

 

Vincekovo 2016.

E-mail Ispis

Sada već tradicionalno druženje članova Udruženja obrtnika Buzet i Udruženja obrtnika Stubica, uz proslavu Vincekova, održano je u subotu 23. siječnja 2016. godine u restoranu Rody u Gornjoj Stubici. Ove godine prisutnima se pridružio i predsjednik Udruženja obrtnika općine Krapinske Toplice sa suprugom.

U organizaciji Udruge vinara i vinogradara „Peharček“ te suorganizaciji općine Gornja Stubica, održana je proslava sv. Vinka „Vincekovo 2016.“. Gosti su se nakon svete mise održane kod kapelice sv. Vinka u Modrovcu, okupili kod restorana Rody, gdje su uživali u kulturno-umjetničkom programu. Nakon blagoslova vinograda, održano je zajedničko druženje uz zabavni program.
Prisutni obrtnici su, između ostalog, imali priliku raspraviti i o aktualnostima u obrtništvu te novitetima koje donosi nova godina.


Sljedeći dan, gosti iz Buzeta zajedno sa kolegama iz UO Stubica, nastavili su druženje u Krapinskim Toplicama kod predsjednika tamošnjeg Udruženja uz degustaciju istarskih i zagorskih kobasica.
Protekli susret obrtnika je još jedan pozitivan primjer zajedništva kao i temelj za nastavak uspješne suradnje.

 


Stranica 10 od 36

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner