OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Stubica
Stubica
E-mail Ispis

UDRUŽENJE OBRTNIKA STUBICA

Matenačka cesta 6, 49240 Donja Stubica
Telefon: 049/286-088
Fax:049/286-410
Mob: 099/4323-595

Radno vrijeme ureda: ponedjeljak, utorak, srijeda, petak: 8,00-16,00h
četvrtak: 12,00-20,00h

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Više...
 

Svečanom sjednicom obilježeno 130 godina organiziranog obrtništva u Vukovaru

E-mail Ispis

26. rujna 2020.g. u Dvorcu Eltz Udruženje obrtnika Vukovar održalo je svečanu sjednicu povodom obilježavanja 130 godina organiziranog obrtništva. Na sjednici su dodijeljene zahvalnice i priznanja obrtima i institucijama te Povelja Hrvatske obrtničke komore koju je udruženju uručio predsjednik Dragutin Ranogajec.

Tom prigodom predstavljena je i knjiga 130 godina organiziranog obrtništva u Vukovaru, autorice Marijele Stjepanović. Po jedan primjerak podijeljen je svim gostima svečane sjednice.

Uz čestitke i najljepše želje za uspješan nastavak rada, predsjednik Udruženja obrtnika Stubica je predsjedniku Udruženja obrtnika Vukovar uručio prigodan poklon.

 

Uručen poklon učeniku generacije obrtničkog smjera iz Srednje škole Oroslavje

E-mail Ispis

Povodom završetka nastavne godine 2019./2020., 25. lipnja 2020.g. održana je dodjela nagrada i pohvalnica učenicima obrtničkih zanimanja Srednje škole Oroslavje koji su se tijekom školske godine istaknuli svojim znanjem i vještinama te učeniku generacije kojeg je izabralo Nastavničko vijeće.

Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice tradicionalno osigurava i uručuje nagradu najboljoj učenici/učeniku generacije za završeno školovanje u obrtničkom zanimanju.

Ove godine nagradu je uručila tajnica Udruženja Dragana Moštak učeniku Lovri Pavetičeku koji je završio program obrtničke škole, smjer stolar.

Čestitala je svim učenicima na završenom srednjoškolskom obrazovanju, posebno dobitnicima za postignute dosadašnje rezultate te im zaželjela uspjeh u daljnjem usavršavanju, školovanju i radu.

 

Tradicijski obrti ne mogu opstati bez rada u vrijeme blagdana i neradnih dana

E-mail Ispis

Nakon učestalih pokušaja i dopisa prema Stožeru civilne zaštite RH predsjednice Ceha tradicijskih obrta OKKZŽ gđe Vlaste Hubicki da se tradicijskim obrtima dozvoli rad blagdanima i neradnim danima, danas je stigao još jedan negativan odgovor.

Tradicijskim obrtima rad u vrijeme blagdana i neradnih dana uvelike utječe na njihov opstanak. Prodaja tradicijskih proizvoda najvećim dijelom se odvija na proštenjima u vrijeme crkvenih blagdana te raznim manifestacijama koje se najčešće organiziraju neradnim danima.

Licitari, medenjaci, drvene igračke, svijeće i ostali suveniri tradicijski su proizvodi i dio identiteta našeg područja. Umijeće izrade licitara UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu uvrstio je na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Na listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvrštena je i tradicionalna proizvodnja drvenih igračaka.

Ispred Ceha tradicijskih obrta Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice želi se naglasiti da trenutna situacija, odnosno zabrana rada blagdanima i neradnim danima kada je to najpotrebnije, nikako ne odgovara obrtima.

Zabranom rada blagdanima i neradnim danima prijeti zatvaranje mnogih obiteljskih obrta koji  tradicijske proizvode izrađuju generacijama. Smatramo da je opstanak takvih obrta vrlo važan i za očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta stoga je danas upućen dopis i Ministarstvu kulture RH za zamolbom da razmotre navedeni problem i pomognu u njegovom rješavanju.

 

Predstavnici Udruženja obrtnika Stubica održali sastanak sa gradonačelnikom i predsjednikom Vijeća g

E-mail Ispis

Na prijedlog gradonačelnika grada Donja Stubica Nikole Gospočića, 18. svibnja je održan sastanak na temu uvođenja mjera kako bi se ublažile štetne posljedice za obrtništvo izazvane pandemijom virusa COVID-19.
Sastanku su nazočili gradonačelnik Nikola Gospočić, predsjednik Gradskog vijeća Nikola Boromisa, predstavnici Udruženja obrtnika Stubica te ravnatelj Radio Stubice Mladen Kukas.

Uzevši u obzir sve okolnosti zbog novonastale situacije, raspravljalo se o mogućim rasterećenjima za obrtnike s područja Grada. Najizglednije mjere su otpis dijela komunalne naknade te spomeničke rente za obrtnike koji su zatvorili svoje radnje Odlukom Stožera civilne zaštite RH. Isto tako predloženo je i smanjenje postotka Poreza na potrošnju za ugostitelje kao i korištenje javnih površina u svrhu terasa na što gradonačelnik nije imao primjedbe.

Gradonačelnik Nikola Gospočić je istaknuo kako je proračun Grada drastično smanjen zbog epidemije te potresa koji se dogodio 22. ožujka, ali da će svakako nastojati provesti navedena rasterećenja o čemu će se odluka donijeti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća početkom lipnja.

Predsjednik Udruženja Nenad Kučiš je zahvalio na razumijevanju. Rekao je da smo svjesni ograničenja mogućih rasterećenja i njihove skromnosti, ali da će svaka pomoć u ovim trenutcima obrtnicima dobro doći.

Ovom prilikom ističe se vrlo dobra suradnja s gradom Donja Stubica kao rezultat dobre komunikacije i otvorenosti svih sudionika prema zajedničkim temama, što nažalost ne možemo reći za neke od ostalih JLS s našeg područja.

Na kraju sastanka dotaknuta je tema predstojeće humanitarne akcije koju će provesti Udruženje obrtnika Stubica za pomoć stradalima u potresu, gdje se također očekuje određena suradnja Grada i Udruženja.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 45

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner