OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Klanjec
Klanjec

Održana 1. Konstituirajuća sjednica Skupštine MUO Klanjec

E-mail Ispis

Dana 14.06.2018. godine održana je 1. Konstituirajuća sjednica Skupštine Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec za mandatno razdoblje 2018.-2022. godine.

Konstituiran je novi saziv Skupštine od 21 člana: Igor Jambrešić, Martin Horvatin, Nikola Ulama, Ivan Burić, Damir Šoban, Mario Harapin, Ivan Petrišić, Branimir Ricijaš, Kristijan Jambrešić, Dane Cindrić, Drago Preglej, Robert Šplajt, Ženko Berc, Marko Pogačić, Ivana Pondeljak, Slavko Petrinec, Željko Tkalec, Marko Iveković, Tomislav Greblički, Dejan Slovenec i Silvija Zagorec.

Jednoglasnom odlukom za predsjednika Udruženja u mandatnom razdoblju 2018.-2022. izabran je Dragutin Ulama, vlasnik obrta ZAJEDNIČKA ZANATSKA RADNJA „DUNI“ ljevaonica obojenih metala. Obrt koji vodi sa bratom datira od  1965. godine, a Dragutin Ulama ga vodi od 1989. godine.

Dragutin Ulama je član Upravnog odbora MUO Klanjec od 2005., predsjednik Ceha za proizvodnju od 2010.,  potpredsjednik MUO Klanjec od 2015., a član je i Odbora za gospodarstvo pri OKKZŽ od 2006. godine.

Na dužnosti potpredsjednika izabrani su Branimir Lovrečki i Kruno Krčelić.

Verificirani su mandati članovima Upravnog odbora koje predlažu Cehovi: Mladen Županić, Darko Novosel, Želimir Krištofić, Tomislav Greblički i Branko Greblički, te članovi po prijedlogu predsjednika: Kruno Krčelić, Lilijana Javorić-Ilić, Ivica Mlinarić i Danijel Kodrnja.

Za članove Nadzornog odbora imenovani su : Damir Sporiš, Branimir Lovrečki i Željko Borošak..
Izabrana su i 2 predstavnika MUO Klanjec u Skupštinu OKKZŽ: Ivica Mlinarić i Branko Greblički.

Novoizabrani predsjednik Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec Dragutin Ulama je zahvalio svima na ukazanom povjerenju i podršci te iznio buduće smjernice rada. Pozvao je članove da se i oni još aktivnije uključe u rad Udruženja.

Sjednici Skupštine nazočio je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško. Čestitao je predsjedniku Dragutinu Ulami  na dužnosti predsjednika i ostalim članovima tijela Udruženja koji su izabrani na svoje dužnosti na sljedeće četiri godine.

 

Održane prezentacije zanimanja po O.Š. na području MUO Klanjec

E-mail Ispis

Temeljem projekta Krapinsko zagorske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore KZŽ, Srednjih škola s područja KZŽ i Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec se je i ove godine  uključilo u prezentaciju obrtničkih i ostalih srednjoškolskih programa po O.Š.

Prezentacije su održane 15. i 16.03.2018. godine u O.Š. Klanjec, Kraljevec na Sutli, Kumrovec i Tuhelj učenicima i roditeljima 7. i 8. razreda.

Nakon uvodnog objašnjenja razloga održavanja prezentacija zamjenika župana gosp. Anđelka Fereka-Jambreka, sama prezentacija se je sastojala od slijedećih tema:

-          Kako izabrati prvo zanimanje – predstavnica HZZ PU Krapina

-          Prikazivanje filmova deficitarnih zanimanja (keramičar, vodoinstalater, kuhar, konobar i slastičar)

-          Informacije o upisu u Jedinstveni model obrazovanje za trogodišnja zanimanja- tajnica Mađuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec

-          Prikazivanje filmova deficitarnih zanimanja (bravar, strojobravar, tokar, CNC operater, stolar, zidar, monter suhe gradnje, tesar, soboslikar-ličilac, instalater grijanja i klimatizacije)

-          Predstavljanje zanimanja/programa obrazovanje za koja se moguće školovati u KZŽ – predstavnici srednjih škola s područja KZŽ( SŠ Zabok, Gimnazija Zabok, SŠ Pregrada, SŠ Bedekovčina, SŠ Krapina, SŠ Oroslavje, ŠUDIGO Zabok)

-          u O.Š. Tuhelj se je predstavila gđa. Sanja Klaužer, vlasnica OPG  iz Tuhlja koja  se bavi ekološkim  uzgojem malina

Nakon same prezentacije, učenici i roditelji su na info pultovima mogli doznati sve deteljanije informacije o zanimanjima koja su prezentirana.

Odaziv roditelja i učenika je bio u velikom broju.

 

Prezentacija obrtnika i obrtničkih zanimanja u OŠ Klanjec

E-mail Ispis

Na poziv ravnateljice O.Š. “Antuna Mihanovića” iz Klanjca, obrtnici Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec su 26.02.2018. održali prezentaciju obrtništva i obrtničkih zanimanja roditeljima i učenicima 7. i 8. razreda. Prezentaciji je prisustvovalo 70 roditelja i učenika O.Š. Klanjec i PŠ Lučelnica.

Polazeći od činjenice da se sve manji broj učenika upisuje u deficitarna obrtnička zanimanja, zaključili smo da je jedan od razloga nedovoljna informiranost, te smo tom prezentacijom željeli roditelje i učenike pobliže upoznati sa obrtništvom i obrtničkim zanimanjima.

Uvod u obrtništvo; što je to obrt i obrtnik, koju školu odabrati,  kako postati obrtnik te koja su to deficitarna zanimanja na području KZŽ prezentirao je predsjednik MUO Klanjec, Mladen Županić.

Branimir Lovrečki, vlasnik obrta M.B. iz Klanjca prezentirao je deficitarna zanimanja: bravar, strojobravar, tokar. Prikazao je područja djelatnosti njegovog obrta: crna građevinska bravarija, kovana umjetnička bravarija, inox bravarija, strojna obrada metala i izrada čeličnih konstrukcija. Ponudio je mogućnost naukovanja i zapošljavanja u njegovoj radionici.

Igor Jambrešić, vlasnik obrta “IDA NOVA” iz Novih Dvora Klanječkih je upoznao prisutne sa svojim obrtom koji je registriran za više djelatnosti, osnovna djelatnost je uzgoj i prerada kupina (kupinovo vino, đem od kupina, sirup od kupina, svježe cijeđeni sok od kupina), te druge djelatnosti -  izrada radne odjeće.

Slavko Petrinec, vlasnik obrta “AUTOSERVIS PETRINEC” iz Tuhlja prezentirao je svoj svoj automehaničarski obrt i zanimanja automehaničar i automehatroničar. Ponudio je mogućnost naukovanja i zapošljavanja u njegovoj radionici.

Na kraju prezentacije je ponuđeno učenicima posjet jednoj od radionica na području MUO Klanjec.

 

Obrtnička noć MUO Klanjec

E-mail Ispis

Svečanom sjednicom na Obrtničkoj noći  obilježen je Dan obrtnika Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec.  Tradicionalna Obrtnička noć održana je 17.02.2018. godine u restoranu Zelenjak-Ventek

Predsjednik Udruženja Mladen Županić je podnio izvještaj o radu za proteklu godinu i naglasio da je konačno zaustavljen pad broja obrtnika, te je došlo do malog povećanja u odnosu na prethodnu.

Uz aktivne članove, svečanosti su prisustvovali i rado viđeni gosti; župan Željko Kolar, gradonačelnik grada Klanjca Željko Brlek, načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja i zamjenica Veronika Kolman, zamjenica načelnika općine Kumrovec Danijela Lončar, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, potpredsjednik OKKZZ Darko Varga, predsjednici i predstavnici Udruženja obrtnika KZŽ  i Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Nazočnima su se obratili: župan Željko Kolar, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško. Ovom prigodom dodijeljena je  Diploma za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke koju je dobio: Božo Sušec. Također su dodijeljena i Priznanja OKKZŽ. Priznanja su dobili: za 20 godina uspješnog vođenja obrta – Branimir Lovrečki; za 25 godina uspješnog vođenja obrta – Ivan Burić i Dragutin Ulama; za 35 godina uspješnog rada obrta – „“Vulkanizer-autopraonica-prodaja guma Petrišić“ i „Auto servis Petrinec“ ; za 35 godina uspješnog vođenja obrta – Ivica Lunko i Ivica Pogačić.

Obitelj Lunko iz Rakovca je dobila priznanje za 50 godina, a obitelj Novosel iz Klanjca za 55 godina kontinuiranog obiteljskog obrta.

Po prvi puta su dodijeljene i Povelje počasnim obrtnicima kao najviše priznanje Udruženja – za dugogodišnje promicanje ugleda obrtnika i obrtništva te rad kroz više mandata u tijelima Udruženja, a koje su dobili:

Milena Broz, Danijel Greblički, Stjepan Krčelić, Željko Kodrnja, Dragutin Pavlinić, Ivan Petrišić, Juraj Ricijaš i Ivan Zorman.

Za dobro raspoloženje pobrinuo se muzički sastav Lepi cajti, klapa Brv i naš obrtnik Branko Greblički - Ventek.

 

Obrtnička noć MUO Klanjec

E-mail Ispis

Svečanom sjednicom na Obrtničkoj noći  obilježen je Dan obrtnika Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec. Tradicionalna Obrtnička noć održana je 18.02.2017. godine u restoranu Zelenjak-Ventek. Potpredsjednik Udruženja Dragutin Ulama je podnio izvještaj o radu za proteklu godinu, te zaključio da iako je broj obrtnika svake godine u padu, to nas neće obeshrabriti u daljnjem radu i djelovanju. Uz aktivne članove, svečanosti su prisustvovali i rado viđeni gosti; župan Željko Kolar, načelnik općine Tuhelj Renato Ilić, načelnik općine Zagorska Sela Željko Kodrnja, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, potpredsjednici OKKZZ Tomica Jurinjak i Darko Varga, predsjednici i predstavnici Udruženja obrtnika KZŽ  i Udruženja obrtnika grada Zagreba. Nazočnima su se obratili: župan Željko Kolar, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško. Ovom prigodom dodijeljene su  Diplome za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke koje su dobili: Gordana Lovrečki, Darko Novosel, Stanko Novosel, Drago Preglej, Željko Tkalec i Silvija Zagorec. Također su dodijeljena i Priznanja OKKZŽ. Priznanja su dobili: za 20 godina uspješnog vođenja obrta – Slavko Ivić; za 25 godina uspješnog rada obrta – „Nekretnine Jambrešić“; za 25 godina uspješnog vođenja obrta – Ivica Mlinarić i Ivanka Vahtarić; za 35 godina uspješnog rada obrta – „“Auto Ricijaš“ i KPV „Preglej“ ; za 35 godina uspješnog vođenja obrta – Željko Borošak. Obitelj Lovrečki iz Klanjca dobila je Priznanje za tradiciju bravarskog obrta u obitelji od 1855.,  a obitelj Broz također isto priznanje ali od 1835. godine. Za dobro raspoloženje pobrinuo se muzički sastav Smooth i naš obrtnik Branko Greblički Ventek.

 


Stranica 2 od 5

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner