OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ Posjet predstavnika Udruženja građevinara njemačke pokrajine Hessen

Posjet predstavnika Udruženja građevinara njemačke pokrajine Hessen

E-mail Ispis PDF

Dana 28. listopada Srednju školu Bedekovčina posjetili su članovi Udruženja građevinara njemačke pokrajine Hessen, Verband Baugewerblicher Unternehmer Hessen e.V. (BGVH). Susret je organiziran na poticaj Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj i njihova predsjednika Marija Šuška, koji je partner škole u Erasmus+ projektu "Work for Future". Ovim zanimljivim projektom učenici Srednje škole Bedekovčine, odnosno učenici trogodišnjih obrtničkih zanimanja, otići će sljedeće godine obavljati stručnu praksu u Njemačku.

Gostima škole predstavljeni su prostori u kojima se odvija nastava, programi u kojima se educiraju učenici te su posjetili i nekoliko razreda tijekom nastave. Posebno ih je zanimao rad Laboratorija za ispitivanje materijala, kao i poligon za praktičnu nastavu školu gdje su gosti iz Njemačke dobili uvid u način i uvjete provođenja stručne praktične nastave.

Susretu gospodarstvenika i djelatnika škole prisustvovali su i predstavnici Krapinsko-zagorske županije, ravnateljica Zagorske razvojne agencije, predstavnici Obrtničke komore KZŽ-a, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Udruženja obrtnika Bedekovčina te predstavnici Općine Bedekovčina.

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina, Vera Hrvoj je sa suradnicama ukratko predstavila školu i njene aktivnosti te istaknula kako je glavna misija škole obrazovanje učenika za rad u obrtništvu, kao i otvaranje mogućnosti za daljnje obrazovanje.

Predsjednik Udruženja obrtnika Bedekovčina, Stjepan Kotarski s kojim Srednja škola Bedekovčina ponajviše usko surađuje istaknuo je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom, a potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i potpredsjednik Ceha graditeljstva pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Miro Čaržavec, kao glavnu nit vodilju u razvijanju deficitarnih zanimanja i obrtništva na području Županije naveo je standarde Europske unije prema kojima bi se, kako kaže, trebala razvijati daljnja iskustva, a s ciljem produbljivanja suradnji i daljnjih usavršavanja. Inače, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije kao institucija radi sa svojim poduzetnicima i obrtnicima, a kao veliku važnost ističu praćenje srednjoškolskog obrazovanja i stvaranje međusobne sinergije.

S druge strane, Hrvatski gospodarski savez koji djeluje od 2006. godine kroz razne projekte prenosi znanja na širu populaciju, a služi kao platforma u Njemačkoj kroz koju se provodi razmjena i suradnja Njemačke i Hrvatske u granama obrtništva. Platforma ima prvenstveno zadaću da odgovara na sva pitanja i zaštiti korisnike od početnih grešaka, nudi logistiku i spajanje s obrtnicima. Kako ističu iz saveza, cilj im je međusobno upoznavanje poslovanja, potreba i potražnje s ciljem postavljanja dugoročnih ciljeva.

Udruženje građevinara njemačke pokrajine Heesen zastupa građevinarce i sve grane gradnje a u želji da dosadašnja suradnja postigne novu razinu uključeni su u se projekt kako bi se provelo učenje po sistemu ”jedni za druge” i kako bi mladi ljudi osjetili Europu i stvorili međunarodne kompetencije.

Službeni posjet završen je dogovorima za buduću suradnju između predstavnika Udruženja građevinara i Srednje škole Bedekovčina kao i sa OKKZŽ i HGK-ŽKKrapina.

Ažurirano Petak, 29 Listopad 2021 13:32  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner