OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ Program Muzeja „Staro selo“ Kumrovec- Subota u etno selu

Program Muzeja „Staro selo“ Kumrovec- Subota u etno selu

E-mail Ispis PDF

Cjelodnevnim programom događanja prikazalo se , živim slikama, razdoblje kada se u Kumrovcu počela provoditi organizirana nastava ( 1889. g.). To je vrijeme kada se Kumrovčani  bave uslužnim obrtima i kada sve više jača želja za opismenjavanjem njihove djece koja su do tada , u manjem broju, pohađala učionice u udaljenim školama u Zagorskim Selima i Tuhlju.  Dvije godine kasnije, 1891. u Kumrovcu je bila sagrađena prva školska zgrada, objekt koji je danas u sklopu Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.

Ove godine obilježilo  se 120 godina od održavanja prvog školskog sata u prvoj novosagrađenoj školi u Kumrovcu kako bi se posjetiteljima što zornije predstavili  segmente života sa konca 19. stoljeća. Program Subote u etno selu započet je demonstracijama tradicijskih obrta koje su se održavale u objektima, stalnim izložbenim postavima Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.

Okupivši majstore starih obrta i vještina sa područja Županije Krapinsko zagorske posjetitelji su mogli upoznati vještine tkanja  u izvedbi Barbare Mišak, kovački obrt  Franje Mišaka, izradu cvijeća od kreppapira Katice Majsec, kožarstvo  Mladena Jalžabetića i Ivan Novosela, izradu dječjih tamburica Zvonka Majdaka, lončarstvo  Ankice Kovačić, licitarski obrt Marine Budimir te izradu tradicijskog zagorskog nakita Ankice Čižmek.

Posebno je bilo zanimljivo pratiti program učenika osnovnih škola  Županije Krapinsko-zagorske i SŠ Bedekovčina – odjela  proizvođača keramike, koji su prezentirali  projekte očuvanja nematerijalne baštine svoga zavičaja. Učenici OŠ Oroslavje istaknuli su vještinu tradicijskog veza pod nazivom Kaj su delale naše babice to su naučile naše ručice. Posebno zanimanje pobudio je nastup OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog  gdje su posjetitelji mogli uživati u izradi papuča od komušine. OŠ Matija Gubec iz Gornje Stubice predstavila se pečenjem pekmeza od šljiva, a OŠ Josipa Broza , školska zadruga Božičnica i OŠ  Viktor Kovačić iz Huma na Sutli  sa školskom zadrugom Glažuta prezentirali su bogatstvo proizvoda do kojih su došli iscrpnim radom na terenu i njegovanjem već pomalo zaboravljenih receptura i vještina rada. Vještine izrade lončarskih predmeta na lončarskom kolu prikazali su nam učenici SŠ Bedekovčina. Posebnu pozornost posjetitelja privukli su mali folkloraši iz Kumrovca i Gornje Stubice. Najveselije bilo je na mjestu prezentacije Novog Golubovca gdje je pozornost privlačila raznovrsnost svadbenih kolača kao i cijela svadbena svita Novog Golubovca koju su predvodili njihovi tamburaši.

Uživajući u spomenutim radionicama nematerijalne baštine  posjetitelji su u povorci predvođenoj  Kumrovečkom školskom zastavom iz 1892. godine  krenuli do Niže pučke škole u Kumrovcu gdje su ih dočekali članovi udruge Angeljeki iz Brestovca Orehovičkog te scenskom igrom Dječje igre u školskom dvorištu stvorili atmosferu škole sa konca 19. stoljeća. Program je obogatio i dječji pjevački zbor OŠ Antuna Mihanovića Klanjec koji je otpjevao dječju klanječku himnu iz 1842. godine. Spomenuti programi naznačili su najsvečaniji trenutak otvaranja izložbe, stalnog postava Razred kumrovečke Niže pučke škole autorice Tatjane Brlek, a koju je otvorila izaslanica predsjednika RH, savjetnica za društvene djelatnosti mr.sc. Zrinka Vrabec Mojzeš. U in situ objektu škole prikazali smo učionicu sa kraja 19. stoljeća opremljenu originalnim eksponatima prikupljenim u Nižim pučkim školama na području nekadašnjeg kotara Klanjec.  Atmosferu obuke na kraju stoljeća prezentirali su nam djelatnici Hrvatskog školskog muzeja i učenici OŠ Josipa Broza iz Kumrovca.

Cjelodnevnim programom događanja spojili smo tradiciju Hrvatskog zagorja u nezaboravan doživljaj koji  je  posjetitelje Muzeja „Staro selo“ Kumrovec vratio u daleku prošlost, ali i , vjerujem, motivirao na ponovni dolazak u Kumrovec.

Ažurirano Utorak, 04 Listopad 2011 10:46  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner