OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ Predstavnici OKKZŽ na 32. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-e

Predstavnici OKKZŽ na 32. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-e

E-mail Ispis PDF

Ranogajec je naglasio da će Hrvatska obrtnička komora ustrajati na realizaciji opravdanih zahtjeva koje je oblikovala struka, s posebnim naglaskom na nižu stopu PDV-a na bezalkoholna pića i tople napitke kao i hitnom rješavanju pitanja uvoza radne snage. Pri zapošljavanju su potrebne jednostavnije procedure, a jedino održivo rješenje problema nedostatka radne snage je reforma strukovnog obrazovanja, naglasio je Ranogajec.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Joso Smolić, istaknuo je da su kvaliteta i izvrsnost alati koji će snažnije pozicionirati Hrvatsku na europskoj turističkoj karti.

Radni dio Kongresa u kojem su sudjelovali svi ključni dionici ugostiteljskog i turističkog sektora iznjedrio je prioritetne zahtjeve, ali i rješenja predložena od struke, čiju će realizaciju Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore tražiti od nadležnih institucija u najkraćem mogućem roku.

Osim traženja niže stope PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva, ugostitelji traže da se uvoz radne snage riješi Zakonom o strancima uz uvažavanje primjedbi Hrvatske obrtničke komore, koja je već prethodno dala prijedloge na nacrt Zakona predlažući administrativno pojednostavljen model. Da bi se u budućnosti ove prepreke u poslovanju ugostitelja uklonile, rješenju nedostatka kvalitetnih kadrova u ugostiteljstvu mora se pristupiti sustavno – kroz unaprjeđenje strukovnog obrazovanja.

Još jedan važan prijedlog s ovogodišnjeg Kongresa jest i razvoj hrvatske gastronomije baziran na povezivanju hrvatskih proizvođača namirnica s ugostiteljskim i turističkim sektorom. Umrežavanje je jamstvo stvaranja prepoznatljivog nacionalnog branda, koji je temelj za konkurentnost u ovom području.

Ugostitelji zahtijevaju priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu, ali i jednostavniji način povremenog zapošljavanja po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu. Kako bi se osigurao utjecaj struke, na  Kongresu je zaključeno da Hrvatska obrtnička komora mora biti uključena u izradu svih strateških dokumenata koji direktno i indirektno imaju utjecaj na ugostiteljstvo i turizam. .

Na ovogodišnjem Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a dodijeljena su i priznanja ugostiteljima i turističkim djelatnicima koji su se posebno istaknuli svojim radom u struci i komorskom sustavu. Na prijedlog Ceha ugostitelja  Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije zaslužno priznanje ove godine uručeno je Damiru Tumpi vlasniku obrta Ugostiteljstvo " SUNCE " iz Krapinskih Toplica. Ove godine na Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika organiziralo se predstavljanje obrta iz drugih županija na način prezentiranja ručka kroz autohtone namirnice te obrtničke proizvode i usluge, tako se ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije predstavio ugostiteljski obrt MAJSECOV MLIN vl. Zdravko Semenski iz Donje Stubice, IVANIKO obrt za ugostiteljstvo, vl. Nikolina Micak, Marija Bistrica i PETROVEČKI vinogradarstvo, turizam i ugustiteljstvo, vl. Tomislav Petrovečki, Sveti Križ Začretje.

Ažurirano Utorak, 03 Prosinac 2019 09:33  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner