OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh trgovine Održana 2. sjednica Ceha trgovine OKKZŽ

Održana 2. sjednica Ceha trgovine OKKZŽ

E-mail Ispis

Dana 20. studenog 2019. godine u prostorijama Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije održana je 2. sjednica  Ceha trgovine OKKZŽ na kojoj su prisustvovali predsjednica Ceha Sanja Horvat UO Krapinske Toplice, potpredsjednik Robert Horvat UO Krapina, Marijo Micak UO Stubica, Mladen Županić MUO Klanjec, Davorka Hohnjec UO Pregrada, Zdenka Meštrović UO Bedekovčina, Mario Mak UO Zabok i Smiljana Krajnik UO Zlatar. Na sjednici je verificiran Zapisnik sa 1. sjednice Ceha trgovine te je prihvaćen jednoglasno Program rada Ceha za trgovinu OKKZŽ za 2020. godinu. Bila je ovo prigoda da se raspravi mnogobrojna problematika malih trgovaca u Krapinsko-zagorskoj županiji okruženih  velikim trgovačkim kućama te da se u konstruktivnoj raspravi vezanoj za Program rada Ceha trgovine OKKZŽ definiraju i neke konkretne aktivnosti vezane za trgovačku djelatnost. Nastavno navedenom, članovi Ceha trgovine predložili su početkom 2020. godine održavanje Seminara na temu „ZAŠTITA NA RADU I ZBRINJAVANJE OTPADA U OBRTNIŠTVU“. Osobito je pozdravljena organizacija od stane OKKZŽ,  besplatnog seminara za članstvo koji je održan sa Đurđicom Mostarčić dana 8. veljače 2019. u Zaboku  na temu " Financijski segmenti u obrtništvu " te je predloženo da OKKZŽ ponovi ovaj seminar s aktualnom tematikom i u 2020. godini.

Nakon održavanja predloženog seminara vezanog za zaštitu na radu i zbrinjavanje otpada dogovoreno je sazivanje 3. sjednice Ceha u svezi pokretanja novih vezanih aktivnosti koje bi olakšale poslovanje, vezano uz predmetni seminar, u obrtništvu.

Sukladno iskustvima svih prisutnih članova Ceha trgovine konstatirana je činjenica kako su trgovačka i ugostiteljska djelatnost one koje zasigurno u odnosu na ostale djelatnosti, imaju godišnje najveći broj nadzornih aktivnosti od strane raznih inspekcijskih predstavnika te se i dalje apelira na preventivno djelovanje istih a ne represivno, kao i smanjenje godišnjeg broja provođenja istih u navedenim djelatnostima.

Pozdravlja se inicijativa HOK-a vezana uz sprečavanje reklamiranja i prodaje asortimana cvijeća putem internetskih stranica  i društvenih mreža od strane neregistriranih osoba, budući se svi obrtnici trgovačke djelatnost susreću upravo s ovom problematikom i ista je, jedna od gorućih, uzimajući u obzir identične probleme s mogućnošću kupnje svih osoba u trgovačkim lancima. Ovom prigodom je istaknuta za primjer kupnja (uz posuđenu karticu ili dodijeljenu karticu pravnim osobama koje nemaju uopće registriranu trgovačku djelatnost i sl.) u METRO-u, budući u RH nema obveze provođenje nabave robe u METRO-u, kroz knjigovodstvo, a čime se polako ali sigurno uništava maloprodaja u RH. Ujedno je ovom prigodom  pozdravljena aktivnost Udruženja obrtnika OKKZŽ vezanih za suradnju s Državnim zavodom za mjeriteljstvo RH a u svezi izvršavanja obveza obrtnika trgovačke djelatnosti.

Sjednica Ceha trgovine OKKZŽ pod vodstvom predsjednice Ceha trgovine OKKZŽ Sanje Horvat zaključena je uz konstataciju kao se obrtnici trgovačke djelatnosti nadaju trenutku kad će se i toj djelatnosti omogućiti sudjelovanje u Javnim pozivima resornog Ministarstva uz sufinanciranje ciljanih aktivnosti, kojima će se osigurati opstanak malih i sve malobrojnijih trgovaca u RH, pritom se očekuje da će se poseban osvrt dati obrtima trgovačke djelatnosti u nasljeđu koji unatoč sve većim problemima ipak uspijevaju očuvati trgovačku tradiciju obrta s generacije na generaciju.

 

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner