OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ Slatke tajne medičarskog obrta

Slatke tajne medičarskog obrta

E-mail Ispis PDF

U subotu, 26. listopada 2019. , na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija Subota u Etno selu, osmišljena je s ciljem očuvanja, njegovanja i predstavljanja nematerijalne kulturne baštine Hrvatskog zagorja. Ove godine manifestacija se odvila u sklopu Dana europske baštine, koji su u Muzeju "Staro selo" Kumrovec posvećeni obilježavanju 50. godišnjice upisivanja Muzeja "Staro selo" Kumrovec u Registar spomenika kulture I. kategorije

Program ovogodišnje manifestacije započeo je prijepodne, prikazom tradicijskih obrta i vještina uz stalne postave Muzeja "Staro selo" Kumrovec. Centralni dio manifestacije bilo je otvorenje izložbe Slatke tajne medičarskog obrta, autorice Tihane Kušenić. Izložba je posvećena izradi medičarsko-svjećarskih proizvoda i obiteljima koji se još uvijek bave ovim obrtom na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Prikazani su i predmeti iz fundusa Zbirke oruđa i alati Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.
Medičarsko-svjećarski obrt jedan je od najstarijih obrta na svijetu koji je na ovim prostorima već stoljećima prisutan. Licitarski su proizvodi do današnjih vremena ostali ručni rad, oslikani tradicijskom tehnikom, a svaki proizvod je unikat za sebe. Tako je i svaki majstor zaslužan za prepoznatljivost licitara kao simbola nacionalnog identiteta. Otvorenje izložbe popratila je gđa. Nevenka Gregurić recitacijom prigodnih pjesama  na zagorskom dijalektu.  Svima nazočnima s nekoliko riječi obratila se  voditeljica Muzeja „Staro selo“ Kumrovec gđa. Tatjana Brlek, načelnik općine Kumrovec g. Robert Šplajt, autorica izložbe Tihana Kušenić i gđa. Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine KZŽ, predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkog  obrta OKKZŽ i vlasnica najstarijeg medičarskog obrta Zozolly koji djeluje od 1882.g., koja je izložbu i otvorila. Posjetitelji su potom mogli uživati u bogatom folklorno scenskom programu, u izvedbi Ansambla "Zabok" koji su predstavili pripremu miraza za mladenku i prikaz svadbenih običaja zabočkog kraja,  a potom je etno udruga "Zipka" iz Kumrovca predstavila  svadbene običajima koji se u Muzeju "Staro selo" Kumrovec prikazuju već 36 godina.

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Listopad 2019 20:15  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner