OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ Počeo 8. Interslast

Počeo 8. Interslast

E-mail Ispis PDF

Direktor Interslasta Stjepan Odobašić osvrnuo se na ovogodišnju temu, Med u slastičarstvu. „Na području Europske unije, 30 posto količine meda je sumnjive kvalitete, zato se treba boriti da u hrvatskim slastičarnicama bude hrvatski med i bit ću jako sretan ako dođem u neku slastičarnicu i vidim da su kolači spravljani od hrvatskog meda. Svake godine predstavljamo domaće slastičarsko i inozemno “blago“. Ove godine imamo nekoliko zemalja, između ostalog iz Beograda nam je došla slastičarka iz slastičarnice tenisača Novaka Đokovića. Ona je vrhunska slastičarka i pokazat će kolače s medom iz istočne Srbije, zatim je tu Nigerija, jest ćemo njihove fritule s medom, tu je Austrija i njihovi uskršnji kolači s medom, Slovenija će prikazati slovensku poticu, koju su prošle godine zaštitili na području Europske unije, dok iz Krapinsko – zagorske županije imamo “njegovo veličanstvo“ medenjak. Ove godine imamo 300 sudionika iz cijele Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika a izrazito mi je drago što je došlo puno otočana, koji su prvi puta ovdje i oduševljeni su svime. Prezentirano je oko 200 vrsta kolača, a za natjecanje se prijavilo 95 ekipa, a natječu se medenim tortama, medenjacima i medenim pitama“, rekao je  Odobašić.

Predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin je istaknula: „Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja se dijeli na pet grana. Jako je važno baviti se i tradicijskim kolačima, njegovati ih i raditi te prenositi mlađim generacijama. Moram dodati kako nam nedostaje i mladih slastičara, moramo usmjeriti mlade ljude kako bi odabrali i ovo zvanje, koje je izuzetno lijepo, ali i teško“, pojasnila je Lukin. Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni rekao je kako je važno sačuvati tradicijska jela i namirnice, u ovom slučaju slastice. „Moramo biti ponosni na njih jer su to vrijednosti koje premalo prezentiramo prema gostima koji dolaze u Hrvatsku“, rekao je Crleni.

Tanja Ivek iz Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije  rekla je: „Zagorje, Bajka na dlanu nije regija samo termalnih izvora i prirodnih ljepota, nego i gastro destinacija, koja ima zaštićene proizvode na nacionalnoj razini, a uskoro ćemo i na europskoj razini imati zaštićeno glavno jelo, prilog i desert. Veselimo se da se ovakva događanja odvijaju kod nas i što posjetitelji imaju prilike kušati delicije iz Krapinsko – zagorske županije, ali i ostatka Hrvatske. Ove godine tema je med, koji je odlična, zdrava namirnica. Naš zagorski bagremov med je vrhunske kvalitete i zaslužuje visoko mjesto u gastronomiji“, rekla je Ivek.

Ažurirano Petak, 08 Studeni 2019 14:48  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner