OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ DONESEN ZAKON O ZABRANI I SPRJEČAVANJU OBAVLJANJA NEREGISTRIRANIH DJELATNOSTI

DONESEN ZAKON O ZABRANI I SPRJEČAVANJU OBAVLJANJA NEREGISTRIRANIH DJELATNOSTI

E-mail Ispis PDF

Potrebno je zahvaliti Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva te Vladi Republike Hrvatske, što je prepoznala problem kojim se ugrožava egzistencija i poslovanje registriranim gospodarskim subjektima: obrtnicima, trgovačkim društvima i zadrugama. Posebno treba ukazati na žurnost postupanja Ministarstva gospodarstva u pokušaju da se ovaj problem riješi donošenjem posebnog zakona, a isto tako i učinkovitost kojom je u kratkom roku Prijedlog Zakona pripremljen za drugo čitanje u Hrvatskom saboru, te konačno i usvojen“, istaknuo je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Ovim zakonom ograničava se siva ekonomija kao jedna od ključnih boljki hrvatskog gospodarstva i ozbiljna prijetnja gospodarstvu koje funkcionira u legalnoj zoni, budući da siva ekonomija u ovom trenutku u Hrvatskoj, po procjenama iznosi 20 do 30 posto BDP-a tj. 50 – 90 milijardi kuna godišnje.

Zakon zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti, posebice slučajeve kada pravna ili fizička osoba obavljaju djelatnosti za koje nisu registrirane i kada nemaju zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registriranih djelatnosti, kao i kada obavljaju djelatnost unatoč zabrani da je obavljaju.

Sudionikom u obavljanju neregistrirane djelatnosti smatra se i fizička i pravna osoba koja naručuje, posreduje ili objavljuje oglas u tisku, putem televizije, radija i drugih medija, ili na neki drugi način dostupan javnosti, u kojem traži ili nudi uslugu koja nije registrirana.

Sada postoji zakonski temelj za postupanje Državnog inspektorata i drugih inspekcijskih službi i mogućnost da provedu nadzor nad neregistriranim djelatnostima, što do sada zbog izostanka kaznenih odredbi nije bilo moguće.

U prijedlogu Zakona predviđene su i iznimke koje se ne smatraju obavljanjem neregistrirane djelatnosti. Riječ je o obavljanju rada za vlastite potrebe, rodbinskoj pomoći, susjedskoj pomoći, obavljanju nužnog rada za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica nesreća i volontiranje, pod uvjetom da nema novčane naknade za tako obavljeni posao.

– Želja nam je da "fuš-majstori" prestanu biti "fuš" i postanu "majstori", da svoju djelatnost obavljaju u propisanim uvjetima sigurnosti i za sebe i za svoje korisnike, da izdaju račun na temelju kojega se proizvod ili usluga može reklamirati zbog nedostataka i da na temelju ostvarene zarade pridonose zajednici – izjavio je pozdravljajući donošenje zakona predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Ažurirano Ponedjeljak, 23 Svibanj 2011 13:37  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner