OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ Prijedlozi Ceha trgovine OKKZŽ za raspravu na 5. sjednici Ceha trgovine HOK-e

Prijedlozi Ceha trgovine OKKZŽ za raspravu na 5. sjednici Ceha trgovine HOK-e

E-mail Ispis PDF

Dana 16. studenoga 2017. g. članovi Ceha trgovine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije  na svojoj 3. sjednici raspravili su i predložili za raspravu na 5. sjednici Ceha trgovine HOK-a slijedeće:

Kupnja robe u veleprodajnim centrima u kojima svatko bez prethodne provjere registrirane djelatnosti, može kupit robu u željenim količinama za osobne potrebe.

Prodaja na crno koja se odvija u obliku osobne prodaje direktnim odlaskom u poslovne prostor institucija, ustanova i sličnih prostora.

Nelojalna konkurencija trgovaca koji velike količine robe (odjeća i obuća) bez odgovarajuće deklaracije, upitne kvalitete i ispod svih tržišnih cijena, nude na štandovima prodajnih gradskih tržnicama i sajmovima, s napomenom kako neki od njih i ne podmiruju svoje zakonske obveze.

Razno razna ne registrirana prodaja putem interneta, facebooka (lažna markirana roba, roba upitne kvalitete..) koja cijenama predstavlja također nelojalnu konkurenciju registriranim obrtima trgovačke djelatnosti.

Inspekcijski nadzori i dalje su daleko češći u obrtima trgovačke djelatnosti od onih u trgovačkim centrima koji se ujedno unaprijed najavljuju.

Nepovoljni uvjeti  kartičnog poslovanja za male obrte trgovačke djelatnosti.

Nepostojanje potpora za razvoj i napredovanje striktno malim trgovinama, kojih je evidentno drastično smanjen broj, pritom mislimo osobito na trgovine koje se bave prodajom prehrambene robe.

Skrećemo pažnju na ciljane bespovratne potpore striktno namijenjene malim trgovačkim obrtima koji bi svoje poslovne prostore mogli ciljano urediti ovisno o tome dali čine turističku jezgru nekoga grada ili turističkog mjesta s posebnim osvrtom na kontinentalni dio Hrvatske koji je u svakom pogledu osobito zanemaren.

Bespovratna sredstva bi trebala biti osigurana i za sve one obrtničke djelatnost koje posluju u kontinuitetu određen respektabilan broj godina s posebnim osvrtom na obiteljske obrte u kojima se vlasništvo obrta prenosi sa starijega  na mlađi naraštaj.

Problematika prodaje robe široke potrošnje u prostorima Hrvatske pošte čija je djelatnost prodaja poštanskih usluga.

Problematika prodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje u kioscima Tiska.

Inzistiramo na učestalim inspekcijskim nadzorima u kineskim trgovinama u kojima se vrlo često prodaje roba bez računa uz dodatno usmene nagodbe o iznosu cijene.

Predlaže se izrada statistike o drastičnom padu broja malih trgovačkih obrta, uz zamolbu da se  upravo radi navedene činjenice, ciljano prosljeđuju od strane stručne službe HOK-a prema članstvu sve informacije o zakonskim obvezama  vezane za striktno trgovačku djelatnost.

Skrećemo pažnju na potrebu osmišljavanja ciljanih pogodnosti u poslovanju za trgovačke obrte s dodijeljenim znakom Tradicijskog ili Umjetničkog obrta HOK-e kao i za one koji se bave ne prodajom već strogo proizvodnjom i prodajom proizvoda koji se  nalaze na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ažurirano Utorak, 21 Studeni 2017 14:42  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner