OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh proizvodnog obrta Održana 2. sjednica Ceha proizvodnog obrta

Održana 2. sjednica Ceha proizvodnog obrta

E-mail Ispis

Na 2. sjednici Ceha proizvodnog obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, održanoj 27. listopada, prihvaćen je Prijedlog programa rada Ceha proizvodnog obrta OKKZŽ za 2017. godinu.

Članovi Ceha proizvodnog obrta OKKZŽ upoznati su također s novim projektom Hrvatske obrtničke komore Zajednička nabava HOK ZNA koji nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje, poticajno poduzetničko okruženje osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana. Pritom je skrenuta pažnja na benifite koje ostvaruju pored navedenih poslovnih subjekata koji su sklopili ovaj sporazum na dva gospodarska subjekta koji pružaju pogodnosti a koji posluju na području Krapinsko-zagorske županije a to su Auto kuća KOZINA d.o.o. iz  Mokrica  kao i poduzeće OPTANA d.o.o. iz Zaboka.

Uz osvrt na aktivnosti koje je Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije s 9 Udruženja obrtnika realizirala u 2016. godini, članovi Ceha upoznati su s negativnim trendom pada broja proizvodnih obrta OKKZŽ, temeljem kojih je na području Krapinsko-zagorske županije u proteklih 10 godina zatvoreno 254 obrta proizvodne djelatnosti, ističući pritom osobitu 2009. godinu, kada bilježimo u odnosu na 2008. godinu pad od 84 obrta proizvodne djelatnosti i trgovačkih djelatnosti. Nastavno statističkim podacima o padu ukupnog broja obrta OKKZŽ, ono što je ohrabrujuće je podatak da se broj obrtnika i zaposlenika u obrtu 2016. godine u odnosu na 2015. godinu povećao, tako 30.09.2015. bilježimo 6303 ukupno broj zaposlenih u obrtništvu dok istog datuma 2016. godine broj zaposlenih se povećava na 6346. Nastavno, članovi Ceha proveli se konstruktivnu raspravu s predsjednikom ceha Josipom Grofelnikom na čelu, temeljem koje su doneseni sljedeći zaključci prema Upravnom odboru OKKZŽ na razmatranje:

Obiteljsko obrtništvo s tradicijom koje se prenosilo generacijama predstavlja osobito važan dio gospodarstva, njihov značaj prepoznaje se kroz njihov udio u ukupnom broju zaposlenih s posebnošću bavljenja generacija određenom djelatnošću s koljena na koljeno i kao takve zaslužuju osobitu pozornost. Pritom je potrebno, radi održivosti istih, pokrenuti ispred resornog ministarstva podršku razvoju i nastavku kontinuiteta ovakvog obrtništva za unapređenje konkurentnosti u njihovu poslovanju.

Stoga se predlaže pokrenuti inicijativa prema resornom ministarstvu da se osmisle ciljane mjere kojima bi se uvažavajući specifičnosti obiteljskog obrtništva te njihov društveni i ekonomski značaj, podupirao razvoj istih te onemogućilo njihovo zatvaranje. Za početak bi možda dobar prijedlog bila izrada statusa obiteljskog obrta u nasljeđu (s koljena na koljeno) točnije njegove jasna definicija bez obzira na djelatnost. Potom bi radi relevantnosti i mjerljivosti rezultata bilo potrebno osigurati statističko praćenje istih. Sukladno navedenom, uslijedilo bi dubinska analiza svih mogućnosti koje bi osigurala i poticala konkurentnost te kontinuitet i razvoj obiteljskog obrtništva s tradicijom prenošenja obrtničkih vještina iz generacije na generaciju.

Kao jednu od početnih mogućnosti ističemo uvrštavanje bodovanja ovog kriterija „Obiteljsko obrtništvo s tradicijom“ u ocjenjivanje projektnih prijava Javnih poziva resornog ministarstva. Nakon osvrta na Javne natječaje koji su bili raspisani od strane MINPO-a u 2016. godini, sjednica je zaključena konstatacijom kako je od krucijalne važnosti za opstanak i razvoj obrtništva osmisliti mjere koje će izmijeniti činjenicu kako je obrt jedan od najopterećenijih oblika poslovanja u RH.

 

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner