OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Novosti OKKZŽ INFORMACIJA O UKLJUČIVANJU OBRTNIKA U MEĐUNARODNE POSLOVNE KATALOGE

INFORMACIJA O UKLJUČIVANJU OBRTNIKA U MEĐUNARODNE POSLOVNE KATALOGE

E-mail Ispis PDF

Naime, riječ je o formularima kojima se hrvatskim poslovnim subjektima (obrtima i trgovačkim društvima) omogućava uključivanje u međunarodne poslovne adresare uz naplatu, a koje najčešće dostavljaju slijedeće međunarodne institucije:

španjolska tvrtka EUROPEAN CITY GUIDE, INTERNATIONAL DIRECTORIES GROUP (adresar WORLD BUSINESS GUIDE),

švicarska tvrtka INTERCABLE VERLAG, EUCO DATA i NOVACHANNEL (adresar Tourist Directory),

austrijska tvrtka CONSTRUCT DATA VERLAG AG (adresar FAIR Guide)

nizozemska tvrtka EU BUSINESS SERVICES LTD (adresar EU COMPANY DIRECTORY), The Europe Business Guide Online (adresar Europe Business Guide)

Formulari su ispisani na engleskom jeziku i dostavljaju se uglavnom putem pošte ili e-maila. Za uvrštenje u adresar potrebno je upisati vlastite kontakt podatke (i eventualno djelatnost poslovanja), dok npr. formulari švicarske tvrtke Intercable Verlag (za njezin adresar GLOBAL (EUROPEAN) INTERNET REGISTER) već sadrže osnovne podatke koje je u tom slučaju potrebno dopuniti ili izmijeniti, time da se od poslovnih subjekata zahtijeva da točnost upisanih podataka ovjere svojim potpisom i pečatom.

Međutim, na dnu formulara sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa tj. da je zapravo riječ o narudžbi, odnosno svojevrsnom ugovoru kojim stranka (obrtnik ili trgovačko društvo) naručuje objavu podataka u web i/ili CD izdanju adresara i to za razdoblje od nekoliko godina unaprijed i po cijeni od nekoliko stotina eura godišnje.

U zaglavlju nekih formulara ponekad je istaknuta informacija da je objava podataka o u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada formular nije potpisan niti ovjeren. Sve to navodi na zaključak da je oblik i sadržaj formulara sastavljen s ciljem da se svjesno zavaraju hrvatski gospodarstvenici, obzirom da nigdje nije izričito navedeno da se radi o naplativoj usluzi. Spomenute je ugovore (tehnički) vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati.

Stoga ponovno apeliramo na hrvatske obrtnike  da spomenute obrasce u cijelosti pažljivo prouče prije eventualnog potpisivanja i ovjere.

Ažurirano Utorak, 16 Studeni 2010 08:56  

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner