OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Obrtnička noć MUO Klanjec

E-mail Ispis PDF

Svečanom sjednicom na Obrtničkoj noći  obilježen je Dan obrtnika Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec.  Tradicionalna Obrtnička noć održana je 17.02.2018. godine u restoranu Zelenjak-Ventek

Predsjednik Udruženja Mladen Županić je podnio izvještaj o radu za proteklu godinu i naglasio da je konačno zaustavljen pad broja obrtnika, te je došlo do malog povećanja u odnosu na prethodnu.

Uz aktivne članove, svečanosti su prisustvovali i rado viđeni gosti; župan Željko Kolar, gradonačelnik grada Klanjca Željko Brlek, načelnik općine Tuhelj Mladen Hercigonja i zamjenica Veronika Kolman, zamjenica načelnika općine Kumrovec Danijela Lončar, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, potpredsjednik OKKZZ Darko Varga, predsjednici i predstavnici Udruženja obrtnika KZŽ  i Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Nazočnima su se obratili: župan Željko Kolar, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško. Ovom prigodom dodijeljena je  Diploma za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke koju je dobio: Božo Sušec. Također su dodijeljena i Priznanja OKKZŽ. Priznanja su dobili: za 20 godina uspješnog vođenja obrta – Branimir Lovrečki; za 25 godina uspješnog vođenja obrta – Ivan Burić i Dragutin Ulama; za 35 godina uspješnog rada obrta – „“Vulkanizer-autopraonica-prodaja guma Petrišić“ i „Auto servis Petrinec“ ; za 35 godina uspješnog vođenja obrta – Ivica Lunko i Ivica Pogačić.

Obitelj Lunko iz Rakovca je dobila priznanje za 50 godina, a obitelj Novosel iz Klanjca za 55 godina kontinuiranog obiteljskog obrta.

Po prvi puta su dodijeljene i Povelje počasnim obrtnicima kao najviše priznanje Udruženja – za dugogodišnje promicanje ugleda obrtnika i obrtništva te rad kroz više mandata u tijelima Udruženja, a koje su dobili:

Milena Broz, Danijel Greblički, Stjepan Krčelić, Željko Kodrnja, Dragutin Pavlinić, Ivan Petrišić, Juraj Ricijaš i Ivan Zorman.

Za dobro raspoloženje pobrinuo se muzički sastav Lepi cajti, klapa Brv i naš obrtnik Branko Greblički - Ventek.

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Veljača 2018 14:24
 

Javni poziv za sufinanciranje projekta strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za sufinanciranje projekata strukovnih udruga, koji doprinose podizanju kvalitete ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu. Strukovnim udrugama osigurano je milijun i sedamsto tisuća kuna za provođenje projekata.

Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se za projekte stručnog osposobljavanja i usavršavanja strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu koji daju dodanu vrijednost djelatnicima i članovima udruga te na taj način utječu na jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala i povećanju konkurentnosti turističkog proizvoda Hrvatske.

Više informacija o pozivu strukovnim udrugama nalazi se u privitku.

20180216_Poziv strukovnim udrugama u turizmu i ugostiteljstvu.docx 35,78 kB

Ažurirano Ponedjeljak, 19 Veljača 2018 09:53
 

Nastavak zajedničkog Projekta Prezentacije u 32 OŠ KZŽ i u 2018. godini

E-mail Ispis PDF

Dana 15. veljače 2018. godine održan je sastanak predstavnika Krapinsko-zagorske županije, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, HZZ- PU Krapina i HGK ŽK Krapina s temom „Priprema za Prezentaciju deficitarnih obrtničkih i ostalih srednjoškolskih programa“ koja će se odvijati u svih 32 OŠ Krapinsko-zagorske županije s početkom realizacije u ožujku 2018. godine.

Svi partneri ovog projekta istaknuli su ovom prilikom odlične reakcije učenika i roditelja na prošlogodišnje Promo filmove o deficitarnim zanimanjima u metaloprerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Ujedno temeljem istaknutih potreba članstva OKKZŽ i HGK ŽK Krapina te temeljem podataka HZZ-PU Krapina vezanih uz potrebe poslodavaca,  prihvaćen je prijedlog predstavnika Krapinsko-zagorske županije koji se odnosi na sufinanciranje izrade dva nova Promo filma vezana za promociju sljedećih deficitarnih zanimanja: kuhar, konobar, slastičar, keramičar i vodoinstalater.

Sukladno navedenom, bila je ovo prilika da temeljem prijašnjih zaključaka članova „Partnerstva za razvoj“ predstavnici Krapinsko-zagorske županije potvrde Zaključak o stipendiranju slijedećih trogodišnjih zanimanja za školsku godinu 2018./2019.: zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar/tesar i konobar.

Zaključak svih partnera je da će sadržaj ovogodišnjih prezentacija u  osnovnim školama  KZŽ biti:

 • Kako izabrati pravo zanimanje? – predstavnik HZZ PU Krapina
 • Prikazivanje promotivnog filma o deficitarnim zanimanjima u KZŽ
 • Informacije o upisu u Jedinstveni model obrazovanja za trogodišnja zanimanja - Udruženja obrtnika OKKZŽ
 • Predstavljanje zanimanja/ programa obrazovanja za koja se moguće školovati u KZŽ – predstavnici srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije
 • Pitanja roditelja i učenika

Nakon prezentacija slijedi:

 • Podjela letaka i promotivnih materijala srednjih škola , HZZ-a i OKKZŽ.
 • Osobno informiranje roditelja i učenika od strane predstavnika srednjih škola KZŽ, kao i obrtnika i poduzetnika koji su izrazili potrebu predstaviti svoje potrebe za stipendiranje učenika za potrebe svog obrta i poduzeća.
 • Informacije s podacima o mrežnim stranicama gdje će učenicima biti dostupne informacije o zanimanjima koja su prezentirana.
 • Istaknuta je mogućnost uključivanja zainteresiranih članova OKKZŽ i HGK-ŽK Krapina u prezentacijski projekt.

Novi promotivni filmovi o deficitarnim zanimanjima KZŽ, bit će dostavljeni svim Osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije kako bi isti bili predstavljeni  i učenicima sedmih razreda OŠ KZŽ.

Promo filmovi od prošle godine a koji su za učenike aktualni i u ovoj 2018. godini, nalaze se na sljedećim linkovima:

Građevinarstvo: https://www.youtube.com/watch?v=qbppAgto5NQ

Metalurgija: https://www.youtube.com/watch?v=t4JgEj3queQ

Ažurirano Petak, 16 Veljača 2018 12:40
 

"Stop radu na crno"-upitnik

E-mail Ispis PDF

Kampanja koju je pokrenulo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava „Stop radu na crno“, počela je u siječnju ove godine. Cilj kampanje je doprinijeti smanjenju stope neprijavljenoga rada u Republici Hrvatskoj te podizanje razine osviještenosti vezano uz problem neprijavljenog rada i sive ekonomije, kao i informiranje javnosti o posljedicama neprijavljenoga rada.

Nakon provedene medijske kampanje „Stop radu na crno“ Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pripremilo je Upitnik za procjenu razine osviještenosti javnosti o problemu neprijavljenoga rada u Republici Hrvatskoj. Rezultati upitnika će dati pregled sadašnjeg stanja u Republici Hrvatskoj te pokazati koji su zahtjevi i prioritete navedeni.

Upitnik mogu ispuniti svi zainteresirani građani do 1. ožujka 2018. godine, putem linka Upitnik.

Ažurirano Petak, 16 Veljača 2018 11:52
 

Započela isplata stipendija za obrtnička zanimanja

E-mail Ispis PDF

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta obavještavaju kako je „započela isplata prvog obroka za Projekt „Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima“ u iznosu od 3.000,00 kuna za period rujan - prosinac za školsku godinu 2017./2018.

Isplata će se vršiti sukladno intenzitetu zaprimanja potpisanih ugovora o dodjeli bespovratne potpore. Drugi obrok u iznosu od 6.000,00 kuna bit će isplaćen tijekom drugog kvartala 2018. na isti dan za sve prijavitelje.

Za ovu školsku godinu ukupno je dodijeljeno 2389 stipendija u ukupnom iznosu od 21.501.000,00 kuna, dok je pojedinačni iznos dodijeljene stipendije 9.000,00 kuna. Prijave su se zaprimale od 1. rujna do 31. listopada 2017. godine. Ukupno je zaprimljeno i obrađeno 2948 prijava, od čega je odobreno njih 2389. Ovo je gotovo 900 prijava, odnosno stipendija, više nego prošle godine, što je rezultat aktivnog i sustavnog rada na promidžbi strukovnog obrazovanja.

Programom Vlade Republike Hrvatske utvrđene su smjernice za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a dosadašnje aktivnosti rezultirale su ovom do sada najvećom dodjelom stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima.

Projekt „Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima“ namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08). Sredstva za provedbu Projekta "Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima" za 2017. osiguravaju se iz fondova EU, konkretno Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Status svoje prijave svaki učenik može pratiti unosom OIB-a Prijavitelja (Moja prijava) na sljedećem linku: http://poticaji.mingo.hr/

Ažurirano Petak, 16 Veljača 2018 11:48
 


Stranica 2 od 294

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69