OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

HZJZ objavio dvije nove preporuke za catering djelatnosti

E-mail Ispis PDF

HZJZ objavio je dvije nove preporuke vezane za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane (catering) i za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja.

Preporuke za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane (catering) dostupne su OVDJE.

Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja dostupne su OVDJE.

 

Klikom do brže narudžbe

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora prepoznala je potrebe svojih članova te je u suradnji s partnerom izradila aplikaciju namijenjenu ugostiteljima. Svrha ovog projekta je dati podršku poslovanju ugostitelja u novonastalim izazovnim okolnostima zbog koronavirusa, ali i osigurati alat koji je dio digitalne ere u kojoj se nalazimo. Digitalna aplikacija predstavljena je u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika koji je za potrebe predstavljanja  aplikacije pretvorena u 'Caffe bar HOK'. Predstavljen je Smart Service višejezični servis koji omogućava gostu da uz pomoć smartphone-a na jednostavan način pregleda ponudu ugostiteljskog objekta te naruči hranu i piće za svoj stol. Bez preuzimanja i instaliranja aplikacije, bez ostavljanja podataka, već samo koristeći QR kod koji se nalazi na stolu, svaki gost brzo i jednostavno dolazi do željene ugostiteljske usluge. Osim što se smanjuje vrijeme čekanja narudžbe za gosta i ostvaruje efikasnija usluga, osoblju objekta omogućava se pregledna statistika u realnom vremenu. Svaki ugostiteljski objekt aplikaciju može prilagoditi svojoj ponudi bez dodatnih ulaganja.

„Dinamična vremena u kojima živimo, zahtijevaju stalnu prilagodbu i unaprjeđenje poslovanja svake djelatnosti. Hrvatska obrtnička komora inicirala je razvoj pametne aplikacije koja unapređuje poslovanje svojih članova ugostitelja. Platforma koju smo predstavili bit će dana na besplatno korištenje svim našim članovima ugostiteljima kroz iskustveni period od tri mjeseca. Vjerujemo da će naši ugostitelji prepoznati ovaj projekt kao podršku njihovom efikasnom poslovanju. Digitalna platforma koju smo danas predstavili namijenjena je ugostiteljima, međutim mi već razmišljamo kako je prilagoditi i našim drugim djelatnostima“, istaknuo je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.    Letak je dostupan OVDJE.


Ažurirano Petak, 29 Svibanj 2020 08:55
 

HZJZ objavio izmjene Uputa za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave

E-mail Ispis PDF

HZJZ objavio je ažuriranu verziju Uputa za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnih radova u srednjim strukovnim školama.

Izjave pristupnika (učenika) nisu više potrebne. Umjesto prikupljanja izjava, učenike (pristupnike) je dovoljno jednom obavijestiti na primjerena način (npr. na mrežnim stranicama nadležnih institucija, putem komunikacije elektroničkom poštom ili slično) o tome da trebaju izostati s vježbi, dopunske nastave, ispita ili završnog rada ako imaju znakove respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s novim koronavirusom.

Grupe nastavnika i učenika mogu biti veće od 10 ako se u prostoriji može održavati razmak od najmanje 1,5 metar a po mogućnosti 2 metra između svih sudionika.

Uputu možete pogledati OVDJE.

 

Nove odluke Stožera: ukida se zabrana rada nedjeljom

E-mail Ispis PDF

Zbog povoljne epidemiološke situacije danas je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio dvije Odluke:

Odluka o izmjeni Odluke  o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koja se nalazi OVDJE.

Odluka o izmjenama Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koja se nalazi OVDJE.

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Uputa MZO-a za poslodavce koji provode naukovanje - obratiti se strukovnim školama

E-mail Ispis PDF

Od najava popuštanja epidemioloških mjera za zaštitu od virusa COVID19 Hrvatska obrtnička komora svakodnevno zaprima velik broj upita licenciranih obrta i pravnih osoba te roditelja učenika u vezi nastavka provedbe naukovanja u obrazovanju za vezane obrte. Posebnu zabrinutost izražavaju roditelji učenika u završnim razredima kao i obrtnici koji ih poučavaju. Slijedom toga u travnju i svibnju uputili smo nekoliko dopisa Ministarstvu znanosti i obrazovanja

U dopisima upućenim 18. i 20. svibnja 2020., Hrvatska obrtnička komora tražila je sljedeće informacije:

  • koliki ukupni minimalni broj sati naukovanja moraju odraditi učenici završnih (trećih) razreda te kako će se odrađivati potencijalni manjak sati
  • u slučaju da je škola odlučila da učenici neće polaziti naukovanje - hoće li obrtnici/pravne osobe dobiti obavijest od škole da se ostatak naukovanja organizira na drugačiji način
  • u slučaju da obrt/pravna osoba zbog ograničenosti prostora ne može osigurati propisane epidemiološke mjere - hoće li se i na koji način će se organizirati naukovanje za te učenike
  • u slučaju da roditelji učenika ili sam učenik ne želi pohađati naukovanje ili ga ne može pohađati zbog zdravstvenog stanja - hoće li obrtnici/pravne osobe dobiti obavijest od škole o načinu organiziranju ostatka naukovanja za te učenike

Prema uputi dobivenoj od Ministarstva znanosti i obrazovanja 21. svibnja 2020., broj sati naukovanja potrebno je realizirati prema nastavnom planu i programu, zakonskim propisima (Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o strukovnom obrazovanju, Odluka o početku i završetku nastavne godine), ugovoru o naukovanju, godišnjem planu i programu rada školske ustanove i uputama HZJZ-a. Daljnju uputu i informacije Ministarstva navodimo u cijelosti:

Ažurirano Utorak, 26 Svibanj 2020 07:21 Više...
 


Stranica 2 od 409

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12