OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Financijski segmenti u obrtništvu

E-mail Ispis PDF

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Sekcijom računovođa pri Hrvatskoj obrtničkoj komori organizira besplatni seminar za sve zainteresirane članove, dana 8. veljače 2019. godine ( petak ) u 10,00 sati u dvorani Udruženja obrtnika grada Zaboka, ( Matije Gupca 81, Zabok ).

T E M A   S E M I N A R A «FINANCIJSKI SEGMENTI U OBRTNIŠTVU»

Predavanje će održati savjetnica za financije i predsjednica Sekcije računovođa pri Hrvatskoj obrtničkoj komori gđa. Đurđica Mostarčić, a obraditi će se slijedeće teme:

 • Isplate neoporezivih svota naknada, troškova, potpora i nagrada (troškovi prijevoza, dnevnice, prigodne nagrade, potpore, stipendije, naknada u slučaju smrti i dr.)
 • Putni nalozi – obračun i pokrivanje troškova
 • Korištenje privatnog automobila u poslovne svrhe i korištenje poslovnog automobila u privatne svrhe
 • Troškovi reprezentacije  (priznati troškovi poslovnih poklona i radne odjeće)
 • Donacije
 • Porez na dodanu vrijednost (PDV) – kada se odlučiti za ulazak u PDV
 • Obračun plaće
 • Oslobođenje od plaćanja doprinosa na zdravstveno osiguranje (za mlade do 30 godina)
 • Državni poticaji na dobrovoljnu mirovinsku štednju
 • Državna potpora za obrazovanje – olakšica za edukaciju radnika
 • Ugovor o djelu i autorski ugovor – kada se mogu koristiti?
 • Paušalni obrt uz drugi posao (puno/nepuno radno vrijeme)
 • Pozajmice fizičke osobe obrtu i pozajmice obrta fizičkoj osobi
 • Zakup poslovnog prostora od fizičke osobe
 • Inventura, manjkovi, opraštanje dugova
 • Amortizacija dugotrajne imovine

Ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije molimo sve zainteresirane članice i članove, koji uredno podmiruju komorski doprinos,  da svoje sudjelovanje prijave do 04. veljače 2019. godine putem mail-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .   Očekivano trajanje seminara je od 10,00 do 14,00 sati.

 

Sve više obrtnika i potrošača odlučuje se na alternativno rješavanje sporova

E-mail Ispis PDF

U jednom danu pred Sudom časti HOK-a sklopljene četiri nagodbe

Sud časti od svog osnutka ima značajnu ulogu u zaštiti ugleda hrvatskog obrta, kako u odnosu na potrošače, tako i na druge poslovne subjekte.

Već više od dva desetljeća Sud časti uspješno rješava potrošačke sporove između obrtnika i potrošača, tj. kupaca njihovih proizvoda ili usluga. Cilj postupka je sklapanje nagodbe između stranaka pri čemu je uspješnost istog zabilježena u više od 45% svih predmeta.

Postupak pred Sudom časti za stranke je besplatan, osim troškova vještačenja, ako je ono potrebno. Trajanje postupka ovisi o složenosti spora, o odazivu stranaka na pozive suda, a u prosjeku traje manje od 90 dana.

Zbog jednostavnosti, brzine i transparentnosti procesa, sve više obrtnika i potrošača odlučuje se za izvansudsko rješavanje sporova.

Tako su u jednom danu u prethodnom postupku mirenja pred Sudom časti Hrvatske obrtničke komore sklopljene četiri nagodbe u četiri predmeta: jedna za stolarske radove, druga za kupovinu obuće, treća za usluge kontrole i čišćenja dimnjaka te četvrta vezana uz savjetodavne usluge.

Više o Sudu časti HOK-a pogledajte na Sud časti.

Ažurirano Petak, 25 Siječanj 2019 11:52
 

Gospodarsku djelatnost u poljoprivredi moguće je obavljati kroz obrt

E-mail Ispis PDF

Obrt u poljoprivredi osniva se u skladu sa Zakonom o obrtu, a postoje prednosti pri obavljanju poljoprivredne djelatnosti kao obrta. Često je pitanje registrirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) ili obrt.

Ono što se u praksi često ne razumije to je da postoji poljoprivredno gospodarstvo koje može obavljati gospodarsku djelatnost kao:

· obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG);

· obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti;

· trgovačko društvo ili zadruga registrirana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti;

· druga pravna osoba.

Na prvi pogled nema neke značajnije razlike u ova dva načina registracije.

Ažurirano Četvrtak, 24 Siječanj 2019 14:54 Više...
 

Novi ispitni rok za prijevoznike

E-mail Ispis PDF

Sljedeći ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  “Upravitelj prijevoza“ održat će se u subotu, 2. ožujka 2019. godine u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 3. ožujka 2019.

Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 15. veljače 2019. godine.

Povjerenstvo je dužno uputiti polaznicima pisani dopis za pristupanje ispitu najkasnije 7 dana prije početka ispita.

Za prijavu ispita potrebno je dostaviti ispunjenu prijavnicu i potvrdu o uplati. Prijavnica i podaci za uplatu mogu se preuzeti s web stranice HOK-a, http://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike.

 

Za pripremu kandidata za polaganje ispita o stručnoj osposobljenost koriste se:

 • Katalog pitanja izdanje prosinac 2013.
 • Katalog pitanja i odgovora izdanje prosinac 2013

Katalog pitanja može se preuzeti sa web stranice HOK-a (http://www.hok.hr/cro/cehovi/ispit_za_javni_cestovni_prijevoz). Katalog pitanja i odgovora moguće je naručiti  iz HOK-a uz naknadu u iznosu od 100,00 kuna (na istoj uplatnici kojom se uplaćuje naknada za polaganje ispita upisati iznos od 1.600,00 kuna i “katalog pitanja i odgovora“ će biti poslan na adresu poštom).

 

Dani Poslova u turizmu

E-mail Ispis PDF

Treću godinu zaredom održat će se Dani poslova u turizmu. Prilika je to da brojni poslodavci predstave otvorena radna mjesta te se povežu s nezaposlenim osobama koje se na jednom mjestu mogu informirati o mogućnostima za zapošljavanje i razvoj karijere u turizmu.

Manifestacija će se i ove godine održati u Osijeku, Zagrebu i Splitu prema sljedećem rasporedu:

 • 18. siječnja 2019. u Osijeku, Sportska dvorana Gradski vrt, Ulica kneza Trpimira 23, 31000, Osijek, od 10 do 15 sati
 • 25. siječnja 2019. u Zagrebu, Kongresna dvorana na Zagrebačkom velesajmu, Avenija Dubrovnik 15, 10 000, Zagreb, od 10 do 15 sati
 • 1. veljače 2019. u Splitu, Športski centar Gripe, Osječka 11, 21000, Split, od 10 do 15 sati

Dani poslova u turizmu zajednički su projekt Ministarstava rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Tijekom Dana poslova u turizmu Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pojačano će promovirati Mjere aktivne politike zapošljavanja vezane za zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje radnika u turizmu, dok će Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo turizma održati radionice na temu zapošljavanja u turističkom sektoru. Također, Ministarstvo turizma održat će radionicu s ciljem promocije Poziva sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda “Regionalni centri kompetentnosti i jačanje privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva”.

Ažurirano Petak, 18 Siječanj 2019 13:17
 


Stranica 10 od 341

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23