OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Najavljene izmjene Zakona o obrtu

E-mail Ispis PDF

Vlada RH prošli je tjedan uputila u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o obrtu. Kako je ovaj Zakon temelj za poslovanje svih obrtnika, posljednje dvije godine otkako traje izrada nacrta, Hrvatska obrtnička komora (HOK) nastojala je primjedbama i prijedlozima utjecati na isti, s ciljem unaprjeđenja položaja obrtništva. HOK je osobito naglašavao značaj područja strukovnog obrazovanja, nastojeći ishoditi njegovu kvalitetniju provedbu. Dugo očekivane izmjene Zakona o obrtu potvrdile su opravdana nastojanja i traženja Hrvatske obrtničke komore o potrebnom snažnijem utjecaju gospodarstva na obrazovanje za obrtnička zanimanja. Zakon o obrtu iz 2013. naprasno je narušio i djelomično prekinuo vezu između gospodarstva, svijeta rada i strukovnog obrazovanja.

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije  Davor Pleško dana 17. rujna 2019. godine održao je press konferenciju  u Krapini o najavljenim izmjenama Zakona o obrtu Vlade RH koji posebno utječu na područje strukovnog obrazovanja.

Gospodarstvo će izmjenama i dopunama Zakona o obrtu više utjecati na oblikovanje okvira obrazovanja za obrtnička zanimanja i poslovanja obrtnika. Propisanim izmjenama ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta davat će suglasnost na plan strukture upisa učenika u obrazovanje za obrtnička zanimanja. Na taj način se osigurava neposredan utjecaj gospodarskog sektora na strukturu upisa. Osim davanja suglasnosti na upise, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta će izrađivati strukovni kurikulum za obrtnička zanimanja, koji je do sada donosio ministar nadležan za obrazovanje. Ova odredba je vrlo važna jer se isključivo na ovaj način osigurava usklađenost kvalifikacija s potrebama gospodarstva i tržišta rada, a isto je praksa u većini europskih zemalja čija su gospodarstva primjer dobre prakse. U obrazovanju za obrtnička zanimanja, jedna od najvažnijih karika kvalitetnog obrazovanja su mentori iz gospodarstva – bez njih nema naukovanja. Da bi uspješan poduzetnik postao mentor, potrebno je proći edukaciju. Izmjene Zakona izradu programa edukacije mentora daju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, a samu provedbu komorama. Provedbu ispita stečenih kompetencija mentora provodit će Hrvatska obrtnička komora.

Zakon iz 2013. izradu programa prepustio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koji ga je donio tek 2016., a propisivao je da se mentor iz gospodarstva mora godinu dana osposobljavati na visokom učilištu. Na taj način se izgubio veliki broj mjesta za naukovanje!  Još jedna novost jest da će evidenciju i verifikaciju ugovora o naukovanju voditi Hrvatska obrtnička komora putem interaktivne aplikacije e-Naukovanje ministarstva nadležnog za obrt. Hrvatska obrtnička komora kroz svoje područne komore povezat će učenike i poduzetnike koji su voljni provoditi naukovanje te neposredno pružiti pomoć učenicima, obrtnicima i pravnim osobama u procesu sklapanja ugovora o naukovanju i vođenja evidencije. Sami učenici – budući obrtnici se osim toga odmah susreću s institucijom koja štiti obrtničke interese. Najvažnije izmjene tiču se pomoćničkog ispita koji se preimenuje u naučnički ispit.

Naučnički ispit je ispit na kojem učenik mora dokazati praktične vještine i znanja kroz vanjsko vrednovanje pred neovisnim povjerenstvom. Ime ispita se mijenja kako bi se utjecalo na dosadašnju pogrešnu percepciju niže vrijednosti samog ispita. Povjerenstvo će imenovati srednje strukovne škole, zajedno s Hrvatskom obrtničkom komorom.  Pred nama je i liberalizacija pristupu tržištu rada na način da će svim osobama, koje imaju odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje, biti omogućena registracija obrta za koji je propisan majstorski ispit, a bez polaganja majstorskog ispita ukoliko imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na tim poslovima. Također produljuje se mogućnost obavljanja sezonskog obrta, sa šest na devet mjeseci te sezonski obrt više neće biti ograničen na određene djelatnosti već će se sve djelatnosti moći obavljati kroz sezonski obrt. Važno je spomenuti i da Centar za mirenje Hrvatske obrtničke komore dobiva svoje utemeljenje u Zakonu.

Ažurirano Srijeda, 18 Rujan 2019 08:26
 

Izmjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom

E-mail Ispis PDF

U narodnim novinama 84/2019. od 06.09.2019. objavljena je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Izmjena stupa na snagu 8 dana nakon objave (14.9.2019.), čime počinje teći rok od 3 mjeseca za usklađenje postojećih gradskih Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

Korisnici javne usluge dijele u dvije kategorije, kućanstva i one korisnike koji nisu kućanstva koji se dijele prema djelatnostima koje obavljaju na potkategorije. Potkategorije su navedene u prilogu koji je dio Uredbe, a gradovi će ih morati ugraditi u svoje Odluke.

U Odluke će morati za svaku od kategorija/potkategorija uvrstiti iznose koje će korisnici plaćati na ime fiksnog dijela računa za odvoz otpada (tzv. obvezna minimalna javna usluga – OMJU). Nažalost, time će i mali i veliki potrošači iz iste kategorije plaćati jednak iznos OMJU, odnosno malima će cijena vjerojatno porasti u odnosu na dosadašnju, a velikima se smanjiti. Ovo će vjerojatno izazvati pritužbe obrtnika ali i građana, iako je HOK na vrijeme upozoravala na nelogičnosti i diskriminatorni pristup. Ostali prijedlozi HOK prihvaćeni su ali ostale odredbe prema Uredbi bit će primijenjene.

Smatramo da zadani cilj Uspostave javnog, kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim jedinicama lokalne samouprave, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa još uvijek nije donesenom Uredbom dosegnut.

PRILOG

Ažurirano Srijeda, 18 Rujan 2019 07:28 Više...
 

27. Zagorski gospodarski zbor 2019

E-mail Ispis PDF

Ažurirano Četvrtak, 19 Rujan 2019 08:02
 

Okrugli stol Poduzetničkog kluba žena

E-mail Ispis PDF

Okrugli stol sa temom "U dobru i u zlu, ali i u zajedničkom businesssu" u organizaciji Poduzetničkog kluba žena Krapisko-zagorske županije, a u suradnji sa Organizacijskim odborom Zagorskog gospodarskog zbora, održan je u petak, 13.rujna 2019. godine u prostorijama HGK Županijske komore Krapina.

Na okruglom stolu sudjelovale su poduzetnice iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te gošće iz Slovenije. Okupljene su na samom početku pozdravili zamjenica župana Jasna Petek, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, inicijatorica osnivanja Poduzetničkog kluba žena KZŽ Snježana Leljak te predstavnik Hrvatske gospodarske komore. „Jako je važno da se žene međusobno umrežavaju i da žene čuju koliko ima dobrih i pozitivnih primjera u našoj sredini te da budemo jedna drugoj inspiracija i poticaj za pokretanje vlastitog biznisa. U Krapinsko-zagorskoj županiji imate partnera za sve svoje aktivnosti” - istaknula je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek.

Sudionicama okruglog stola predstavljen je i projekt „Mala škola poduzetništva za žene“  koji provode Hrvatska gospodarska komora – Europska poduzetnička mreža Hrvatske i  Međunarodna mreža poslovnih žena.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Rujan 2019 13:35
 

Svečana podjela majstorskih diploma

E-mail Ispis PDF

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije organizirala je 13. rujna  2019. godine na izložbenom prostoru 27. Zagorskog gospodarskog zbora Krapina 2019. svečanu  podjelu majstorskih diploma, majstorima koji su majstorski ispit položili u rokovima: rujan i prosinac 2018. godine te veljača i svibanj 2019. godine.

Svečanosti su uz dobitnike majstorskih diploma prisustvovali državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenik gradonačelnika grada Krapine Branko Varjačić, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec i potpredsjednik OKKZŽ Miro Čaržavec.

Nakon isticanja važnosti koju u obrtništvu i cjelokupnom gospodarstvu predstavlja stručnost kadrova, potpredsjednik HOK-a i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, naglasio je ovom prigodom  važnost stjecanja majstorskog zvanja koje omogućuje samostalno otvaranje obrta, te prenošenje znanja na buduće generacije dobivanjem dozvole (licencije) za  izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja.

Također je naglašeno da su majstori preuzimanjem diplome dobili i materijalni dokaz da su postigli vrhunac u svojoj struci ali kako je potrebno i dalje nastaviti s usavršavanjem i cjeloživotnim obrazovanjem.

Nastavno, čestitke promoviranim majstorima uputili su državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Majstorske diplome su majstorima uručili državni tajnik Mario Antonić, župan  Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i potpredsjednik HOK-a i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško.

Ispred svih dobitnika Majstorskih diploma riječi zahvale uputio je Ivan Knezić Prigorec majstor-kuhar.

Svečana podjela diploma o majstorskom zvanju zaključena je zajedničkim fotografiranjem svih promoviranih majstora.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Rujan 2019 08:06
 


Stranica 9 od 368

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9