OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Informacije o promjeni režima ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo s osobnom iskaznicom

E-mail Ispis PDF

Slijedom isteka prijelaznog razdoblja za izlazak UK iz EU 31. prosinca 2020., hrvatski državljani (kao i svi drugi EU, EGP i švicarski državljani) moći će prelaziti UK granicu s važećom osobnom iskaznicom do 1. listopada 2021. godine, nakon čega će tu pogodnost mogu koristiti samo određene kategorije građana koje imaju digitalno reguliran boravak u UK.

Hrvatski državljani koje putuju u UK i nemaju digitalni imigracijski status ili britansku putovnicu moraju imati valjanju hrvatsku putovnicu.

Službene informacije o prelasku granice UK s osobnom iskaznicom pratite na https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021.

Službene informacije o uvjetima ulaska u UK i prelaska granice UK dostupne su na https://www.gov.uk/uk-border-control.

   

Novi uvjeti Programa COVID-19 zajma, Zajma za ruralni razvoj i ESIF jamstva

E-mail Ispis PDF

Upravni odbor Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) donio je odluku o izmjeni uvjeta za tri programa financijskih instrumenata: „COVID-19 zajma za obrtna sredstva", "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" i "ESIF jamstva". Donesenim izmjenama poduzetnicima su na raspolaganju programi po znatno povoljnijim uvjetima.

U financijskom instrumentu "COVID-19 zajam za obrtna sredstva" određen je maksimalni iznos zajma od 750.000,00 kuna, a prihvatljivi prijavitelji su svi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su u 2020. godini ostvarili pad prihoda minimalno 20%. Ovom izmjenom se želi omogućiti dodatna likvidnost i poduzetnicima na koje pandemija nije imala izrazito jak utjecaj, ali je ipak ostavila trag na njihovom poslovanju. Poduzetnici se mogu prijaviti na „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“ do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

U Programu "ESIF jamstva" povećava se maksimalni iznos jamstva kod ESIF Pojedinačnih jamstava sa 4.000.000 eura na 10.000.000,00 eura uz uvjet da se kod jamstava preko 4.000.000 eura jamči do najviše 50% glavnice kredita/leasinga. Dosadašnji iznos pokazao se nedovoljan kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana, zbog čega je posljedično poduzetnik imao veće troškove.

Ministarstvo poljoprivrede je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izmijenilo Sporazum o financiranju na način da se gornji iznos dostupan za financiranje malih zajmova u programu  "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj" povećao s dosadašnjih 50.000,00 eura na 100.000,00 eura. Ovom izmjenom nastoji se smanjiti postojeće teškoće u pristupu kapitalu s kojim se susreću potencijalni krajnji primatelji u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva.

Više informacija o programima dostupno je na službenim stranicama Agencije.

Ažurirano Četvrtak, 30 Rujan 2021 13:00
 

Hrvatska obrtnička komora nastavlja održavanje besplatnih edukacija za svoje članove obrtnike

E-mail Ispis PDF

Edukacije iz prava potrošača u digitalnom dobu

Tijekom rujna 2021. godine održana su četiri treninga za obrtnike i druge male i srednje poduzetnike iz prava potrošača u digitalnom dobu. Na edukacijama su sudjelovala 74 poduzetnika čime je ostvaren glavni cilj ovog projekta - edukacija obrtnika iz pet područja zaštite potrošača i diseminacija stečenih znanja i vještina.

Edukacija je obuhvatila sljedeće teme:

- Marketing i zahtjevi za predugovorno informiranje potrošača

- Pravo potrošača na odustanak od ugovora sklopljenih na daljinu i van poslovnih prostorija

- Pravo potrošača na garanciju za nedostatke na proizvodu

- Nepoštena poslovna praksa i nepoštene ugovorne odredbe

- Alternativno rješavanje potrošačkih sporova i online rješavanje potrošačkih sporova

Treninge su proveli lokalni treneri u projektu koji su educirani na navedene teme tijekom ranije faze projekta - dvoje obrtnika i dvoje predstavnika udruga za zaštitu potrošača. Edukacije su održane su sklopu europskog projekta “Spremni za prava potrošača“ (“Consumer Law Ready“) koji se s istim modulima provodi u svim državama članicama EU, a u kojem je Hrvatska obrtnička komora nacionalni partner.

Polaznici su znanja stečena na treningu ocijenili kao vrlo korisna za svoje svakodnevno poslovanje i odnose s potrošačima jer su dobili vrlo konkretne informacije i upute za svakodnevne situacije.

Isto tako, pokazali su interes za širenje poslovanja preko interneta i to putem web shopa, društvenih mreža i internetskih platformi, koje neki od njih već koriste. Stoga, najavljeno im je održavanje sljedeće serije od četiri online okrugla stola - webinara upravo na te teme.

Online okrugli stolovi na teme proširenja poslovanja korištenjem e-trgovine i alternativnog rješavanja sporova

Hrvatska obrtnička komora nakon ranije održanih šest, nastavlja s održavanjem dodatna četiri online okrugla stola - webinara na teme:

- Proširenje poslovanja korištenjem e-trgovine

- Alternativno i online rješavanje sporova kao pomoć u poslovanju,

S obzirom da su za ranije okrugle stolove sudionici iskazali dobar interes, Hrvatska obrtnička komora organizirat će tijekom rujna i listopada dodatne okrugle stolove.

Sudionici mogu saznati koji modeli e-trgovine postoje i kako ih mogu prilagoditi da postignu optimalne rezultate za svoj posao ili ideju. Bit će riječi i o mjerenju učinka digitalnog marketinga, kao i o ključnim elementima pri kreiranju sadržaja. Pojasnit će se što je alternativno rješavanje sporova (ARS), zašto poduzetnicima treba ARS, koje vrste ARS-a se u Hrvatskoj koriste, a koje pri prekograničnom poslovanju te kako funkcionira online rješavanje sporova.

Za više informacija o okruglim stolovima posjetite web stranicu "Budi poduzetnik".

Ove edukacije održavaju se sklopu projekta “Promocija poduzetništva“ u kojem je Hrvatska obrtnička komora partner.

Ažurirano Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 09:26
 

Javni poziv za Program "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" za 2021. godinu

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavljuje javni poziv za Program "Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta" za 2021. godinu.

Prijave se zaprimaju isključivo od 27. rujna do 9. listopada 2021. godine.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) sa statusom tradicijskog odnosno umjetničkog obrta.

Namjena sredstava je za financiranje nabave strojeva, postrojenja i opreme, alata i inventara, prilagodbu, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, upravljanje i zaštitu intelektualnog vlasništva, nabave usluga u svrhu razvoja proizvoda, marketinške aktivnosti te edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 20.000,00 kuna, a najviši 50.000,00 kuna, a sredstva za odobrene potpore isplaćuju se korisnicima jednokratno u ukupnom iznosu dodijeljene potpore.

Prijava (Prijavni obrazac s traženom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 27. rujna do 9. listopada 2021. godine na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA
Prijava na Otvoreni javni poziv za Program „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“
Ulica grada Vukovara 78
10000 ZAGREB

Informacije  o  statusu Prijave za  dodjelu  bespovratne potpore raspoložive su putem poveznice: http://poticaji.mingo.hr/.

Upiti u svezi prijave na Otvoreni javni poziv dostavljaju se putem elektroničke pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Javni poziv, kao i sve potrebne dokumente možete preuzeti na web stranici Hrvatske obrtničke komore.

Ažurirano Petak, 24 Rujan 2021 10:26
 


Stranica 9 od 462

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31