OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Prijavite se na 10. Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOSEXPO u Gračanici 2019.

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora organizira i s 50% troškova standardno uređenog izložbenog prostora sufinancira kolektivan nastup članova HOK-a na 10. Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO u Gračanici 2019., koji će se održati od 16. do 19. travnja 2019. godine.

Međunarodni sajam u Gračanici jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini sa preko 380 izlagača iz 9 država, a procijenjena sajamska posjeta je oko 30.000 posjetitelja, od čega oko 80% specijaliziranih posjetitelja- tvrtki i obrta.

Profil sajma Graposexpo 2019. obuhvatit će sljedeće djelatnosti : obradu metala i proizvodnju proizvoda od metala, preradu drva, proizvodnju ambalaže od drva i plastike, preradu plastičnih masa, preradu gume, sektor građevinarstva, proizvodnju opreme za poljoprivredu, šumarstvo, hidrauliku i pneumatiku, izložbu starih i umjetničkih zanata, IT sektor, međunarodne izložbe u organizaciji obrtničkih i gospodarskih komora sa prezentacijom svojih programskih aktivnosti i članova, uz održavanje velikog broja okruglih stolova, prezentacija i poslovnih susreta na samome sajmu.

Pregled osnovnih pokazatelja sajma i uvjeti nastupa u 2019. godini:

Naziv sajma: 10. Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO 2019.

Adresa sajma: Poslovna zona Fering, 75324 Gračanica, Bosna i Hercegovina

Termin održavanja: 16-19. 04. 2019.

Broj očekivanih izlagača na sajmu 2019.: preko 380 izlagača iz 9 država,

Broj očekivanih posjetioca sajma 2019.: oko 30.000 posjetioca sajma

Izložbeni prostor sajma: 6.000 m2 zatvorenog i oko 4.000 m2 otvorenog izložbenog prostora.

Broj akreditiranih novinara po informacijama organizatora: preko 80 novinara

Cijena izlagačkog prostora, uz logistiku nastupa po principu “ključ u ruke”, uz sufinanciranje HOK-a za članove HOK-a od 50% iznosi 60,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno ukupno za platiti 75,00 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora (plativo u HRK).

Puna cijena izlaganja po principu „ključ u ruke” standardno uređenog izložbenog prostora, za poduzetnike koji nisu članovi HOK-a iznosi 120,00 EUR-a po m2 + PDV (25%), odnosno ukupno za platiti 150,00 EUR/m2 standardno uređenog izložbenog prostora (plativo u HRK).

Minimalna izlagačka površina iznosi 2 m2, osim u slučaju vertikalnog panoa na stijeni 1 m2.

Hrvatska obrtnička komora organizira nastup po sistemu «ključ u ruke».

Ažurirano Petak, 01 Veljača 2019 08:50 Više...
 

HOK nezaobilazni sudionik promjena za buduće knjigovođe

E-mail Ispis PDF

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održan Okrugli stol: Nužno je osuvremeniti obrazovanje za knjigovođe!

Povod održavanja Okruglog stola u Osijeku 24. siječnja, na temu obrazovanja za knjigovođe, bio je trenutni program strukovnog obrazovanja, kojim se nakon četverogodišnjeg školovanja za zanimanje ekonomist ne stječu odgovarajuće kompetencije za knjigovodstvenu struku.

Tema je okupila ključne dionike pa su tako uz predsjednicu Sekcije računovođa HOK-a, Đurđicu Mostarčić, sudjelovali i predstavnici Ekonomske i upravne škole u Osijeku, obrtnici - vlasnici knjigovodstvenih servisa, predstavnici HUP-a i HGK Udruženja poslovanja nekretninama.

Predstavnica HOK-a je i ovom prilikom upozorila na nemogućnost pronalaska kvalitetnog kadra na tržištu rada u ovom sektoru. U Hrvatskoj ne postoji strukovna škola koja je programski namijenjena računovodstvenoj struci. Osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem za zanimanje ekonomist, zbog malog broja sati praktične nastave nisu odmah spremni za tržište rada, već se moraju educirati u knjigovodstvenim servisima gdje računovođe u svom zahtjevnom radnom rasporedu moraju naći dodatno vrijeme za njihovu edukaciju.

Također, ovakav sustav obrazovanja onemogućava učenicima uvid u stvarnu dinamiku računovodstvene struke. Nakon 500 sati računovodstva (bez prakse) kroz četiri godine školovanja, nije čudno da mladi danas ne žele raditi taj posao jer im se čini dosadan. Potrebno je raditi na promociji ove struke, naglašavati koliko je ona vrijedna i potrebna svima, kojom god gospodarskom aktivnošću se bavili.

Zaključak okruglog stola jest da je nemoguće promijeniti postojeći program već  je potrebno raditi na stvaranju novog mogućeg zvanja – ekonomist za knjigovodstvene poslove. Dogovoreno je da se Ekonomskom fakultetu u Osijeku dostave prijedlozi vezani uz program obrazovanja za računovodstvenu struku.

Ažurirano Četvrtak, 31 Siječanj 2019 13:51
 

Danas je zadnji rok za podnošenje Prijave dohodka od zajedničke djelatnosti

E-mail Ispis PDF

Obrtnici, obveznici poreza na dohodak, koji obavljaju djelatnost u supoduzetništvu obvezni su dostaviti Prijavu dohotka od zajedničke djelatnosti (Obrazac DOH-Z)  nadležnoj ispostavi Porezne uprave do 31. siječnja 2019. godine.

Dohodak od zajedničke djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te od zajedničke imovine i imovinskih prava utvrđuje se kao jedinstven dohodak i prijavljuje na obrascu DOH-Z – Prijava dohotka od zajedničke djelatnosti. Utvrđen dohodak raspoređuje se odnosno dijeli na supoduzetnike prema prethodno zaključenom ugovoru, a ako ugovor nije zaključen, zajednički se dohodak dijeli na jednake dijelove između svih supoduzetnika. Tako se oporezuje dio dohotka koji pripada svakom supoduzetniku od obavljanja zajedničke djelatnosti.

Nadležna ispostava Porezne uprave izdat će privremeno porezno rješenje za obrt, a nositelj zajedničke djelatnosti dužan je obavijestiti supoduzetnike o visini utvrđenog dohotka i njegovoj raspodjeli, kako bi svaki od njih predao svoju poreznu prijavu na obrascu DOH do konca veljače 2019. godine

Attachments:
Download this file (DOH-Z.pdf)DOH-Z.pdf[ ]205 Kb
Ažurirano Četvrtak, 31 Siječanj 2019 08:03
 

Objavljen program " Konkurentnost turističkog gospodarstva "

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo turizma osiguralo gotovo 24 milijuna kuna za unaprjeđenje turističke ponude u 2019.

S ciljem podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva u 2019. godini, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za program Konkurentnost turističkog gospodarstva. Kroz navedeni program u proračunu je predviđeno 23,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja će se kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda u destinaciji, održivi razvoj, internacionalizaciju poslovanja, korištenih novih tehnologija i sl.

„Ove godine izdvojili smo gotovo 24 milijuna kuna za projekte namijenjene jačanju atraktivnosti i konkurentnosti hrvatskog turizma. Posebnu pažnju kroz program posvećujemo i razvoju turizma na kontinentu, dalmatinskom zaleđu i otocima, održivom razvoju, korištenju novih digitalnih tehnologija te povezivanju poljoprivrede i turizma. Nastavak je to naših dosadašnjih aktivnosti usmjerenih prema ravnomjernijem turističkom razvoju naše zemlje, povećanju turističke potrošnje i poticanju cjelogodišnjeg turizma.“ istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli povodom objave javnog poziva.

Sredstava su dostupna subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge. Financiranjem turističkih projekata diljem cijele Hrvatske želi se ojačati ponuda, a samim time i potrošnja u destinaciji, povećati razinu popunjenosti objekata tijekom čitave godine, povećati zapošljavanje u turizmu, povezati dionike u turizmu, prvenstveno lokalne proizvođače te ojačati međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske.

Ažurirano Srijeda, 30 Siječanj 2019 07:45 Više...
 

Pojačane nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

E-mail Ispis PDF

U razdoblju od 29.1. do 6.2.2019. godine ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Pojačanim nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- H 49.32 taksi službe,

- N 77.11 iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije,

- G 47.77 trgovine na malo satovima i nakitom u specijaliziranim prodavaonicama i

- G 45.20 održavanja i popravka motornih vozila.

IZVOR: https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Naslovnica.aspx

Ažurirano Utorak, 29 Siječanj 2019 13:30
 


Stranica 9 od 341

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24