OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uvažilo zahtjeve HOK- a povećavaju se kvote

E-mail Ispis PDF

Još u svibnju HOK je Ministarstvu uputio inicijativu za izmjenom Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu

Zbog nedostatka radnika Hrvatska obrtnička komora već dulje vrijeme ukazuje na potrebu za povećanjem kvota u sektoru graditeljstva i ugostiteljstva, gdje je zabilježen najveći deficit radnika.

Prema najavama, na današnjoj sjednici Vlada RH donijet će odluku o povećanju kvota dozvola za zapošljavanje stranih radnika i to 2000 u ugostiteljstvu te 1000 u građevini.

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja ovu Odluku Vlade RH, koja je prijeko potrebna za neometano funkcioniranje tekuće turističke sezone.

Ažurirano Srijeda, 19 Lipanj 2019 11:31
 

Održan seminar za članove ispitnih komisija za automehaničara

E-mail Ispis PDF

U organizaciji Hrvatske obrtničke komore 18. lipnja u prostorima Strukovne škole Velika Gorica, održan je treći seminar za članove ispitnih komisija za provedbu majstorskih ispita.

Ovo je bio prvi seminar održan za članove ispitnih komisija za provedbu praktičnog dijela majstorskog ispita za zanimanje automehaničar. Sudionici seminara su prošli kroz radionicu postupanja i odnosa s kandidatima koji pristupaju ispitu s naglaskom na komunikaciju s kandidatima. Istom su prisustvovali i članovi komisije OKKZŽ  za zanimanje automehaničar Slavko Petrinec, Danijel Gorički, Krunoslav Martinko i tajnica, stručna suradnica za obrazovanje OKKZŽ Renata Vranić.

Također, sudionici su prošli simulaciju izrade projektnog zadatka i zadavanja zadaće na majstorskom ispitu te simulaciju provedbe radne probe i ocjenjivanja. Tijekom rada na seminaru sudionici su imali priliku raspraviti konkretne situacije s kojima se susreću u provedbi praktičnog dijela majstorskog ispita i primijeniti svoja iskustva na seminaru.

Na ovaj način Hrvatska obrtnička komora nastoji ujednačiti kriterije vrednovanja i ocjenjivanja majstorskih ispita na razini cijele Hrvatske te unaprijediti metodičke i komunikacijske vještine članova ispitnih komisija.

 

 

Predsjednik HOK-a i predstavnici hrvatskih prijevoznika na sastanku s ministrom Butkovićem

E-mail Ispis PDF

Sastanku koji je održan danas, 17. lipnja 2019. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, uz predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, predsjednike Ceha prijevoznika HOK-a, Emilija Bajla i Borisa Kosa te ministra Olega Butkovića s pomoćnicima, prisustvovali su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Zbog nemogućnosti da koriste većinu graničnih prijelaza sa Slovenijom, prijevoznici iz Dalmacije i Slavonije trpe značajne gubitke u poslovanju, a gubitke trpe i proizvođači koji više nisu u mogućnosti u određenom roku dostaviti svoj proizvod u EU. Značajne posljedice zbog  ove odluke snosit će i turistički sektor RH zbog gužvi i kolona koje se očekuju na glavnim graničnim prijelazima na koje je usmjeren sav teretni prijevoz.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za zadnjem je sastanku dalo čvrsto jamstvo da ulaže sve diplomatske napore da se problem prelaska granice hitno riješi na dobrobit prijevoznika te je od komora i udruga prijevoznika dobilo podršku da na operativnom sastanku s Ministarstvom infrastrukture Slovenije, koji se na ovu temu održao 4. lipnja 2019. godine u Kranju, zatraži izmjenu Odluke na način da se hrvatskim prijevoznicima dozvoli neometan prijelaz na svim graničnim prijelazima, dok će RH sa svoje strane iste ustupke napraviti i za slovenske prijevoznike (Mursko Središće i podravska magistrala).

Budući da na sastanku održanom sa Ministarstvom infrastrukture Slovenije nije postignut konačni dogovor i finalno rješenje, na današnjem sastanku raspravljene su neke od mogućih opcija koje RH može poduzeti sa svoje strane. Ministar Butković je snažno naglasio da i slovenski prijevoznici trpe određene štete zbog ovakve odluke zbog čega se održava hitan sastanak između slovenskih komora i Ministarstva infrastrukture Slovenije 19. lipnja te ministar osobno polaže velike nade da će spomenuti sastanak ipak donijeti odgovarajuće rješenje i za hrvatske prijevoznike.

S obzirom da Slovenija već primjenjuje Odluku o zabrani i da hrvatski prijevoznici (posebice iz Dalmacije i Slavonije) snose značajne troškove zbog dužih ruta i čekanja na graničnim prijelazima, nužno je da Republika Hrvatska ima spremna rješenja ukoliko slovenska vlada ustraje na zabrani. U tom pogledu, predsjednik Ranogajec je predložio da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture hitno donese mjere reciprociteta, odnosno provedbeni akt koji će omogućiti jači pritisak hrvatske granične policije na slovenske prijevoznike koji ne dolaze iz pograničnih županija. Također, kao pomoć prijevoznicima iz Dalmacije, nužno je hitno uvođenje izvanrednog trajektnog prijevoza za hrvatske prijevoznike iz Splita, Zadra i Rijeke prema Italiji. Spomenute prijedloge Hrvatska obrtnička komora dostavit će i službenim putem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ažurirano Utorak, 18 Lipanj 2019 10:46
 

HOK organizira besplatan seminar o eRačunu u javnoj nabavi za svoje članstvo

E-mail Ispis PDF

Seminar će se održati u utorak, 18. lipnja 2019. u 14,00 sati u Velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu, Ilica 49. Očekivano trajanje seminara je do 17,30 sati. Prijave za seminar podnose se na e-mail adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , do 16. lipnja 2019. Broj sudionika je ograničen.

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, seminar je prvenstveno namijenjen obrtnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke Županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba te će biti organiziran u još četiri hrvatske regije, o čemu ćemo Vas naknadno obavijestiti.

Seminar će održati predavači tvrtke Elektronički računi d.o.o., koja je informacijski posrednik za slanje eRačuna, povezana sa Financijskom agencijom kao centralnim informacijskim posrednikom.

Podsjećamo da od 1. srpnja 2019. godine počinje puna primjena Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, što znači da na snagu stupa obveza izdavanja elektroničkih računa (eRačuna) za sve izdavatelje, odnosno dobavljače u postupcima javne nabave. S obzirom da se ovime po prvi put uvodi obavezno korištenje eRačuna u poslovanju tijela državne i javne uprave, ali i gospodarstvenika, Hrvatska obrtnička komora organizira besplatni seminar u svrhu upoznavanja svojih članova o provedbi Zakona i praksi izdavanja eRačuna.

 

Nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

E-mail Ispis PDF

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije od 13. do 19. lipnja 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- G 47.1 – Trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama,

- I 56.30 – Djelatnost pripreme i usluživanja pića i

- N 77.11 – Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije

Ažurirano Četvrtak, 13 Lipanj 2019 12:16
 


Stranica 9 od 361

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14