OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Prezentacija obrtnika i obrtničkih zanimanja u OŠ Klanjec

E-mail Ispis PDF

Na poziv ravnateljice O.Š. “Antuna Mihanovića” iz Klanjca, obrtnici Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec su 26.02.2018. održali prezentaciju obrtništva i obrtničkih zanimanja roditeljima i učenicima 7. i 8. razreda. Prezentaciji je prisustvovalo 70 roditelja i učenika O.Š. Klanjec i PŠ Lučelnica.

Polazeći od činjenice da se sve manji broj učenika upisuje u deficitarna obrtnička zanimanja, zaključili smo da je jedan od razloga nedovoljna informiranost, te smo tom prezentacijom željeli roditelje i učenike pobliže upoznati sa obrtništvom i obrtničkim zanimanjima.

Uvod u obrtništvo; što je to obrt i obrtnik, koju školu odabrati,  kako postati obrtnik te koja su to deficitarna zanimanja na području KZŽ prezentirao je predsjednik MUO Klanjec, Mladen Županić.

Branimir Lovrečki, vlasnik obrta M.B. iz Klanjca prezentirao je deficitarna zanimanja: bravar, strojobravar, tokar. Prikazao je područja djelatnosti njegovog obrta: crna građevinska bravarija, kovana umjetnička bravarija, inox bravarija, strojna obrada metala i izrada čeličnih konstrukcija. Ponudio je mogućnost naukovanja i zapošljavanja u njegovoj radionici.

Igor Jambrešić, vlasnik obrta “IDA NOVA” iz Novih Dvora Klanječkih je upoznao prisutne sa svojim obrtom koji je registriran za više djelatnosti, osnovna djelatnost je uzgoj i prerada kupina (kupinovo vino, đem od kupina, sirup od kupina, svježe cijeđeni sok od kupina), te druge djelatnosti -  izrada radne odjeće.

Slavko Petrinec, vlasnik obrta “AUTOSERVIS PETRINEC” iz Tuhlja prezentirao je svoj svoj automehaničarski obrt i zanimanja automehaničar i automehatroničar. Ponudio je mogućnost naukovanja i zapošljavanja u njegovoj radionici.

Na kraju prezentacije je ponuđeno učenicima posjet jednoj od radionica na području MUO Klanjec.

Ažurirano Srijeda, 07 Ožujak 2018 07:31
 

40 godišnjica osnivanja Udruženja obrtnika Pregrada,Hum na Sutli,Desinić

E-mail Ispis PDF

U subotu, 03. ožujka  2018. godine u restoranu „AS“ u Pregradi,  održana je, sada već tradicionalna „9. Obrtnička  noć“ Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić, kojom prilikom je obilježena 40 godišnjica osnivanja Udruženja obrtnika.

Svečanosti „9. Obrtničke noći“ bilo je   nazočno  170 osoba. Kao i svih prethodnih godina, sa nama su bili nama uvijek dragi gosti, Saborski zastupnik i gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj, Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar,  Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić,  Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i Predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, Glavna tajnica HOK-e Violeta Jelić,  načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin, načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša,   te predstavnici komorskog sustava. Na početku svečanosti prisutne je pozdravio Predsjednik udruženja obrtnika Josip Grofelnik, a potom su pozdravne riječi uputili gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj,  Potpredsjednik HOK-e i Predsjednik  OKKZŽ  Davor Pleško,  glavna tajnica HOK-e Violeta Jelić,  Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Povodom obilježavanja 40-te godišnjice osnivanja Udruženja obrtnika u Pregradi, Upravni odbor Udruženja obrtnika,  u  znak zahvalnosti,  donio je odluku  o dodjeli priznanja obrtnicima – članovima inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja obrtnika 1978. godine, kao i svim dosadašnjim predsjednicima Udruženja u prethodnim mandatima.

Priznanja su primili: Drgutin Gorupić, prvi predsjednik Udruženja;  Zvonko Kantoci, prvi tajnik Udruženja, Mijo Večerić, Mirko Horvat i Dragutin Ilijaš – članovi inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja

Za poseban doprinos u organizaciji rada Udruženja obrtnika i promicanje obrtništva priznanja su primili i svi dosadašnji predsjednici Udruženja: Ivan Špiljak, Ivo Nauković, Milan Burić i Vlado Večerić.

„Obrtnička noć“ prigoda je da se na posebno svečani način uruče priznanja OKKZŽ obrtnicima koji obilježavaju  20,25,30 i 35  godina rada u obrtu kao i obrtima u nasljeđu. Komora ova priznanja dodjeljuje od 2009. godine, a primili su ih:

Ažurirano Utorak, 06 Ožujak 2018 13:35 Više...
 

Poziv na edukaciju o propisima iz područja prava potrošača

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora zajedno s područnim obrtničkim komorama sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana prava potrošača. Događanje se organizira u okviru Tjedna prava potrošača, u kojeg se uključilo šest gradova, a središnje događanje će se održati u Zagrebu 15.ožujka od 12:00-18:00h u atriju Muzeja Mimara.

Glavni organizator ovog događanja je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH koje u suradnji s drugim dionicima organizira brojne  edukativne i informativne aktivnosti koje će se odvijati tijekom Tjedna prava potrošača u Republici Hrvatskoj na regionalnoj i središnjoj razini.

Događanje uključuje edukaciju za gospodarstvenike o obvezama i pravima iz područja potrošačkog prava u jutarnjim satima i informiranje građana o njihovim potrošačkim pravima u popodnevnim satima.

Ažurirano Utorak, 06 Ožujak 2018 12:43 Više...
 

Objavljen Otvoreni javni poziv za Program " Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo "

E-mail Ispis PDF

"Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“."

"Prijave se zaprimaju isključivo od 1.3.2018. godine. Otvoreni javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 2.11.2018. godine.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) te fizičkim osobama.

Namjena sredstava je za:

 • obrazovanje u 2017. i 2018. godini za obavljanje vezanih obrta sukladno programima obrazovanja/ispita koje donosi javnopravno tijelo nadležno za obrt za zanimanja koja su uređena Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08), odnosno Pravilnikom o načinu i postupku provedbe ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnik („Narodne novine“, broj 134/15)
 • ishođenje dozvole (licencije) za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja u 2017. i 2018. godini.

Sredstva se odobravaju u visini do 80% od iznosa opravdanih troškova za:

 • Polaganje majstorskog ispita - 2.600,00 kuna
 • Pripremu za polaganje majstorskog ispita - najviše 5.400,00 kuna
 • Polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti/polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnik - 1.200,00/1.500,00 kuna
 • Pripremu za polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti - najviše 3.200,00 kuna
 • Prekvalifikaciju za zanimanja u sustavu vezanih obrta koja se izvode prema Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) - stvarni troškovi školarine
 • Polaganje pomoćničkog ispita - 1.200,00 kuna
 • Izdavanje dozvola (licenci) za izvođenje praktičnog dijela naukovanja - stvarni troškovi

Sve informacije o Programu „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ te popis tražene dokumentacije možete pronaći OVDJE."

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Ožujak 2018 12:28
 

Obavijest obveznicima fiskalizacije - istek poslužiteljskog certifikata

E-mail Ispis PDF

Obavještavamo obveznike fiskalizacije sukladno zakonskoj regulativi EU da 07. lipnja 2018. godine ističe valjanost poslužiteljskog certifikata Porezne uprave cis.porezna-uprava.hr koji se koristi i u produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije.

Novi poslužiteljski certifikat će se u četvrtak, 07. lipnja 2018. godine implementirati na strani sustava Porezne uprave.

Obveznici će javni ključ novog certifikata moći početi preuzimati prije njegove zamjene, od 21. svibnja 2018. godine kroz FINA tražilicu certifikata (http://rdc.fina.hr/certificate-search/) ili na internet stranici Porezne uprave.

Preporučamo obveznicima da se za pomoć pri preuzimanju i pohrani javnog ključa poslužiteljskog certifikata obrate proizvođaču/održavatelju programskog rješenja za fiskalizaciju kojeg koriste i/ili svojoj IT podršci jer u suprotnom, nakon zamjene certifikata na Centralnom poslužitelju Porezne uprave fiskalizacija računa će im biti upitna.

Novi produkcijski certifikat će imati dulji serijski broj, a trebat će kod implementacije pripaziti i na različit DN od postojećeg u slučaju da korisnički sustav ovisi o tom podatku certifikata.

Prije isteka poslužiteljskog certifikata produkcijskog sustava izvršit će se obnova poslužiteljskog certifikata testnog sustava Fiskalizacije cistest.apis-it.hr 02. svibnja 2018. godine gdje će se nadolazeća promjena moći testirati.

Ažurirano Ponedjeljak, 05 Ožujak 2018 11:31
 


Stranica 9 od 303

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35