OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Upute za izvođenje nastave u srednjim strukovnim školama-NAUKOVANJE

E-mail Ispis PDF

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave,  popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama  te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama  svibanj/lipanj 2020. koje su izrađene u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja,  Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Agencijom za odgoj i obrazovanje,a možete ih preuzeti OVDJE.

Tijekom epidemije koronavirusa naukovanju, praksi, ispitima i obrani završnog rada može pristupiti isključivo učenik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, a koja se može očitovati sljedećim simptomima: povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl. Osim toga, naukovanju, praksi i ispitima ne može pristupiti učenik kojemu je izrečena mjera samoizolacije te kod kojeg je utvrđena zaraza COVID-19.
Mjesto održavanja naukovanja i pripadajuće prostorije potrebno je svaki dan prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska učenika preporučuje se provjetravanje prostorija (ulazak i cirkulacija svježeg zraka u trajanju od najmanje pola sata). U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike (papirnate ubruse) za ruke, te koš za otpad s poklopcem. Učenik se ubraja u ukupan broj osoba koje mogu biti prisutne u prostoriji. Nošenje maski (kao i rukavica) se preporučuje učeniku i njegovom mentoru ako prilikom izvršavanja zadaća ne mogu osigurati držanje razmaka od 2 m.

Uputa navodi da su oblici učenja temeljenog na radu u svijetu rada, poput naukovanja, mogući ako ne postoji način da se posao radi od kuće ili u školi, uz poštovanje svih epidemioloških uputa koje vrijede za dotičnu djelatnost. Pritom poslodavac treba osigurati prikupljanje propisanih izjava učenika za svaki dan dolaska na naukovanje (praksu).
Izjava uključuje:
-    ime, prezime (učenici navode razredni odjel koji pohađaju)
-    izjavljujem da nemam znakove akutne respiratorne bolesti koja može uključivati: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa te izjavljujem da neću pristupiti naukovanju te ući u gospodarski subjekt ako imam navedene simptome,
-    izjavljujem da mi nije propisana mjera samoizolacije, da nemam saznanja da sam zaražen(a) s novim koronavirusom te da neću pristupiti naukovanju ili ispitima te ući u gospodarski subjekt ako mi bude izrečena mjera samoizolacije ili ako ću imati saznanja da sam zaražen(a) s novim koronavirusom.

Molimo sve licencirane obrte i pravne osobe da prije početka nastavka provedbe naukovanja kontaktiraju nastavnika zaduženog za praćenje praktične nastave u strukovnoj školi koju polazi učenik.

Ažurirano Utorak, 19 Svibanj 2020 06:47
 

HZJZ objavio ažurirane Preporuke za sprječavanje infekcije u trgovinama

E-mail Ispis PDF

HZJZ je objavio ažuriranu verziju Preporuka za sprječavanje infekcije u trgovinama koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID 19, koje možete preuzeti OVDJE.

Promjena se odnosi na Posebna pravila za trgovine tekstila.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta.

Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave.

Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Osim toga, moguće je tretirati isprobane robe vrućom parom pomoću glačala na paru, pri čemu te odjevne predmete nije više potrebno spremati na tri dana u zaseban prostor.

Ažurirano Četvrtak, 14 Svibanj 2020 07:16
 

Hrvatska obrtnička komora tražila je hitnu provedbu umanjenja poreznih obveza za korisnike mjera HZZ

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora uputila je Ministarstvu financija i Hrvatskome zavodu za zapošljavanje zahtjev kojim traži provedbu razmjene podataka Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje o odobrenim potporama za očuvanje radnih mjesta s Poreznom upravom. Žurno postupanje je nužno, kako bi Porezna uprava mogla provesti umanjenje poreznih obveza na porezno-knjigovodstvenoj kartici obrtnika, korisnika mjere HZZ-a. 
Obrtnici koji imaju evidentiran dug, nisu u mogućnosti koristiti kredite, leasing, ne mogu se prijaviti na raspisane natječaje i pristupiti nepovratnim sredstvima niti zatražiti odgodu obveza za javna davanja, što u ovim kriznim vremenima značajno utječe na njihovo poslovanje, pa je potrebno hitno postupanje i razmjena podataka te provedba otpisa zaduženja za obvezne doprinose.

 

Poziv za Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo u 2020. godini

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2020. godinu, a prijave se mogu zaprimiti isključivo od 11.svibnja do 30. listopada 2020. godine. Otvoreni javni poziv vrijedi do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 30. listopada 2020. godine.
Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) te fizičkim osobama.
Namjena sredstava je za:
•         obrazovanje u 2019. i 2020. godini za obavljanje vezanih obrta sukladno programima obrazovanja/ispita koje donosi javnopravno tijelo nadležno za obrt za zanimanja koja su uređena Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne   novine“, broj 42/08), odnosno Pravilnikom o načinu i postupku provedbe ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnik („Narodne novine“, broj 134/15)
•         ishođenje dozvole (licencije) za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja u 2019. i 2020. godini.
Sredstva se odobravaju u visini do 80% od iznosa opravdanih troškova za:

•         Polaganje majstorskog ispita - 2.600,00 kuna
•         Pripremu za polaganje majstorskog ispita - najviše 5.400,00 kuna
•         Polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti/polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti za zanimanje pogrebnik - 1.200,00/1.500,00 kuna
•         Pripremu za polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti - najviše 3.200,00 kuna
•         Prekvalifikaciju za zanimanja u sustavu vezanih obrta koja se izvode prema Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) - stvarni troškovi školarine
•         Polaganje pomoćničkog ispita - 1.200,00 kuna
•         Izdavanje dozvola (licenci) za izvođenje praktičnog dijela naukovanja - stvarni troškovi
Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 11. svibnja 2020. godine na adresu:
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA
Prijava na Otvoreni javni poziv za Program „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ za 2020. godinu
Ulica grada Vukovara 78
10000 ZAGREB
Sve informacije o Programu „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ te popis tražene dokumentacije, možete pronaći OVDJE.

Ažurirano Srijeda, 13 Svibanj 2020 08:07
 

OKKZŽ primila po treći put donaciju od KZŽ i uputila požurnicu za tradicijske obrte

E-mail Ispis PDF

Dana 11. svibnja 2020. godine, po treći put, Krapinsko – zagorska županija donirala je Obrtničkoj komori Krapinsko – zagorske županije zaštitne maske, vizire, rukavice i dezinficijense za obrte koji su od ponedjeljka na području Krapinsko-zagorske županije počeli s radom. Ispred Komore donirana sredstva uručena su pripadajućim Udruženjima obrtnika za uručivanje članovima.

Nastavno, ističemo kako je ispred Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ sa predsjednicom gđom. Vlastom Hubicki, upućena  požurnica prema Stožeru civilne zaštite KZŽ i RH za rješenje upućene im inicijative vezane uz  Odluku o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19  vezane za rad tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ, nedjeljom i blagdanom u Mariji Bistrici. Pritom je istaknuta zahvala Županijskom stožeru civilne zaštite i epidemiološkoj službi Županijskog zavoda za javno zdravstvo na ranije iskazanoj podršci ovoj inicijativi.

Ispred OKKZŽ i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ ističemo  iskreno nadanje kako će Stožer civilne zaštite RH žurno uvažiti specifičnost tradicijskih i umjetničkih obrta te radi očuvanja i opstanka istih, odobriti izuzeće od zabrane rada nedjeljom i blagdanom za suvenirnice u Mariji Bistrici, da mogu raditi nedjeljom kao i suvenirnice u okviru muzeja,  nacionalnih parkova, odnosno  kao i ugostiteljski objekti.

Ažurirano Srijeda, 13 Svibanj 2020 07:59
 


Stranica 9 od 413

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25