OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Hrvatska obrtnička komora obilježila svoj dan uručenjem priznanja obrtnicima

E-mail Ispis PDF

Predsjednik HOK-a Ranogajec poručio da ima vjere u oporavak obrtništva i podsjetio na nužnost partnerstva svih nadležnih u gospodarstvu

Obilježavanje Dana Hrvatske obrtničke komore i ove je godine bio povod prisjećanju na 1. srpnja 1994. godine. Važan je to datum u kojem je održana obnoviteljska skupština HOK-a, institucije čiji je glavni cilj zastupati interese obrtništva i obrtnika.

U okviru svečane Akademije svake se godine najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija, dodjeljuju nagrade i priznanja.

Isto tako, u okviru ovog važnog godišnjeg događanja promoviraju se novi majstori. Hrvatska obrtnička komora ponosi se brojkom od njih 1.252 koji su u proteklih godinu dana položili majstorske ispite.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, već tradicionalno, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručuje nagradu „Šegrt Hlapić“, najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove je godine nagradu za najbolju školu dobila Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, najboljim je mentorom proglašen Božo Dujmović iz Splita, vlasnik obrta za servis i trgovinu „Merc i Dujmović“, a nagrada koja je namijenjena učenicima ove je godine dodijeljena Mariji Grizelj, učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, zanimanje – frizerka te Miroslavu Mainu iz Industrijsko- obrtničke škole Slatina, zanimanje – vodoinstalater.

Spomenutim učenicima posebnu nagradu, trogodišnju stipendiju za stručni studij Ekonomije poduzetništva uručila je  Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski.

Ažurirano Utorak, 03 Srpanj 2018 09:18 Više...
 

NAKNADA NAUČNICIMA ZA ŠK.G. 2018./19.

E-mail Ispis PDF

Temeljem Ugovora o naukovanju čl. 5. obrtnik ili pravna osoba se obavezuju da će se tijekom naukovanja naučniku isplaćivati mjesečna nagrada i to: u prvoj godini naukovanja 15%, u drugoj godini 20%, u trećoj godini 25% prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u gospodarstvu Republike Hrvatske. Nagrada se isplaćuje za ostvareno radno vrijeme na praktičnom dijelu naukovanja za određenu godinu naukovanja.

POREZNO OSLOBOĐENJE ZA NAKNADE ZA NAUČNIKE

Osim potpora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, za obrte i tvrtke koje primaju učenike na naukovanje i isplaćuju im naknadu/nagradu temeljem Ugovora o naukovanju postoji mogućnost poreznog oslobođenja na temelju Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu prema čijim se odredbama osnovica za izračun poreza na dobit i poreza na dohodak od samostalnog rada može sniziti ako poslodavac priloži dokaz o isplatama naknade naučniku:

- obrtnik ili poduzetnik kod kojega su na praktičnoj nastavi i vježbama naukovanja jedan do tri učenika može poreznu osnovicu ili dohodak od samostalne djelatnosti iz stavka 1. članka 6. Zakona o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu umanjiti za 5%;

- obrtnik ili poduzetnik kod kojeg je na praktičnoj nastavi i vježbama naukovanja više od tri učenika može postotak umanjenja porezne osnovice ili dohotka od samostalne djelatnosti povećati za jedan postotni bod po svakom učeniku, a najviše do 15% porezne osnovice ili dohotka od samostalne djelatnosti; iznos umanjenja osnovice poreza na dobit ili dohotka od samostalne djelatnosti ne može biti veći od godišnjeg neoporezivog iznosa nagrada učenicima za vrijeme izvođenja praktične nastave i vježbi naukovanja po svakom učeniku.

Zahtjev za dobivanje državne potpore za obrazovanje i osposobljavanje predaje se sa zahtjevom za povrat poreza za prethodnu kalendarsku godinu.

UPUTA ZA ISPLATU MINIMALNIH NAGRADA UČENICIMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./2019. - OPŠIRNIJE U NASTAVKU

 

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Rujan 2018 06:48 Više...
 

Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima"

E-mail Ispis PDF

PREDMET PROJEKTA:

Dodjela bespovratnih sredstava Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO).

Prijavu mogu podnijeti:

Učenici srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08).

Učenici srednjih škola su prihvatljivi Podnositelji prijave po ovom Projektu ukoliko:

- su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište na području Republike Hrvatske

- imaju status redovitog učenika sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi („Narodne novine“, broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10 – ispravak, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14 i 7/17)

- imaju prosjek ocjena završnog razreda osnovne škole, odnosno prethodno završenog razreda srednje škole minimalno 2,50

-  su savladali nastavni program iz prethodne školske godine bez ponavljanja razreda

- se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za obrtnička zanimanja

-  imaju u cijelosti opravdanu potporu iz školske godine 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018. (ukoliko je primjenjivo)

-  nisu korisnici stipendije ili druge potpore za školovanje iz drugih izvora.

Prihvatljive aktivnosti su:

- potpore se odobravaju za stipendiranje učenika koji se u školskoj godini 2018./2019. u srednjim školama obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), koja su ovim Projektom određena kao deficitarna: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist,  instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.

Potpora se može dodijeliti i za druga zanimanja iz sustava vezanih obrta koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) ukoliko ih je područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredila kao deficitarna.

Prijave se zaprimaju od 1.09.2018. do 19.10. 2018. godine.

Sastavni dijelovi ovog Projekta su:

-   Prijavni obrazac STIPENDIRANJE/2018

-   Skupna Izjava STIPENDIRANJE/2018

-   Obrazac Ugovora o dodjeli bespovratne potpore

-   Obrazac 1. „Podaci o sudionicima“

-   Obrazac 2. „Podaci nakon završetka aktivnosti“

Obrasci se nalaze na web stranici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta - Poduzetništvo i obrt (www.mingo.hr)

 

Ažurirano Srijeda, 05 Rujan 2018 09:31 Više...
 

Otvoreni javni poziv za Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja"

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Otvoreni javni poziv  za Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ na mrežnim stranicama Ministarstva - PODUZETNIŠTVO I OBRT (www.mingo.hr).

Prijavu mogu podnijeti:

Mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) koja izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja za učenike koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“ broj 42/08).

Zanimanja u JMO-u  u Srednjim školama KZŽ su: instalater grijanja i klimatizacije, plinoinstalater, soboslikar-ličilac, autoelektričar, automehaničar, strojobravar, vodoinstalater, automehatroničar, bravar, elektroinstalater, elektromehaničar, frizer, prodavač-SŠ Krapina, kozmetičar, stolar, tokar.

Prioritet ovog Otvorenog javnog poziva je poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) čime se doprinosi stjecanju vještina za samostalan rad u zanimanju te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija učenika.

Prijave se zaprimaju isključivo od 01.09.2018. godine (sukladno točki 8. ovog Otvorenog javnog poziva). Otvoreni javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. listopada 2018. godine.

Ažurirano Srijeda, 05 Rujan 2018 10:46 Više...
 

26. Međunarodni sajam gospodarstva «Zagorski gospodarski zbor» - prijava

E-mail Ispis PDF

U sklopu "53. Tjedna kajkavske kulture u Krapini", HGK Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina organiziraju tradicionalnu gospodarsku izložbu 26. Međunarodni sajam  gospodarstva "Zagorski gospodarski zbor" od 6.- 8. rujna 2018. godine.

26. Međunarodni sajam gospodarstva «Zagorski gospodarski zbor» predstavlja najveće okupljanje i promociju gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije, susjednih županija i susjednih država.

Iz godine u godinu nastojalo se na što kvalitetniji način predstaviti naš gospodarski, obrtnički i turistički potencijal, ali i bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda i proizvođača s područja Hrvatskog zagorja koji svojim radom, znanjem i umijećem pridonose razvoju različitosti hrvatskoga gospodarstva.

Županija-partner ovogodišnjeg gospodarskog zbora je Vukovarsko-srijemska županija, zemlja-partner Austrija a medijski partner Radio Kaj.

Izložba će se održati na zatvorenom i otvorenom izlagačkom prostoru Osnovne škole "Ljudevit Gaj" Krapina, izložba je prodajnog karaktera a izložbeni prostor je besplatan.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo da svoju prijavu dostavite najkasnije do 25. srpnja 2018. putem internetske stranice

www.zgz.hr.

Ažurirano Srijeda, 27 Lipanj 2018 12:00
 


Stranica 8 od 316

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19