OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Hrvatska obrtnička komora: Ugostitelji zadovoljni donesenim preporukama za rad

E-mail Ispis PDF

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a  Joso Smolić na sastanku Stožera civilne zaštite RH  održanom 4. svibnja s ravnateljem Stožera  Davorom Božinovićem, ministrom  turizma  Garijem Cappellijem   i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  prof.dr. Krunoslavom  Capakom  obrazložio je prijedloge i uvjete vezane uz početak rada i otvaranja ugostiteljskih objekata.
Prijedlozi su prethodno  usuglašeni s predsjednikom Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Draženom Bobanom  i   Ministarstvom turizma te su kao zajednički stav  izneseni na sastanku  Stožera civilne zaštite RH.
Tri ključna zahtjeva odnosila su se na mogućnost rada u zatvorenom prostoru, dozvolu za  radno vrijeme od 6 do 23 sata i izbjegavanje dodatnih troškova u poslovanju zbog pridržavanja mjera zaštite u objektima, poput ugradnje zaštitnih pregrada.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio Preporuke za rad ugostiteljskih objekata, kojim se ova važna traženja uvažavaju.
„Zadovoljni smo što je Stožer civilne zaštite RH prihvatio prijedloge struke, pogotovo u dijelu koji se odnosi na rad i u zatvorenim prostorima uz poštivanje određenih epidemioloških mjera. Također je bilo važno da se rad dozvoli do 23 h jer većina ugostiteljskih objekata tada ostvaruje najveći promet. U ovih nekoliko dana pripremit ćemo se za rad i veselimo se otvaranju u ponedjeljak. Ovim putem pozivamo sve kolegice i kolege, ali i naše goste da pokažu društvenu odgovornost, drže se propisanih mjera, kako bi nam svima bilo lakše.“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Ažurirano Petak, 08 Svibanj 2020 10:13
 

HZJZ objavio Preporuke za rad autoškola

E-mail Ispis PDF

HZJZ objavio je Preporuke za rad autoškola tijekom epidemije koronavirusa COVID-19, koje možete pronaći OVDJE.

U Preporukama za rad autoškola nalaze se i pripadajuće upute, koje možete preuzeti niže u prilogu.

Ažurirano Petak, 08 Svibanj 2020 07:32
 

HZJZ objavio Preporuke za rad ugostiteljskih objekata

E-mail Ispis PDF

HZJZ objavio je Preporuke za rad ugostiteljskih objekata, koje možete pronaći OVDJE

Ažurirano Četvrtak, 07 Svibanj 2020 13:46
 

Inicijativa OKKZŽ i Ceha ugostitelja OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

Sukladno Odluci koja se očekuje, vezano uz početak rada svih ostalih ugostiteljskih objekata  od 11. svibnja 2020.  za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, a koju će donijeti Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i Ceha ugostitelja OKKZŽ na pažnju župana Krapinsko-zagorske županije g. Željka Kolara, upućena je inicijativa za uvažavanje novog načina poslovanja obrta ugostiteljske djelatnosti, koja će podrazumijevati i toleranciju turističkih inspekcija.

Ovom inicijativom istaknuto je kako se OKKZŽ i Ceh ugostitelja nadaju da će obrtima ugostiteljske djelatnosti biti omogućeno, bez ishođenja dodatne papirologije, proširenje korištenja trgova, platoa, ulica i ostalih javnih površina, a sve kako bi se poštivale propisane epidemiološke mjere.

Nastavno navedenom, zatražilo se da i Županija uputi podršku prema gradovima i JLS, da stave na raspolaganje spomenute površine bez plaćanja naknada i da na taj način osiguraju svojim obrtnicima ugostiteljske djelatnosti isplativost poslovanja.

Pritom se osobito skrenula pažnja na potrebu fleksibilnost i uvažavanje novonastale situacije u svezi nadzora i ishođenja novih investicija ili nove dokumentacije koja bi opteretila poslovanje obrtnika ugostiteljske djelatnosti a koja je bila osobito pogođena zatvaranjem istih.

Ispred OKKZŽ i Ceha ugostitelja OKKZŽ istaknuta je uvjerenost kako će kao i do sada Krapinsko-zagorska županija zasigurno i ovaj put iskazati razumijevanje i uvažavanje potreba obrtnika ugostiteljske djelatnosti na području Krapinsko-zagorske županije

Ažurirano Četvrtak, 07 Svibanj 2020 13:45
 

Sezonci ušli u mjere na zahtjev Hrvatske obrtničke komore

E-mail Ispis PDF

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na jučerašnjoj je sjednici izglasalo Izmjene i dopune Uvjeta i načina korištenja „Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom“.

Obrtnici koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera MOGU koristiti potporu za mjesec travanj i svibanj uz uvjet da su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do dana 29. veljače 2020. te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

Potpora će se odobravati za travanj i svibanj za zahtjeve zaprimljene do 15. svibnja 2020. godine. Poslodavci koji obavljaju djelatnost sezonskog karaktera zahtjeve predaju isključivo elektroničkom poštom (e-mail) ili na e-mail pisarnice područnog ureda prema sjedištu poslodavca.
Hrvatska obrtnička komora višekratno je argumentirano zahtijevala  dopunu mjera jer je oko 7 500 sezonskih obrta izostavljanjem iz potpora stavljeno u neravnopravan položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. Uključivanje sezonskih obrtnika u mjere rezultat je koordinacije Hrvatske obrtničke komore i HUP-a s ministrima Aladrovićem i Horvatom, uz potporu Upravnog vijeća HZZ na čelu s ravnateljem Lončarom.
Također, potpore će moći koristiti osobe koje obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje prema Zakonu o obrtu ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine.

Sve detalje, kao i uvjete i načine predaje zahtjeva za sezonske obrte možete potražiti na stranicama HZZ-a.

Pozivamo vas da pratite i stranice Hrvatske obrtničke komore, na kojoj možete naći sve ažurne informacije i upute.

Ažurirano Četvrtak, 07 Svibanj 2020 13:04
 


Stranica 7 od 409

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40