OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obrtnici - što ako ne možete u roku predati godišnju poreznu prijavu

E-mail Ispis PDF

Nastavno na zahtjev Hrvatske obrtničke komore za produženje roka do 31. ožujka 2021. za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za 2020. godinu za obrtnike na potresom stradalom području, Porezna uprava dala je odgovor da porezni obveznici koji su dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu za 2020. godinu istu moraju podnijeti najkasnije do 1. ožujka 2021. godine.

Međutim, u slučaju kada postoje opravdani razlozi za nepodnošenje godišnje porezne prijave u propisanom roku odredbama Općeg poreznog zakona propisana je mogućnost povrata u prijašnje stanje.

Hrvatska obrtnička komora za Vas je izradila formu predloška Zahtjev za povrat u prijašnje stanje (niže u prilogu), kojeg ukoliko nećete stići predati poreznu prijavu u propisanom roku, trebate podnijeti zajedno sa godišnjom prijavom poreza na dohodak. Sadržaj Prijedloga za povrat u prijašnje stanje trebate ispuniti sukladno svojim opravdanim objektivnim razlozima zbog kojih ste propustili rok.

Za sve dodatne upite, na raspolaganju Vam stoji Savjetodavna služba Hrvatske obrtničke komore, kojoj se možete obratiti na besplatan broj 072 000 026, a odgovor Porezne uprave u cijelosti možete pročitati OVDJE.

 

Ceh ugostitelja HOK -e: očekujemo potporu poslovanju ugostitelja na dulje razdoblje

E-mail Ispis PDF

Najavljeno otvaranja terasa ugostiteljskih objekata korak je ka normalizaciji poslovanja, iako za većinu ugostitelja takav oblik rada neće donijeti prihode kojima bi mogli podmirivati sve troškove

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pozdravlja najavljeno popuštanje epidemioloških mjera i mogućnost rada terasa ugostiteljskih objekata. No, upozoravaju kako će na taj način funkcionirati samo dio kapaciteta pojedinih ugostiteljskih objekata, a u obzir treba uzeti i teritorijalne razlike, jer rad na otvorenom uvelike ovisi o vremenskim prilikama.

„Prvenstveno, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a očekuje nastavak postojećih ekonomskih mjera - potpora za očuvanje radnih mjesta dok god traje kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa te naknadu fiksnih troškova. Uz te osnovne zahtjeve, predložili smo niz konkretnih prijedloga čija primjena će omogućiti da ugostiteljska djelatnost preživi ovo teško poslovno razdoblje“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Također, prema resornim institucijama upućeni su prijedlozi mjera za koje Ceh ugostitelja HOK-a smatra kako trebaju odmah stupiti na snagu, jer će se njima osigurati opstanak ovog sektora, koji je u krizi pretrpio najveću štetu.

Prijedlozi Ceha ugostitelja HOK-a su sljedeći:

  • Proširivanje  postojećih dozvola za usluživanje na otvorenom. Pokrenuta je inicijativa za privremeno korištenje terasa ugostiteljskih objekata na većoj površini od ranije utvrđene rješenjem tijekom 2021. godine, na mjestima gdje je to moguće provest bez narušavanja prostora.
  • Produljenje roka za plaćanje PDV-a na 2 mjeseca. Omogućiti izmjenom postojećih propisa dodatan vremenski rok u kojem je potrebno izvršiti plaćanje PDV-a na 60 dana, za vrijeme trajanja epidemioloških mjera koji propisuju restrukcije u poslovanju.
  • Isporuka repromaterijala ugostiteljstvu oslobođena PDV-a (posebne okolnosti) radi „cash flow“.
  • Ukidanje obveze plaćanja mjesečnih akontacija poreza na dohodak i poreza na dobit u razdoblju do 31.12.2021. godine. Ovim poreznim rasterećenjem osiguralo bi se da određena sredstva „ostanu“ na raspolaganju za pokrivanje tekućeg poslovanja te time osigurala likvidnost poslovanja.
  • Isplata jednokratne novčane pomoći ugostiteljskom sektoru. Predlažemo da se ugostiteljima odobre nepovratna sredstva u iznosu od 3% bruto prometa 2019., kako bi mogli pripremiti lokale i nabaviti osnovne namirnice za početak rada u svojim objektima.
  • Reprogram postojećih obaveza. U dogovoru s komercijalnim bankama sve financijske obveze (glavnica, kamate) iz svih vrsta ugovora o kreditu (redovne, financijsko restrukturiranje, prisilne nagodbe itd.) odgoditi za 2022. ili za dodatnih 12 mjeseci od trenutka postizanja konsenzusa.
  • Mogućnost korištenja državnih jamstava kroz program Vlade/ministarstva turizma i sporta. Započeti što skorije primjenu Programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19. Definirati jasne kriterije te način dobivanja/korištenja istih radi pripreme objekata za početak poslovanja te unapređenja usluge i podizanja kvalitete ponude.
Ažurirano Petak, 26 Veljača 2021 08:54
 

200 tisuća kuna za promociju i edukaciju obrtnika i gospodarstvenika KZŽ

E-mail Ispis PDF

U utorak, 23. veljače 2021. godine u Krapini je održano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih potpora Obrtničkoj komori KZŽ i HGK ŽK Krapina u ukupnom iznosu od 200 tisuća kuna.

Sredstva su namijenjena za sufinanciranje  promocije i edukacije obrtnika i gospodarstvenika s područja Krapinsko - zagorske županije. Ugovore su potpisali župan Željko Kolar, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško i predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec. Župan Željko Kolar zahvalio je svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima s područja županije na dosadašnjih 8 godina uspješne suradnje, kao i Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, s kojima Županija ima sjajan partnerski odnos na brojnim projektima, a posebice na prezentaciji deficitarnih zanimanja učenicima završnih razreda osnovne škole. „Zagorsko gospodarstvo kontinuirano raste nakon velike krize 2009. i 2010. godine. Krapinsko – zagorska županija 2013. godine je bila prva županija koja je počela izlaziti iz krize, zahvaljujući obrtnicima i gospodarstvnericima koji su u vrijeme krize  ulagali u znanje svojih ljudi, u nove tehnologije, što im je omogućilo da na EU tržište izađu sa kvalitetnim proizvodom. Krapinsko – zagorska županija jedna je od tri županije u Hrvatskoj koja je napravila najbolji iskorak ulaskom RH u Europsku uniju. Upravo zbog nabrojanog, ali i što smo izvozno orijentirani pandemija je napravila manje štete zagorskom gospodarstvu nego ostalima“, rekao je župan Kolar te dodao da je od 2017. godine za obje komore izdvojeno direktno 2,78 milijuna kuna,  od čega za Gospodarsku komoru 680 tisuća kuna, za Obrtničku 1,37 milijuna kuna te za tradicijske obrte 743 tisuće kuna.

Potpisivanju je nazočila i pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić koja je istaknula da je lani za gospodarstvo izdvojeno 16,7 milijuna kuna, od čega je najviši iznos bio za Poslovno – tehnološki inkubator. Dodala je da je od 2015. do 2020. godine Županija izdvojila 8,5 milijuna kuna za subvenciju kamata te da je u ovoj godini osigurano 11 milijuna kuna za gospodarstvo, od čega za sufinanciranje kamata 3,3 milijuna kuna.

Ažurirano Utorak, 23 Veljača 2021 14:40
 

Sastanak na temu pomoći ugostiteljskom i turističkom sektoru

E-mail Ispis PDF

Župan Željko Kolar održao je prije nekoliko dana sastanak sa predstavnicima ugostiteljskog i turističkog sektora na području Krapinsko – zagorske županije.

Uz župana Željka Kolara, sastanku su nazočile pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar, zatim ispred Obrtničke komore KZŽ predsjednik Ceha ugostitelja Ivan Đurkin Benkotić i tajnica Komore Renata Vranić te ispred HGK ŽK Krapina direktorica Janja Kantolić i Ivana Kolar, ispred Strukovne grupacije turizma pri Komori. Na sastanku se razgovaralo o poslovanju ugostiteljskog i turističkog sektora u uvjetima korona krize te je doneseno nekoliko zaključaka:

1. da je potrebno što skorije krenuti u osmišljavanje promotivnih kampanja – jedne koja će biti fokusirana na privlačenje domaćih gostiju, koji su zapravo jedini koji su mogli puniti turističke kapacitete za vrijeme pandemije, i jedini na koje će se moći računati u nekom značajnijem obujmu kad krene popuštanje mjera. Druga kampanja fokusirala bi se na privlačenje stranih gostiju, na koje se može računati tek nakon popuštanja/ukidanja mjera, odnosno normalizacije situacije, kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama u okruženju koje su ujedno i naša najjača emitivna tržišta.

2. župan Željko Kolar istaknuo je da će Krapinsko – zagorska županija ponovno pomoći ugostiteljskom i turističkom sektoru doniranjem zaštitne opreme – dezinficijensa, maski, rukavica i vizira. Ujedno je podsjetio da je Županija najugroženijim obrtničkim djelatnostima (trgovina, ugostiteljstvo i frizeri-kozmetičari) lani u tri navrata donirala sredstva zaštite od COVID-19 u iznosu cca 215.000,00 kuna, a koja su raspoređena u suradnji s Obrtničkom komorom KZŽ.

3. uz zahvalu svim jedinicama lokalne samouprave na području županije koje su se uključile i donijele mjere ublažavanja negativnih posljedica za obrtništvo, izazvanih pandemijom COVID-19, dogovoreno je da se uputi apel općinama i gradovima koji to još nisu učinili, da se uključe u okvirima svojih mogućnosti.

4. po normalizaciji situacije, odnosno kad se steknu uvjeti za otvaranje ugostiteljskih objekata u punom obujmu, ponovno će biti održan sastanak na kojem će se analizirati situacija, kako bi se vidjelo što se događa na tržištu i kako se Županija može uključiti sa konkretnim mjerama pomoći.

Vijest sa prethodnog sastanka, koji je održan 17. studenog 2020. godine, možete pronaći ovdje: http://www.kzz.hr/pomoc-ugostiteljstvu-u-korona-krizi.

Ažurirano Ponedjeljak, 22 Veljača 2021 08:57
 

Njemačko-hrvatska digitalna radionica i B2B razgovori

E-mail Ispis PDF

U okviru inicijative „Mittelstand Global - Energy Solutions: Made in Germany“  Saveznog ministarstva gospodarstva i energije, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora 9. ožujka 2021. godine od 09:00 do 12:00 sati održat će digitalnu konferenciju i digitalne radionice na temu "Pametna rješenja za uštedu energije i energetsku obnovu" i "Inovativna rješenja u području grijanja i hlađenja".

Predstavnici Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore pozivaju putem Hrvatske obrtničke komore i zainteresirane obrtnike i ostale članove Komore da se prijave i sudjeluju besplatno u on-line konferenciji i digitalnim radionicama kao i da iskažu interes za sudjelovanjem na Individualnim online poslovnim razgovorima između njemačkih tvrtki i potencijalnih hrvatskih partnera, koji se planiraju održati 10. i 11. ožujka 2021. godine.

Prijevod na hrvatski jezik je osiguran.

Ažurirano Petak, 19 Veljača 2021 08:55 Više...
 


Stranica 7 od 443

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34