OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Dan profesionalnog usmjeravanja

E-mail Ispis PDF

Pozivamo sve zainteresirane učenike i njihove roditelje dana 12. travnja 2019. godine na „Dan profesionalnog usmjeravanja“ u prostorima POU Krapina.

Dan profesionalnog usmjeravanja do sada se održavao u sklopu Sajmova poslova u Krapinsko- zagorskoj županiji kao jedna od aktivnosti. No s obzirom na veliki interes posjetitelja, odlučeno je da se ova aktivnost izdvoji i postane samostalni događaj koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola kako bi im se pružile sve relevantne informacije o mogućnostima školovanja, stipendiranja i zaposlenja na području županije.

U sklopu događanja učenici srednjih škola s područja županije predstaviti će se učenicima osnovnih škola kroz prezentaciju svojih vještina i radova na samoj lokaciji događaja. Naime, cilj ovog događanja je promicanje deficitarnih zanimanja sukladno potrebama na tržištu rada, promicanje uslugu profesionalnog informiranja i profesionalnog savjetovanja mladih te omogućavanje bolje usklađenosti i povezanosti ponude i potražnje na lokalnom tržištu radi veće učinkovitost pri zapošljavanju.

Jedna od aktivnosti Dana profesionalnog usmjeravanja biti će okrugli stol naziva „Razgovor o budućnosti“ na kojem će učenici srednjih škola s područja Krapinsko- zagorske županije razgovarati s predstavnicima poslodavaca koji će podijeliti iskustva o njihovom putu od školovanja do vlastitog uspješnog posla. Okrugli stol je jedna od aktivnosti projekta „ENTER“ iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020“, lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III,  koji je usmjeren na promociju deficitarnih zanimanja kao jednog od alata zapošljivosti mladih na području KZŽ.

Sve navedene aktivnosti imaju za cilj pomoći učenicima pri odabiru njihovog (prvog) zanimanja, pripremiti ih za upis u srednju školu te ih usmjeravati prema zanimanjima potrebnim na tržištu rada.

PARTNERI:

Krapinsko-zagorska županija

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije

HGK – Županijska komora Krapina

Zagorska razvojna agencija

Partnersko Vijeće za tržište rada KZŽ

Attachments:
Download this file (Program_DPU_2019.pdf)Program_DPU_2019.pdf[ ]351 Kb
Ažurirano Utorak, 09 Travanj 2019 10:03
 

Održana Obrtnička večer UO Zlatar

E-mail Ispis PDF

I ove godine, Udruženje obrtnika Zlatar, organiziralo je tradicionalnu 11. po redu Obrtničku večer, koja je uz osvrt na aktivnosti koje su obilježile proteklo razdoblje, bila i prilika za neobavezno druženje uz prigodan program.

Pozdravnom riječju, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Darko Varga, te se osvrnuo na rad u proteklom razdoblju sa naglaskom na vračanje ureda Udruženja u zgradu, te da su radovi u završnoj fazi. Spomenuo je i da su 2018. godini provedeni izbori za mandatno razdoblje 2018. – 2022.

Nazočne je pozdravila i poželjela dobrodošlicu  gradonačelnica Grada Zlatara, Jasenka Auguštan-Pentek, te je napomenula da ove godine  po prvi puta Grad Zlatar osigurao je  sredstva za pomoć obrtnicima i poduzetnicima i biti će  uskoro raspisan natječaj. Ujedno je zahvalila obrtnicima na njihovom doprinosu, a dobitnicima Priznanja čestitala na uspjehu.

U ime Obrtničke komore Krapinsko zagorske županije prisutnima se obratio podpredsjednik Dragutin Ulama, pozdravio prisutne u ime predsjednika Komore Davora Pleška, te  čestitao na rezultatima kao i dobitnicima priznanja.

Na Obrtničkoj večeri prisustvovao je i župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, te je između ostalog naglasio  da je ovo Udruženje drugo po rastu broja obrtnika u županiji u protekloj godini. Osvrnuo se na nedostatak radne snage, te je napomenuo da je završeno  predstavljanje srednjoškolskih zanimanja po osnovnim školama u kojoj su sudjelovali Županija, Zavod za zapošljavanje, Obrtnička i Gospodarska komora i srednje škole naše županije, a naglasak je stavljen na deficitarna zanimanja za koje će učenici kod upisa automatski dobiti stipendiju.

U nastavku večeri uručena  su Priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije  za 20, 25, 30  i 35. godina uspješnog rada u obrtu.

Ažurirano Ponedjeljak, 08 Travanj 2019 12:03 Više...
 

Nužno je revidirati pravilnik o zabrani prometovanja javnim cestama i olakšati poslovanje

E-mail Ispis PDF

Obrtnici prijevoznici ukazali su na probleme u zakonskoj regulativi, zbog čega je nužno zajednički s nadležnim institucijama poraditi na pronalasku rješenja

Ovogodišnji, 11. Susret prijevoznika Hrvatske obrtničke komore, opet je bio prilika da se na jednom mjestu okupe domaći prijevoznici kako bi razmijenili iskustva i istaknuli probleme na koje nailaze u poslovanju.

Oko 200 prijevoznika, u okviru radnih sastanaka, izlaganja, prezentacija i panela, raspravljali su o mogućnostima unaprjeđenja struke.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec je istaknuo: „Nažalost, nedavno stupanje na snagu Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila (čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona), potaklo nas je na hitnu reakciju organizacijom sastanka s ministrom mora, prometa i infrastrukture. Trudimo se iznaći rješenje koje će našim obrtnicima ipak donekle ublažiti troškove nastale donošenjem pravilnika. Vjerujemo da će ministar mora, prometa i infrastrukture, gospodin Butković, nakon ovog Susreta, sjesti s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore i Ceha prijevoznika HOK-a kako bi zajedno pronašli adekvatno rješenje“.

Ulaskom u EU, domaći prijevoznici dobili su snažnu konkurenciju na europskom tržištu prijevozničkih usluga pa je kvalitetan zakonodavni okvir ono što im može i mora maksimalno olakšati poslovanje. Međutim, postojeća regulativa vezana uz prijevozničku struku to ne čini, već otežava poslovanje domaćim prijevoznicima.

Predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Emilijo Bajlo također je izrazio nezadovoljstvo Pravilnikom o zabrani prometovanja javnim cestama za vozila nosivosti veće od 7,5 tona te apelirao na predstavnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da uvaže stavove prijevoznika: „Nadam se da će Ministarstvo pokazati sluha za našu argumentaciju, jer će ubuduće patiti cijelo gospodarstvo. Nema potrebe da povećavamo prevaljenu kilometražu, plaćamo autocestu i povećavamo troškove prijevoza, i ako se nastavi, bit ćemo prinuđeni poskupiti uslugu, što će naposljetku imati posljedice na cjelokupno gospodarstvo“.

U svakodnevnom poslovanju prijevoznika, koje je otežano neadekvatnim zakonskim rješenjima, čega su i institucije svjesne; traži se samo fer tržišna utakmica koja bi domaćim prijevoznicima omogućila jednake uvjete poslovanja kao i njihovim inozemnim kolegama.

Slijedom svega navedenog Susret je iznio i Zaključke koji se odnose na hitno revidiranje Pravilnika o zabrani prometovanja javnim cestama za vozila nosivosti veće od 7,5 tona, nužno utvrđivanje stvarne odgovornosti kod pretovara te revidiranje dijelova Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, osobito onih odredbi koje se odnose na taksi prijevoz.

 

Nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

E-mail Ispis PDF

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije od 04. do 10. travnja na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- I 56.30 – Priprema i usluživanje pića,

- S 96.02 – Frizerski saloni i saloni za uljepšavanje i

- N 77.11 – Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije

 

Uspješno održani 17. Sportski susreti OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

U cilju boljeg povezivanja obrtnika Krapinsko-zagorske županije, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije organizira tradicionalno svake godine Sportske susrete obrtnika Krapinsko-zagorske županije.

Dana 30. ožujka 2019. godine domaćin 17. Sportskih  susreta obrtnika Krapinsko-zagorske županije bilo je Udruženje  obrtnika Bedekovčina.

Pozdravnu riječ i dobre sportske rezultate prisutnima na samom početku uputili su predsjednik UO Bedekovčina Stjepan Kotarski, načelnik općine Bedekovčina  Darko Ban, potpredsjednik HOK-a i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić i župan KZŽ Željko Kolar koji je i otvorio susrete.

17. Sportski susreti obrtnika KZŽ održali su se u sportskoj dvorani SŠ Bedekovčina.

Nakon odmjeravanja snaga u sportskim disciplinama nogomet, potezanje užeta, pikado, streljaštvo zračnom puškom i stolni nogomet postignuti su slijedeći rezultati:

Nogomet:

1. Udruženje obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

2. Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec

3. Udruženje obrtnika Bedekovčina

Najbolji strijelac: Mladen Šerek  - UO Krapine i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

 

Potezanje užeta:

1. Udruženje obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

2. Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice

3. Udruženje obrtnika Bedekovčina

 

 

Pikado:

1. Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec

2. Udruženje obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

3. Udruženje obrtnika Zlatar

Streljaštvo zračnom puškom:

ekipno

1. Udruženje obrtnika Zlatar

2. Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec

3. Udruženje obrtnika Bedekovčina

pojedinačno

1. Sever Filip iz Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec

2. Špiranec Zdravko iz Udruženje obrtnika Bedekovčina

3. Benčić Zvonko iz Udruženja obrtnika Zlatar

Stolni nogomet:

1. Udruženje obrtnika grada Zaboka

2. Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec

3. Udruženje obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

 

 

Pehar za fair play uručen je Udruženju obrtnika Krapinske Toplice, dok je PRELAZNI PEHAR koji se dodjeljuje za najviše osvojenih bodova uručen Udruženju obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Nakon završetka natjecanja, druženje se nastavilo u Dobrovoljnom vatrogasnom domu Poznanovec, gdje su potpredsjednik HOK-a i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško sa predsjednikom domaćina Udruženja obrtnika Bedekovčina Stjepanom Kotarskim i predsjednikom Odbora za društvene djelatnosti Mariom Petekom, podijelili  pehare za postignute sportske rezultate.

Ažurirano Četvrtak, 04 Travanj 2019 08:44
 


Stranica 7 od 349

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27