OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Državno prvenstvo cvjećara

E-mail Ispis PDF

Državno prvenstvo cvjećara održat će se 2. svibnja u Splitu, a na njemu će biti izabran hrvatski predstavnik za Europsko prvenstvo cvjećara 2020. u Poljskoj

Organizator ovogodišnjeg natjecanja je Sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore, domaćin i suorganizatori su Udruženje obrtnika Split i Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije.

Pred stručnim ocjenjivačkim sudom i uz mogućnost nazočnosti publike, natjecatelji će izrađivati aranžmane na natjecateljske teme. Po završetku natjecanja, ocjenjivački sud zbraja bodove i u večernjem dijelu programa proglašava sveukupnog pobjednika Državnog prvenstva cvjećara 2019. godine. Sveukupni pobjednik je onaj natjecatelj koji ima najviše osvojenih bodova u svim kategorijama. Stručni ocjenjivački sud čine tri člana koji su europski licencirani suci s licencom FLORINT-a.

Pozivaju se svi zainteresirani da posjete ovo atraktivno natjecanje u prekrasnim Dioklecijanovim podrumima te vide kako se cvijeće u rukama hrvatskih stručnjaka pretvara u umjetnost.

Detalji se nalaze u prilogu:

Ažurirano Utorak, 16 Travanj 2019 09:37
 

Podnošenje zahtjeva za dozvolu za boravak i rad elektroničkim putem

E-mail Ispis PDF

Uzimajući u obzir potrebe tržišta rada u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova posljednjih godinu dana poduzima značajne aktivnosti kako bi se ubrzao postupak izdavanja dozvola za boravak i rad.

U cilju rasterećenja poslodavaca, ali i smanjenja gužvi u prostorijama policijskih uprava odnosno postaja, poslodavci su od 15. travnja 2019. u mogućnosti podnijeti zahtjeve za dozvole za boravak i rad iz kvote elektroničkom poštom na posebno formirane mail adrese svih policijskih uprava te pojedinih policijskih postaja identificiranih na osnovu povećanog broja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad. Poslodavci koji žele i dalje mogu podnositi zahtjeve za izdavanje dozvole za boravak i rad iz kvote osobno u policijskim upravama odnosno u policijskim postajama.

Detaljnije informacije o podnošenju zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i  rad mogu se pronaći na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova pod rubrikom građani/moji dokumenti/stranci (https://mup.gov.hr/stranci-333/333).

Uputu za elektroničko podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad i mail adrese možete pronaći i u priloženoj Uputi za poslodavce.

Attachments:
Download this file (Uputa za poslodavce.pdf)Uputa za poslodavce.pdf[ ]317 Kb
Ažurirano Utorak, 16 Travanj 2019 08:38
 

Ministarstvo mora, prometa infrastrukture uvažilo zahtjeve prijevoznika koji se tiće Pravilnika

E-mail Ispis PDF

Hrvatski prijevoznici nezadovoljni Pravilnikom o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija je najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona održali sastanak s pomoćnikom ministra

Nastavno na analizu utjecaja Pravilnika na prijevoznički sektor i hrvatsko gospodarstvo, održan je hitni sastanak potpredsjednika Ceha prijevoznika HOK-a, Borisa Kosa i predstavnika Udruge cestovnih prijevoznika s pomoćnikom ministra Alenom Gospočićem.

Prethodno je HOK, ispred Koordinacije cestovnih prijevoznika (HOK-HGK), uputio dopis ministru Butkoviću na temu predmetnog Pravilnika, koji sadrži analizu, rezultate provedenog istraživanja kao i procjenu novonastalih troškova prijevoznicima, koji će itekako utjecati na konkurentnost prijevoznika te troškove poslovanja u obrtima i trgovačkim društvima. S obzirom na sve navedeno jasno je da će negative posljedice primjene ovog Pravilnika osjetiti cjelokupno gospodarstvo. Konzervativno procijenjeni troškovi implementacije ovog Pravilnika iznose oko 1.400.000.000 kuna.

Pomoćnik ministra suočen s argumentima prijevoznika dao je jamstvo da se Pravilnik neće primjenjivati na domaće prijevoznike.  Primjena pravilnika i dalje će se odnositi na prijevoznike koji se nalaze u tranzitu. Još se uvijek nije riješio problem međunarodnog graničnog prijelaza Mursko Središće, za što je dogovoreno da se riješi kroz dijalog sa svim dionicima, uključujući ministra Butkovića i načelnika općine Mursko Središće.

Hrvatska obrtnička komora nastavit će se zalagati za to da spomenuti prijelaz bude međudržavni kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje hrvatskih i slovenskih prijevoznika.

 

Dan profesionalnog usmjeravanja učenika

E-mail Ispis PDF

U petak, 12. travnja 2019. godine u Krapini je održan Dan profesionalnog usmjeravanja učenika.

Događanje je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina s partnerima – Krapinsko - zagorskom županijom, Obrtničkom komorom Krapinsko -zagorske županije, HGK – Županijskom komorom Krapina, Zagorskom razvojnom agencijom i Partnerskim vijećem za tržište rada KZŽ.

Dan profesionalnog usmjeravanja namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola kako bi im se pružile sve relevantne informacije o mogućnostima školovanja, stipendiranja i zaposlenja na području županije, s naglaskom na deficitarna zanimanja, sukladno potrebama na tržištu rada. Događanju je nazočio i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar„Dan profesionalnog usmjeravanja je odlična inicijativa, čiji smo i mi partner, i zapravo je nastavak svega onoga što mi radimo u Krapinsko – zagorskoj županiji sa OKKZŽ i HGK ŽK Krapina te Zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina da približimo i prezentiramo strukovna i deficitarna zanimanja učenicima osnovnih škola i da im damo informacije o pogodnostima koje imaju ako upišu neko od njih. To znači stipendija svima koji upišu neko takve zanimanje  naravno, tržište rada koje diktira svoje potrebe, gdje nedostaje takvih kadrova, i praktički im je posao zajamčen na području županije. Ako nam je cilj da ljudi ostanu živjeti u Zagorju i da tu osnuju obitelj, osnovni preduvjet za to je da imaju posao. Onaj tko otiđe trbuhom za kruhom, teško je očekivati da će se vratiti. U svakom slučaju, već prošla školska godina je dala rezultate, imamo povećan upis za strukovna zanimanja i vjerujem da nakon ovogodišnje kampanje, tijekom koje smo razgovarali sa učenicima i njihovim roditeljima - da smo im to približili te da će upisi u školskoj godini 2019./2020. biti još bolji nego lani“, rekao je župan Kolar.

Ovom prigodom učenicima šestih, sedmih i osmih razreda OŠ Krapinsko-zagorske županije učenici završnih razreda srednjih škola naše Županije prezentirali su svoja znanja i sposobnosti kojima se na taj način želi pomoći pri odabiru prvog zanimanja. U prostoru Pučkog otvorenog učilišta Krapina, gdje je organiziran sajamski dio prezentacija, svoje programe, postignuća, alate, uređaje, znanja i vještine prezentirale su Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, Srednja škola Bedekovčina, Srednja škola Krapina, Srednja škola Konjščina, Srednja škola Oroslavje, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Zabok, Srednja škola Zlatar i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću zabok. Šesnaest učenika Srednje škole Bedekovčina upriličili su „živu knjižnicu“ i prezentirali šesnaest programa iz područja građevinarstva, medicine i poljoprivrede. Glazbenu školu Pregrada predstavili su učenice izvedbom skladbi na flauti i gitari. Revijom frizura predstavili su se učenici drugog i trećeg razreda obrtničkog programa za zanimanje frizer Srednje škole Krapina, a modnom revijom Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću predstavila se kolekcijom završnih radova učenica dizajna odjeće generacija 2017/2018.

Osnovnoškolci su ujedno mogli pogledati projekciju filmova o deficitarnim zanimanjima na području Krapinsko-zagorske županije koji su snimljeni za potrebe zajedničkog projekta promocije deficitarnih zanimanja.

Nastavno, u sklopu Dana profesionalnog usmjeravanja održan je i okrugli stol na temu „Razgovor o budućnosti“, na kojem su učenici srednjih škola s područja Krapinsko - zagorske županije razgovarali s predstavnicima poslodavaca, koji su podijelili iskustva o njihovom putu od školovanja do vlastitog uspješnog posla. Ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u ovoj  raspravi sudjelovali su potpredsjednik OKKZŽ i predsjednik MUO Klanjec Dragutin Ulama, Slavko Petrinec „Ambasador naukovanja“ vl. obrta „Autoservis Petrinec“ član prosudbenog povjerenstva natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. za zanimanje automehaničar. Uz navedene predstavnike u „Razgovoru o budućnosti“ svoje zanimljive priče o otvaranju i vođenju obrta prezentirale su i članice OKKZŽ Iva Lež i Mateja Lesičar. Ovom prilikom u raspravi su učenici, visoko plasirani na nedavno održanom natjecanju strukovnih škola WorldSkills Croatia objasnili što ih je privuklo tom zanimanju, kakvi su im profesionalni ciljevi, koji su izazovi posla i na koji način su postigli izvrsnost u odabranoj struci. Okrugli stol je jedna od aktivnosti projekta „ENTER“ iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020“, lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III, koji je usmjeren na promociju obrtničkih i ostalih deficitarnih zanimanja kao jednog od alata zapošljavanja mladih na području Krapinsko-zagorske županije.

Ažurirano Utorak, 16 Travanj 2019 08:05
 

Promjene o provedbi postupka izdavanja rješenja

E-mail Ispis PDF

Od 1. travnja 2019. godine stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu („Narodne novine“ broj 115/2018) doći će do promjene u provedbi postupaka izdavanja rješenja iz nadležnosti Ministarstva zdravstva.

Do promjena će doći u sljedećim rješenjima:

- rješenje o provedenim mjerama zaštite od buke (članak 9. Zakona o zaštiti od buke („Narodne novine“, broj 30/09, 55/13, 153/13, 41/16 i 114/18),

- rješenje o ispunjavanju uvjeta za pušačke prostore i prostore za pušenje (članak 33. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda („Narodne novine“, broj 45/17 i 114/18),

- rješenje kojim se odobrava obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja kemikalije (članak 16. Zakona o kemikalijama („Narodne novine“, broj 18/13 i 115/18),

- rješenje kojim se odobrava subjektu u poslovanju s hranom registracija i upis objekta u Upisnik registriranih subjekata i objekata (članak 39. Pravilnika o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom („Narodne novine“, broj 84/15).

Od 1. travnja 2019. godine zahtjevi za izdavanjem navedenih rješenja s pratećom dokumentacijom dostavljat će se na sljedeću adresu:

Ministarstvo zdravstva

Ksaver 200a

10 000 Zagreb

 


Stranica 6 od 349

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33