OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sekcija računovođa uputila prijedloge Ministarstvu financija za rad struke

E-mail Ispis PDF

Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore, koja okuplja oko 1500 članova, uputila je prijedloge Ministarstvu financija s ciljem upoznavanja s problemima i poteškoćama u radu s kojima se svakodnevno suočavaju knjigovodstveni servisi i njihovi djelatnici, a koji se posredno odražavaju na otežano poslovanje obrtnika i poduzetnika.

Prijedlozi su dostavljeni također i Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava te Ministarstvu zdravstva. Unazad nekoliko godina, računovodstvenim su servisima i računovodstvenim djelatnicima znatno otežani uvjeti za kvalitetno pružanje usluga klijentima, budući da se kontinuirano uvode novi zakonski propisi, a istovremeno skraćuju rokovi u kojima je iste potrebno provesti. Osvrnuli su se na nekoliko ključnih zakona u nadležnosti Ministarstva financija, koji uvelike uređuju način financijskog poslovanja obrtnika i poduzetnika i koje bi, po njihovom mišljenju, trebalo nadopuniti s određenim promjenama kako bi se olakšao rad računovodstvenim servisima, ali i Ministarstvu financija.

Navode kako su računovođe čvrsta spona zakonodavca i poduzetnika s obzirom da upozoravaju poduzetnike na što trebaju paziti kako ne bi prekršili propise, a zakonodavca redovno izvješćuju o prihodima, rashodima i obvezama poduzetnika.

Postojeći zakoni mogu se pojednostaviti te je moguće smanjiti ograničenja koja koče gospodarsku aktivnost, sprječavaju gospodarski rast, obeshrabruju ulazak novih poduzetnika u svijet poduzetništva, istovremeno smanjujući mogućnost države da uprihođuje, ali i stvori preduvjete kvalitetnijeg života svim svojim građanima.

Sekcija računovođa HOK-a poziva Ministarstvo financija na sustavnu suradnju. Navode kako posjeduju dragocjena znanja o funkcioniranju provedenih propisa ''na terenu'' te iskustva onih kojima su ti propisi namijenjeni i koji te propise koriste u svakodnevnom poslovanju.

Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore vrijedan je partner Ministarstvu financija u kreiranju novih propisa i u razmjeni iskustava te posjeduje korisna znanja kojima bi se moglo prilagoditi postojeće, često nepotrebne i preopširne obveze.

Prijedlozi se nalaze u prilogu:

Attachments:
Download this file (Prijedlozi Sekcije računovođa.pdf)Prijedlozi Sekcije računovođa.pdf[ ]288 Kb
Ažurirano Utorak, 06 Veljača 2018 09:47
 

Ministarstvo turizma osiguralo sredstva strukovnim školama za provedbu projekta

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala. Ukupno 350 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

Ažurirano Utorak, 06 Veljača 2018 09:55 Više...
 

Obratite pozornost na izdavanje i upis promjena na PK kartici

E-mail Ispis PDF

Porezna uprava izdaje poreznu karticu - Obrazac PK samo u obliku elektroničkog zapisa od 1. siječnja 2018. godine. Elektroničkim zapisom Obrasca PK smatra se onaj obrazac koji ima oznaku elektroničkog zapisa i koji nije potpisan vlastoručnim potpisom ovlaštenog službenika te nema otisak pečata nadležne ispostave Porezne uprave. Isti se ne smatra Obrascem PK izdanom u papirnatom obliku.

Porezne kartice izdane u papirnatom obliku zaključno s 31. prosincem 2017. (porezne kartice na kojima se nalazi potpis službene osobe i otisak pečata nadležne ispostave Porezne uprave) pri raskidu radnog odnosa ili prestanku isplate mirovine ili pri promjeni podataka potrebno je vratiti u nadležnu ispostavu Porezne uprave. Izdani elektronički zapisi Obrasca PK u navedenim slučajevima ne vraćaju se nadležnoj ispostavi.

 

Ažurirano Utorak, 06 Veljača 2018 10:00 Više...
 

Natječaj za dostavu ponude posjeta 44. sajmu građevinarstva Beograd

E-mail Ispis PDF

Natječaj za dostavu ponuda za turistički aranžman posjeta 44. Međunarodnom sajmu građevinarstva SEEBBE 2018. u Beogradu

Temeljem plana Programa rada Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, OKKZŽ planira organizirati posjet članova 44. Međunarodnom sajmu građevinarstva SEEBBE 2018. godine u Beogradu.

Molimo vas da nam dostavite ponude dvodnevnog turističkog aranžmana:

Datum organizacije aranžmana: 21. – 22. travnja 2018. (subota – nedjelja)

Početna usluga noćenje, završna usluga doručak

Organizirana zajednička večera 21.04.2018. u jednom od restorana Beograda

Vođenje grupe sa turističkim vodičem – razgledanje grada 22. travnja 2018. (nedjelja)

Mjesto polaska: Krapina, Zabok rani jutarnji sati, posjet sajmu 1. dan odmah po dolasku.

Broj putnika minimalno 30 maksimalno 45

Cijenu je potrebno izraziti po osobi, bez PDV-a i s PDV-om na način da bude posebno izdvojena:

a) ukupna cijena prijevoza s ukupnom cijenom usluge  turističkog vođenja i sl.   .

b) cijena noćenja s doručkom po osobi u 1/1, ½, 1/3 sobi na bazi 30 osoba

c) cijena noćenja s doručkom po osobi u 1/1, ½, 1/3 sobi na bazi 45 osoba

d) cijena zajedničke večere u Restoranu po osobi (poželjan zabavni program)

Obveza isticanja navoda što sve cijena Aranžmana uključuje i ne uključuje, pogodnosti te rok i način plaćanja aranžmana.

Datum za dostavu ponuda: 09.02.2018. godine (petak)

-     poštom u zatvorenim kuvertama s naznakom:

NE OTVARATI – PONUDA ZA USLUGU TURISTIČKOG ARANŽMANA – POSJET 44. MEĐUNARODNOM SAJMU GRAĐEVINARSTVA SEEBBE 2018. BEOGRAD

Adresa na koju se šalju ponude:

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 2, 49000 Krapina

Ponude ste u mogućnosti dostaviti u zadanom roku:

-   osobno u Obrtničku komoru Krapinsko-zagorske županije do naznačenog datuma dostave ponude

-   putem redovne pošte, a datum zaprimanje ponude u poslovnici Hrvatske pošte ne može biti nakon isteka naznačenog datuma dostave ponude

Ponude koje su stigle nakon naznačenog datuma dostave ponude – neće se razmatrati.

Mjesto isporuke:

Obrtnička Komora Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 2, 49000 Krapina

Obrtnička Komora Krapinsko-zagorske županije, Magistratska 2, 49000 Krapina, nije obveznik Zakona o javnoj nabavi.

Za dodatne informacije o natječaju obratite se: Tajnik OKKZŽ: Renati Vranić

Tel: (049)/ 300-546, e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ažurirano Srijeda, 31 Siječanj 2018 12:34
 

Potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u RH“

E-mail Ispis PDF

U prostoru Hrvatske obrtničke komore (HOK), 29. siječnja, svečano je potpisan „Memorandum o razumijevanju o uspostavi partnerstva za naukovanje u Republici Hrvatskoj“ kojim je formalizirana uspostava partnerstva za naukovanje između potpisnika: Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore te domaćina, Hrvatske obrtničke komore.

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt  Erasmus + „Uključite se u EP4A: Europska partnerstva za naukovanje“, koji za cilj ima promovirati naukovanje izgradnjom partnerstva između relevantnih dionika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a njen predsjednik,  Dragutin Ranogajec u povodu potpisivanja Memoranduma naglasio je da Hrvatska obrtnička komora već 25 godina, zajedno sa svojim obrtnicima, uz potporu ministarstva nadležnog za obrt, vodi brigu o obrazovanju za obrtnička zanimanja te je ovaj trenutak razlog za zadovoljstvo jer je inicijativa HOK-a da se uspostavi partnerstvo za naukovanje prepoznata i podržana.

Značaj dokumenta koji će dati novi zamah suradnji u svrhu promicanja važnosti strukovnog obrazovanja i naukovanja, prepoznalo je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, što je svojim potpisom potvrdila i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica, dr.sc. Martina Dalić, koja je najavila izmjene i dopune  Zakona o obrtu koje bi se trebale naći u zakonodavnoj proceduri tijekom drugog kvartala ove godine, a koji će biti usmjeren vraćanju dobrih, ali zaboravljenih praksi, osobito onih vezanih uz  polaganje pomoćničkih ispita i nadzora nad provođenjem strukovne nastave kod obrtnika, odnosno u gospodarstvu.

„Ove godine namjeravamo dodijeliti 2400 stipendija za obrtnička zanimanja za koje bi isplata prvog obroka trebala ići sredinom veljače ili početkom druge polovice veljače. Za tu svrhu namijenjeno je 21 milijun kuna, što je najviše do sada. Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju dodijeljenih stipendija. Također, na raspolaganju je pet milijuna kuna za sufinanciranje mentora. Cilj je postići sinergiju između zainteresiranosti obrtnika da primaju đake na naukovanje, a kroz same stipendije, da strukovna zanimanja budu što atraktivnija đacima.“, izjavila je.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak, izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma i istaknula: “Pokrenuli smo dugo iščekivanu reformu strukovnog obrazovanja. U saborskoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju kojim ćemo osigurati gotovo milijardu kuna iz EU fondova za Centre kompetentnosti. Reforma strukovnog obrazovanja osigurat će moderne škole i napredne učenike te konačno povezati obrazovanje s tržištem rada.”

Koliki je značaj partnerstva za naukovanje za hrvatski turizam, naglasio je u svom obraćanju ministar Gari Cappelli. „Turizam je dinamična industrija koja zahtjeva fleksibilnost i brzu prilagodbu promjenama na tržištu. Upravo je stoga ovaj projekt iznimno važan jer je praktično znanje presudan čimbenik za konkurentnost u turizmu. Vjerujem da ćemo kroz ovo partnerstvo osnažiti i efikasnije provoditi učenje temeljeno na radu te ojačati poduzetničke vještine i poduzetničko razmišljanje s naglaskom na inovacije i na taj način dati veliki doprinos uspješnosti hrvatskog turizma, a time i čitavog hrvatskog gospodarstva.“

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, pozdravio je potpisivanje Memoranduma kojeg vidi kao korak naprijed u smjeru usklađivanja segmenta obrazovanja s tržištem rada. „Pitanje osiguranja kvalitetne i dostatne radne snage na tržištu rada najveći je izazov poslodavcima u Hrvatskoj. Vlada  je osigurala 2,5 milijarde kn za programe zapošljavanja, od toga 1, 6 milijarde za mjere aktivne politike zapošljavanja. Gotovo sve mjere za poticanje zapošljavanja u sebi imaju uključeno obrazovanje, a neke su fokusirane upravo na naukovanje i obrtnička zanimanja. Ovakva potpora je signal da ova Vlada na tome ozbiljno radi  te sam siguran da ćemo u tome i uspjeti.“, izjavio je.

Nakon potpisivanja  Memoranduma, održan je okrugli stol pod nazivom „Partnerstvom do kvalitetnijeg naukovanja“ na kojem se raspravljalo o  trenutačnom stanju te mogućnostima i planovima za unapređenje položaja naukovanja.

Nakon rasprave i iznesenih zaključaka, potpisana je  „Izjava o potpori partnerstvu za naukovanje“ od strane predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, strukovnih škola, županije i poslodavaca.

 


Stranica 6 od 294

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67