OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

SURADNJA KZŽ SA KOREJSKOM PROVINCIJOM CHUNGECHEONGNOM

E-mail Ispis PDF

U utorak, 28. svibnja 2019. godine u cjelodnevnom posjetu Krapinsko - zagorskoj županiji boravila je delegacija iz provincije Chungcheongnam iz Republike Koreje.

Posjet županiji započeo je prijemom u Uredu župana u Krapini, nakon čega su župan Željko Kolar i predsjednik Skupštine provincije Byong-kuk Ryou, potpisali Izjavu o suradnji izmedju županije i pokrajine. Tijekom dana, delegacija iz Republike Koreje posjetila je i Muzej krapinskih neandertalaca, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici i Bluesun hotel Kaj. Provincija Chungcheongnam je poznata po izvorima mineralne tople vode i toplicama te razvoju zdravstvenog turizma, i dodatno je zainteresirana za hrvatska iskustva. Riječ je o ekonomski drugoj najjačoj regiji u Republici Koreji.

Na sastanku sa delegacijom iz provincije Chungcheongnam-do prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josp Grilec, potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ulama te više čelnika županijskih upravnih odjela i ustanova.

Ažurirano Srijeda, 29 Svibanj 2019 10:54
 

Obavijest prijevoznicima

E-mail Ispis PDF

Temeljem niza upita naših članova vezano uz nužne kvalifikacije koje mora imati osoba koja upravlja vozilom kojim se obavlja djelatnost povremenog prijevoza putnika, u nastavku dostavljamo sljedeće:

Sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18), člankom 5., stavkom 3., propisano je da vozači koji upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola B kategorije, a koji obavljaju javni linijski prijevoz, posebni linijski prijevoz, mikroprijevoz, shuttle prijevoz ili povremeni prijevoz putnika, moraju steći početnu kvalifikaciju i osposobljavati se kroz obveznu periodičnu izobrazbu.

Pritom, osobe koje obavljaju gore navedeni prijevoz polažu početnu kvalifikaciju prema nastavnom planu i programu za vozače vozila za koja je potrebna vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE ili vozačka dozvola koja se priznaje kao istovrijedna.

Odnosno, prema postojećem Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, početna kvalifikacija uz vozačku dozvolu B kategorije odnosi se samo na obavljanje autotaksi prijevoza putnika i na iznajmljivanje vozila s vozačem. S navedenom početnom kvalifikacijom ne može se udovoljiti uvjetima za upravljanje motornim vozilima kojima se obavlja povremeni prijevoz putnika, bez obzira što je za ta vozila potrebna vozačka dozvola B kategorije.

Ažurirano Utorak, 28 Svibanj 2019 11:36
 

III. Hodočašće obrtnika Majci Božjoj Gorskoj u Loboru

E-mail Ispis PDF

Dana 26. svibnja 2019. održano je III. Hodočašće obrtnika Krapinsko-zagorske županije, Majci Božjoj Gorskoj u Loboru. Hodočašće je započelo križnim putem  od kapele sv. Antuna do crkve Majke Božje Gorske  uz predvođenje loborskog župnika, vlč. Tomice Božičeka. Misno slavlje predvodio je vlč. Silvio Koščak iz Varaždinske županije.

Okupilo se  preko 200-tinjak hodočasnika među kojima su bili predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, zamjenik župana za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, načelnica općine Lobor Ljubica Jembrih, načelnica općine Mače Mladenka Mikulec, gradonačelnica grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, potpredsjednik HOK-a  i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, predsjednik Udruženja obrtnika Zlatar Darko Varga kao i mnogobrojni dužnosnici OKKZŽ. Hodočastilo je i dvadesetak obrtnika sa predsjednicom Područne obrtničke komore  Koprivničko-križevačke županije Irenom Kovačić i predsjednikom Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipom Bučarom.

Ovo svetište nije samo izuzetno važno mjesto hodočasnicima već i svima onima koje zanima povijest i arheologija. Jer upravo su u ovom malenom svetištu pronađeni povijesni ostaci iz mnogih dalekih vremena:

  • antički poganski hram (3.st.),
  • starokršćanska bazilika s krstionicom (5.st.),
  • starohrvatske drvene crkve (8. i 9. st.),
  • predromaničke (kraj 9.st.) te
  • kasnoromaničke (13.st.) na čijim je temeljima sagrađena i današnja gotička crkva (14.st.) barokizirana u 17.st.
  • Starohrvatski pleter koji je vrlo česta pletena ornamentika u Dalmaciji također je pronađena u svetištu.

Sve ovo pokazuje važnost najstarijeg marijanskog svetišta u sjevernoj Hrvatskoj te će se zasigurno u 2019. godini okupiti još veći broj hodočasnika.

Ažurirano Utorak, 28 Svibanj 2019 11:28
 

Raspisan natječaj za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna.

Na javni natječaj mogu se prijaviti mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici, isključivo trgovačka društva i obrti registrirane djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti NKD 2007 u područjima: Prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnja proizvoda od slame i pletarskih materijala (C16) i Proizvodnja namještaja (C31).

Izjava potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića:

„I ove godine smo osigurali bespovratna sredstva za poduzetnike koji se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja. Sredstva su namjenska i služe za kupovinu opreme, strojeva, izgradnju ili obnovu objekata, kupnju  informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih i proizvodnih procesa, razvijanje novih proizvoda, ali i za sudjelovanje na sajmovima. U slučaju da iznos traženih potpora bude veći od 40 milijuna kuna, osigurat ćemo dodatna sredstva“.


Prihvatljivi troškovi ulaganja u proizvodnu tehnologiju i proizvodno-poslovni objekt sufinanciraju se 70%, a u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju za poboljšanje poslovnih i proizvodnih procesa, razvoj novog proizvoda i sudjelovanje na sajmu ili izložbi sufinanciraju se 80% od ukupne vrijednosti prihvatljivog troška.


Najniži iznos potpore koji podnositelj prijave može tražiti je 20 tisuća kuna, a  najviši iznos potpore je 1,4 milijuna kuna.

Javni natječaj raspisan je na temelju Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za 2019. godinu, a otvoren je do 19. lipnja 2019. godine.

Natječaj možete pročitati ovdje, a sve dodatne informacije o pripremi i podnošenju prijave na javni natječaj mogu se zatražiti putem elektroničke pošte:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Ažurirano Petak, 24 Svibanj 2019 11:42
 

Prezentacija Austrije kao poslovnog odredišta

E-mail Ispis PDF

Austrijska agencija za promicanje investicija ABA-Invest in Austria organizira besplatnu prezentaciju na kojoj će s bečkom agencijom za promicanje gospodarstva Vienna Busines Agency izložiti brojne prednosti poslovnog nastana u Austriji.

Prezentacija će se održati 11. lipnja od 16:00 do 18:30 sati, u Matis Absolut Lounge (Trg Stjepana Radića 3, Zagreb). Sudjelovanje na prezentaciji je besplatno, a prijave se zaprimaju do 10. lipnja na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ažurirano Petak, 24 Svibanj 2019 08:29
 


Stranica 6 od 355

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40