OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Održan sastanak s predstavnicima udruga ugostitelja

E-mail Ispis PDF

Ugostitelji dali podršku traženjima Hrvatske obrtničke komore

Povodom 4. kruga porezne reforme te najavljenog javnog savjetovanja na tu temu predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec na sastanak je primio predstavnike udruga ugostitelja.

Sastanku su prisustvovali Marin Medak, iz Nezavisne udruge ugostitelja, Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split te Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poslodavaca poduzetnika. Ugostitelji su podržali dugogodišnji rad Hrvatske obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na unaprjeđenju struke, ali i prijedloge HOK-a za 4. krug poreznog rasterećenja gospodarstva. Posebno je istaknut zajednički stav oko sljedećih zahtjeva:

  1. Snižavanje stope poreza na dohodak s trenutnih 24% na 18%
  2. Priznavanje troška reprezentacije u 100% iznosu
  3. Neoporezivi tretman napojnica u gospodarstvu

Navedene mjere koristit će ne samo ugostiteljima, već cjelokupnom gospodarstvu, poslodavcima, radnicima i građanima Republike Hrvatske. Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što se snižavanjem porezne stope u ugostiteljstvu i onim ugostiteljskim objektima koji nemaju u ponudi pripremu i posluživanje hrane omogućio niži PDV sukladno Zakonu o hrani. Predsjednik HOK-a je argumentirano objasnio nazočnima kako mjere koje HOK predlaže imaju cilj rasteretiti gospodarstvo u cjelini i da je njihov učinak dugoročan. Sudionici sastanka, podržavajući predstavljene mjere posljednjih poreznih rasterećenja, izrazili su zabrinutost da će učinak jednog dijela predloženih mjera biti zanemariv, a dodatno će administrativno opteretiti poduzetnike u prilagodbi poreznih knjiga. Svi prisutni složni su u stavu da je potrebno ukazivati nadležnim tijelima na očekivane poteškoće i dodatne troškove koje minimalne mjere mogu izazvati kao i da je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju odluka Vlade i zakonskim izmjenama kojima se uvjeti poslovanja poboljšavaju.

Ažurirano Srijeda, 31 Srpanj 2019 13:32
 

Ograničenje teretnog prometa vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase na cestama u Sloveniji

E-mail Ispis PDF

Slijedom donošenja uredbe od strane Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije, kojom su se od 1. lipnja uvela ograničenja teretnog prometa vozilima iznad 7,5 tona najveće dopuštene mase na glavnim prometnicama Postojna-Jelšane i Kozina-Starod (relacija prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak u Hrvatskoj) i na glavnim i regionalnim cestama u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, održan je niz sastanaka s ciljem rješavanja nastale situacije za prijevoznike.

Na navedenim sastancima predstavnika Hrvatske i Slovenije, kako na ministarskoj tako i na operativnoj razini, u koje je aktivno bila uključena  Hrvatska  obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora, konkretizirani su zaključci koji će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine. Tako je na zadnjem sastanku održanom 24. srpnja 2019., odlučeno kako se na sljedeće granične prijelaze uvode dopuštenja:

GP Rupa i Pasjak moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Ličko-Senjska županija, i dalmatinske županije (Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija),

GP Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Međimurska županija Varaždinska županija,

GP Lupinjak i Razvor moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji.

 

Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora  u stalnom su kontaktu s prijevoznicima i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, te će i nadalje ulagati napore da se nađu adekvatna rješenja za sve hrvatske prijevoznike kako bi se omogućila sloboda kretanja roba i jednako postupanje prema svim prijevoznicima bez obzira na registraciju vozila.

 

Usvojen zahtjev Hrvatske obrtničke komore

E-mail Ispis PDF

Usvojen je zahtjev Hrvatske obrtničke komore (HOK) o smanjenju poreza s 25% na 13% u ugostiteljstvu! Ustrajno zalaganje HOK-a urodilo je plodom i napokon je ugostiteljima snižavanjem stope PDV-a s 25% na 13% na pripremu i posluživanje hrane omogućena konkurentnost u odnosu na zemlje u okruženju.

Nadalje, HOK smatra da su neke od predloženih mjera djelomično i nejasno rješenje za stvarno rasterećenje gospodarstva. Ipak, vjerujemo da će se postići konsenzus i oko drugih traženih mjera potrebnih našim obrtnicima.

Iste bi sinergijskim učinkom omogućile konkurentnije poslovanje, a time i viši životni standard svih građana Republike Hrvatske. Za te mjere rasterećenja Hrvatska obrtnička komora će i dalje nastaviti lobirati.

HOK i dalje ustraje s traženjem da se porez s 25% ne snižava na 24% jer smatramo da od istog neće biti nikakve posebne koristi već će se samo dodatno opteretiti gospodarstvo u prilagodbi poslovnih knjiga. HOK očekuje i da će se razmotriti i smanjenje poreza na dohodak koje će omogućiti povećanje plaća za veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana.

Ažurirano Petak, 26 Srpanj 2019 13:20
 

Novi ispitni rok za prijevoznike u rujnu

E-mail Ispis PDF

Sljedeći ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  - “Upravitelj prijevoza“ održat će se u subotu, 07. rujna 2019. godine, u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 8. rujna 2019.

Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 23. kolovoza.

Povjerenstvo je dužno uputiti polaznicima pisani dopis za pristupanje ispitu najkasnije 7 dana prije početka ispita.

Za prijavu ispita potrebno je dostaviti ispunjenu prijavnicu i potvrdu o uplati. Prijavnica i podaci za uplatu mogu se preuzeti s web stranice HOK-a, na poveznici: http://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike.

Obavještavamo Vas da se više ne koristi katalog pitanja i odgovora izdanje prosinac 2013. već novo izdanje Kataloga pitanja i odgovora izdanje srpanj 2019.

Za pripremu kandidata za polaganje ispita o stručnoj osposobljenost koriste se:

  • Katalog pitanja izdanje srpanj 2019.
  • Katalog pitanja i odgovora izdanje srpanj 2019.

Katalog pitanja može se preuzeti sa web stranice HOK-a, na poveznici: https://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike. Katalog pitanja i odgovora moguće je naručiti  iz HOK-a uz naknadu u iznosu od 100,00 kuna (na istoj uplatnici kojom se uplaćuje naknada za polaganje ispita, upisati iznos od 1.600,00 kuna i “Katalog pitanja i odgovora“ će biti poslan na adresu poštom).

 

Reakcija na najavljene mjere porezne reforme

E-mail Ispis PDF

HOK: Mjere koje se predlažu i dalje ostaju kozmetičke te neće koristiti niti gospodarstvu niti građanima

Nastavno na nacrt četvrtog kruga porezne reforme predstavljen koalicijskim partnerima i medijima poručujemo ministru financija, Vladi RH i javnosti da najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo Republike Hrvatske. Mjere koje se predlažu i dalje su kozmetičke iako je Hrvatska obrtnička komora (HOK) jasno definirala one koje bi doista pomogle poduzetnicima, a posljedično povećale i životni standard stanovnika Republike Hrvatske.

Najavljeno smanjenje poreza na dohodak za mlađe od 30 godina neće mnogo utjecati na kvalitetu života i poslovanja mladih, koji prosječno u dobi od 26 godina završavaju visoko obrazovanje, a također neće donijeti dostatan zamah onima koji započinju vlastiti posao. Nejasno je kako će to pravo realizirati mladi koji na primjer otvore obrt u 20. godini. Ukoliko  neće moći koristiti navedene olakšice, pitamo se uvode li se opet mjere koje će selektivno i diskriminatorno djelovati na poduzetništvo.

Naše traženje i dalje ostaje smanjenje stope poreza na dohodak s 24% na 18%,  koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. To je način na koji će se poboljšati položaj zaposlenika.

Također iskazujemo bojazan, da se ukidanjem poreza na potrošnju lokalnoj samoupravi stvara prostor za povećanje prireza, kojim će se pokušati nadomjestiti manjak prihoda u proračunu, što će osjetiti i naši sugrađani i naši gospodarstvenici.

Iznova naglašavamo važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25% na 13% i inzistiramo da ova mjera bude konačno uvrštena u ovaj krug porezne reforme. Umjesto snižavanjem opće stope PDV-a s 25% na 24% od 01. siječnja 2020. godine, predlažemo da se poradi na sinergijskom učinku pametnim kombiniranjem ciljanih mjera. Rezultat smanjivanja stope PDV-a za 1% bit će značajan manjak sredstava u državnom proračunu, a novčanik prosječnog građanina neće osjetiti ovo minimalno rasterećenje

 


Stranica 5 od 361

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8