OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Održana sjednica Skupštine UO Bedekovčina

E-mail Ispis PDF

U utorak 27. studenog 2012. godine održana je sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Bedekovčina. Na radnom dijelu Skupštine donesene su Odluke o usvajanju rebalansa Financijskog proračuna za 2012. godinu, Programa rada za 2013. godinu i  Financijski proračun za 2013. godinu. Nakon radnog dijela Skupštine, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, g. Davor Pleško uručio je priznanja obrtnicima koji obilježavaju 20, 25 i 35 godina u obrtništvu. Tako su priznanje za 20 godina u obrtništvu dobili: Jasenka Hranić, Vera Ivančir, Štefanija Videk, Zdravko Mlakar i Ivan Vidiček, za 25 godina u obrtništvu: Stanislav Kolarić i za 35 godina u obrtništvu: Ivan Gorički.

Ažurirano Srijeda, 28 Studeni 2012 13:48
 

Osmi susret trgovaca HOK-a 5. prosinca

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora ove godine organizira tradicionalni, 8. susret trgovaca, koji će se održati 5. prosinca s početkom u 11.00 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Ilica 49.

Kroz stručna izlaganja i raspravu, na skupu će se razmotriti brojne teme vezane uz obavljanje trgovačke djelatnosti, s posebnim naglaskom na aktualno stanje hrvatske trgovine i perspektive razvoja, te na strategiju opstanka male trgovine. Očekuje se nazočnost preko 150 sudionika, a skupu će prisustvovati, osim velikog broja trgovaca iz cijele Hrvatske i predstavnici gospodarstva i institucija te nekoliko ministarstava.

U programu su, uz uvodno izlaganje predsjednika Ceha trgovine HOK-a Borisa Vukelića, predviđena i izlaganja dr. Stipe Lovreta, redovnog profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na temu "Kako da se mala trgovačka poduzeća i obrtnici održe na tržištu", zatim Stipana Bilića, direktora Kondina, udruženja hrvatskih konditora "Uređivanje tržišta u funkciji razvoja", prezentacija programa ”Obrtnik i partner”, izlaganje člana Ceha trgovine HOK-a Mladena Županića na temu "Trgovačka problematika iz prakse". Skup će završiti raspravom i usvajanjem zaključaka.

Organizacijski odbor:
- Dragutin Grabrović, predsjednik Organizacijskog odbora i podpredsjednik HOK-a
- Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine HOK-a
- Marija Subota, član Ceha trgovine HOK-a
- Mladen Županić, član Ceha trgovine HOK-a

Pokrovitelji 8. susreta trgovaca su Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poduzetništva i obrta, a medijski pokrovitelj časopis Suvremena trgovina i portal Suvremena.hr.

Ažurirano Utorak, 27 Studeni 2012 12:04
 

Sabor usvojio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom

E-mail Ispis PDF

Hrvatski sabor na 6. sjednici održanoj 23. studenoga usvojio je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom. HOK upozorava na visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni i održavanja, kao i na visoke kazne. Ujedno traži se odgoda primjene Zakona za sve obveznike fiskalizacije do 1. srpnja 2013.

Člankom 37. Zakona definirani su datumi stupanja na snagu za pojedine kategorije:

(1) Od 1. siječnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju, te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

(2) Od 1. travnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije, koji nisu obuhvaćeni stavkom 1. ovoga članka, i to obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.

(3) Od 1. srpnja 2013. godine obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.

Vezano za donošenje Zakona, predsjednik Dragutin Ranogajec istaknuo je zabrinutost što će obrtnici imati visoke troškove uvođenja fiskalnih blagajni, neizbježne izvanredne troškove nadogradnje i kasnijih popravaka uređaja i softvera, pod prijetnjom prekršajnih kazni do 500.000 kuna. U nekim je zemljama u troškovima uvođenja fiskalnih blagajni participirala država, a Hrvatska obrtnička komora zalaže se za takav model.

Stoga HOK poziva Ministarstvo financija i Poreznu upravu na razumijevanje prilikom početnih nadzora kod primjene Zakona. Više edukacije, a manje represije pravi je put koji će dati rezultate, jer obrtnici su na svim razinama, a ne samo u turizmu i ugostiteljstvu, zainteresirani za dostizanje visoke kvalitete i konkurentnosti u poslovanju.

Na 25. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, održanom 19. i 20. studenoga u Termama Tuhelj, Ceh ugostitelja usvojio je niz zaključaka, među kojima je i jedan vezan za fiskalizaciju: Ceh podržava Konačni prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, s tim da se primjena Zakona za ugostiteljstvo, odnosno za sve obveznike fiskalizacije odgodi do 1. srpnja 2013. godine, kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu. Smatramo da bi trebalo smanjiti predviđene kazne za prekršaje. Također, s obzirom na predviđene troškove uvođenja fiskalnih blagajni, tražimo njihovo subvencioniranje.

Tekst Zakona u privitku.

Attachments:
Download this file (Zakon PZ.pdf)Zakon PZ.pdf[ ]337 Kb
Ažurirano Utorak, 27 Studeni 2012 12:00
 

Veliki interes za predavanje o aktualnim Zakonima

E-mail Ispis PDF

U ponedjeljak, 26. studenoga u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održano je predstavljanje Konačnog Prijedloga Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i novog Ovršnog zakona.

Organizatori Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i HGK –ŽK Krapina u suradnji s MF-PU-Područni ured Krapina i FINA-om , ovo predstavljanje su namijenili svim zainteresiranim članovima. Interes gospodarstvenika bio je, prema očekivanjima, velik (ukupno preko 200 nazočnih predstavnika obrta i  poduzeća Krapinsko-zagorske županije).

Jasna Kropf, pročelnica Porezne uprave-Područnoga ureda Krapina predstavila je obveze obrtnika i poduzetnika koje proizlaze temeljem primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Sandra Tripović, samostalna savjetnica iz FINA-e predstavila je temu o digitalnim certifikatima u procesu fiskalizacije, dok je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i novi Ovršni zakon predstavila Sandra Cindrić, samostalna savjetnica iz FINA-e.

Po završetku predstavljanja članovi Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i HGK-ŽK imali su priliku za postavljanje brojnih pitanja vezanih za prezentirane Zakone.

Ažurirano Utorak, 04 Prosinac 2012 13:53
 

VEČER OBRTNIKA UO GRADA ZABOKA

E-mail Ispis PDF

U  petak 23. studenog 2012. godine održana je tradicionalna Večer obrtnika grada Zaboka u ugodnom ambijentu restorana „Zaboky“. Uz članove udruženja druženju su se odazvali i gosti, gradonačelnik grada Zaboka g. Ivan Hanžek, predsjednik HOK-e g. Dragutin Ranogajec, predsjednik OKKZŽ-e g. Davor Pleško, predsjednici udruženja obrtnika naše županije, gospođa Marijana Gorupec ispred Zagrebačke banke, te ravnateljica zabočkog dječjeg vrtića Zipkica gospođa Dijana Lovinčić- Crnković.

Svečana večer bila je i prigoda za podjelu priznanja obrtnicima koji u ovoj godini slave obljetnicu rada u obrtništvu i koji uredno podmiruju komorski doprinos. Večeri se nisu odazvali svi slavljenici, pa su za deset godina rada u obrtništvu dodijeljena priznanja Anželiki Duk, Ljubici Tršinski i Bruni Gudanu. Za petnaest godina rada priznanje su primili Marina Šegina, Marijan Herceg, Željko Poštek i Darko Antolković. Slavljenicima je priznanja uručio predsjednik Udruženja obrtnika grada Zaboka g. Tomislav Mihelić.

Za dvadeset godina rada u obrtništvu priznanje je primio Miro Čaržavec, a za dvadeset pet godina rada Štefica Očić i Tomislav Mihelić. Priznanja je uručio predsjednik OKKZŽ-e g. Davor Pleško.

Za trideset godina rada u obrtništvu iz  ruku predsjednika HOK-e g. Dragutina Ranogajca priznanje su  primili obrtnici Željko Škrlec i Ivica Cakol.

Na inicijativu Upravnog odbora Udruženja ova večer osim druženja imala je i humanitarnu notu, pa je uspješno provedena akcija sakupljanja sredstava za kupnju opreme dječjem vrtiću Zipkica iz Zaboka. Večer je protekla u ugodnom druženju i nadamo se sljedećoj iduće godine.

Ovom prilikom zahvaljujemo svima na odazivu i njihovim prilozima.

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Studeni 2012 14:55
 


Stranica 337 od 409

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9