OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

24. KONGRES UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA HOK-A

E-mail Ispis PDF

Predstavnici Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije sudjelovali su na 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Nakon osvrta na ovogodišnju sezonu, uočavanja najvećih problema u ugostiteljstvu, nastojanja da se u narednom razdoblju poslovanje u ovoj struci poboljša, iznesen je niz problema i prijedloga od strane predsjednika cehova obrtničkih županijskih komora, vodstva Ceha HOK-a, predstavnika ministarstava, školstva, drugih institucija i ostalih sudionika. Ujedno ovom prigodom ističemo slijedeće usvojene zaključke ovog kongresa:

1. Nastavno na dugogodišnja traženja ugostitelja za smanjenjem stope PDV-a te skorog pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, tražimo da se u skladu sa predpristupnim ugovorom i obavezom da se porezni sustav RH uskladi sa Direktivom 2006/112/EC, te izmjenama iste iz 2009. godine, omogući donošenje niže stope PDV-a na hranu u iznosu od 8%, u skladu sa traženjima ugostiteljskog sektora.

2. Dosadašnji rezultati u obrazovanju za obrtništvo, kao i uloženi resursi u cilju podizanja kvalitete obrazovanja u području ugostiteljstva i turizma, daje nam za pravo, pa čak i obvezuje da inzistiramo na jedinstvenom modelu obrazovanja, jer znanja i vještine nužne za samostalno obavljanje ugostiteljske djelatnosti učenici mogu steći samo kroz neposredan rad u pravoj životnoj situaciji i uz veliki broj sati praktične nastave.

3. Kao i u mnogim drugim strukama, nelegalni rad u ugostiteljskoj djelatnosti odnosi veliki dio mogućih prihoda. Djelomično ili potpuno ilegalni objekti nude gostima uslugu upitne kvalitete, često poslujući samo kroz vremenski atraktivni dio sezone, bez poštivanja kategorizacije objekata, palete usluga hrane i pića koja nisu primjerena pojedinim vrstama objekata, te bez udovoljavanja minimalno tehničkih uvjeta. 
Potrebno je potaknuti od lokalne razine na više, cijeli sustav obrtničkih komora i udruženja obrtnika, cehova i sekcija ugostitelja u sprečavanju svakog nelegalnog načina poslovanja, kako bi se zaštitila struka i legalno poslovanje.

4. U slučajevima organiziranja prigodnih događanja poslodavac često puta ima potrebu angažirati veći broj radnika od onih stalno zaposlenih. U cilju omogućavanja angažiranja radnika za poslove koji se obavljaju povremeno, tražimo da se Ugovorom o dijelu ili na drugi način omogući ovakvo povremeno zapošljavanje.

5. U skladu sa izmjenama Zakona o trgovini, predlažemo izmijene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na način da se minimalno tehnički uvjeti vežu uz ugostiteljski objekt, a ne uz osobu, vlasnika ili korisnika tj. da se u slučajevima nastavka obavljanja iste djelatnosti u istom objektu od strane novog korisnika ne bi trebali ishoditi novi minimalno tehnički uvjeti.

6. Sljedeći, 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, održat će se 2012. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ažurirano Srijeda, 16 Studeni 2011 10:11
 

UO PREGRADA NA SAJMU U KRIŽEVCIMA

E-mail Ispis PDF

Proteklog vikenda obrtnici Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić, kojima su se pridružili obrtnici  iz UO Krapinske Toplice, a na poziv Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, posjetili su 14. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije.  Posjetu sajma prethodilo je razgledavanje grada Križevaca u pratnji vodiča, nakon kojega su obrtnici prisustvovali "Martinjskim spelancijama" krštenju mošta po znamenitim "Križevačkim štatutima" koje se održavalo u sklopu sajma. Razgledavši sajam, zadovoljni što su  družeći se ugodno  proveli jedan lijep  jesenski dan, uputili su se prema Pregradi. Pred kraj putovanja, Predsjednik Udruženja obrtnika, gospodin Milan Burić, zahvalio se svima, a posebno kolegama iz UO Krapinske Toplice, na druženju, te izrazio nadu da će takovih zajedničkih susreta sa obrtnicima susjednih udruženja biti češće.

Ažurirano Srijeda, 16 Studeni 2011 10:01
 

OBAVIJEST OBRTNICIMA CVJEĆARSKE DJELATNOSTI

E-mail Ispis PDF

Obrtnička komore Krapinsko-zagorske županije skreće pažnju obrtnicima cvjećarske djelatnosti na prezentaciju „Advent u MBMu“ koja će se održati 13. studenog u 13 sati u vrtnom centru MBM, Dolenica 8, Lučko-Zagreb pozvani su  svi zainteresirani cvjećari / floristi i drugi potencijalno zainteresirani za ovu branšu.

Prezentacija je besplatna i ima svog specijalnog gosta - prvaka Slovenije u cvjetnom dizajnu Matjaža Beguša, a dizajneri Smithers-Oasisa predstavit će asortiman – spužve, alate za oblikovanje, razne sprejeve i ostale proizvode i pomagala.

Cilj ove prezentacije je predstaviti kreacije kakve se izrađuju u vrijeme Adventa, s naglaskom na kvalitetu koju organizator smatra itekako važnom.

Povodom ovog događaja i popratne izložbe, cvjećarima se odobravaju i posebni popusti, koji će tom prigodom također biti predstavljeni.

 

Zaštita osobnih podataka – predlošci evidencija zbirki

E-mail Ispis PDF

Zaštita osobnih podataka u Republici Hrvatskoj regulirana je Zakonom o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08) te pratećim uredbama, od kojih ističemo Uredbu o načinu vođenja i obrascu evidencije o zbirkama osobnih podataka (NN 105/04).

Zakon obvezuje sve pravne i fizičke osobe koje obrađuju podatke o fizičkim osobama da sa podacima postupaju na propisani način, dakle i obrtnike sa svim onim podacima koje o fizičkim osobama prikupljaju za potrebe poslovanja u obrtu.

Jedna od propisanih obveza je prijaviti svaku zbirku osobnih podataka Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Prijava se vrši putem propisanog obrasca „Evidencija o zbirci osobnih podataka“.

Najčešće se kod obrtnika kao podaci koje prikupljaju pojavljuju podaci o radnicima te podaci o kupcima i dobavljačima. Napominjemo da je za male poslodavce koji zapošljavaju do najviše pet radnika propisana iznimka kojom su oslobođeni obveze prijavljivanja zbirke osobnih podataka, koje su neovisno o broju radnika dužni voditi prema propisima Zakona o radu. Za kupce i dobavljače, zbirkom osobnih podataka smatraju se samo podaci o fizičkim osobama, uključivo i druge obrtnike.

O ovim obvezama informacije smo u nekoliko navrati davali putem Obrtničkih novina. Tijekom ove godine, sekcija intelektualnih usluga organizirala je edukaciju o zaštiti osobnih podatka i nakon seminara provela konzultacije sa Agencijom za zaštitu osobnih podataka, rezultat čega su predlošci evidencija o zbirkama osobnih podataka kao primjeri popunjenih obrazaca za zbirke o radnicima te o kupcima i dobavljačima.

Tako usklađeni primjeri dostupni su u Udruženjima obrtnika.

Posebno ističemo da Agencija ima pravo upozoriti ili opomenuti voditelja zbirke osobnih podataka, korisnika i izvršitelja obrade na nezakonitosti u obradi osobnih podataka ukoliko prilikom obavljanja nadzora utvrdi da su povrijeđene odredbe zakona kojima se uređuje obrada osobnih podataka, te može narediti njihovo uklanjanje u roku, privremeno zabraniti obradu podataka ili narediti brisanje podataka.

Prekršajne kazne mogu se izreći u rasponu od 20.000,00 kn do 40.000,00 kn.

Ažurirano Petak, 11 Studeni 2011 12:02
 

OKKZŽ UPUTILA PRIJEDLOGE MJERODAVNIM INSTITUCIJAMA KZŽ

E-mail Ispis PDF

Dana 10. studenoga 2011. godine Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije je temeljem inicijative Ceha prijevoznika i Sekcije putničkog prijevoza uputila prijedlog rješenja u svezi ishitrene i neorganizirano donesene Odluke o zatvaranju za prometa cestovnog mosta na dionici državne ceste D1 u Mokricama, donesene od nadležnih institucija. Sukladno činjenici kako zatvaranje za promet cestovnog mosta na navedenoj dionici predstavlja značajan gubitak za obrtničke djelatnosti, te kako je ovim postupkom ugroženo poslovanje velikog dijela obrtnika naše Županije u ime članstva Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije pozdravljano je donošenje Odluke o hitnom postavljanju pontonskog mosta. Nastavno navedenom mjerodavnim institucijama Krapinsko-zagorske županije Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije uputila je inicijativu za donošenje slijedećih rješenja:

1. Budući se radi o dugotrajnoj rekonstrukciji cestovnog mosta na dionici državne ceste D1 u Mokricama smatramo da je obavezno potrebno što hitnije osposobiti pontonski most za prometovanje, logično za sve sudionike prometa pritom osobito skrećemo pažnju na obavezno omogućavanje prometa vozilima bruto težine do 40  tona. Ističemo kako novonastali troškovi i poteškoće u poslovanju cjelokupnog gospodarstva (obrtnika i poduzetnika) na nivou Županije i RH za velik broj gospodarskih djelatnosti navedenih razina predstavlja značaj i opravdan razlog da se uvaži naš prijedlog.

2. Temeljem gore navedenom rješenju, te u vremenu dok se ne izgradi pontonski most za sve sudionike prometa  pokrećemo inicijativu da se omogući promet u pravcu Veliko Trgovišće-Gubaševo za prijevoznike-vlasnike vozila velike nosivosti do 40 tona s područja Krapinsko-zagorske županije, koji nisu u tranzitu, a sjedišta obrta su im vezana za navedeni pravac. Budući dijelovi jedinog ponuđenog pravca kroz Sveti Križ Začretje-Zabok predstavljaju veliku opasnost za sigurnost odvijanja prometa navedenih vozila velike nosivosti i ovaj prijedlog smatramo opravdavajućim. Kao primjer ističemo obrtnike prijevozničke djelatnosti sa sjedištem u Zaboku, Pregradi, Humu na Sutli, Desiniću, Klanjcu i sl. Nastavno, prilikom registracije prijevoznici snose troškove osiguranja i cestarine  na sveukupnu prosječnu nosivost  25 tona, čime su im davanja velika, stoga je ovo jedan od bitnih činjenica za prihvaćanje navedenog rješenja.

Temeljem činjenice kako su navedeni prijedlozi rješenja više nego opravdani s gledišta sigurnosnog prometovanja i gospodarskog aspekta ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije ističemo kako se iskreno nadamo da će ista biti i uvažena od strane mjerodavnih  institucija Krapinsko-zagorske županije!

 

 


Stranica 302 od 341

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31