OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Smanjeni iznos tarifnih stavki za prijenos i distribuciju elek. energije za poduzetništvo u 2019. g.

E-mail Ispis PDF

Procjenom HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija) da u ovom trenutku efekt smanjenja prihoda od tarifnih stavki treba prioritetno usmjeriti u korist industrijskih kupaca električne energije (poduzetništva), koji su usporednom analizom na razini EU i regije identificirani kao korisnici hrvatskog elektroenergetskog sustava koji plaćaju neproporcionalno visoke mrežarine (naknade za prijenos i distribuciju).

Isto tako procijenjeno je da efekt smanjenja prihoda od tarifnih stavki neće utjecati na investicijsku sposobnost HOPS-a i HEP-ODS-a - jer usprkos efektivnom smanjenju planskih prihoda planirani novčani tijek oba operatora ostaje pozitivan te oba operatora ostvaruju dobit iz poslovanja.

Ažurirano Petak, 28 Prosinac 2018 07:27 Više...
 

Čestitka OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

 

ČESTIT  BOŽIĆ,

I USPJEŠNU NOVU  2019. GODINU ŽELI VAM

OBRTNIČKA KOMORA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

Ažurirano Petak, 21 Prosinac 2018 13:30
 

HOK i HEP opskrba d.o.o. potpisali sporazum o nastavku suradnje

E-mail Ispis PDF

Temeljem Sporazuma Hrvatske obrtničke komore (HOK) s HEP Opskrbom d.o.o. koji su 20. prosinca u Zagrebu potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i direktorica HEP Opskrbe d.o.o. Tina Jakaša, nastavlja se uspješna trogodišnja suradnja HOK-a i HEP Opskrbe d.o.o u okviru projekta HOK Zajednička nabava.

Članovima HOK-a kao i svim djelatnicima i pravnim osobama unutar komorskog sustava HOK-a, HEP Opskrba d.o.o. osigurat će nižu cijenu električne energije na području cijele Republike Hrvatske. Sklopljenim Sporazumom o daljnjoj suradnji HEP Opskrba d.o.o. nudi i nove pogodnosti u vidu proizvoda Hepi Partner.

„Produljenjem ove uspješne trogodišnje suradnje s HEP Opskrbom d.o.o. omogućit će se daljnje ostvarivanje značajnih ušteda osiguravanjem povlaštenih cijena električne energije što će svakako utjecati i na smanjenje troškova poslovanja obrtnika. Proširenje paketa pogodnosti uključenih u Sporazum osigurat će dodatne benefite za sve obrtnike. Važno je našim članovima omogućiti kvalitetnu ponudu u projektu HOK Zajednička nabava i zato nam je drago imati strateškog partnera poput HEP Opskrbe d.o.o.“, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec.

„Ove godine proširili smo ponudu za zaposlenike obrtnika, koji uz postojećih 5 % popusta, ostvaruju i dodatnih 5 % popusta na cijenu električne energije za svoje kućanstvo u tarifnom modelu Hepi. Veseli me što ćemo i na ovaj način dati svoj doprinos kvalitetnijem poslovanju obrtnika, a nižim računima za električnu energiju rasteretiti kućne budžete obrtnika i njihovih zaposlenika. Ova suradnja je pokazatelj da, osim dobrih ponuda za velike kupce, HEP Opskrba ima i tržišno najpovoljnije uvjete za male i srednje poduzetnike te kućanstva.“  izjavila je direktorica HEP Opskrbe, Tina Jakaša.

Uvjeti sklopljenog Sporazuma stupaju na snagu 01. veljače 2019. godine, a za ostvarivanje pogodnosti osiguranih ovim Sporazumom potrebno je ispuniti online obrazac koji se nalazi na web stranici hepi.hep.hr ili kontaktirati besplatan broj telefona 0800 52 55.

Ažurirano Petak, 21 Prosinac 2018 08:31
 

Usvojene izmjene i dopune Zakona o poslovima u prostornom građenju

E-mail Ispis PDF

Naporima Hrvatske obrtničke komore omogućeno jednostavnije poslovanje za obrtnike u građevini

Hrvatska obrtnička komora od samog početka se borila za izmjenu Zakona o poslovima u prostornom uređenju i gradnji, na način da Zakon prepozna vrijednost majstorskih ispita te da obrtnicima omogući jednostavnije poslovanje u onom segmentu obavljanja građevinske djelatnosti za koju su stekli obrazovanje i položili majstorski ispit.

Na sjednici Sabora Republike Hrvatske, održanoj 11. prosinca 2018., zaključeno je i usvojeno drugo čitanje Izmjena i dopuna Zakona o poslovima u prostornom uređenju i gradnji.

Zakon o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji donesen 2015. godine obrtnicima je stvarao velike probleme na terenu. Zakon se od strane raznih dionika tumačio na različite načine, a obrtnicima u većini slučajeva nametao nepotrebnu i skupu obavezu zapošljavanja inženjera – voditelja radova, makar na par sati tjedno.

Stoga je sa zadovoljstvom dočekana prva izmjena ovog Zakona, u kojem je, unesen novi članak 25. a):

(1)  Poslove vođenja manje složenih radova, osim osobe iz članka 25. ovoga Zakona, može obavljati osoba koja je završila odgovarajuću srednju školu po programu za tehničara odgovarajuće struke te ima najmanje pet godina radnog iskustva u struci i položen stručni ispit, odnosno osoba koja ima položen majstorski ispit ili priznati majstorski status iz područja graditeljstva koja te poslove obavlja u okviru svojeg majstorskog zvanja.

(2)   Manje složene radove koje vode osobe iz stavka 1. ovoga članka propisat će ministar pravilnikom.

Nadamo se da će se spomenutim pravilnikom na adekvatan način prepoznati oni radovi koje obrtnici s položenim majstorskim ispitom uobičajeno obavljaju te sukladno tome mogu i voditi. O savjetovanju o tekstu navedenog pravilnika i njegovoj objavi bit ćete pravovremeno obaviješteni.

 

Prelazak operezivanja dohotka na paušalno oporezivanje

E-mail Ispis PDF

Podizanjem praga za obrte s paušalnim oporezivanjem dohotka  na 300.000,00 kuna godišnjeg prihoda odnosno njegovim izjednačavanjem s pragom za ulazak u sustav PDV-a, došlo je do povećanog interesa obrtnika za ulazak u sustav paušalnog oporezivanja dohotka.

Mnoge obrtnike obveznike poreza na dohodak i vođenja poslovnih knjiga u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak, a koji imaju godišnje naplaćene prihode manje od 300.000,00 kuna sve više privlači mogućnost paušalnog oporezivanja dohotka obrta, pa razmišljaju o prelasku na taj način oporezivanja. Prije svega to su jednostavnost vođenja poslovnih knjiga, kao i nešto niži troškovi obveznih davanja, naročito doprinosa za obvezna osiguranja obrtnika. Detaljnije o načinu poslovanja obrta s paušalnim oporezivanjem možete se upoznati na web stranici HOK-a u rubrici Obrtnička početnica:

https://www.hok.hr/gospodarstvo/obrtnicka_pocetnica/pausalno_oporezivanje_dohotka

 

Ažurirano Srijeda, 19 Prosinac 2018 08:18 Više...
 


Stranica 4 od 332

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40