OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

OKKZŽ organizira posjet 44. Međunarodnom sajmu građevinarstva SEEBBE u Beogradu 21.-22.04.2018.

E-mail Ispis PDF

Sukladno zaključku Ceha graditeljstva OKKZŽ i Upravnog odbora OKKZŽ, te zahvaljujući financijskim sredstvima Krapinsko-zagorske županije, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) organizira  posjet 44. MEĐUNARODNOM SAJMU  GRAĐEVINARSTVA SEEBBE u Beogradu u terminu od 21. i 22. travnja 2018. godine (subota i nedjelja). Zainteresirani obrtnici – članovi OKKZŽ sve dodatne informacije kao i program mogu dobiti u svojim matičnim Udruženjima obrtnika OKKZŽ. Rezervacije se u Udruženjima obrtnika OKKZŽ zaprimaju do 26.02.2018. godine (ponedjeljak).

Ažurirano Utorak, 13 Veljača 2018 14:21
 

Obrtnici na " Seljačkoj buni " u Donjoj Stubici

E-mail Ispis PDF

U subotu 10.2.2018. godine u sklopu obilježavanja obljetnice Seljačke bune Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice pozvalo je kolegice i kolege iz prijateljskih udruženja.  Tako su Donju Stubicu posjetili obrtnici iz Udruženja obrtnika Sisak, Udruženja obrtnika Petrinja, Glina Topusko, Udruženja obrtnika Kaštela, Udruženja obrtnika općine Krapinske Toplice, Udruženja obrtnika Zlatar te Udruženja obrtnika Bedekovčina.

Uz ugodnu i opuštenu atmosferu obrtnici su osim razonode razmijenili iskustva, a prigoda je iskorištena i za pokoji poslovni dogovor.

„Vođeni primjerom bogate i prisne dosadašnje suradnje sa prijateljskim Udruženjima obrtnika Buzet i Sisak, odlučili smo još više proširiti suradnju sa članovima iz ostalih Udruženja. Kako je obilježavanje završne bitke kod Stubice iz 1573. godine, odnosno manifestacija „Seljačka buna“, vrlo važna za naš kraj, s ciljem promidžbe tog povijesnog događaja odabrali smo taj dan za zajedničko druženje.

Potpisivanjem povelje o prijateljstvu i suradnje sa udruženjima obrtnika Buzet i Sisak obvezali smo se da ćemo zajednički raditi na zaštiti, promicanju, unapređenju i razvoju obrtništva kao i cijelog komorskog sustava, stoga smo organizirali ovo druženje koje je dobra prilika obrtnicima za raspravu o aktualnim temama u obrtništvu, razmjenu poslovnih iskustava, kontakata i tako spojili ugodno s korisnim. Žao mi je što su obrtnici iz Buzeta spriječeni danas biti s nama. Iznimno mi je drago što su nam se pridružili obrtnici iz Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko te Udruženja obrtnika Kaštela. Zahvaljujem svim gostima, obrtnicima iz ostalih udruženja, predstavnicima grada Donje Stubice te svim članovima našeg Udruženja na dolasku i na pomoći kod organizacije. Potrudit ćemo se da ovo druženje postane tradicija i dogodine nadopuniti ga s dodatnim aktivnostima.“ - rekao je predsjednik Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, Nenad Kučiš.

Druženje obrtnika iz UO Stubica i naših gostiju svojim su dolaskom popratili predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, koji je pohvalio rad Udruženja, potpredsjednik Darko Varga, a dobrodošlicu  gostima u Stubicu zaželjeli su osobno i Gradonačelnik Nikola Gospočić u pratnji svojeg zamjenika Luke Grabušića i Predsjednika Gradskog vijeća Nikole Boromise.

Ažurirano Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 11:35
 

Obrtnik iz Tuhlja u ulozi "ambasadora naukovanja " HOK-e

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt „Uključite se u europska partnerstva za naukovanje“ (EP4A) u  okviru programa Erasmus +K3 Europske unije u vrijednosti većoj od 460 000 eura.
Projekt se provodi u suradnji s partnerskim organizacijama iz međunarodnog okruženja: Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke. Cilj projekta je promovirati naukovanja kroz izgradnju partnerstava između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera u državama koje sudjeluju u projektu. Ključna ciljna skupina su obrti, mala i srednja poduzeća bez ili sa malo iskustva u naukovanju.

Iznimno važni sudionici ovog projekta su tzv. „ambasadori naukovanja“ koje je odabrala Hrvatska obrtnička komora, a među njima je i gospodin Slavko Petrinec iz Tuhlja, majstor automehaničar i vlasnik obrta „AUTOSERVIS PETRINEC“ u kojem se pruža usluga popravka i održavanja cestovnih motornih vozila.

Gospodin Petrinec obrt je naslijedio od oca kod kojeg je i sam bio u ulozi naučnika, a očevu dobru praksu primanja naučnika je i sam nastavio te su kroz njegovu radionu do sada prošli brojni mladi ljudi kojima, kako sam navodi, želi prenijeti praktična znanja i vještine o pravilnom korištenju alata i održavanju vozila, ali i probuditi im želju i volju za tim poslom.

„Svake godine uzimam po jednog naučnika u radionu, a do sada su se dvojica kod mene i zaposlila jer smatram da je naukovanje najbolji način pripreme mladog čovjeka za posao, ali i život. Svojim bih kolegama preporučio da se i sami uključe i licenciraju vodeći se starom mudrom izrekom:  "Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život", izjavio je.

 

Ažurirano Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 11:30
 

Konferencija "Žena s vizijom i dušom" u HOK-u, u subotu

E-mail Ispis PDF

Konferencija "Žena s vizijom i dušom" održat će se u prostorijama Hrvatske obrtničke komore, u subotu, 10. veljače, s početkom u 10.00 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Ilica 49 u Zagrebu. Cilj je ovom konferencijom osvijestiti i potaknuti žene da djeluju iz svog ženskog principa. Princip je primjenjiv i potreban u svim segmentima društva: poduzetništvu, politici, obitelji i zajednici u cjelini. Osnovne karakteristike ženskog principa su podrška, povjerenje, zajedništvo, oplemenjivanje, stvaranje, razvoj, vjera, prepoznavanje i suradnja. Predavači na konferenciji iz različitih su područja, a zajedničko im je da rade na širenju i promicanju ženskog principa kroz vlastita iskustva. Detaljnije informacije o konferenciji nalaze se u prilogu.

najava_konferencija_Zenasvizijomidusom.docx 23,13 kB

Ažurirano Petak, 09 Veljača 2018 09:53
 

Zahtjev za izmjenom poreznih propisa

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora temeljem upozorenja svojih članova na odredbe Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak (dalje u tekstu: Pravilnik), uputila je Ministarstvu financija zahtjev za izmjenom poreznih propisa.

U zahtjevu stoji sljedeće:

„Sukladno Zakonu o porezu na dohodak, ukoliko roditelj nije odjavio dijete odnosno uzdržavanog člana sa svoje porezne kartice, a uzdržavani član ostvari više od 15 tisuća kuna primitaka, roditelj mora na kraju godine platiti porez jer je izgubio pravo na korištenje osobnog odbitka po osnovi uzdržavanog člana. Ukoliko je roditelj odjavio dijete sa svoje porezne kartice, a ono izvadilo svoju poreznu karticu, smatramo da se u ovakvim situacijama ne treba primjenjivati ista obveza – točnije da od tog datuma kada uzdržavani član prestane biti uzdržavani član, sam plaća svoje obveze uz primjenu osobnog odbitka za razdoblje kada nije uzdržavani član, točnije kada je promijenio svoj porezni status i postao obveznik obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak za svoje primitke.

Izmjenama Pravilnika od 21. prosinca 2017. (NN 128/2017), u članku 28. st. 6. izostavljena je rečenica da poslodavac kod prestanka radnog odnosa na zahtjev radnika može zadržati njegov Obrazac PK sve dok ne isplati sve primitke (plaću) iz članka 21. Zakona o porezu na dohodak. Istovremeno, zadržana je odredba temeljem koje je poslodavac i isplatitelj plaće pri raskidu radnog odnosa obvezan Obrazac PK izdan u papirnatom obliku dati radniku i osobi koja ostvaruje primitke (plaću) iz članka 21. Zakona o porezu na dohodak. Porezna uprava je 26. siječnja 2018. na svojoj stranici objavila tumačenje koje glasi: „U slučaju odjave radnika s obveznog mirovinskog osiguranja temeljem radnog odnosa, poslodavac od toga trenutka više ne može koristiti osobni odbitak pri isplatama koje će slijediti nakon dana odjave (npr. u slučaju raskida radnog odnosa sa 31.12. pri isplati plaće za prosinac u siječnju poslodavac ne može koristiti osobni odbitak, već će radnik svoje pravo konzumirati kod drugog (sadašnjeg poslodavca) ili u posebnom postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak). Pri tome se nisu uzele u obzir moguće okolnosti da ako je radnik radio kod prvog poslodavca cijeli mjesec, odbitak za taj mjesec mu može priznati samo prvi poslodavac ili da će nakon prestanka radnog odnosa radnik biti nezaposlen ili da se veći dio primanja isplaćuje kod jednog od poslodavca, a u tim slučajevima radnik mora čekati cijelu godinu da bi ostvario svoje pravo.

 

Ažurirano Petak, 09 Veljača 2018 08:19 Više...
 


Stranica 4 od 294

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73