OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Uručena Priznanja OKKZŽ za 2017. godinu

E-mail Ispis PDF

 

 

 

 

Dana 06. studenoga 2017. godine u domaćinstvu Udruženja obrtnika Zlatar u dvorani DVD Zlatara u Zlataru, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ), u znak obilježavanja dana osnutka 4. studenoga 1994. godine, 9.  svečanom sjednicom Skupštine obilježila je Dan Komore.

Na svečanom obilježavanju DANA OKKZŽ prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatske obrtničke komore Mirza Šabić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dožupan za gospodarstvo KZŽ Anđelko Ferek Jambrek, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, zamjenik gradonačelnice Stanko Majdak, član Predsjedništva HOK-a Damir Židanić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Antun Trojnar, predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreba Zdravko Bubnić, pročelnicu Krapinsko-zagorske županije Sanja Mihovilić, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Krapina Vesnu Hriberski, predstavnica Radio Kaj-a Snježana Leljak te predstavnice Privredne i Zagrebačke banke, dužnosnici OKKZŽ i djelatnici Komorskog sustava.

Prisutnima je ovom prigodom uputila riječi dobrodošlice gradonačelnica grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek,  s osvrtom na značaj uloge obrtništva u gradu Zlataru.

U uvodnom izlaganju potpredsjednik HOK-a, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško dao je kratki osvrt na aktivnosti OKKZŽ u 2017. godini, istaknuvši pritom osobitu zahvalu županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru na značajnom partnerskom odnosu i podršci. Pored zahvale županiji ispred OKKZŽ upućena je zahvala na svim dosadašnjim i budućim projektima sljedećim partnerima: HGK-ŽK Krapina, HZZ-PU Krapina, Zagorskoj razvojnoj agenciji, Turističkoj zajednici KZŽ, Srednjim strukovnim školama KZŽ, Muzejima HZ, Zagrebačkoj banci, PBZ i medijima Krapinsko-zagorske županije.

Župan Željko Kolar ovom je prilikom zahvalio OKKZŽ  na kvalitetnoj i uspješnoj suradnji te se ukratko osvrnu na zajedničke hvalevrijedne projekte.

Nakon izlaganja uvaženih uzvanika, uručene su plakete OKKZŽ za 2017. godinu.

BRONČANU PLAKETU kao  priznanje obrtnicima OKKZŽ za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području OKKZŽ za 2017. godinu, dobili su:

Stjepanu Hrvoju iz Udruženja obrtnika Bedekovčina, vlasniku obrta Građevinar Hrvoj iz Poznanovca.

Đurđi Drepmetić iz UO gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice; vlasnici obrta Knjigovodstvo, ugostiteljstvo San iz Donje Stubice.

Kruni Krčeliću iz UO Klanjec, vlasniku obrta Ljevaonica Krčelić iz Kraljevca na Sutli.

Ivanu Bajsiću iz UO  grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj; vlasniku obrta Tekstil Bajsić iz Krapine.

Mladenu Šoštarku iz UO općine Krapinske Toplice, vlasniku obrta Vodo-limex iz Čreta, Krapinske Toplice.

Veljku Podboju iz UO Pregrada, Hum na Sutli, Desinić; vlasniku obrta Pekara i trgovina Klasek iz Desinića.

Krešimiru Ivanu Rajačiću iz UO Sveti Križ Začretje, vlasniku obrta RINEL informatike-elektronika iz Svetog Križa Začretja.

Tomislavu Vrhovcu iz UO grada Zaboka, vlasniku obrta Nekretnine Vrhovec obrt za graditeljstvo, trgovinu i usluge iz Zaboka.

Smiljani Krajnik iz UO Zlatar, vlasniku Trgovačkog obrta OTM iz Lobora.

SREBRNA PLAKETA kao priznanje pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su svojim djelovanjem i iskazanom potporom OKKZŽ dali značajan doprinos njenom radu i razvoju obrtništva, dodijeljena  je Ivanu Kovačiću iz Marije Bistrice, vlasniku obrta Lončarija.

ZLATNA PLAKETA kao najveće priznanje OKKZŽ,  za dugogodišnji  doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području naše Komore, dodijeljena je uglednoj i časnoj obrtnici Vlasti Hubicki iz Marije Bistrice, vlasnici Medičarsko svjećarske radnje Zozolly – utemeljeno 1882. godine.

U ime svih nagrađenih skupu se prigodnim riječima zahvale obratio predsjednik Ceha trgovaca OKKZŽ Ivan Bajsić, koji je istaknuto kako uručena priznanja predstavljaju značajnu zahvalu za sav uloženi dugogodišnji trud, zalaganje i odricanje te je od iznimne važnosti kako će dodijeljena priznanja dobitnicima predstavljati osobit poticaj za nastavak časnog djelovanja u obrtništvu i za obrtništvo koje čini najžilaviji dio gospodarstva Krapinsko-zagorske županije.

Ažurirano Utorak, 07 Studeni 2017 13:46
 

Vodič za poslodavce za naukovanje

E-mail Ispis PDF

Ovaj vodič će pomoći poslodavcima i svima ostalima koji se žele uključiti u provedbu naukovanja da na jednostavan način dođu do potrebnih informacija i odgovora na brojna pitanja koja sigurno imaju.

Vodič je Hrvatska obrtnička komora izradila u okviru projekta Uključite se u EP4A: Europska partnerstva za naukovanje sufinanciranog od strane programa Erasmus+ Europske unije. Vodič je dostupan i u tiskanom obliku u OKKZŽ.

Za Vodič u elektronskom obliku kliknite na slijedeći link:

http://supportapprenticeships.eu/hr/vodic-za-poslodavce-za-naukovanje/

Ažurirano Utorak, 07 Studeni 2017 08:47
 

Održana 3. Večer obrtnika UO Krapinske Toplice

E-mail Ispis PDF

Krapinske Toplice, 28. listopada 2017. godine održana je 3. Večer obrtnika općine Krapinske Toplice

Događanju je nazočila i zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula: „Gospodarstvo na području Krapinsko-zagorske županije intenzivno raste, imamo najveću stopu novozaposlenih u Republici Hrvatskoj, uz istodobno najveće smanjenje nezaposlenosti. Svemu tome velik doprinos dali ste vi, obrtnici, koji ste i tijekom gospodarske krize ulagali u znanje svojih zaposlenih i u novu tehnologiju, čime su ostvareni uvjeti za povećanje proizvodnje, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta. Krapinsko – zagorska županija pomaže obrtništvo na razne načine, pa tako sufinanciramo odlazak obrtnika na domaće i inozemne sajmove, izdvajamo sredstva za tradicijske obrte i stipendiramo učenice i učenike koji se odluče školovati za deficitarna obrtnička zanimanja. Osim toga, sa Obrtničkom komorom Krapinsko – zagorske županije, radimo na promociji deficitarnih zanimanja učenicima koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje“, rekla je zamjenica župana Petek. Uzvanike su pozdravili i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško i predsjednik Udruženja obrtnika Krapinske Toplice Mirko Blažičević.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije:

Za 10 godina u obrtništvu:

1.         DRAGAN JAGIĆ, VLASNIK OBRTA „Graditeljstvo Jagić“

Za 20 godina u obrtništvu:

1.         DAVOR HALAPIR, VLASNIK PIZZERIE „SERVUS“

2.         RENATA HERŠAK, VLASNICA PEDIKERSKOG SALONA „RENATA“

3.         BOŽIDAR OČIĆ, VLASNIK UGOSTITELJSKOG OBRTA „KAPLJICA“

4.         MLADEN ŠOŠTARKO, VLASNIK OBRTA „VODOLIMEX“

5.         DAMIR TUMPA, VLASNIK UGOSTITELJSKOG OBRTA „SUNCE“

6.         MARJAN VDOVIĆ, VLASNIK STOLARIJE „TOMISLAV“

Za 25 godina u obrtništvu:

1.         MLADEN ANTOLIĆ, VLASNIK GRAĐEVINSKOG OBRTA „MAGRA“

2.         ALAN KRALJ, SOBOSLIKAR I LIČILAC

3.         DARKO MATKUN, VLASNIK OBRTA „ELEKTROSERVIS“

Za 30 godina u obrtništvu:

1.         VLASTA ŽNIDARIĆ, VLASNICA OBRTA „PEČENJARNICA 6“

Za 35 godina u obrtništvu:

1.         BOŽIDAR BELINA, VLASNIK OBRTA „AUTOMONT BELINA“

Priznanje Hrvatske obrtničke komore ove godine primio je Miljenko Filipčić, vlasnik obrta „F&B Tours“. Povelju Hrvatske obrtničke komore primio je Dario Filipaj, potpredsjednik Udruženja obrtnika općine Krapinske Toplice te dugogodišnji aktivan član mnogih tijela Udruženja i OKKZŽ. Po 2. puta Udruženje obrtnika općine Krapinske Toplice dodijelilo je priznanje Jakob Badel, koje se dodjeljuje kolegi obrtniku koji se posebno ističe ili se isticao svojim radom i postignućima, promociji obrtništva te sudjelovanju i pomoći u radu matičnog udruženja. Navedeno priznanje dobio je Josip Očić. Na navedenom događanju Udruženje obrtnika općine Krapinske Toplice i Udruženje obrtnika Sisak potpisali su Povelju o prijateljstvu, koju su potpisali predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić i predsjednik Udruženja obrtnika Krapinske Toplice Mirko Blažičević.

Potpredsjednik HOK-a i predsjednik OKKZŽ, Davor Pleško, čestitao je svim dobitnicima priznanja na njihovom dugogodišnjem i uspješnom poslovanju u obrtništvu kao i na njihovom angažmanu u promicanju obrtništva. Ovom prigodom  predsjednik OKKZŽ je upito riječi zahvale Krapinsko-zagorskoj županiji na svoj podršci koju pruža obrtništvu te se zahvalio i predsjedniku Udruženja obrtnika općine Krapinske Toplice na svim aktivnostima koje ovo Udruženje uspješno provodi.

Ažurirano Utorak, 31 Listopad 2017 11:03
 

OKKZŽ skreće pažnju na Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima

E-mail Ispis PDF

Ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije skrećemo pažnju na Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije koji je otvoren  do 07. studenog 2017.

Izdvajamo značajne informacije ovog Natječaja:

KORISNICI POTPORE

Korisnici potpore su:

- obrti koji obavljaju djelatnost na tradicijski način uporabom tradicijskih materijala i tehnologija, sukladno Pravilniku o tradicijskim, odnosno umjetničkim obrtima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (NN 112/2007.).

- koji su registrirani i posluju najmanje tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva (za Natječaj za dodjelu potpora za tradicijske / umjetničke obrte) na području Krapinsko-zagorske županije,

- koji su pozitivno poslovali u prethodnoj godini,

- imaju podmirene obveze prema državi i zaposlenicima,

- koji su namjenski opravdali bespovratna sredstva dobivena od strane Krapinsko-zagorske županije u prethodnom periodu.

NAMJENA POTPORE

Potpore se odobravaju za:

- kupnju strojeva, opreme, alata i inventara za obavljanje osnovne djelatnosti,

- poboljšanje uvjeta rada radionice, uređenje poslovnog prostora (građevinski, instalacijski radovi, unutrašnje uređenje i opremanje-uredski namještaj),

- Izlaganje na specijaliziranim sajmovima,

- Izradu promidžbenog materijala,

- Stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih u obrtu,

- Ishođenje uvjerenja o stjecanju statusa tradicijskog/umjetničkog obrta Hrvatske obrtničke komore.

Potpore se ne mogu koristi za:

- Za kupnju prometnih sredstava,

- Porez na dodanu vrijednost, troškove carine, uvozne pristojbe i druge naknade,

- Troškove opreme, usluga i radova koje isporučuju ili obavljaju partnerski povezani subjekti s podnositeljem prijave,

- Potrošni materijal (kancelarijski materijal, sredstva za čišćenje i sl.)

POSTUPAK ODOBRAVANJA POTPORE

Zahtjevi se podnose na Obrascu za dodjelu potpore, sastavni su dio Natječaja uz koji se prilaže sljedeća dokumentacija:

1. ispunjeni obrazac prijave, (Prilog 1),

2. preslika obrtnice,

3. Preslika izvatka iz obrtnog registra, ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva,

4. Original potvrde Porezne uprave o nepostojanju duga ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva (za podnositelja zahtjeva odnosno sve pojedinačne vlasnike, partnerska poduzeća i povezana poduzeća s podnositeljem zahtjeva),

5. Popunjena Izjava o korištenim potporama male vrijednosti (trebaju je ispuniti i podnositelji prijave koji nisu koristili državne potpore), (Prilog 2)

6. Popunjena Izjava o poveznim osobama (ispunjavaju podnositelji prijave koji imaju povezane osobe), (Prilog 3),

7. Popunjena Skupna izjava, (Prilog 4),

8. Za obrte - prijava poreza na dohodak s pregledom primitaka i izdataka, popisom dugotrajne imovine, za posljednje dvije godine i ovjereno od strane Porezne uprave,

9. Za obrte koji vode dvojno knjigovodstvo: bilanca te račun dobiti i gubitka za posljednje dvije godine (GFI-POD), ovjerena od nadležnog tijela,

10. BON-2 ne stariji od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva,

11. Obrazac JOPPD sa stranicom A i B ne stariji od 30 dana,

12. Preslika potpisnog kartona o otvorenom žiro-računu,

13. Uvjerenje o stjecanju statusa tradicijskog/umjetničkog, ukoliko posjeduje,

14. Druga dokumentacija ( ponude, troškovnici, ugovori, potvrda o edukaciji, ostvarena priznanja, potvrda Udruženja obrtnika da se radi o specifičnom tradicijskom/umjetničkom obrtu i sl.,

15. Promidžbeni materijali (fotografije, brošure, cjenik proizvoda i sl.,

16. Za građevinarske obrte: kopija pismenog dopuštenja Ministarstva kulture RH za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju nepokretnim kulturnim dobrima u smislu izvođenja obrtničkih radova.

Po potrebi, Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove može zatražiti dodatnu dokumentaciju i dodatna obrazloženja.

OBVEZE PRIMATELJA POTPORE

Primatelj potpore sredstva mora utrošiti namjenski na način kako je definirano ugovorom o dodjeli potpora za tradicijske / umjetničke obrte.

Po iskorištenoj potpori, primatelj je dužan dostaviti pisano izvješće (Prilog 5.) sa dokazanom dokumentacijom o utrošenim sredstvima (preslike računa – R1, R2, izvodi s bankovnog žiro-računa kojima se dokazuje izvršeno plaćanje i sl., kupoprodajni ugovor, foto dokumentaciju za predmet potpore i drugo) do roka koji je definiran ugovorom dodjeli bespovratne potpore za tradicijske / umjetničke obrte.

KONTROLA UTROŠENIH SREDSTAVA

Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, kom.infrastrukturu i EU fondove provoditi će kontrolu namjenskog korištenja sredstava. Korisnici potpore kod kojih se utvrdi nenamjensko korištenje sredstava dužni su vratiti doznačenu potporu uvećanu sa zakonom propisanom zateznom kamatom u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva za povrat sredstava na žiro-račun Krapinsko-zagorske županije i biti će isključeni iz dodjele svih subvencija Krapinsko-zagorske županije u narednih pet godina.

NAČIN I ROKOVI PODNOŠENJA ZAHTJEVA

Zahtjev za dodjelu potpore (Prilog 1) sa potrebnom dokumentacijom dostavlja se u zatvorenoj omotnici preporučeno na adresu:

Krapinsko-zagorska županija,

UO za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, kom.inf i EU fondove,

49000 Krapina

Magistratska 1

za Natječaj za dodjelu potpora za tradicijske/umjetničke obrte

sa naznakom „NE OTVARAJ“

Vanjska omotnica mora sadržavati puno ime i prezime i adresu podnositelja zahtjeva.

Obrasci (Prilog 1. Prilog 2., Prilog 3. Prilog 4. i Prilog 5.) koji su propisani Pravilnikom za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije i kao takvi se ne smiju mijenjati.

Zahtjev s nepotpunom dokumentacijom kao i onaj koji nije pristigao u propisanom roku neće se razmatrati.

Natječaj je otvoren 15 dana od dana objave na web stranici Krapinsko-zagorske županije.

SREDSTVA

Ukupno raspoloživa sredstva namijenjena dodijeli potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima za 2017. godinu iznose 100.000,00 kuna.

Detalji su dostupni na:

http://www.kzz.hr/natjecaj-potpora-tradicionalnim-obrtima-2017

Ažurirano Četvrtak, 26 Listopad 2017 08:47
 

13. međunarodno natjecanje “Europe 2017”, Bratislava 16.-20.10.2017.

E-mail Ispis PDF

Srednja škola Zabok osvojila je jednu zlatnu, jednu srebrnu i tri brončane medalje.

U sklopu 13.međunarodnog natjecanja “Europe 2017” natjecali su se učenici srednjih ugostiteljskih škola iz Slovačke, zemlja domaćin i organizator natjecanja, Češke, Poljske , Hrvatske te po prvi puta u povijesti ovog natjecanja, sudionici iz Gruzije. Ove godine natjecanje se održalo u razdoblju od 16.10.do 20.10.2017. godine. Natjecanje je kao i svake godine bilo u organizaciji Stredné odborné  škole hotelových služieb a obchodu, Bratislava, Slovačka.  Svoje predstavnike imali su sljedeći gradovi: Bratislava, Prag, Galanta, Holíč, Tbilisi, Krakov, Prešov i Zabok što je omogućilo učenicima da usvoje nove tehnike priprema jela  i pića, predstave svoju kreativnost i  individualnost u pripremi istih, vještine, tehnike i razne stilove te upoznavanje s drugim kulturama i njihovim kuhinjama.

Naša Škola natjecala se u 5 disciplina  - u disciplini  “Kuhar” naši predstavnici bili su učenici 3.Ub razreda, Ivan Barić i Danijela Jakopić (mentor: Ivan Đurkin-Benkotić). Navedena disciplina podrazumijeva pripremu svečanog menua od 4 slijeda.  Učenici 3.Ua razreda, Jakov Babić i Luka Plaščar (mentor: Stjepan Gmajnički) natjecali su se u disciplini  “Konobar” tj. posluživanje svečanog jela i postavljanje svečanog stola. U disciplini flambiranja voća okušali su se Luka Plaščar i Danijela Jakopić, a u disciplini spravljanja koktela sudjelovao je Jakov Babić.

Natjecateljski dio za učenike naše Škole započeo je disciplinom flambiranja voća, zatim je uslijedila priprema i posluživanje svečanog jela te završava disciplinom spravljanja koktela.  Učenici i mentori  imali su  priliku uživati u ljepotama i povijesti glavnog grada Slovačke u sklopu raznih izleta koje je organizirala škola domaćin. Za bolje upoznavanje sa slovačkom kulturom  i njihovim jezikom poslužila je kazališna predstava “Na koho to slovo padne”.

Kao i prijašnjih godina, Srednja škola Zabok je i ove godine  bila najuspješnija sudionica s najviše osvojenih nagrada

 


Stranica 4 od 283

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70 i Članova: 1