OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Održana svečana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Bedekovčina

E-mail Ispis PDF

Udruženje obrtnika Bedekovčina održalo je svečanu sjednicu Skupštine dana 21. studenog 2017. godine. Na sjednici je usvojen Financijski plan za 2018. godinu i Program rada Udruženja za 2018. godinu.

Nakon radnog dijela Skupštine, predsjednik Udruženja obrtnika Bedekovčina Stjepan Kotarski i potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Tomica Jurinjak dodijeli su priznanja obrtnicima koji 2017. godine obilježavaju jubilarne godine rada u obrtništvu.

Za dvadeset godina u obrtništvu priznanje su primili:
Anita Ana Bačani, vlasnica Salona zavjesa Ana, obrt za šivanje zavjesa i trgovinu
Brankica Šenjug, vlasnica obrta Ugostiteljstvo Pri Šenjugu
Jasnica Supina, vlasnica Frizerskog salona Viki
Ivan Bočkaj, vlasnik obrta Graditeljstvo Bočkaj
Dragutin Jurčec, vlasnik obrta Limarsko- bravarska radiona
Željko Jakuš Mejarec, vlasnik obrta Prijevoz i građevinski radovi Jakuš

Za dvadeset i pet godina u obrtništvu priznanje su primili:
Jasenka Hranić, vlasnica  Frizerskog salon Violet
Ivan Vidiček, vlasnik obrta Vidičektrans
Zdravko Mlakar, vlasnik obrta LILY obrt za ugostiteljstvo i samoposlužna autopraona

Za trideset godina obrtništva priznanje je primio Vladimir Horvat, vlasnik obrta Stolarija Horvat

Za četrdeset godina obrtništva priznanje je primio Ivan Gorički, vlasnik obrta AG servis

Ažurirano Srijeda, 29 Studeni 2017 08:11
 

Predsjednik OKKZŽ istaknuo stajališta obrtništva

E-mail Ispis PDF

U četvrtak, 23. studenog 2017. godine Krapinsko – zagorsku županiju je posjetio pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. Ovom prigodom ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije sastanku je prisustvovao predsjednik  Davor Pleško.

Pomoćnik ministrice Vlado Prskalo ovim je sastankom želio utvrditi kakvo je stanje u strukovnom obrazovanju na području županije, s obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja priprema svojevrsnu reformu strukovnih škola. „Cilj je promijeniti kvalitetu strukovnih škola. Postoji mogućnost da, koristeći dva europska fonda, oko milijardu kuna pošaljemo u strukovne škole. Shodno tome, donosimo Zakon o strukovnom obrazovanju, kako bismo dobili zakonsku podlogu da u strukovne škole pošaljemo taj novac s namjerom da škole učinimo tržišno povezanima, da stvorimo radnu snagu koja je konkurentna na tržištu, da pripremimo škole u smislu nastavnika i programa i svih onih zahtjeva koje Europska unija traži. Europska unija je ogroman prostor, ali mi se moramo pripremiti za taj prostor da bi naši ljudi, kada završe škole, ostali tu“, rekao je Prskalo, istaknuvši kako je najveći problem to što mladi ljudi po završetku strukovnog obrazovanja odlaze u zemlje Europske unije, gdje dobivaju mnogo veću plaću. „Zbog toga smo spremni uložiti napor da u svakoj županiji pomognemo u osnivanju centra kompetentnosti, iz kojeg bi izlazila drugačija radna snaga, drugačije plaćena i s većim znanjem“ – najavio je Prskalo. Centri kompetentnosti bi se europskim novcem uredili u već postojećim objektima, uz škole bi se izgradili učenički domovi, a edukacija u takvim centrima bila bi ravnopravna onoj u Europskoj uniji. „Ako Zakon bude usvojen u prvom mjesecu, u trećem mjesecu ćemo raspisati natječaj za osnivanje centara kompetentnosti, a već u šestom mjesecu očekujemo potpisivanje prvih ugovora sa školama i osnivačima za 21 centar kompetentnosti u Hrvatskoj. Procijenit ćemo koje škole za to imaju uvjete prema jasno izrađenim kriterijima te ćemo promijeniti cijelu filozofiju postojećih strukovnih škola. U prvom krugu, svaka bi županija dobila po jedan takav centar kompetentnosti, a dugoročni je cilj da sve strukovne škole dobiju centar kompetentnosti“, rekao je Prskalo.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar rekao je da Županija već radi na projektu centra za kompetencije u turizmu i ugostiteljstvu. „Centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu je projekt bit će u Srednjoj školi Zabok. Drago nam je što smo imali priliku gospodina Prskala upoznati sa time do kud smo došli sa projektiranjem. Gospodina Prskala također smo upoznali sa situacijom u resoru obrazovanja na području županije, gdje smo naglasak stavili na strukovne srednje škole, koje će pomoćnik ministrice i obići, kako bi osobno stekao dojam u kakvim uvjetima se odvija nastava. Gospodin Prskalo pohvalio nas je zbog toga što Krapinsko – zagorska županija ulaže 45 posto proračuna u resor obrazovanja, dok je u drugim županijama taj prosjek oko 37 posto. Treba dodati da od odobrenih projekata na području županije, ukupne vrijednosti 121,7 milijun kuna,  a koji su u fazi realizacije ili je u tijeku postupak javne nabave, 75 posto njih je u resoru školstva. Također bih dodao da ćemo od planiranog povećanja sredstava u proračunu, sukladno novoj poreznoj politici, 100 posto tih sredstava  u 2018. godini usmjeriti upravo u resor školstva, čime jasno dajemo do znanja koliko nam je bitno obrazovanje. Na današnjem sastanku također smo se svi složili da više nema alternative i čekanja -  obrazovanje treba prilagoditi tržištu rada i kurikularna reforma mora čim prije krenuti, sa konkretnim mjerama, inače ćemo imati još veće poteškoće na tržištu rada“, rekao je župan Kolar.

Nastavno navedenom u raspravi je sudjelovao i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško istaknuvši pritom:

Nedostatak kvalificirane radne snage uzrokovan je raskorakom između potreba gospodarstva i programa odgoja i obrazovanja, a interes roditelja i  učenika ne daje prednost obrtničkim zanimanjima i preferira se upis u četverogodišnje programe.

Stoga je OKKZŽ od 2006. svake godine u partnerstvu s HZZ-PU Krapina, SŠ KZŽ a od 2008. g. i s našom županijom, uspješno realizirala zajednički Projekt prezentacije obrtničkih i ostalih srednjoškolskih programa svim roditeljima i učenicima 8. razreda u 32 OŠ KZŽ, sa željom da pokušamo djelovati na upisnu politiku u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ovaj projekt se iz godine u godinu nadograđivao uručivanjem svakom učeniku CD sa sadržajem prezentacije i popisom licenciranih radiona za održavanje praktične nastave, uručivali smo i promotivne letke a ove godine predstavljeni su promo filmovi o deficitarnim zanimanjima u metaloprerađivačkoj industriji i građevinarstvu na području naše županije.

Da je OKKZŽ prepoznala važnost obrazovanja dokazuju i iznosi donacija koje su izdvojene za Srednje škole KZŽ od 2002. do 2015. u iznosu od 213.830,73 kuna namijenjenih za opremanje školskih radionica te sufinanciranje raznih natjecanja učenika.

Ističemo ovom prigodom činjenicu kako je OKKZŽ samostalno kao i zajednički s resornim Ministarstvom od školske godine 1995./1996. do šk.g. 2014./2015. stipendirala ukupno 84 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Kako je ustrojstvo strukovnog obrazovanja za stjecanje kvalifikacije u obrtništvu i gospodarstvu na državnoj razini propisano Zakonom o obrtu i podzakonskim aktima koji iz njega proizlaze, te Zakonom o strukovnom obrazovanju, skrećemo još jednom pažnju na krucijalnu potrebu usklađivanja istih.

-Nedopustivo je dati mogućnost da SŠ može uz odobrenje resornog Ministarstva birati izlazak iz JEDINSTVENOG MODELA OBRAZOVANJA te time značajno smanjiti  broj sati praktične nastava.

-Nastavno, bitno je skrenuti pozornost kako je jedan od razloga smanjenog upisa učenika u trogodišnja strukovna zanimanja ukidanje bodovnog praga u četverogodišnje programe.

Zaključno uloženim sredstvima kako OKKZŽ tako i HOK-a u JEDINSTVENI MODEL OBRAZOVANJA kao jednog segmenta strukovnog obrazovanja, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško skrenuo je pažnju na važnost nastavka partnerskog odnosa svih dionika obrazovanja jer jedino tako uvažavajući stajališta svih dionika može se zajednički doći do željenih rezultata.

Ažurirano Petak, 24 Studeni 2017 14:37
 

Prijedlozi Ceha trgovine OKKZŽ za raspravu na 5. sjednici Ceha trgovine HOK-e

E-mail Ispis PDF

Dana 16. studenoga 2017. g. članovi Ceha trgovine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije  na svojoj 3. sjednici raspravili su i predložili za raspravu na 5. sjednici Ceha trgovine HOK-a slijedeće:

Kupnja robe u veleprodajnim centrima u kojima svatko bez prethodne provjere registrirane djelatnosti, može kupit robu u željenim količinama za osobne potrebe.

Prodaja na crno koja se odvija u obliku osobne prodaje direktnim odlaskom u poslovne prostor institucija, ustanova i sličnih prostora.

Nelojalna konkurencija trgovaca koji velike količine robe (odjeća i obuća) bez odgovarajuće deklaracije, upitne kvalitete i ispod svih tržišnih cijena, nude na štandovima prodajnih gradskih tržnicama i sajmovima, s napomenom kako neki od njih i ne podmiruju svoje zakonske obveze.

Razno razna ne registrirana prodaja putem interneta, facebooka (lažna markirana roba, roba upitne kvalitete..) koja cijenama predstavlja također nelojalnu konkurenciju registriranim obrtima trgovačke djelatnosti.

Inspekcijski nadzori i dalje su daleko češći u obrtima trgovačke djelatnosti od onih u trgovačkim centrima koji se ujedno unaprijed najavljuju.

Nepovoljni uvjeti  kartičnog poslovanja za male obrte trgovačke djelatnosti.

Nepostojanje potpora za razvoj i napredovanje striktno malim trgovinama, kojih je evidentno drastično smanjen broj, pritom mislimo osobito na trgovine koje se bave prodajom prehrambene robe.

Skrećemo pažnju na ciljane bespovratne potpore striktno namijenjene malim trgovačkim obrtima koji bi svoje poslovne prostore mogli ciljano urediti ovisno o tome dali čine turističku jezgru nekoga grada ili turističkog mjesta s posebnim osvrtom na kontinentalni dio Hrvatske koji je u svakom pogledu osobito zanemaren.

Bespovratna sredstva bi trebala biti osigurana i za sve one obrtničke djelatnost koje posluju u kontinuitetu određen respektabilan broj godina s posebnim osvrtom na obiteljske obrte u kojima se vlasništvo obrta prenosi sa starijega  na mlađi naraštaj.

Problematika prodaje robe široke potrošnje u prostorima Hrvatske pošte čija je djelatnost prodaja poštanskih usluga.

Problematika prodaje prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje u kioscima Tiska.

Inzistiramo na učestalim inspekcijskim nadzorima u kineskim trgovinama u kojima se vrlo često prodaje roba bez računa uz dodatno usmene nagodbe o iznosu cijene.

Predlaže se izrada statistike o drastičnom padu broja malih trgovačkih obrta, uz zamolbu da se  upravo radi navedene činjenice, ciljano prosljeđuju od strane stručne službe HOK-a prema članstvu sve informacije o zakonskim obvezama  vezane za striktno trgovačku djelatnost.

Skrećemo pažnju na potrebu osmišljavanja ciljanih pogodnosti u poslovanju za trgovačke obrte s dodijeljenim znakom Tradicijskog ili Umjetničkog obrta HOK-e kao i za one koji se bave ne prodajom već strogo proizvodnjom i prodajom proizvoda koji se  nalaze na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ažurirano Utorak, 21 Studeni 2017 14:42
 

Uručena priznanja članovima UO Sveti Križ Začretje

E-mail Ispis PDF

Dana 17. studenog 2017. godine održana je svečana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Sveti Križ Začretje.
Na sjednici je usvojen Financijski plan za 2018. godinu  i  Program rada za 2018. godinu.

Nakon radnog dijela Skupštine, predsjednik Udruženja Ivica Roginić i potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko - zagorske županije Tomica Jurinjak uručili su  priznanja obrtnicima koji ove godine obilježavaju dvadeset i dvadeset pet i trideset godina  obrtništva.

Priznanje za dvadeset godina u obrtništvu dobili su:
- Franjo Sente, vlasnik obrta Auto-moto servis
- Pjeter Lekaj, vlasnik obrta Pekara Kaj
- Milan Mužar, vlasnik obrta Autoservis

za dvadeset pet godina u obrtništvu priznanje su primili:
- Dragutin Šćuric, vlasnik obrta ETRA elektroinstalacije, metal i trgovina
- Mladen Sinković, vlasnik obrta Transport i trgovina Sinković

za trideset godina u obrtništvu priznanje su primili:
- Stjepan Tkalčević, vlasnik obrta Klesarstvo, pogrebne usluge, cvjećarnica i trgovina
- Franjo Ptičar, vlasnik obrta Građevinarstvo Ptičar

Povelju Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih zanimanja dobio je Stjepan Tkalčević.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Studeni 2017 14:18
 

Zaključci 30. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

E-mail Ispis PDF

U Šibeniku je od 12. do 14. studenoga održan 30. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, koji je okupio oko 400 sudionika.

Domaćin ovogodišnjeg Kongresa bila je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelj Ministarstvo turizma RH.

Kongres je otvorio ministar turizma Gari Cappelli, koji je istaknuo kako je Hrvatsku ove godine posjetilo 18 milijuna gostiju, što je povijesni turistički rezultat. „To je svakako veliki izazov za sve ugostitelje i turističke djelatnike, koji su odradili odličan posao te im stoga ovim putem zahvaljujem na predanom radu  i velikom doprinosu rezultatima uspjeha koji se ostvaruje u hrvatskom turizmu“.

Prvog je dana sa zanimanjem praćen panel u kojem su sudjelovali predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Huzak te predsjednik Organizacijskog odbora 30. Kongresa ugostitelja Stjepan Knežević. Objavom Zaključaka 30. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore“, zatvoreno je ovo najveće godišnje okupljanje struke. Zaključke su predstavili: Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Stjepan Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa te Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko – kninske županije. Uz objavu Zaključaka predsjednik HOK-a Ranogajec istaknuo je zadovoljstvo velikim odazivom sudionika i izrazio nadu da će doneseni „Zaključci“ biti realizirani do sljedećeg susreta struke koji će se ponovo održati u Šibeniku.

ZAKLJUČCI

1. Tražimo snižavanje stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu na 10%, sukladno Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske.

2. Inzistiramo na unaprjeđenju jedinstvenog modela obrazovanja u obrtničkim zanimanjima. Ovakav model osigurava                               optimalan broj sati praktične nastave u realnom okruženju.

3. Tražimo priznavanje troškova reprezentacije u 100-postotnom iznosu.

4. Tražimo priznavanje toplog obroka i smještaja u troškove poslovanja s ciljem poboljšanja radnih uvjeta.

5. Apeliramo na lokalnu upravu da se ukine ili smanji porez na potrošnju.

6. Tražimo da Ministarstvo turizma preuzme ulogu koordinatora s ostalim institucijama da bi se jasno utvrdilo  razgraničenje između ugostiteljske djelatnosti i trgovine, na način da se usklade postojeći propisi.

7. Tražimo povećanje osnovnog osobnog odbitka na 5.000,00 kn s ciljem poticanja potrošnje.

Ažurirano Srijeda, 29 Studeni 2017 14:31
 


Stranica 3 od 283

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 29 i Članova: 1