OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Produljen rok za prijavu za Projekt"Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima" do 31.10.2017.

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje izmjene Otvorenog javnog poziva za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu.

Uslijed povećanog interesa učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) produžuje se rok zaprimanja prijava za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ do 31. listopada 2017. godine.

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

„Prijava na Otvoreni javni poziv – Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“

Ulica grada Vukovara 78

10000 ZAGREB

Sve informacije o Projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godine te popis tražene dokumentacije, dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta https://www.mingo.hr/page/kategorija/ministarstvo

 

Zakon o izmjenama Zakona o lokalnim porezima

E-mail Ispis PDF

Zakon o izmjenama Zakona o lokalnim porezima objavljen je u Narodnim novinama br. 101/17., stupa na snagu 20. listopada 2017. godine, osim čl. 2. i 18. koji stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Ovim izmjenama Zakona brišu se odredbe o porezu na nekretnine, kao lokalnom porezu jedinica lokalne samouprave, koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Kao posljedica navedenog, proizlazi da će se s 1. siječnja 2018. godine zadržati sustav poznatih javnih davanja:

-          komunalne naknade,

-          poreza na kuće za odmor

-          i spomeničke rente koja se plaća ako se gospodarska djelatnost obavlja u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Ovim izmjenama Zakona, donosi se i promjena kod obuhvata poreza na cestovna motorna vozila. Porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila i motocikala, jednom godišnje, prilikom registracije odnosno ovjere produženja važenja prometne dozvole, a utvrđuje se ovisno o godini starosti i snazi motora izraženoj u kilovatima (kW). Za osobne automobile se porez na cestovna motorna vozila plaća do deset godina starosti, dok za motocikle nije bilo starosnog ograničenja. Ovim se izmjenama Zakona izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez od 1. siječnja 2018. godine utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

Pročišćeni tekst Zakona o lokalnim porezima možete pronaći na stranicama Porezne uprave .

 

Edukacijske radionice u Osijeku i Zagrebu: gastro i eno turistički proizvodi

E-mail Ispis PDF

Treća i četvrta radionica na temu gastro i eno turističkih proizvoda održat će se u Osijeku i Zagrebu, sredinom studenog.

Cilj radionica je pružanje vrhunskog edukativnog sadržaja i informacija o najnovijim svjetskim trendovima na području gastronomije i enologije, a uključuju i predavanja o marketingu u ovom segmentu. Radionice su prvenstveno namijenjene chefovima restorana, voditeljima ugostiteljskih objekata, ali i svima koju su zainteresirani za ovu tematiku. Predavači su chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama te poznati sommelieri.  Radionice su organizirane u suradnji Hrvatske obrtničke komore i turističke zajednice. Do sada su održane već dvije, u Splitu i Opatiji, koje su izazvale interes znatnog broja posjetitelja.

Treća radionica u nizu održat će se u Osijeku, 9. studenog, u Muzeju okusa, na adresi Marina Divalta 4.

ROK I NAČIN PRIJAVE: najkasnije do utorka, 7. studenog do 15:00 sati.

Link za prijavu :

http://www.htz.hr/hr-HR/poslovna-dogadanja/edukacije/edukacija-2017/hrvatska-365-gourmet-radionica

Četvrta radionica bit će održana u Zagrebu, 10. studenog, u hotelu Westin, na adresi Izidora Kršnjavog 1.

ROK I NAČIN PRIJAVE: najkasnije do četvrtka, 9. studenog do 20.00 sati.

Link za prijavu :

http://www.htz.hr/hr-HR/poslovna-dogadanja/edukacije/edukacija-2017/hrvatska-365-gourmet-radionica

PROGRAM RADIONICE:

09:00-09:30        Registracija uzvanika

09:40-10:20       „Glava u zvjezdicama“, Chef Lionel Levy, 1 Michelin *

10:20-10:40       „Tradicionalno i moderno u gastronomiji“, Chef Filippo Saporito, 1 Michelin *

10:40-11:20       „Slatki dašak za lijepo sjećanje“, Chef slastičar Yoan Dessarzin

11:20-11.45        Pauza za kavu

11:45-12:15       „LoveMark, brendiranje emocijama“,  Gabriel Vasquez

12:15-13:10       „Sljubljivanje hrane i vina/najpoznatije svjetske sorte“, Mira Šemić

13:10-14:00       „Osnovna načela sljubljivanja jela i vina  uz prezentaciju i degustaciju autohtonih sorti hrvatskih vina“, Sandi Paris

 

Poziv "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim ind

E-mail Ispis PDF

Dana 10. listopada 2017. godine objavljen je otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama".

Otvoren je od 10. listopada 2017. do 17. siječnja 2018. godine, a projektne prijave će se zaprimati od 10. studenog 2017. godine.

Poziv se provodi u okviru Operativnog programa " Konkurentnost i Kohezija 2014.-2020.", Prioritetne osi 4 "Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije"; Specifičnog cilja 4b1 "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama". Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva je 114.000.000,00 HRK.

Minimalni iznos potpore po pojedinačnom projektu: 350.000,00 HRK.

Maksimalni iznos potpore po pojedinačnom projektu: 20.000.000,00 HRK.

Prijavitelji u sklopu ovog Poziva mogu biti mikro, mala, srednja i velika privatna poduzeća registrirana za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuju sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti objavljenoj u Odluci o nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007 – NKD 2007 (NN 58/27, 72/07), osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda. U skladu s gore navedenim opisom i Odlukom, prihvatljivi su prijavitelji koji su poduzeća registrirana za obavljanje djelatnosti iz područja B, odjeljaka 05-09 te područja C, odjeljaka 13-33.

Svrha poziva je poduprijeti provedbu mjera energetske učinkovitosti i/ili mjera za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20% u odnosu na referentnu isporučenu energiju odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima, projektni prijedlog može uključivati i mjere energetske obnove zgrada pratećih proizvodnom pogonu, koje su isključivo povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno-gospodarske namjene (kao što su uredske zgrade, proizvodne hale i sl.). U tom slučaju, podupirat će se provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u zgradama dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije za grijanje/hlađenje od najmanje 40% u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Detalji poziva dostupni su u sažetku poziva i natječajnoj dokumentaciji koji su objavljeni na  mrežnoj stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

 

Otvoren 6. INTERSLAST

E-mail Ispis PDF

U utorak, 10. listopada 2017. godine u Termama Tuhelj otvoren je 6. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Uz brojne radionice i predavanja bit će natjecanje u nekoliko kategorija, za što je prijavljeno rekordnih 80 ekipa.

Interslast je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Zadovoljstvo nam je što se Interslast, nakon što se prve dvije godine održavao u Istri, sada već četvrtu godinu održava u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ovaj kongres idealna je prilika za naše obrtnike iz ove branše da čuju novosti, educiraju se, razmjene iskustva, ali i da se usporede sa kolegama iz drugih zemalja iz svijeta i Europe. Po tom pitanju, stojimo jako dobro. Uzmimo za primjer gđu. Šteficu Gulija, vlasnicu slastičarnice „Tri užitka“, koja je lani na Interslastu osvojila dva zlata, jedno u kategoriji torti a drugo u kategoriji kolača, dok je njezin sin Krešo ove godine na međunarodnom natjecanju u Italiji osvojio prvo mjesto za svoj sladoled. Kad vaš sladoled proglase najboljim u Europi, i to na natjecanju u Italiji, koja je prva u svijetu po pitanju sladoleda, to nije mala stvar. Sve to dobar je pokazatelj da se možemo uspoređivati sa najboljim destinacijama u Europi, zato jer  su gastro i eno ponuda izuzetno bitne za kompletan doživljaj jedne turističke destinacije“, rekao je župan Kolar te dodao da je Krapinsko – zagorska županija u postupku zaštite zagorskih štrukli. „Do sredine iduće godine trebali bi postići zaštitu na nacionalnoj razini, a nakon toga slijede nam aktivnosti na zaštiti izvornosti štrukli na europskoj razini“, zaključio je župan Kolar.

Govoreći o ovogodišnjem Interslastu, glavni organizator Stjepan Odobašić, naglasio je da je u Hrvatskoj zbog turističke sezone ove godine proizveli 50 milijuna litara sladoleda, dok je dosad taj prosjek na razini godine bio oko 30 milijuna. Taj podatak je istaknuo kako bi ukazao na važnost slastičarstva u sklopu cjelokupne turističke ponude. Okupljene sudionike pozdravili su i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, član stručnog povjerenstva Interslasta Dražen Đurišević te ispred domaćina, Termi Tuhelj Vasja Čretnik.

Na ovogodišnjem Interslastu predstavit će se tri hrvatske županije; Koprivničko-križevačka s podravskom pogačom, Karlovačka županija s ogulinskom masnicom i Krapinsko zagorska županija sa svatovskim kolačima Hrvatskog Zagorja. Organizator je ove godine pozvao i Mateu McConnell koja će predstaviti spravljanje američkih pita u posebnoj radionici. U sklopu kongresa održava se i natjecanje u spravljanju torta s plodovima jeseni u konkurenciji torta, natjecanje učenika srednjih slastičarskih i prehrambenih škola Slovenije i Hrvatske na istu temu, te natjecanje u spravljanja izvornih pita u četiri kategorije.  Na Interslastu sudjeluju osim Hrvatske, SAD, Austrija, Njemačka, Slovenija, Italija i Turska.

Ažurirano Utorak, 10 Listopad 2017 12:56
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 279

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44