OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Hrvatska obrtnička komora osuđuje svaku zloupotrebu zakona, ali se i protivi diskriminaciji obrtnika

E-mail Ispis PDF

Po objavi da kreće u nadzor paušalnih obrta zbog primijećenih pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona, Poreznoj upravi upućeno je niz primjedbi sa svrhom aktivnog doprinosa kvaliteti poreznog sustava i njegove prilagodbe potrebama obrtništva, ali i gospodarstva u cjelini.

Hrvatska obrtnička komora uputila je prigovor i primjedbe Poreznoj upravi i resornom ministarstvu na objavu Porezne uprave kojom se najavljuje pokretanje nadzora paušalnih obrta zbog primijećenih pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona te zatražila povlačenje 'Upitnika NR'.

Korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona, sadržana u članku 12.a Općeg poreznog zakona, koji se odnosi i treba se podjednako primjenjivati kako na obveznike poreza na dohodak tako i na obveznike poreza na dobit, kao i odredbe u članku 27.a Zakona o porezu na dohodak, su neprecizna i neodređena, a na što je Hrvatska obrtnička komora upozoravala još u studenom 2019. godine, posebice na kriterije iz stavka 3.

Sva 'obilježja kriterija', a osobito 'kontrola ponašanja' iz prvog podstavka u smislu kontrole 'što posloprimac radi i kako obavlja posao, kroz upute, obuku ili druga sredstva' ostavljaju previše prostora slobodnoj procjeni, različitoj od jedne do druge osobe koja će provoditi kontrolu.

Ovom odredbom stvorena je prevelika pravna nesigurnost i okruženje za obavljanje djelatnosti u kojem gospodarski subjekt ne može nikada biti siguran da li postupa ispravno, jer ne može znati kako će se osoba u kontroli postaviti prema svakoj pojedinačnoj i drugačijoj situaciji. Ako se ustraje na propisivanju obilježja kriterija za procjenu nesamostalnog rada, u cilju jednakih uvjeta za sve gospodarske subjekte, ovakva ograničenja treba izričito propisati i za slučajeve korištenja usluga obavljenih od strane pravnih osoba. Korištenje poreznih pogodnosti i prikrivanje nesamostalnog rada jednako se može pojaviti i kod obveznika poreza na dobit, kao i kod prekogranične poslovne suradnje, te Hrvatsku obrtničku komoru zanima zašto u pokretanje ovakve vrste nadzora nisu uključena trgovačka društva i ostali gospodarski subjekti.

Hrvatska obrtnička komora protivi se daljnjoj diskriminaciji obrta i obrtnika upućivanjem poziva od strane Porezne uprave da se popuni upitnik (Upitnik NR) o načinu poslovanja paušalnih obrta te traži povlačenje Upitnika NR.

Hrvatsku obrtničku komoru zanima: temeljem kojeg se propisa traži popunjavanje upitnika; otkud kriterij 50%; što znači 'vrsta' djelatnosti, a što 'broj' poslovnih partnera (pogotovo za početnika); zašto se za poslovni plan traži opisati 'sustav oglašavanja' i što znači ima li netko  web stranicu koja danas nema primat u načinu oglašavanja; što znači imati 'vlastiti' prostor – sugerira li to da bi svaki obrtnik trebao biti vlasnik prostora u kojem posluje?; što znači 'najznačajniji' isplatitelj (početniku, koji se odlučio postati obrtnik upravo zbog prvog i velikog posla to će biti i 100%); koja je pravna osnova pitanja na koji način obrtnik komunicira s naručiteljem (mail, telefon, s kojom osobom). Odgovori na pitanja od III 1. do  III 5. ne moraju značiti ništa za zaključak o prikrivenom nesamostalnom radu, a putni troškovi mogu biti dogovoreni na teret naručitelja – kod obavljanja obrta i to je predmet pregovaranja. Isplate u određenim vremenskim razdobljima čest su slučaj kod ugovaranja poslovne suradnje (npr. prijevod, lektura, poslovno savjetovanje), a naručitelj može postaviti uvjete. Posao (ugovor, koji može biti i usmeni) nikada se ne može iz čista mira raskinuti bez posljedica.

Mladi su obrtnici već kažnjeni neprihvaćanjem ranijih prijedloga Hrvatske obrtničke komore da se porezna olakšica trebala omogućiti i obrtnicima do 25 odnosno do 30 godina, na način da i oni pod jednakim uvjetima ne plaćaju porez na dohodak kao i radnici kojima plaću isplaćuje drugi poslodavac. Navedenom odredbom se dodatno napravila diskriminacija, iako je Hrvatska obrtnička komora opetovano naglašavala da su mladi obrtnici oštećeni time što za njih nije propisan niti izuzetak od plaćanja obveznog zdravstvenog osiguranja – mjera koja je već godinama na snazi i odnosi se samo na radnike. Time se kategorija obrtnika, kao poduzetnika koji sami stvaraju svoju priliku za zapošljavanje i za nastavak života u Hrvatskoj dovodi u nejednak položaj, kao da njihov rad nije važan za gospodarstvo i za demografiju.

Hrvatska obrtnička komora kontinuirano i uvijek podržava poslovanje sukladno propisima te se protivi svakoj zloupotrebi zakona, kao i poslovanju mimo propisa te smatra da je kršenje propisa potrebno rješavati kontrolom, kako je to uređeno i u ostalim zemljama EU, ali i kontrolom onih za koje postoji opravdana sumnja u zloupotrebu, a ne široko prema svima.

Dodatno se protivi stvaranju negativne medijske slike o obrtnicima koji su kao svoj način poslovanja izabrali paušalno oporezivanje dohotka, kolektivno ih prikazujući kao 'nepoštene' čime se čini šteta njihovom ugledu i poslovanju; protivi se kažnjavanju kolektiva radi prekršaja koje je počinila nekolicina. Uvođenje ovog upitnika osim što obrtnike administrativno opterećuje, prije svega ih diskriminira u poslovnom okruženju.

Ažurirano Srijeda, 20 Listopad 2021 07:12
 

Održana 27. izvanredna sjednica Upravnog odbora OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

Dana 18. listopada 2021. održana je 27. izvanredna sjednica Upravnog odbora OKKZŽ na kojoj su temeljem prijedloga pripadajućih Udruženja obrtnika i prijedloga Komisije za dodjelu priznanja, jednoglasno prihvaćeni slijedeći dobitnici priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije za 2021. godinu:

BRONČANA PLAKETA OKKZŽ za 2021. godinu dodjeljuje se:

1. UO BEDEKOVČINA:  DRAGUTIN JURČEC, vl. obrta LIMARSKO-BRAVARSKA RADIONICA, Naselje Grbovec 21, Bedekovčina

2. UO STUBICA: DARKO GRDEN, vl. obrta Ugostiteljstvo-turizam-vinogradarstvo-voćarstvo „Grden“, Gusakovec 116, G. Stubica

3. MUO KLANJEC: LILIJANA JAVORIĆ ILIĆ, vl. brta “L ART”- izrada i montaža vitraža  i predmeta od stakla, Pristava 150, Tuhelj

4. UO KRAPINA: TOMISLAV HORVAT, vl. obrta, Prijevoz " TOMI ", Đurmanec 194, Đurmanec

5. UO KRAPINSKE TOPLICE: JOSIP LJUBIĆ, vl. obrta GASTRO JOŽA, Vrtnjakovec 36, Krapinske Toplice

6. UO PREGRADA: NIKOLA GAJŠAK, vl. obrta Frizerski salon " MY WAY ", Antuna Mihanovića 12,Pregrada

7. UO SVETI KRIŽ ZAČRETJE: PETAR SENTE, vl. obrta P.S. -KROV, M. J. Zagorke 87, Sveti Križ Začretje

8. UO ZABOK: MARIJO POSAVEC, vl. obrta M STAGE razglas, rasvjeta, pozornica, Lug Zabočki 93 A, Zabok

9. UO ZLATAR: ZLATKO VARGA, vl. obrta Elektronika Varga RTV-video servis, Zagrebačka 24, Zlatar

SREBERNA PLAKETA OKKZŽ za 2021. godinu dodjeljuje se:

1. MUO KLANJEC: DARKO NOVOSEL, vl. obrta STOLARSKO-TESARSKO-STAKLARSKA RADNJA, Mihanović Dol, Predionička 7, Klanjec

2. OPĆINA VELIKO TRGOVIŠĆE, Trg Stjepana i Franje Tuđmana 2, Veliko Trgovišće, po prijedlogu UO ZABOK

ZLATNA PLAKETA OKKZŽ za 2021. godinu dodjeljuje se:

UO ZLATAR: VIŠNJA LOPARIĆ, vl. obrta Frizerska radnja za žene i muškarce, Trg Svete Ane 23, Lobor

Ovogodišnja priznanja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije uručit će se od strane predsjednika Darka Varge na svečanim sjednicama pripadajućih Udruženja obrtnika.

Sjednica Upravnog odbora je zaključena jednoglasno definiranim Zaključkom vezanim za aktualni Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu:

-          Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije predlaže sljedeću izmjenu članka 36. stavak 1. predmetnog Zakona o obrtu: „ Za obveze koje nastaju u obavljanju obrta obrtnik odgovara imovinom koja se nalazi u vlasništvu obrta i sastavni je dio popisa dugotrajne imovine.“

-          Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije protivi se prijedlogu ukidanja bilo koje razine sadašnje organizacije komorskog sustava.

Ažurirano Srijeda, 20 Listopad 2021 07:06
 

Poziv na okrugle stolove u listopadu unutar projekta "Promocija poduzetništva"

E-mail Ispis PDF

Pozivamo Vas na seriju okruglih stolova u mjesecu listopadu iz područja e-Trgovine i Alternativnog rješavanja sporova koji će se održati istovremeno online i offline.

Sudjelovanje na okruglom stolu je za sve sudionike besplatno.

Okrugle stolove, odnosno webinare organizira Hrvatska obrtnička komora kao partner u projektu “Promocija poduzetništva” nositelj kojeg je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Cilj aktivnosti je upoznati sudionike sa mogućnošću samozapošljavanja ili proširenja poslovanja uključivanjem u najnovije trendove e-trgovine (ili u jedinstveno europsko digitalno tržište) kao i predstaviti načine kako izbjeći sudske sporove pri poslovanju u Hrvatskoj ili prekogranično korištenjem efikasnih metoda rješavanja istih koji su alternativa redovnim sudovima.

Ukupno će biti održana 4 okrugla stola (webinara), dva u Dubrovniku i dva u Splitu.

Sudjelovanje je moguće online putem Zoom platforme ili osobno na fizičkoj adresi. Broj mjesta je ograničen te Vas pozivamo da što prije izvršite prijavu i osigurate svoje sudjelovanje.

U nastavku su detalji vezani uz teme, datume, lokacije i linkove za registraciju:

Datum održavanja 1. okruglog stola: 21.10. od 17 do 19 sati - Dubrovnik

Teme: 1. Digitalni biznis - od ideje do realizacije

2. Alternativno rješavanje sporova - umjesto sudske parnice

Predavači: Siniša Begović, MBA i Suzana Kolesar, dr.iur.

Link na registraciju za online sudjelovanje: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZMrf-qoqDIjGdGb4A-erh_m5zOwPfRhkwOV

Prijava za sudjelovanje na fizičkoj adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (najkasnije do 19.10.) – u prijavi obavezno navedite za koju se radionicu prijavljujete, ime i prezime, grad, organizaciju i radno mjesto (ili nezaposlen / student…)

Lokacija održavanja okruglog stola: DURA – Dubrovačka razvojna agencija, Branitelja Dubrovnika 15, Dubrovnik

 

Datum održavanja 2. okruglog stola: 22.10. od 17 do 19 sati - Dubrovnik

Teme: 1. Osnovni modeli e-trgovine

2. Besplatno rješavanje sporova na Sudu časti HOK-a

Predavači: Siniša Begović, MBA i Suzana Kolesar, dr.iur.

Link na registraciju za online sudjelovanje: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcodO6qqjgoGdUEtfQc-cFjzmnB7t83nHtK

Prijava za sudjelovanje na fizičkoj adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (najkasnije do 20.10.) – u prijavi obavezno navedite za koju se radionicu prijavljujete, ime i prezime, grad, organizaciju i radno mjesto (ili nezaposlen / student…)

Lokacija održavanja okruglog stola: DURA – Dubrovačka razvojna agencija, Branitelja Dubrovnika 15, Dubrovnik

Datum održavanja 3. okruglog stola: 25.10. od 17 do 19 sati - Split

Teme: 1. Digitalni marketing za e-trgovinu

2. Efikasno rješavanje sporova pred Centrom za mirenje pri HOK-u

Predavači: Siniša Begović, MBA i Suzana Kolesar, dr.iur.

Link na registraciju za online sudjelovanje: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZYlduiqpjIrHdThMDrYpENTxBDJ4nom7nY4

Prijava za sudjelovanje na fizičkoj adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (najkasnije do 22.10.2021.) – u prijavi obavezno navedite za koju se radionicu prijavljujete, ime i prezime, grad, organizaciju i radno mjesto (ili nezaposlen / student…)

Lokacija održavanja okruglog stola: Udruženje obrtnika Split, Ulica Slobode 28, Split

Datum održavanja 4. okruglog stola : 26.10. od 17 do 19 sati - Split

Teme: 1. Istraživanje i analiza tržišta i konkurencije

2. Online rješavanje sporova u Hrvatskoj i ODR platforma EU

Predavači: Siniša Begović, MBA i Suzana Kolesar, dr.iur.

Link na registraciju za online sudjelovanje: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZ0pdeyvpjIsHdA8kvO6Qq5J9-ocmhLs_sny

Prijava za sudjelovanje na fizičkoj adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (najkasnije do 22.10.2021.) – u prijavi obavezno navedite za koju se radionicu prijavljujete, ime i prezime, grad, organizaciju i radno mjesto (ili nezaposlen / student…)

Lokacija održavanja okruglog stola: Udruženje obrtnika Split, Ulica Slobode 28, Split

Napomena:

Sudjelovanje na okruglim stolovima koji se održavaju na fizičkoj adresi biti će organizirano u skladu s važećim epidemiološkim mjerama za ograničeni broj do maksimalno 15 sudionika, uz osiguranje razmaka od 1,5 metra i uz nošenje zaštitnih maski.

Informacija o obradi podataka nalazi se na dnu ove stranice.

 

Attachments:
Download this file (Informacija o obradi podataka.pdf)Informacija o obradi podataka.pdf[ ]89 Kb
 

"HOK OBRTNIK PLUS": Obrtnička komora KZŽ i Zagorje International d.o.o. potpisali Sporazum

E-mail Ispis PDF

"HOK OBRTNIK PLUS": Obrtnička komora KZŽ i Zagorje International d.o.o. potpisali Sporazum kojim je za članove Komore osiguran popust na oglašavanje na istoimenom portalu i digitalnim novinama, dok je za tradicijske obrte dogovorena posebna pogodnost

"Vjerujemo da će ovo dati pozitivan učinak na zasluženu intenzivniju promociju hvalevrijednih i kvalitetnih proizvoda i usluga zagorskih obrtnika"

Po projektu Hrvatske obrtničke komore "HOK Obrtnik plus", Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) organizirala je potpisivanje Sporazuma o međusobnim odnosima s medijskom tvrtkom Zagorje International d.o.o..

Redovno praćenje

- Naša je namjera da kroz projekt "HOK Obrtnik plus“ uključimo partnere iz raznih gospodarskih sektora, bitne članstvu naše Komore i devet pripadajućih Udruženja obrtnika, kako bi pritom ostvarili povoljnije uvjete u svakodnevnom poslovanju. Iskreno se u ime naše Komore zahvaljujem direktoru Zagorje Internationala, Goranu Kunšteku, što je prihvatio naš prijedlog o potpisivanju partnerskog Sporazuma te se nadam da će ovo dati pozitivan učinak na intenzivniju promociju i prezentaciju hvalevrijednih i kvalitetnih usluga i proizvoda obrtništva Krapinsko - zagorske županije, putem priznate medijske kuće Zagorje International. Pritom posebnu zahvalu želim uputiti direktoru Kunšteku i uredništvu na redovnom praćenju i izvještavanju našeg članstva o svim aktivnostima i aktualnostima obrtništva koje provodi naša Komora i devet pripadajućih Udruženja obrtnika, i to bez obzira na naše financijske mogućnosti – kazao je prilikom potpisivanja Sporazuma predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga.

Sukladno novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom virusa COVID-19 te zbog činjenice kako su upravo tradicijski i umjetnički obrti jedni od osobito ugroženih obrtničkih djelatnosti, prilikom potpisivanja Sporazuma dogovoreno je kako će se istima osigurati besplatna promocija na partnerskom portalu www.zagorje-international.hr.

– Hvala Obrtničkoj komori KZŽ što je u Zagorje Internationalu prepoznala partnera, koji će njihovim članovima pružiti mogućnost povoljnijih uvjeta poslovanja, odnosno promocije njihovih proizvoda i usluga. Zadovoljstvo nam je potpisati ovakav Sporazum, a posebno nam je drago što možemo pomoći besplatnom promocijom tradicijskih obrta, smatram da se radi o očuvanju naše baštine, koja nema cijenu – rekao je direktor Kunštek.

Popust od 20 posto

Predsjednik Varga dodao je kako ga veseli što se na partnerskoj listi potpisnika Sporazuma OKKZŽ po Projektu HOK Obrtnik plus u 2021. godini od sada nalazi i  ZAGORJE INTERNATIONAL d.o.o., koji članovima OKKZŽ osigurava 20 posto popusta na sve usluge oglašavanja. Još je jednom istaknuo dosadašnje potpisnike Sporazuma i pozvao sve zainteresirane na sklapanje novih Sporazuma s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije.

Dosadašnji potpisnici Sporazuma Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije:

1. ALL DEKAN, OBRT ZA ZASTUPANJE U OSIGURANJU, VL. ZVJEZDANA DEKAN, Naselje Vukšinec 85, Donja Stubica-Članovima OKKZŽ obrt vlasnice  Zvjezdane Dekan osigurava od 5 posto do 20 posto popusta na razne usluge distribucije osiguranja.

2. OBRT KAMEN „KUČIŠ“ TRGOVINA I USLUGE, VL. NENAD KUČIŠ, Milana Prpića 119B, Oroslavje, www.kamen-kucis.hr - Članovima OKKZŽ obrt vlasnika Nenada Kučiša osigurava 15 posto popusta na svoje usluge i proizvode.

3. RADIO HRVATSKO ZAGORJE KRAPINA - RHZK, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13, Krapina, www.rhzk.hr - Članovima OKKZŽ RHZK osigurava 15 posto popusta na svoje usluge.

4. VELEUČILIŠTE HRVATSKO ZAGORJE KRAPINA, Šetalište Hrvatskog narodnog preporoda 6, 49000 Krapina, www.vhzk.hr - Članovima OKKZŽ Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina osigurava 10 posto popusta na upis u školsku godinu 2021./2022. (vlasnicima obrta i članovima najuže obitelji).

Ažurirano Petak, 15 Listopad 2021 13:14
 

Održane dvije konstruktivne sjednice Upravnog odbora OKKZŽ

E-mail Ispis PDF

 

Dana 29. rujna 2021. održana je 25. sjednica Upravnog odbora Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) na koju su pozvani i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina. Ovom prigodom, zahvaljujući uspješnom dugogodišnjem partnerskom odnosu, definirana je Promemorija koja će od strane HZZ PU Krapina biti proslijeđena u središnjicu, a slijedećeg je sadržaja:

PROMEMORIJA

 1. Predlaže se izvršiti promjena kriterija Zavoda, temeljem kojih se Potpore za samozapošljavanje Zavoda odobravaju bez obzira na period od kad su korisnici Potpora evidentirani  u  evidenciji nezaposlenih, čime je korisnicima omogućeno  odmah po prijavi u evidenciju Zavoda registracija obrta ili poduzeća. Nastavno navedenom, predlažemo uvođenje kriterija:  „potrebna je evidencija primatelja predmetnih Potpora na Zavodu od minimalno 6 mjeseci“, kako bi se bar na neki način izbjeglo davanje otkaza zaposlenika poslodavcima obrtničkih djelatnosti i automatizmom prijavljivanje istih te odmah po prijavi na Zavod omogućavanje istima otvaranje identičnih djelatnosti, a čime se uzrokuje odljev deficitarne radne snage u obrtništvu.

Ova problematika postaje osobito velika za male obrte sa malim brojem zaposlenih, kojima prijeti moguće zatvaranje upravo radi ovakvih primjera davanja otkaza radnika obrtnicima-poslodavcima i omogućavanja od strane HZZ-a istog trena korištenja Potpora za samozapošljavanje s napomenom kako ovaj slučaj jednako tako ugrožava i obrte sa više zaposlenika deficitarnih zanimanjima građevinarske djelatnosti ali i uslužne djelatnosti za zanimanje frizer.

2.  Predlaže se uvođenje novih alata kojima će Hrvatski zavod za zapošljavanje moći uvesti strožu kontrolu evidentiranih nezaposlenih korisnika temeljem kojih će se svako nekorektno odbijanje prihvaćanja poslova poslodavca, uvjetovati brisanjem sa evidencije Zavoda.

 1. Predlaže se provođenje i osmišljavanje ciljane Mjere HZZ-a kojom bi se temeljem potrebe poznatog poslodavca izvršila prekvalifikacija nezaposlenih osoba Zavoda za neka deficitarna obrtnička zanimanja

( zidar, tesar, fasader, dimnjačar, vozač motornog vozila, pekar i sl.) ali na način da se istim nezaposlenim osobama uvjetuje zaposlenje kod poznatog poslodavca u roku od minimalno godinu dana, te da im se isplati određen motivirajući iznos za prihvaćanje ciljane prekvalifikacije uz detaljno utvrđivanje prava i obveznika svih dionika ove Mjere.

Cilj  i svrha ove mjere bila bi motivacija nezaposlenih osoba Zavoda za što bržim zapošljavanjem čime bi se poboljšalo i unaprijedilo tržište rada,  a ujedno bi se omogućio selektivan pristup i učinkovitija povezanost i usklađenost ponude i potražnje Zavoda i poslodavaca.

 1. Predlažemo da osobe koje su imale ikad registrirane poslovne subjekte nemaju pravo na potpore samozapošljavanja.

Nastavno navedenom, dana 6. listopada 2021. održana je 26. izvanredna sjednica Upravnog odbora OKKZŽ uz nazočnost predsjednika Hrvatske obrtničke komore g. Dragutina Ranogajca i potpredsjednika HOK-a g. Davora Pleška. Nakon rasprave svih prisutnih jednoglasno je definiran slijedeći Zaključak:

-          Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije protivi se prijedlogu ukidanja bilo koje razine sadašnje organizacije komorskog sustava te predlaže zakonodavcu da HOK samostalno reorganizira sustav tako da se zadrže sve tri razine postojećeg sustava unatoč predloženom smanjenju iznosa komorskog doprinosa na 1,25 osobnog odbitka.

-          Podržavamo Odluku HOK-a da se daju prijedlozi na Zakon koji je predložio zakonodavac, te će se po dobivanju prijedloga od strane HOK-a isti raspraviti od strane pripadajućih Udruženja obrtnika i na slijedećoj sjednici Upravnog odbora OKKZŽ usvojiti i po potrebi dopuniti, a potom će isti biti aplicirani od strane OKKZŽ i svih devet Udruženja obrtnika na aktualno e-savjetovanje.

-          Daje se jednoglasno puna podrška predsjedniku Hrvatske obrtničke komore Dragutinu Ranogajcu  da zastupa opstojnost sve tri razine postojećeg sustava.

-          U slučaju da zakonodavac isto odbije predsjedniku HOK-a daje se podržka da u dogovoru s Područnim obrtničkim komorama i svim Udruženjima obrtnika zajednički definira korake djelovanja za dobrobit i nastavak kontinuiteta povijesne organiziranosti obrtništva u Republici Hrvatskoj s naglaskom na očuvanje pravne osobnosti Udruženja obrtnika.

Ažurirano Ponedjeljak, 11 Listopad 2021 10:05
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 456

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13