OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Potpora za očuvanje radnih mjesta ( COVID -19 ) za lipanj 2020

E-mail Ispis PDF

Na sjednici održanoj dana 29. svibnja 2020. godine Upravno vijeće Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje uvelo je Potporu za očuvanje radnih mjesta (COVID-19) za lipanj 2020. godine, kojom se nastavlja potpora za očuvanje radnih mjesta za prihvatljive sektore čije poslovanje ne može iz objektivnih razloga biti otvoreno ili imaju pad od najmanje 50%, a uzrokovano COVID – 19 krizom čime se nastoji izbjeći otpuštanje radnika iz stvarno pogođenih djelatnosti te nagli ulazak radnika u evidenciju nezaposlenih. Potporu za očuvanje radnih mjesta za lipanj 2020. godine moguće je preuzeti ovdje.

Ažurirano Utorak, 02 Lipanj 2020 07:17
 

Besplatna tri mjeseca korištenja digitalne usluge " Smart Service " za ugostitelje

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora prepoznala je potrebe svojih članova te je u suradnji s partnerom ugostiteljima omogućila besplatno korištenje digitalnog servisa za naručivanje hrane i pića u razdoblju od tri mjeseca. Svrha ovog projekta je dati podršku poslovanju ugostitelja te olakšati njihov radni proces, osigurati alat koji je dio digitalne ere u kojoj se nalazimo, a gostima pružiti još kvalitetniju uslugu.

 • Što je Smart Service? Višejezičan servis koji omogućuje gostu da uz pomoć smartphone-a na jednostavan način pregleda i naruči hranu i piće za svoj stol.
 • Prednosti za goste: višejezičan pregled ponude i događanja, smanjuje se vrijeme čekanja narudžbe, fotografije artikla uz detaljan opis (alergeni, sastav i sl.).
 • Prednosti za ugostitelje: ubrzava proces narudžbe, mogućnost oglašavanja specijalnih ponuda i događanja, pregledna statistika narudžbi prometa.
 • Kako radi: skeniranjem QR koda gost se spaja na Smart Service bez potrebe za preuzimanjem, instaliranjem i ostavljanjem osobnih podataka.
 • Nakon odabira proizvoda i načina plaćanja narudžba stiže na ekran ugostitelja s brojem stola.

Kako bi mogli pristupiti ovoj aplikaciji, potrebno je izvršiti prijavu putem linka koji se nalazi ovdjeNa istom linku  nalazi se i kratki video koji korisnika upoznaje s aplikacijom. Upute za korištenje možete preuzeti OVDJE.

Za sve upite vezane uz tehnička pitanja o aplikaciji e-mail adresa je Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , a o uvjetima korištenja možete se obratiti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Pozivamo ugostitelje da se prijave i iskoriste mogućnost besplatnog korištenja usluge u probnom periodu od 3 mjeseca.

Ažurirano Utorak, 02 Lipanj 2020 07:17
 

215.000 tisuća kuna za 43 tradicijska obrta

E-mail Ispis PDF

Simbolična dodjela ugovora korisnicima županijskih potpora kroz Javni natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije održana je u petak, 29. svibnja 2020. godine u Mariji Bistrici.

Ukupno će kroz Javni natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije biti isplaćeno 215.000 kuna za 43 obrta. Žpan Željko Kolar je u Mariji Bistrici simbolično uručio ugovore o dodjeli potpora vlasnicima 3 obrta: Ivici Mesaru, vlasniku obrta za izradu tradicijskih igračaka Pan, Jasni Bogović Pavlini – vlasnici krojačkog obrta Jasna  te Gordani Mahmet Habazin -  vlasnici Medičarskog obrta Mahmet. „Županija od 2006 godina daje potporu tradicijskim obrtima te smo tako i prošle godine imali natječaj gdje je 21 tradicijski obrt dobio bespovratnih 159.000 kuna. To su ljudi koji imaju nevjerojatnu energiju i želju da zadrže tu našu tradiciju. Ove godine smo zbog koronavirusa odlučili da praktički svi registrirani tradicijski obrti zaslužuju jednu financijsku pomoć – biti zatvoren i ne raditi ovako dugo teško podnose i obrti sa puno većim prometom i maržom od tradicijskih. Krapinsko-zagorska županija će zajedno sa županijskom Obrtničkom Komorom i Cehom tradicijskih obrta i dalje pratiti što će se događati na tržištu te ako bude potrebe i ako zajednički donesemo takvu odluku, intervenirat ćemo još jednom“ – kazao je župan Kolar te posebno apelirao na sve oni koji donose odluke:
Svi oni koji donose odluke moraju gledati specifičnosti i potrebe pojedinih područja. S obzirom na gospodarsku štetu koju je koronavirus već uzrokovao i neizvjesnu budućnost, izuzetno je bitno da sve odluke budu jasne i precizne te da se u ovoj gospodarskoj krizi svima onima koji žele raditi to i omogući“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore KZŽ Vlasta Hubicki je istaknula da su županijska sredstva za pomoć tradicijskim obrta ove godine isplaćena kao pomoć zbog koronavirusa. „Mislim da smo jedina Županija koja je na taj način reagirala. Želim reći ad je pred tradicijskim i umjetničkim obrtima i nastavak ovog našeg puta, tako da se izuzmemo iz zakona o trgovini i da idemo prema turističkom sektoru. To je put ne samo 14 radnih nedjelja, nego općenito radne nedjelje svima nama koji živimo ovdje uz Svetište Majke Božje Bistričke, ali i svima koji su dio naših brojnih manifestacija i svega što znači tradiciju u našem kraju“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore KZŽ  Vlasta Hubicki te na samom kraju poručila: „Pozivam sve da dođu u Mariju Bistricu, da oslade nepce medenjacima, da popiju čašu gvirca, da kupe i zapale svijeću i da odnesu srce na kojem piše Vrnul se bum na Bistricu“.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško također je istaknuo kako je županijska pomoć tradicijskim obrtima već i sama postala tradicija. „Ove godine županija je iznašla i dodatna sredstva za naše kolege koji su bili u poteškoćama zbog korona virusa. Milim da je to pomoć njima svima da prebrode ovu krizu te se nadam da će i sljedeće godine dobiti sredstva, koja ima puno znače, da ne govorimo o svemu onome što nam nose u zašiti djedovine“ – kazao je predsjednik Pleško.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji što je osigurala dodatna sredstva kako bi ublažila posljedice krize izazvane epidemijom koronavirusa,  najavio sličnu pomoć općine te posebno naglasio važnost starih zanata pod zaštitom UNESCO-a.

Okupljene je pozdravila i pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, koja je podsjetila da je Natječaj bio otvoren od 27. travnja do 5. svibnja 2020. godine. „Od strane Ceha tradicijskog i umjetničkog obrta OKKZŽ  došla je inicijativa da se ove godine krene ranije sa natječajem i da se pomogne obrtima koji nisu u ovoj situaciji mogli raditi. Prihvatljivi su bili korisnici, tradicijski i umjetnički obrti, sa područja KZŽ-e koji Sukladno odluci Nacionalnog stožera CZ nisu mogli raditi” rekla je pročelnica Mihovilić i dodala kako je pristiglo 47 prijava, a odobrene su 43 pomoći, pa je županija u proračunu ranije predviđenih 100 tisuća kuna, podigla na 215 tisuća kuna, dakle po 5 tisuća za sve kojima je pomoć odobrena

Ažurirano Petak, 29 Svibanj 2020 13:51
 

Nova odluka Stožera: ukida se zabrana rada nedjeljom, blagdanom i neradnim danom tradicijskim i umje

E-mail Ispis PDF

Zahvaljujući inicijativi Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OKKZŽ,  Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske obrtničke komore, Stožeru civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije dana 28. svibnja 2020. godine Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku temeljem koje se tradicijskim i umjetničkim obrtima dopušta rad nedjeljom, blagdanom i neradnim danima.

Nastavno navedenom, ispred OKKZŽ i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta još jednom ističemo važnost prepoznavanja i djelovanja svih nadležnih Institucija za očuvanjem istih.

Privilegij je svake EU države imati mogućnost predstaviti stoljetni rad obrtništva koji uspješno čuvaju i njeguju izvornu baštinu i kulturu svoga naroda te kao takvi predstavljaju identitet naše države.

Tradicijski i umjetnički obrti su djelatnosti za koje je potrebno posebno poznavanje zanatskih vještina i umijeća u obavljanju pretežito udjelom ručnog rada, tehnikama proizvodnje koje se namjenom i oblikom oslanjaju na obrasce tradicijske kulture, a izvode se uz izuzetno puno ljubavi i strpljenja.

Krucijalni problem je što tradicijski i umjetnički obrti nisu gospodarski privlačni i ekonomski isplativi pa novim generacijama nisu zanimljivi te kao takvi i ne postoje u srednjoškolskom obrazovnom programu.

Tradicijski i umjetnički obrti predstavljaju osobni doprinos obrtnika u stvaranju lokalnog, regionalnog i nacionalnog identiteta, a da je tome tako potvrđuju i dva upisa fenomena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, na kojoj su  zagorske tradicijske drvene igračke i licitarsko srce.

Sukladno nacionalnim i županijskim  strategijama razvoja te temeljem činjenice kako tradicijski i umjetnički obrti čine bitan element razvoja kulturnog i hodočasničkog turizma u Republici Hrvatskoj, a kako  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dugogodišnjim raspisivanjem Programa „Očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta“ prepoznaje važnost istih, iskreno se nadamo da će isti biti prepoznati i pri donošenju novih izmjena i dopuna Zakona o trgovini te će istima biti dozvoljen rad svake nedjelje u godini.

Zajednički i uvažavajući specifičnosti obrtništva možemo dati značajan doprinos opstanku i razvoju tako malobrojnim ali izuzetno važnim i postojanim tradicijskim i umjetničkim obrtima naše države.

Attachments:
Download this file (Dopuna Odluke o radnom vremenu.pdf)Dopuna Odluke o radnom vremenu.pdf[ ]58 Kb
Ažurirano Petak, 29 Svibanj 2020 16:58
 

HZJZ objavio dvije nove preporuke za catering djelatnosti

E-mail Ispis PDF

HZJZ objavio je dvije nove preporuke vezane za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane (catering) i za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja.

Preporuke za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane (catering) dostupne su OVDJE.

Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja dostupne su OVDJE.

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 409

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15